sorok között

sorok között

American Express

2013. július 03. - Politikai Ateista

Ez az elemző nyilvánvalóan összekeveri az alagút végén a fényt, a szembejövő gyorsvonat reflektorával:

A Quaestor ma reggel tartott sajtóeseményén Háda Bálint, vezető elemző ismertette a társaság elemzőinek a nemzetközi gazdasággal valamint a tőkepiacok helyzetével, kilátásaival kapcsolatos véleményét. A szakember többek között elmondta, hogy mivel az Egyesült Államokban a kedvezőbbek a gazdasági kilátások, így az ország részvénypiaca felülteljesítő lehet az európai társakhoz képest.... - Már látszik a fény az alagút végén az amerikai gazdaságban - Portfolio

Az optimizmusra talán a javuló munkanélküliségi mutatók adhatnak némi magyarázatot.

Először is én ezekben az adatokkal kapcsolatban szkeptikus vagyok, szerintem kozmetikázva vannak. Ez csak egy magánvélemény.

De ha készpénznek is vesszük az Egyesült Államok kormányának hivatalos statisztikáit a munkanélküliek csökkenő számára vonatkozóan, a munkahelyek minőségének tekintetében azonban egyértelműek a problémák.

Miközben a válság a középosztály munkahelyeit pusztítja, az létrejövő munkahelyek jellemzően alulfizetett állások.

A piros a megszűnt, a narancssárga az újonnan létrejött munkahelyeket jelzi fizetési kategóriák szerint:

newjobs.jpg

A jellemzően magasabb iskolai végzettséget igénylő munkahely mennyiség csökkenésének egyenes következménye, a nem teljesítő diákhitelek számának növekedése. A frissen végzett diplomások nem találnak a képzettségüknek megfelelő állást, vagy az alacsony fizetésből nem tudják törleszteni a tanulmányaikra felvett hiteleket.

A Bloomberg májusban megjelent cikke szerint a FED tanácsadói már figyelmeztették a jegybank vezetését egy esetleges diákhitel-buborék kialakulásának veszélyeire.

90 napon túli diákhitel tartozások aránya 2012 Q3:

Student Loan Delinquencies.jpg

Az amerikai lakosság diákhitel tartozása már tavaly meghaladta a hitelkártya adósságok összegét, miközben a késedelmesen, vagy egyáltalán nem fizető diplomások száma újabb rekordot döntött (12%) májusban.

A helyzeten keveset fog javítani, hogy hétfőtől az új diákhitelek kamatai 3.4% helyett, 6.8%-os kamattal ketyegnek majd az Egyesült Államokban.



A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr65362085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása