sorok között

sorok között

A GDP egy másik nézőpontból

2013. június 29. - Politikai Ateista

A következő néhány gondolatot Reggie Middleton blogján megjelent írásból kölcsönöztem. Vendégposztról van szó, de a a BoomBustBlog.com -ot ettől függetlenül mindenkinek ajánlom. Reggie pusztán az elméjével képes vasúti síneket csomózni.


"A GDP adatokat a közgazdászok, illetve a befektetők annak érdekében vizsgálják, hogy megállapítsák, vajon az adott gazdaság növekszik-e, és ha igen akkor mennyivel. De a GDP összetevői különbözhetnek. Fontos, hogy ne csak a GDP összegét vizsgáljuk, hanem azt is, hogy honnan ered, mert ez nélkülözhetetlen a GDP minőségének értelmezéséhez. A példa kedvéért vegyünk két szomszédot.

Az egyik egy szorgalmas emigráns, aki 100000 dollárt keres egy évben, de egy szerény házban lakik, és a fizetése 40%-át félreteszi a nyugdíjas évekre, a gyermeke iskoláztatására, és arra az esetre, ha egy üzleti lehetőségbe botlana. A szomszédja az állami szektorban dolgozik, szintén évi 100000 dollár a jövedelme, de éppen most vet fel hitelt egy 800000 dolláros új házra, és a hitelkártyái segítségével évente 135000 dollárt költ.

Nyilvánvaló, hogy a GDP összegének tekintetében az utóbbi sokkal hasznosabb fogyasztó mivel több GDP-t kreál, de fenntarthatósági és minőségi szempontokat is figyelembe véve nézve ez már nem feltétlenül igaz. A GDP növekedés elméletileg a javuló termelékenységből és befektetésekből származik. Valójában azonban a GDP növekedés különböző forrásokból eredhet. A lakossági hitelezés (eladósodottság) bővülése, az államadósság növelése, a befektetési eszközök árának inflációja, külföldi befektetők eszközvásárlásai mind a GDP növekedésének a forrásai."

Akit érdekel, a bejegyzés itt folytatódik:

The Right Perspective: Understanding What’s Going On - or - The Correct way to view GDP

A kormányzati túlköltekezés és GDP növekedés közötti összefüggés nem újdonság. Erre van aki gazdaságpolitikát épít. Az olcsó adósságfinanszírozásnak teret biztosító jegybanki eszközvásárlások végének közeledtével viszont, ideje lesz újragondolni a 2014-es növekedési előrejelzéseket.

A görög példa megfelelően szemlélteti az olcsó hitel, illetve a deficitből finanszírozott jóléti állam korszak befagyasztásának a GDP növekedésre gyakorolt hatását:

GDPgrowth13.JPGvia Tradingeconomics

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr355375877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása