sorok között

sorok között

Kis japán izék

2013. május 15. - Politikai Ateista

Úgy látszik működik a japánok pénzügyi atombombája. Valami legalábbis történik.

A jen gyengülése szempontjából azonban ennél is fontosabb a japán jegybank április elején bejelentett mennyiségi és minőségi enyhítési programja, amelynek részeként megkezdte a hosszú lejáratú államkötvények felvásárlását a kamatszint leszorítása és a defláció leküzdése érdekében. Elemzők már akkor számítottak a jen gyengülésére, azt mondták, hogy a belföldi hozamok csökkenése miatt a japán biztosítók és más pénzügyi alapok külföldi eszközökbe fektetik vagyonukat. - A dollár 100 jen fölé erősödött - Napi Gazdaság

A gyengébb jen valóban jót tehet az exportnak, a mérleg másik oldaláról azonban ritkábban esik szó. A behozatalról, különösen a dollár elszámolású energiahordozók importjáról. A gyengébb fizetőeszköz miatt borul a külkereskedelmi mérleg.

japan-balance-of-trade.pngvia Tradingeconomics

Márciusban például az export értéke 1.1% százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, miközben az importkiadások 5.5%-kal emelkedtek.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr195295134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Melampo 2013.05.15. 11:15:18

Hát hogyne működne! A leértékeléssel a kizárólag belföldi forrásokkal működő, illetve termelő és külföldön értékesítő kurva jól jár, a külföldi forrásokat, illetve importot használó és kizárólag belföldön értékesítő pedig kurva rosszul. Eleinte. Mert így a nagy tömegeknek akik jellemzően nem exportálnak semmit, viszont fogyasztás közben a megnövekedett exportárakon keresztül fizetik azt a nyereséget amit az exportőrök realizálnak, a vagyona átkerül az előbbiekhez. Amikor bérrabszolgákká váltak és a fogyasztásuk megszűnése, csökkenése miatt megszűnik a belső piac,megszűnik a fogyasztási adók befizetése és összedől a rendszer.
Addig viszont mindenki boldog lesz.

vomit 2013.05.15. 11:17:12

mindenki tippeljen, hogyan fog ez vegzodni.
BOJ to pump $27 bln in operations to calm bond market
www.reuters.com/article/2013/05/15/markets-japan-boj-idUSL3N0DW28S20130515
The Bank of Japan offered on Wednesday to pump a massive amount of cash into the Tokyo money market in an attempt to soothe a spike in government-bond yields.

Globetrotter2014 2013.05.16. 15:14:41

@Melampo: te mennyire ismered japán gazdaaságát? Egyáltalán fogod mi az az export ésaz import?

Mackósajt 2013.05.20. 17:58:07

A grafikonon nem igazán látszik összefüggés a jegybanki akciók, és a kereskedelmi mérleg állapota között. A mérleg jól láthatóan már vagy két éve lement negatívba, és azóta is romlik. Valszeg nem kis részben az exportorientált cégek döglődése miatt. Mivel ezek nem fognak két hét alatt feltámadni, ezért az eddigi trend jelenlegi folytatódása nem meglepő. Láthatóan erős szezonalitása is van ezen felül.

Erősen korai még arról kinyilatkoztatni, hogy a gyenge fizetőeszköz miatt borul a fizetési mérleg. És még ha rövidtávon lesz is ilyen hatása (egyelőre nem nyilvánvaló az adatokból, de könnyen meglehet), a bank/kormány szeme előtt akkor sem az idei kereskedelmi mérleg lebeg. Egy hosszú ideje tartó, és egyre rosszabbodó depressziós spirálból próbálják kirántani a gazdaságot, akár járulékos veszteség/rövid távú áldozatok árán is.
süti beállítások módosítása