sorok között

sorok között

Fingjuk sincs mit csinálnak

2013. május 07. - Politikai Ateista

A világ nagy jegybankjainak elnökei nem győzik hangsúlyozni, hogy hajlandóak addig folytatni a monetáris lazítás politikáját folytatni ameddig szükséges.  Mario Draghi akár a zéró alá is hajlandó lenne bevágni.

Az elkötelezettségük megkérdőjelezhetetlen. Azonban fogalmuk sincs, hogy a lépéseiknek milyen hosszútávú következményei lesznek.

Christine Lagarde szerint a jegybanki vezetők mind a mai napig vitáznak arról, hogy milyen irányba halad a monetáris politika. "Mindenki arra a következtetésre jut, hogy ismeretlen terepen vagyunk, és a jegybankárok igenis szeretik, ha ismerős környezetben működhetnek" - fogalmazott az IMF vezérigazgatója, leszögezve, hogy a nulla százalékos alapkamatszintek mellett csak nem konvencionális eszközökkel lehet a hosszú távú kamatszinteket csökkenteni a gazdaságban. - Lagarde: ismeretlen terepen vagyunk - Napi Gazdaság

 

Kevin Warsh a Milken Intézet szervezésében tartott áprilisi konferencián osztotta meg a hallgatósággal a jegybanki lazítással kapcsolatos gondolatait.

"...a központi bank kizárólagos erőfeszítései - anélkül, hogy kormányzat is tenné a dolgát annak érdekében, hogy a gazdaság szerény fellendülését egy erőteljessé változtassa - egy olyan kísérlet, amelyre még nem volt példa - és nem fog sikerrel járni."

Warsh szerint a mennyiségi lazítás, a kamatvágások lényege az időhúzás, időt biztosít ahhoz, hogy gazdaság talpra tudjon állni, a kormány képes legyen összeszedni magát. De egy hosszú éveken keresztül folytatott lazítási politika előnyei a jelek szerint csekélyek, a kimenetele viszont bizonytalan, és ismeretlen. A problémát fokozza, hogy a világ többi jegybankja pedig gondolkodás nélkül kész átvenni a gyakorlatot.

Kevin Warsh a FED igazgatósági tanácsának a tagja volt, egészen 2011 márciusáig, amikor beadta a felmondását.

A megbízatása 2018-ig tartott volna.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr625280853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

calabria007 (törölt) 2013.05.07. 14:25:51

meg merem kockáztatni azt, hogy szép számmal vannak olyanok a jegybankok tájékán akik nagyon is képben vannak azzal kapcsolatban, hogy mit kockáztatnak az efféle nem konvencionális szakpolitikákkal

2013.05.07. 15:39:58

"...egy hosszú éveken keresztül folytatott lazítási politika előnyei a jelek szerint csekélyek, a kimenetele viszont bizonytalan, és ismeretlen."

Nem is olyan bizonytalan. Nemsoká megláthassa Mr. Warsh is, ahogy összedől a kártyavár amit építettek.

Dödölle 2013.05.07. 17:23:25

Politikai Ateista
"...hogy hajlandóak addig folytatni a monetáris lazítás politikáját folytatni ameddig szükséges..."
Legalabb a masodik "folytatni" utan tegy vesszöt ! Uriember legalabbis ugy tenne.... Ha mar nem latja at, mit is ir...

hot-spot (törölt) 2013.05.07. 23:25:07

A címre reagálva csak annyit mondanék,hogy jobb lenne ha nem csinálnának semmit.

asima · http://www.asimind.hu/fooldal01.html 2013.05.08. 01:53:36

Nem is lazításról kéne beszélniük, hanem magáról a fizetőeszközök kibocsátásának a korszerűsítéséről.

Be kell vezetni egy olyan új módon működő eszközt , ami nem hitelpénzként jön létre. (prudens közfizető/elszámoló-rendszer)

2013.05.08. 10:03:06

Hát, azért nem egészen....

Először is megcsinálhatták volna, hogy nem tesznek semmit, és akkor befuthattunk volna egy 30-as évekbeli pályát sokkal nagyobb recesszióval.

Ha csökken a hitelezés volumene, akkor egyre kevesebb pénz lesz a gazdaságban, és ilyen esetben elfogadható a pénznyomtatás, viszont fennáll a veszélye, hogy egy fellendülés esetén inflációs folyamatok indulnak be. A pénzmultiplikáció a gazdaságban jön létre, nem a bankok teremtik a semmiből a pénzt. Ha így lenne, akkor soha egy bank se menne csődbe. (Mellékesen megjegyzem, hogy az aranystandard olyan deflációs folyamatokat indítana be, hogy az padlóra küldene mindent.)

Az Unió is ösztönözni szeretné a gazdaságot, igaz ő egy kicsit ortodoxabb eszközökkel szeretné ezt egyelőre elérni. Lenyomja a kamatokat, hogy a bankok a forrásaikat ne a központi bankokban tárolják, hanem pumpálják bele a gazdaságba. Hogy ez mennyire fog működni, majd meglátjuk.

A magyarok annyival vannak hátrányban, hogy túl sok pénzzel lógunk külföld fele, ezért nem tudjuk lenyomni a kamatokat a béka segge alá, vagy nem tudunk pénzt nyomtatni, mivel ebben az esetben rengeteg pénz távozna hazánkból, és bedőlne a forint. Persze a világgazdasági pénzbőség, a QE, vagy a japán jegybank tevékenysége alapvetően pozitívan befolyásolja a magyar piacokat is, és nyomja lefele az állampapírok kamatait. Átmeneti kegyelmi állapot, hogy valamennyire összeszedjük magunkat. Persze ez csak lehetőség.

Ez a pénznyomtatós-, kamatvágós- rendszer sem tökéletes, de azért kíváncsi lennék, hogy milyen eszközökkel kellene kezelni a válságot? Itt valahogy mindig elfogy a szufla, és megáll a tudomány.

s 2013.05.08. 10:30:59

Válság azért van, mert annak, aki tud fizetni már megvan nagyjából mindene (legalábbis az, amiért még hajlandó lenne fizetni, az már megvan). Itt most nem beszélünk az afrikai éhezőkről, mert nekik azért nem adunk kaját, mert nem tudnak fizetni. Ennyi. A kapitalizmus lényege, hogy előteremti azt, amire szükség van, akkor, amikor azt kifizetik, miközben az ezzel foglalkozó cégek folyamatosan növekszenek. Úgy tűnik, elértük a határokat, itt a kamatokkal történő babrálás nem fog segíteni. Az egész rendszert kell újra tervezni. Olyan rendszer kell, ami folyamatos, fenntartható életet biztosít az emberi lakosságnak. Ez nem ilyen, ez a nélkülözés gyors megszüntetésére lett kitalálva a fizetőképes kereslet számára.

Van itt még valami. Két megfontolás van, az egyikkel növelni lehet a vagyont, a másikkal pedig megtartani. Munkával nem lehet nagy vagyont szerezni, azzal inkább csak fenntartja magát az ember. Nagyobb vagyonra úgy lehet szert tenni, hogy az ember a megtakarításait jól fekteti be. Ha mondjuk jól megy a gazdaság, akkor termelő cégek részvényeibe fektet, esetleg kötvényekbe. Ezzel lehet növelni a vagyont. Ha megtartani kell, akkor szerintem a megoldás az arany, mert azt nem lehet lehazudni. Ilyen a föld is. Az ott van. Nem inflálódik, nem lehet nyomtatni belőle. Nem egy facebook részvény, ami csak úgy hipp-hopp eltűnik, te meg beletemettél egy raklap pénzt. Jól nézzétek meg, mibe teszitek azt a kevéske pénzt, mert kurva könnyen földönfutóvá váltok, pedig csak nagyon okosak akartatok lenni.

kennyking 2013.05.08. 10:34:46

@asima:
" Be kell vezetni egy olyan új módon működő eszközt , ami nem hitelpénzként jön létre. (prudens közfizető/elszámoló-rendszer) "
Azzal nem lehet spekulálni, ezért ez kizárva.

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2013.05.08. 11:28:11

@Pensive: Lehet, hogy nem véletlenül lépett ki.

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2013.05.08. 11:30:35

@Dödölle: Tisztelt Dödölle! Nem úriember vagyok, hanem egy semmirekellő analfabéta görény.
Az észrevételt azonban köszönöm, és javítani fogom a hibát.

asima · http://www.asimind.hu/fooldal01.html 2013.05.08. 11:31:39

@kennyking: A létszükségleti elérések biztosításával nincs is értelme spekulálni.

Brix 2013.05.08. 11:35:30

@Kukoricajancsi: Pusztán pénznyomtatással nem lehet megoldani a rendszerszintű válságot. A válságot elosztási problémák okozzák. Van egy szűk réteg, amelyik a pénztőkén keresztül uralja a világot, és minden anyagi javat magához akar csoportosítani. Hiába az óriási pénznyomtatás, abból a pénzből alig jut a kisembereknek, akik a felpörgő fogyasztással újra tudnák indítani a gazdaságot. A nagyvállalatok sem vesznek fel új munkaerőt, inkább a technológiába fektetnek, és leépítenek
@s:
"Ha megtartani kell, akkor szerintem a megoldás az arany" Azok is úgy hitték, akik 1750-nél beszálltak a most 1450-es aranyba, hogy az arany lesz az egyedüli értéket megtartó eszköz, de tévedtek....

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2013.05.08. 12:00:42

@Kukoricajancsi: Csak ajánlani tudom, hogy nézd meg az egész videót amit belinkeltem. Warsh nem a QE-t kritizálta, - sőt szerinte szükséges volt - hanem arra mutatott rá, hogy ha ennyi ideig elhúzódik a lazítás akkor annak milyen következményei lehetnek, illetve arra, hogy a lazítás önmagában nem elegendő a gazdaság talpra állításához. Azt is megjegyzi, hogy a pénzügyi szektor már-már egy új üzleti modellt épített a szinte már természetesnek tekintett lazításokra.
Az olcsó pénz egyelőre nem jut el a gazdaságba, legalábbis nem a produktív szektorokba. A bankok a hitelezésnél sokkal többet kereshetnek a laza forrásokkal ha máshol kamatoztatják őket. Szerintem a jelentős részét per pillanat a tőzsdén fialtatják, de ez csak egy magánvélemény.
Mit lehetne csinálni?
Biztos vagyok abban, hogy a tudomány nem állt meg ennél a kérdésnél. De az olyan megoldások, illetve reformjavaslatok amelyek az adott pénzügyi rendszer (lobbierős) haszonélvezőinek az érdekeit sérthetik még a nyilvánosság elé sem nagyon kerülnek, nemhogy a törvényhozók elé.

s 2013.05.08. 12:51:19

@Brix: Nem tévedtek olyan kurva nagyot. Van, hogy az aranyat túlértékelik, ezt nyilván be is lehet szopni. Rosszkor szálltak be. Ha minden odaveszett, akkor csak az arany, a föld, az ivóvíz, a ruha és a lakhatás marad meg értéknek. Merthogy ezer évek óta ezeket használjuk az élethez, az arany pedig a menedék a feleslegnek.

asima · http://www.asimind.hu/fooldal01.html 2013.05.08. 13:12:25

Egységes európai alapjövedelmi eszközalapot, és egy új módon működő közfizetőeszköz rendszert lehet, és szükséges létrehozni az alapjövedelem finanszírozására. Minden tudás, érték, technikai feltétel adott már a korszerű társadalom finanszírozáshoz.

Alapjövedelem+oktatások, képzések, újratanulás.

Gróf Széchenyi István: „Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik.”

www.facebook.com/Alapveto.Jovedelem

calabria007 (törölt) 2013.05.08. 13:41:02

@asima:

Széchenyit én nem keverném ide mivel ő még az örökváltágot is úgy képzelte el, hogy a jobbágy a SAJÁT pénzéből váltja meg magát

az állami oktatásnak sem volt ez elkötelezett híve...

akik meg azok voltak, azok leginkább az ASSZIMILÁCIÓS lehetőségek okán gerjedtek be

ill. nagy bulit láttak az oktatási bizniszhez kapcsolódó állami megrendelésekben

calabria007 (törölt) 2013.05.08. 13:45:25

@asima:

ami pedig a konkrét mondanivalódat illeti:

mélységesen nem értek vele egyet

a jelenlegi EU szakpolitikák egyszerűen katasztrofálisak, ezzel kéne inkább foglalkozni

2013.05.08. 15:57:31

@Politikai Ateista: Persze, ha túlzásba viszik, akkor könnyen buborékokat fújhatnak. A lépéssel leginkább a kisbefektetők buknak, akik viszonylag biztonságos eszközökben fialtatják a pénzüket.

A tőzsde részben a pénznyomtatós buborék miatt szárnyal, részben pedig azért, mivel a kötvényekkel egyre kevesebb hozamot lehet elérni, és néhányan most már osztalékra játszanak. Egy ideje már mindenki a kiigazítást várja, ami előbb-utóbb be is fog következni.
süti beállítások módosítása