sorok között

sorok között

Milyen megszorítások?

2013. május 03. - Politikai Ateista

Ahogy az várható volt, a megszorítás-alapú válságkezelés fokozódó kritikák kereszttüzébe került, az állítólagos Excell-hiba miatt. 

Fellángolt a vita a válságkezelés helyes módjáról azok után, hogy Reinhardt és Rogoff hivatkozási alapul szolgáló tanulmányát erős kritikák érték az utóbbi hetekben. Nem ez volt az első csapás a kiigazításra építő gazdaságpolitikára: tavaly a költségvetési megszorítások vártnál nagyobb növekedési áldozata szolgált munícióként az élénkítés mellett érvelők számára. - Félrekezeltük a válságot? - Portfolio

Ezzel együtt az Európai Központi Bankra is érezhető nemzetközi nyomás nehezedik, hogy előálljon valamiféle növekedésösztönző programmal. Ennek megfelelően Mario Draghi kamatot vágott, és megerősítette, hogy akármire hajlandó. Kérdés, hogy az akármi elegendő lesz-e.

A megszorítások értelme az állami kiadások vágásával, illetve a bevételek növelésével, a költségvetési deficit, és az államadósság csökkentése, az állam működésének racionalizációja lenne. Az tagadhatatlan, hogy a kiadáscsökkentő programok a kontinens jelentős részén komoly fájdalmat okoznak a lakosságnak. A fájdalom ellenére a költségcsökkentés tekintetében kevesen tudtak eredményeket felmutatni.

Megszorítások vannak, de a legtöbb esetben csak a negatív hatások érvényesülnek.

Európában összesen két ország kormánya volt képes csökkenteni az állami kiadásokat az elmúlt 5 évben. A többi csak duma.

austerity2.jpgvia Zerohedge

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr15264194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.05.03. 16:42:44

Számomra Görögország a legmeglepőbb, a történtek fényében. Valamint az, még egy feldühödött Német nagypapa sem robbantott fel valami Görög közhivatalt.

felcsutisuttyo 2013.05.04. 08:17:43

A KÚRVA ANYJÁT A NEMZETI HAZUG, TOLVAJ GAZEMBER KORMÁNYNAK!!!!
Remélem hamarosan fel lesznek koncolva!!!!!

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2013.05.04. 10:16:01

@Pensive: A német nagypapa jó lesz ha siet, mielőtt az összes görög közintézményt leépítik. Az adóhivatal kivételével természetesen.

béla a görög (törölt) 2013.05.04. 16:40:17

Megnőttek a kormányzati kiadások...
Jó, de ha van miből akkor miért ne?

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2013.05.04. 17:02:16

"Európában összesen két ország kormánya volt képes csökkenteni az állami kiadásokat az elmúlt 5 évben. A többi csak duma."

Ebben nálunk alighanem a 13. havi nyugdíj meg közszolgáknak a 13. havi fizu eltörlése játszotta a legnagyobb szerepet. Az államadósság ellen heroikus küzdelmet folytató jelenlegi kormányunk regnálása alatt minden évben jelentősen nőtt a költségvetés kiadási főösszege, tavalyról idénre pl. 1100 milliárd forinttal.

Ráadásul sok értelme nincs 2007-től nézni ezt, mivel pár évvel ezelőtt még szó sem volt kiadáscsökkentésről, akkoriban éppen az állami költekezés felpörgetésével próbált mindenki kimászni a válságból, a németek is. Mi ebből kimaradtunk, mert nem volt pénzünk rá (azért Orbán nagyon szorgalmazta annak idején, másról se beszélt évekig). A kiköltekezést követő megszorítások csak az euróválság kirobbanásával jöttek, amikor világossá vált, hogy a költekezéssel nem sikerült beindítani a gazdaságot. Ez a helyzet kb. 2011 nyarán kezdődött, azóta van ez a hatalmas para az államadósságok miatt, azóta vannak mindenhol megszorítások (a nagyon szar helyzetben lévő országokban persze már korábban megkezdődtek, pl. nálunk).

Tehát nagyon is vannak megszorítások, csak éppen egy 2007-től vezetett charton a hiányok korábbi elszaladása miatt még nem látszanak. Az elmúlt két évet kellene nézni.

Mindezt csak azért írom le, mert tudom, hogy az átlagos olvasónak dunsztja sincs róla, mi volt a helyzet a világban 2 évvel ezelőtt, és úgy tűnik, a posztolónak sincsen.

anyadmajma 2013.05.04. 17:22:11

a posztoló egy fasz fideszdroid.
Ha csökkent a gdp, nőtt az államadósság, és jelentős adóterheket kapott a lakosság, akkor mi a fasz csökkent?
Elárulom, két dolog. Az életszínvonala az embereknek és az ilyen idióta fideszdroidok IQ-ja. Bár az utóbbiba nem vagyok biztos, szerintem lehet olyan szinten van, hogy az már képtelen csökkenni.

zobod 2013.05.04. 17:28:18

@béla a görög: mert nincsen miből. Szlovákia GDP arányos adóssága pár év alatt nőtt 29% környékéről 53%-ra. Lengyelországé szintén brutál mértékben emelkedett. A v4 gdp bővülést - már ahol van - ez táplálja. De ez az út már nekik is véget ért.

giorgione80 2013.05.04. 17:49:15

A Fidesz a lenyúlt Magán Nyugdij Pénztárból tette ezt a csökkentést. Azaz egy egyszeri csökentés volt, és a Fideszes bloggernek aki ezt a posztot irta, neki pl már nem lesz nyugdija.

anyadmajma 2013.05.04. 17:53:14

@giorgione80: de lesz, a párt ad neki.
Egyébként a Manyup-részvények eladása is megérne egy kutatást, hogy kik és milyen kevés pénzért szerezték meg.
Érdekes, az én Manyupom az elmúlt 2 évben továbbra is el lett tőzsdézve, mert 12%-al nőtt!!! pedig ugye nincs is rendszeres befizetés......

béla a görög (törölt) 2013.05.04. 17:59:04

@zobod: ez igaz. csak én speciel a norvégokat néztem, csak nem irtam oda. nekik meg van miből. meg még van pár nemzet akiknek van miből.

sárkányfő 2013.05.04. 18:02:29

Egy adat kiemelése azért döbbenetesen manipulatív. Hogy csak egyet mondja, nézzük már mennyi az állami újraelosztás mérték nálunk, vagy éppen a szlovákoknál. mennyi a bázis, amihez képest csökkentek az állami kiadások, és mi volt pl. tavaly? elárulom: nőtt.

Amúgy ez a kiadáscsökkentés konkrétan a Bajnai-féle eltörlése a 13. havi nyugdíjnak és fizuknak.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.05.04. 18:49:18

csigorhassátok a fogatokat majmok...
rajta...

egyetmondok 2013.05.04. 18:58:28

Ha van adat, amely ebben a államháztartási kiadás ügyben eligazíthat,az szerintem egyedül az, hogy az adott ország nemzeti össztermékéhez képest mekkorák az államháztartás kiadásai.
Hiszen ez határozza meg legalapvetőbbben az adórendszert,és ez mutatja,hogy az adott társadalom miféle állami működést tart indokoltnak,helyesnek.
Nos,itt az látható,hogy semmi se változik.
A magyar államháztartás pénzügyi mérete világcsúcstartó szinten hatalmas, most is ott van ahol pl. a 90-es évek közepén,az egy-két százalékos hibahatárral mozdíthatatlanul 50% gdp arányosan.
Mit szeretne a poszt mondani végül ?
Szerintem ilyen pénzügyi méret mellett nem is csoda,ha a magyar állam szinte semmiféle válságkezelésre nem alkalmas, ha ugyanis a "rendes ügymenet",csak az, hogy működik, itt a gdp felét felemészti,akkor ezzel mit lehet csinálni ? Semmit. Nem is történik semmi a nagy marha stagnáláson kívül.

Makkasz 2013.05.04. 19:32:42

@egyetmondok: Pontosan. Ha meg a GDP csökken, vagy nincs pénz (hitel), persze hogy csökkennie kellene az állami kiadásnak. Mondjuk Orbán kormány minden évben növeli a kiadásokat. Nem baj, újabb adó, újabb sarc, még nagyobb állam.

Az alacsony hiány, az államadósság csökkentése nem ostoba dolgok. Megteremtik a bizalmat, az olcsó finanszírozási lehetőséget, majd a kevesebb teher viselését előző nemzedék pazarlásából.

A probléma abból adódik, hogy Moon. mindig adból, bevtel növelésből próbálják megoldani. Ez eredményez recessziót, munkanélküliség növekedését, spirált ami újabb megszorításokat tesz szükségessé. Miért így történik? Mert a kormány (kormányok) döntési szférájukat, ellopásra és szavazatszerzésre fordítható pénzeket nem kívánják csökkenteni.

A valódi megoldás, a szigorú, ütemezett kiadáscsökkentés, a saját zsírból leadás, adócsökkentés amivel egyszerre lehet hiányt, adósságot csökkenteni és GDP-t növelni.

A 2/3-al, jobboldali programmal lehetett volna szigorú kiadáscsökkentés:
- minisztériumok, hatóságok, politikai és kapcsolódó személyi állományok 50%-os csökkentése,
- állami beruházások lecsökkentése, EU kasszáról EUval megegyezés (átmenetileg kiszállás a hibás újraelosztási rendszerből, vagy csökkentés),
- MÁV, BKV, VOLÁN, MALÉV privatizáció,
- közmédia 90%-os csökkentése,
- nyugdíjreform (korhatáremelés, sávosan befagyasztás),
- Eü reform -magánbiztosításra áttérés,
- oktatási reform, magán felsőoktatás engedélyezése, támogatása.

Nagyon sok mindent lehetett volna tenni úgy, hogy a hiánycél ésszerűen, könnyedén hozható legyen, hosszútávon, miközben rendszereink fenntarthatóvá válnak.

De a lopási vágy, a népszerűség vásárlási vágy, a minden uralásának agyréme ezt nem engedte.

Makkasz 2013.05.04. 19:35:46

Kedves Posztoló!

A linket csatold be, honnét van a táblázat, szeretném megolvasni. Fél óra alatt nem találtam meg.

2013.05.04. 19:40:52

@Politikai Ateista: "a posztoló egy fasz fideszdroid." Így jár, akinek a látóköre, akár csak egy arasszal túlnyúlik a kis magyar mocsáron.. ;)

na4 2013.05.04. 20:20:42

Mindent törölni, ami pénzt visz, és mindent támogatni, ami pénzt hoz. Lásd Észtország!

kela-bá 2013.05.04. 21:26:26

Pénz, pénz, és mindig a pénz ... Holnap kezdődik a Nagy Világesemény nálunk, hátha a pénz kérdés is napirendre kerül. ( Remélhetőleg jó turistabevétel is lesz.)
Az egész világ el van adósodva, adósítva, majd csak megoldódik valahogy, nem igaz ?
Addig is ímátkozhatunk : www.logoszvilag.hu

kela-bá 2013.05.04. 21:40:56

@Makkasz: Jók az érvei és másoké. És akkor mi van ? kérdezhetjük. Mi a megoldás ? Látható, hogy mindig az aktuális kormány leváltására buzdítják a demokrácia "alanyait". A makró számokat a választók 99,9 %-a feltehetően nem érti, és talán nem is érdekli.Az ígéretekkel csábítják a jó népet.

Azt mondják, politikusok majd akkor figyelnének a szavazókra , ha mindenki elmenne választáskor és minden négyzetbe X tennének ?

Makkasz 2013.05.04. 21:50:47

@kela-bá: Biztos másutt is sok kudarccl terhelt küzdelem volt mire eljutottak a demokráciáig, mondjuk olyan formáig mint a 0-ból 3 évszázad alatt világhatalommá váló USAban, vagy vesztes világháborúk után EUt eltartő Németországban.

Valószínű a szembenézést, az uralkodó politikai eliten való átlátást, és szolgáló kormány létrejöttét csőd, nagyon-nagy válság hozhatja el.

Mivel ettől EU igyekszig megvédeni minket, hosszú vergődés, szenvedés várható, szerintm az elkövetkező 15-25 évebn nem lesz változás.

Talán az emigráció, a kevés gyermek és a nyugdíjrendszer összeomlása hozza majd el a változást, nem tudom. Az állampolgároknak kell tudatosnak, felelősnek lenni.

Messze van ez még. Addig is:
www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=cOd3zuaiGoM

kela-bá 2013.05.04. 22:18:52

@Makkasz: Kösz a válaszát. Hát...van gond bőven.
Amerikában is , az Eu-ban is, máshol is.A nyugati lapok Európa "elmuzulmánosodását" valószínűsítik.. Kösz a videót is, kicsit "erős" de jó. Itt is van egy videó, és más is : www.hunnio.com

Makkasz 2013.05.04. 22:27:55

@kela-bá:
Azért Moon mindenki elhiszi, ilyen okoks vezetőkre szükség van. Hogy a mindennapos küzdelem a pénzért, megélhetésért a jövőért normális. Nem látnak messzebb.
Biztos óriási bajok vannak USA-ban, de:
- itt 6-700.000 Ft nettót keres egy postás vagy egy tanítónő,
- a lakhatást kivéve minden olcsóbb, ma vettem epret, kilóját 400Ft-ért,
- az áfa 7%,
- a benzin 160 Ft (republikánusok szerint mesterségesen magas áron),
- világ legerőssebb állama.

Eu fejlett felében fizetések magasabbak, igaz adók is.

Makkasz 2013.05.04. 22:32:05

@kela-bá: Klassz a videód, köszi. GDPre ugyanezt mondtam MÁV-val és többivel. Legalább lgoikus gondolkodással arra jutottam, amit mások tudnak. Hízik a májam. még csak elkezdtem nézni.

Makkasz 2013.05.04. 22:34:31

@kela-bá: Azért sokminden van amivel nem értek egyet (kamat, pénzügyi szektor, bank). Ami igaz, hogy ilyen arányú bankrendszer valószínűleg indokolatlan, vagy inkább nem tudom indokolt-e. Fura ha egy vidéki városban annyi bankfiók van, amennyi középvállalkozás.

kela-bá 2013.05.04. 22:42:28

@Makkasz: Ezzel a videóval elköszönök, angolul mondják magyar szöveggel:
youtube: Válaszút-egy új világnézet létrejöttének születési fájdalmai.
Jó éjt !

Makkasz 2013.05.04. 22:50:15

@kela-bá: Felismertem, alacsony szja-val, majd áfában ugyanannak a pénznek a visszaszedéssel a GDP mesterséges növelésével próbálkoztak a marhák, csak elfelejtették, nyitva van az összes kapu, mindenki menekít a pénzét aová lehet.
Ezt megszívták, mindenki megszívta sajnos.
Jó éjt!

2013.05.04. 23:53:14

Sztem itt sok okos liberális szeretné a magyar helyzetet rossznak látni: javaslom nézzétek az ábrát kézenállva és akkor rossz lesz, amit a FIDESZ csinál.

Ti meg kaptok egy vértódulásos stroke-ot és nem szavaztok többé senkire. Ilyetén mindenki jól jár!

regress 2013.05.05. 06:55:45

@Lindalinda: az ábrát a hasamra ragasztom, ha előttem térdelsz ,mindig nézheted miközben oboázol

hot-spot (törölt) 2013.05.05. 07:24:48

@Makkasz: Biztos vagy te abban,hogy ez olyan nagyon messze van?
Szerintem nagyon közeli az az időpont.

hot-spot (törölt) 2013.05.05. 07:28:34

@Makkasz: :))) Túl sok a rendszerben az olyan elem,ami nem termel közvetlen pénzt és haszontalan is.
Töménytelen sok ilyen van,a különböző MÁV BKV székházaktól kezdve a gigantikus galambszámláló hivatalokig (Médiafigyelő főbaszás pl) és ezeknek a léhűtőknek a bérét valakiknek ki kellene termelnie.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.05. 08:21:00

de csúnya ez a tábla a végén. :S

Már az ami rajta van.

micsoda? 2013.05.05. 08:31:35

Az lenne jó, ha a Kedves Vezető nem a külföld elismerésére törekedne, hanem a saját népének jólétén szorgoskodna, következésképen megjönne az áhított pozitív vélemény.Érdekes módon nekünk mindig ellenség a nyugat. Az előző rendszerben, imperialistaként szidtuk őket.

Netuddki. 2013.05.05. 09:15:39

@micsoda?: "Az lenne jó, ha a Kedves Vezető nem a külföld elismerésére törekedne,"

Valahogy nem látom ezt a törekvést. Külföldön IS utálják mint a szart...

Makkasz 2013.05.05. 13:27:49

@hot-spot:
Szamitasom szerint 1,5 - 2 m ember tartja el az osszes magyart, ennel tobb nem dolgozik a versenyszfereban.
3,9 millioan dolgoznak, ebbol 800.000 kozalkalmazott. 200.000-nel picit kevesebb kozmunkas, 300.000 allami cegnel dolgozo (lehet mara tobb), 300.000 kizarolag vagy tulnyomoreszt allami megrendeleseken dolgozo ceg alkalmazottja. Ezeket becsulom alsohangon.

micsoda? 2013.05.05. 15:35:46

@kovi1970: Többek között az államadósság mihamarabbi csökkentésére gondoltam.

tavolirokon 2013.10.30. 18:05:50

Ennek csak GDP aranyosan van ertelme:

http://www.google.com/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gdp_mktp_cd&hl=en&dl=en&idim=country:HUN:ROM:SVK#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=gdp_expenditure_of_gdp&fdim_y=gdp_expenditure_component:6&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:HUN&ifdim=region&tstart=1193716800000&tend=1351569600000&hl=en_US&dl=en&ind=false
süti beállítások módosítása