sorok között

sorok között

Nyugdíjreform zéró

2013. április 09. - Politikai Ateista

Tegnap elfogadta a parlament az egyéni nyugdíjszámlák nyilvántartásával kapcsolatos törvénymódosításokat. Az esélyegyenlőség jegyében mindenki nullával kezd. A legújabb blöff.

Megszületett az egyéni nyugdíjszámla, az apró szépséghibája a dolognak, hogy az eddigi befizetések egyelőre nem lesznek nyilvántartva. Addig mindenki érje be a személyi adataival.

A legfontosabb változás az, hogy a korábban megígért adatoknál lényegesen kevesebb információt tartanak majd nyilván az egyéni számlákon. Nem szerepel majd rajtuk, hogy pontosan mekkora vagyont adtak át az egykori pénztártagok az államnak, csak a biztosított személyi adatai és a 2012. december 31. után bevallott nyugdíjjárulékok összege, amihez az adatokat az adóhatóságtól veszi majd át a nyugdíjbiztosító. - Megszavazták: Nyugdíjszámlák lenullázva - Világgazdaság online

Rogán Antal azonban megígérte, hogy legkésőbb az év végéig pótolják a hiányosságot.

Matolcsy 2.0 szerint csak formaságokról van szó:

A nyugdíjrendszerben a miniszter szerint olyan változások történtek, amelyek alapján nem indokolt a korábbi, magánnyugdíj-pénztári rendszerben szerzett jogosultságok átvezetése. - Megszavazták: Nyugdíjszámlák lenullázva - Világgazdaság online

Azok a bizonyos "változások ", amelyek nem teszik indokolttá az átvezetést viszonylag nyilvánvalók. A korábbi befizetések egyszerűen köddé váltak. Elméleti összegeket pedig tényleg felesleges nyilvántartani.

Az ÁKK adatai szerint az államosított 3000 milliárdból már csak 312 milliárd forint áll rendelkezésre. Öreg még lehetsz, nyugdíjas már nem biztos.

QAo5PTT - Imgur.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr665212285

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.04.10. 12:13:07

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrZ (törölt) 2013.04.09. 14:57:27

És még sok ilyen reset lesz, mire sikerül újraindítani a gazdaságot, másmilyen alapokon.
Amúgy sem számít mennyi van a számlákon az számít mennyi lesz a leosztás belőle. Baszhatod a 60milliós számlát, 1%-os járadék mellett.

Jöjjön a flame: és ez így van jól. Megtanítja az embereket hogy öngondoskodjanak. Erősíti a többgenerációs családokat, az energiatakarékos/energiatermelő beruházásokat, a nyugdíjas szövetkezet/egyesületek alakítását, az aktív időskorra felkészülést. Lófasz a seggibe a "dolgozgattam 30 évet, a következő 30-ban ingyen jár minden" trógereknek.

anonymand 2013.04.09. 15:56:23

@mrZ:

Tisztelt mrZ!

"Lófasz a seggibe a "dolgozgattam 30 évet, a következő 30-ban ingyen jár minden" trógereknek." - cizellált mondatodra csak annyit, hogy "dolgozgattam" 42 évet, belerokkantam, a következő 30-ban sem kapok semmit ingyen (kenyér, tej, benzin, gyógyszer, stb.), tehát leginkább a tiedbe, meg a hozzád hasonló hülyékébe.

Válaszod nem érdekel, fordulj vele orvosodhoz, vagy fel...

Tisztelettel:
anonymand

mokevar · http://copywrite.blog.hu 2013.04.09. 21:34:25

Igen, meg lehet próbálni felkészülni, de az öngondoskodás ilyen bérszinvonal mellett kvázi lehetetlen. Arról nem is beszélve, hogy, ha a jelen állás marad azok, akik elérik az 50. életévüket szépen lassan elvesztik a munkahelyeiket, s még, ha volt is némi félretett pénzük az öregkorra, a nyugdíjkorhatár eléréséig azt fel fogják élni. És hagy tegyem még hozzá, hogy hiába lesz nyilvántartás, a nyugdíjakat abból a pénzből fizeti majd a jövőben is az állam (ha nem lesz gyökeres változás), amit az adófizetők betesznek a kasszába. Mivel gyerek egyre kevesebb - pláne olyan, aki a jövőben adót is fizet majd - a nyugdíjnak tartok tőle, lőttek. Kis esti borzongásnak némi szarkazmus barátaim: copywrite.blog.hu/2013/04/09/nyugdij_130

Gniusz 2013.04.09. 21:47:25

@mrZ: Te nagyon okos szerinted a MANYUP mire szolgált volna....MAGÁN nyugdíj pénztár. Az öngondoskodás egy formája volt

Azért az vicces, hogy az átlépésnél azzal fenyegettek, hogyha nem viszed át állami kasszába, elvész a pénzed....na ez az überbukta állambácsi

mrZ (törölt) 2013.04.09. 22:24:20

@Gniusz:
Évi tucatnyi nyugdíjalap megy tönkre vagy csökkenti a kifizetéseket nyugaton. Függetlenül hogy boom vagy válság van. A manyup még csak a gyűjtésnél tartott, így könnyű volt (így is gyenge) eredményt felmutatni. Pénzből már a válság előtt is olyan nagy mennyiség volt, hogy nem lehetett normális (min5%) abszolút!! hozamot produkálni. Mi a francból tudtak volna kifizetni értékálló nyugdíjat? A kimutatásaik pillanatfelvételek, és nagyon sok esetben nem árazzák a változásokat. Amikor kifizetni akarnak, fel kell számolni pozíciókat és akkor kiderül a valódi ár.
köznyelven: hiába van papíron 5 milliót érő autód ha eladni csak 3-ért tudod.
A magánpénztárak tipikus piramis játékok, a felszámolásuk aminél előbb annál kisebb veszteség alapon történt. Az államinál ez a veszély nincs, mert van erőszak szervezet ami biztosítja az aktuális fedezet behajtását.

igazi hős 2013.04.10. 09:05:35

@mrZ: "nem lehetett normális (min5%) abszolút!! hozamot produkálni" Ehhez képes 1996 és 2010 között 7,6% volt az átlagos infláció (szent helyről, az MNB inflációs kalkulátorából vettem az adatot) és a legtöbb MANYUP számlán volt reálhozam.

mrZ (törölt) 2013.04.10. 09:10:30

@igazi hős:
Ja, ja. Látszott a kifizetéseknél a hozam nagysága.
Tudom válság volt/van. Olyankor nem is kell fizetni nyugdíjat, ugye?

froton 2013.04.10. 09:12:48

"hiába van papíron 5 milliót érő autód ha eladni csak 3-ért tudod. " Még mindig jobb, mintha az állam elkobozná, elhasználná és postán visszaküldené neked a forgalmi engedélyt..:)))

Binladen 2013.04.10. 09:13:39

@mrZ:
Gondolom neked a munka szó,csak annyit jelenthet,hogyan kell leszopni 2embert, és hogyan kell segbebaszatnod magad 5emberkével 1 nap alatt.
Végül is ,ez is szép teljesítmény lenne,--- ha bírnád 30 évig.
Azért még egy kérdés, még piszkálja a fantáziámat

Vajon a te, mi a kúrva anyádból tanultál és kaptál orvosi ellátást ingyen, ha a régi öregek csak dolgozgattak?
Gondolom a te kúrva anyád, és a homokos apád is, azok közzé tartozott, akik csak dolgozgattak 30 évig.
Na ezért tart itt az ország!

froton 2013.04.10. 09:15:06

Mellesleg a manyup számlám a hozamnak hála 0 befizetés mellet is gyarapodik és nem 0 ft van rajta...

mrZ (törölt) 2013.04.10. 09:20:01

@froton:
Azt a gyarapodást tudod is realizálni, vagy csak a kimutatáson van meg?

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.04.10. 09:27:17

@mrZ: Én ezt már megtanultam. Engem nem kell tanítani, főleg nem úgy, hogy a tanítás jegyében ellopják, amit megtakarítottam.

De flame-nek jó volt, remélem kapsz a pofádra rendesen.

Sequoyah 2013.04.10. 09:31:24

@mrZ: Ez szép és jó lenne, ha az öngondoskodásra szánt összeget nem szedné el az állam "állami gondoskodás" (értsd: nyugdíj, tb, egyéb adók) címén. Máshol jól működik az öngondoskodás, fele ekkora elvonással, de ez a hibrid rendszer, hogy a pénzt elvesszük, de cserébe nem kapunk semmit nem pont jó út.

Nikorene 2013.04.10. 09:38:37

@mrZ: még mindig több esélye van késôbb realizálni, mint hogy állami nyugdíjat kapjon...

Cinkes 2013.04.10. 09:48:49

@mrZ: én inkább öngondoskodok minthogy az állambácsitól várjam a csodát... mint az idióta komcsik/fideszesek.

collateral collector (törölt) 2013.04.10. 09:51:39

@mrZ: ".. Megtanítja az embereket hogy öngondoskodjanak .."

Kurvára igaz. Az öngondoskodást persze tág értelemben véve, nem csak "pénzügyi termékekben" gondolkodva. Az elmúlt 60 évben érdemes volt pénzügyi termékekben (bankszámlák, kötvènyek, bef. alapok) akár vagyonokat megtakarítani, ma ezeket messziről el kell kerülni.

Valóban, ahogy a fidesz erőlteti az "erős államot", tulajdonkèppen a magyarok a saját bőrükön fogják ÚJRA megtanulni (40 év szocializmus úgy látszik, nem volt elég, pótvizsga kell a magyaroknak) a legfontosabb dolgot: az Állam MINDIG a legrosszabb gazdája a pénzednek, a szocializmus pedig nem működik akkor sem, ha nemzetiszínű masnit kötünk rá és kiírjuk, hogy "Magyarország jobban teljesít". A "hanyatló Nyugat" szövegeket pedig már az '50-es években sem hitte el senki. Az persze lehet, hogy a Nyugat hanyatlik, de mi akkor zuhanórepülésben vagyunk. orbán viktor NEM a világ legokosabb embere, bár tudom, ez minimum istenkáromlásnak számít :)

Szóval, sokat tanulhatunk mostanában.
Ettől még persze nem fogjuk megköszönni a fidesznek, hogy kirabolnak minket. Illetve meg fogjuk "köszönni" nekik a ténykedésüket, de abban nem lesz köszönet...

mrZ (törölt) 2013.04.10. 09:52:58

@Nikorene:
Annak az esélye valaki húsz év múlva pénzt kapjon egy döglődő pénzügyi rendszerből gyakorlatilag nulla.
Hogy az állam valamennyit fizetni fog az biztos.

@pocakos focista:
>>....amit megtakarítottam.
A kezedben volt? És te odaadtad valakinek, egy igéret fejében? Mert ha sohasem birtokoltad, akkor nem volt a tied. A megtakarításod virtuális volt, csak elképzelted. Álom álom édes álom.

TBone 2013.04.10. 09:57:11

Szeretnék én öngondoskodni, de ne vonja el az állam a teljes fizetésem 66%-át.

Nikorene 2013.04.10. 09:58:22

@mrZ: "Annak az esélye valaki húsz év múlva pénzt kapjon egy döglődő pénzügyi rendszerből gyakorlatilag nulla."
- nem azt mondtad, hogy mindenki öngondoskodjon? Most akkor öngondoskodjunk vagy ne? Hogy gondoltad konkrétan megoldani az öngondoskodást a "döglôdô pénzügyi rendszer" szolgáltatásainak igénybevétele nélkül?

"Hogy az állam valamennyit fizetni fog az biztos."

Egy elöregedô társadalomban csökkenô adó és járulékbevételek mellett kétlem, hogy ez annyira biztos lenne, illetve ha mégis "valamennyit" fizet, kérdés, hogy az elég-e a nem éhenhaláshoz.

Nikorene 2013.04.10. 10:01:10

@collateral collector: "nem csak "pénzügyi termékekben" gondolkodva. Az elmúlt 60 évben érdemes volt pénzügyi termékekben (bankszámlák, kötvènyek, bef. alapok) akár vagyonokat megtakarítani, ma ezeket messziről el kell kerülni."

Node hogy öngondoskodsz ezen pénzügyi termékek elkerülésével, ha havonta van bizonyos összeged megtakarítani, és nem egyszerre (tehát pl ingatlan vétele kiesik)?

mrZ (törölt) 2013.04.10. 10:03:53

@Nikorene:
Az öngondoskodás nem azt jelenti hogy másra bízod a pénzedet, aztán majd várod a mannát. Fektess be olyasmibe amire időskorodban szükséged lesz, alakítsd a körülményeidet.
Pl : tanult gyerek, nagy család, önálló külső energia független ház, szervezz nyugdíjas (közös érdek) egyesületet-szövetkezetet, legyen kerted, etc...

Nikorene 2013.04.10. 10:14:56

@mrZ: "Ez most komoly? Mert viccnek kicsit morbid" :)
tanult gyerek: persze, majd várjad el a gyerekedtôl, hogy eltartson öregkorodra...

nagy család: mégis mibôl tartod fennt? Hacsak nem háremet tartasz, akkor a feleséged fizetése folyamatosan kiesik...

önálló külsô energia független ház: mégis mibôl veszed meg az ingatlant? Hitelbôl? Vagy eseteg félreteszed a pénzt a párnádba (bankba ugye nem rakhatod), míg össze nem gyûlik...

nyugdíjas szövetkezet: ez az elsô ötlet, amiben nem tudok belekötni...

kert: lásd ingatlan...

mrZ (törölt) 2013.04.10. 10:22:14

@Nikorene:
>>... majd várjad el a gyerekedtôl, hogy eltartson öregkorodra...
Nem kell hogy eltartson, csak részt vegyen benne. Cserébe te segítesz neki.
>>nagy család: mégis mibôl tartod fennt?
Abból hogy előrelátóan élsz. Abból hogy a bevásárló kocsit nem piával-cigivel tömöd tele, hogy nem napi 4 órát tévézel, hogy bevonod a gyereket a család üzemelésébe.
Miért kell mindent a szádba rágni!!!!
Kezd el gondolkodni!!!

Szevasztok 2013.04.10. 10:23:26

@mrZ: "Annak az esélye valaki húsz év múlva pénzt kapjon egy döglődő pénzügyi rendszerből gyakorlatilag nulla.
Hogy az állam valamennyit fizetni fog az biztos."

És még ezek után is biztos, hogy a pénzügyi rendszer 0-ja nagyobb lesz, mint az állami valamennyi.

Nikorene 2013.04.10. 10:34:38

@mrZ: :) gondolkodtam már. Ezért is költöztem külföldre, és onnét folytatom az öngoskodást. Majd meglássuk 30 év múlva :)

Gera 2013.04.10. 10:46:11

Nem értem, mit túráztatja magát ezen egy rakás ember. Az egyéni számla attól volt az, ami, hogy valós vagyon állt mögötte. Az, hogy az állam miket irkál egy adatsorba, teljesen irreleváns, érdektelen, leszarható. Hogy az államtól mennyi nyugdíjat kapsz, az semmi mástól nem függ, mint az ország akkori aktuális gazdasági helyzetétől, ha megy a szekér, akkor sokat, ha nem megy, akkor meg lófaszt. Az állam a számítási szabályokat kénye-kedve szerint változtathatja, így teljesen mindegy, milyen számokat vesz alapul.

kewcheg 2013.04.10. 10:55:39

Mindig ökölbe szorul a seggem, amikor elnézem azt a nyugdíjas ismerősömet, aki a szociban ipari nagyvállalati középvezetőként végigitta, végigbulizta a munkás éveit, kb. egész életében nem dolgozott annyit mint most egy munkavállaló egy év alatt, felnevelt egy szem! gyereket,és most nejével jól megérdemelt nyugdíjasként 3-4 évente lecseréli az autóját,fenntart több ingatlant és évente 5-6 szor áztatja a valagát hajdúszoboszlón a Béke Hotelben....tudom demagógia

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.04.10. 11:01:25

@mrZ: Miért volt gyenge a MANYUP alapok eredménye? Inflációt meghaladó hozamot ért a túlnyomó többségük még úgy is, hogy a válság közepén kellett átadniuk a vagyont az államnak.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.04.10. 11:04:42

@Gera: Ott a pont! Az állami nyugdíjrendszerben nincs vagyon, ezért a befizetések teljes összegét hiába tartanák nyilván, azt nem lehet úgy kifizetni, mint a magánnyugdíjpénztári vagyont. Legfeljebb a nyugdíjjogosultságot és a havi összeget lehet megállapítani, a visszakapott összeg pedig attól függ, hogy valaki 1 évig vagy 40 évig nyugdíjas.

mrZ (törölt) 2013.04.10. 11:36:16

@Távmunkás:
Az átadott vagyont ha értékesíteni kellett volna a felét sem kapják érte, így nyilvántartott értéken szabadultak meg tőle. Nem csak likvid eszközök voltak a számlák mögött, azok még mindig eladatlanok. Az inflációt kevéssel meghaladó hozam nem elég, azzal max csak a befizetett összeget kapod vissza. Mennyit fizettél? 20.000 per hó, akkor kb annyira számíthatsz később, ha jól eltalálod a hozadék és a tőkecsökkentés arányát. És még mindig fenáll a legfontosabb veszély, a pénz nem a tied hanem az alapé, te csak (sokadrangú)hitelezője vagy egy pénzügyi terméknek. 20-30 év nagy idő a pénzügyekben.
Az állampapír vásárlást te is meg tudod csinálni, ki is épült rá egy forgalmazó rendszer. Ha pénzügyi befektetésben gondolkodsz válaszd azt, minek vállalnál felesleges kockázatot? De én ezt sem ajánlom, a pénz termelte pénz egy piramis játék, új belépők nélkül nem működik.

Knorr 2013.04.10. 11:42:41

@mrZ:

"Az átadott vagyont ha értékesíteni kellett volna a felét sem kapják érte"

Ez úgy hülyeség ahogy van. akkor 6000 mrdot ért, és csak 3000ért tudták eladni?

"a pénz nem a tied hanem az alapé"

A hatályos törvény szerint a tiéd.

"Az állampapír vásárlást te is meg tudod csinálni"

1. Nem csak állampapír volt
2. az állam határozta meg hogy mennyi állam és mennyi egyéb papírt vegyenek.
3. ha nem vagy rá KÖTELEZVE akkor nem fogod megcsinálni, és a hangyáknak kell eltartani a tücsköket, ami nem fenntartható mivel egyre több a tücsök és egyre keveseb a hangya

"a pénz termelte pénz egy piramis játék"

a befektetésekből gyárakat húznak fel és amikor azok a profitból visszafizetik a hiteleket abból lesz a pénz.

froton 2013.04.10. 11:45:50

@mrZ: a nagy 0-nál biztosan többet tudok realizálni akkor, amikor kell....Ha történik velem valami, a gyermekeim örökölhetik.

Namir 2013.04.10. 11:55:01

Ilyen értelmetlen posztot két okból írnak. 1: halvány fogalma nincs a nyugdíjjogosultságról az illetőnek, 2: hangulatot akar szítani.

1) Az MNYP a cserébe elvont állami nyugdíj helyett (-25%) lett volna. Emiatt bukta volt mindenkinek, aki nem pályakezdőként lépett be. Kár visszasírni. (Ny-EU-ban és az USA-ban sem ilyen, hanem felosztó-kirovó van. Vajon miért?)

2) "A korábbi befizetések egyszerűen köddé váltak" Ez tiszta hülyeség. Ma is egyénileg számítják a nyugdíjat, ehhez nyilvántartják az egyéni befizetéseket.

Ami gond:

1) A nyilvántartás és jogosultság részleges, alapból csak az 1988 óta történt befizetéseket nézik. De vannak kivételek.

2) A nyugdíjjogosultság számítása átlagoló és nem összeadó elvű. Emiatt nem is lehet a nyugdíjjogosultságot előre kiszámítani, csak becsülni. Ezen kellene változtatni, nem az állami felosztó-kirovó rendszert kidobni.

3) Az embereket sokkal kevésbé fenyegeti az állami nyugdíjrendszer csődje, mint az, hogy az adó/járulékcsalás miatt (kb. 30-40%), nem kapnak majd (egyáltalán/elegendő) nyugdíjat.

"Öreg még lehetsz, nyugdíjas már nem biztos."
Valóban, sokan egyáltalán nem kapnak majd nyugdíjat. Amiatt, mert feketén dolgoztak/nak.

Értsük meg: a nyugdíj nem jog, hanem jogosultság kérdése. >> TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS

Steve123 2013.04.10. 11:55:18

kerdezzbatran.blog.hu/2013/04/08/egyeni_szamlak_0_forinttal
politikai szempontból két rossz közül választhat a kormány

mrZ (törölt) 2013.04.10. 12:30:08

@Knorr:
Annyiért adják amennyiért veszik. A sumákolás biztos benne van, de most nem ez a téma.

>>>>"a pénz nem a tied hanem az alapé"

>>A hatályos törvény szerint a tiéd.
Itt van a legnagyobb tévedés. Sem a bankbetét sem az értékpapír fedezete sem az alapokba befektetett pénz nem a tiéd. Te csak hitelező vagy. Ők csak igéretet adnak neked, hogy a nevesített vagy közös vagyonból te ekkor meg akkor kapsz. Még a nevesített részek sem jelentenek abszulút elsőbbséget, csak a közössel szemben, de a meghatároztt időre kifizetendők azt minden esetben megelőzik.

>>a befektetésekből gyárakat húznak fel és amikor azok a
>>profitból visszafizetik a hiteleket abból lesz a pénz.
A befektetéseid pénzügyi eszközökben, értékpapírokban landolnak. Nem engedélyezett a közvetlen tulajdonlás a kockázatok elkerülése miatt. (haha)
Lehet részvény, papírarany, állampapír, bankkötvény etc..., de semmi ami valóságos.
@froton:
Örökölhetik, kifizetik az illetéket, és majd 30 év után elkezdenek pénzt látni belőle.

Csetepaté márki 2013.04.10. 12:35:02

Nemhogy a manyup egy baromsäg volt, de mär az egyeni szämläval is vigyäzni kellene.

Mindenki tudja, hogy a jövedelemado es a järulekok 70%-ät az adofizetök 15%-a fizeti, epp eleg nyavalygäs volt mär erröl itt a blogokon, mennyire torz az egesz.
Megis mit akartok ezzel az egyeni szämläval, kedves szocialista es liberälis höbörgök? Akkor hogy legyen? Szigoruan az igazsägossäg es a baloldalisäg neveben kapja a nyugdijak 70%-ät a nyugdijasok 15%-a? Csak täjekoztatäsul, ez ätlagban több mint 10-szeres különbseg a ket reteg között.

Folyik a siräs, hogy a kis jövedelmüeket nem kellene adoztatni, fizessenek a “gazdagok” progressziven, egykulcsos meg fos. A nyugdijrendszer meg alapuljon a järulekbefizeteseken, fillerre elszämolva.
Nem tünt fel, hogy a kettö marha nagy okossäg összeadva mär egy szociälis katasztrofähoz vezetö idiotasäg?

Be kell szarni, rögtön kirakom a büvös kockät, annyira okosak es baloldaliak vagytok….

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.04.10. 12:43:56

@mrZ: Az átadott vagyon felét azonnal értékesítette az állam és azóta már el is adták a 90%-át, a többi maradt csak meg tartaléknak az idei költségvetés kockázataihoz. A nyilvántartott érték a valós érték volt, nem a vásárlási értéket tartottak nyilván, hanem azt, hogy adott pillanatban mennyiért lehetett eladni a részvényt vagy kötvényt.

Az inflációt meghaladó hozam elég jó, ha arra gondolsz, mennyi embernek emelkedik a fizetése az inflációt meghaladó mértékben. Vagyis a befizetett 8%-os járulékon alapuló vagyon az emberek többségénél az évek múlásával meghaladta az aktuális fizetésük 8%-át.
Persze a kezelési költségek kicsit magasak voltak, ha azokat normálisan korlátozták volna mondjuk 15 éve, akkor még jobb hozamok alakultak volna ki.

A magánnyugdíjpénztárban felhalmozott vagyonok örökölhetőek, ellentétben az állami nyugdíjjal, ahol nincs vagyon.

Miért írod, hogy befektetésnek mit válasszak? A nyugdíjjárulékból nem vehet senki állampapírt a lakossági forgalmazóknál, mert az államhoz folyik be az egész és azonnal kifizetik a nyugdíjasoknak...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.04.10. 12:47:18

@Csetepaté márki: Nem vagyok baloldali, nem akarok egyenlő fizetést és nyugdíjat mindenkinek, mégse tetszik a magánnyugdíjpénztárak megszüntetése.
Erre nem gondoltál?

Csetepaté márki 2013.04.10. 12:54:37

@Távmunkás: Nem vagyok baloldali, nem akarok egyenlő fizetést és nyugdíjat mindenkinek, mégis tetszik a magánnyugdíjpénztárak megszüntetése.
Erre nem gondoltál?

mrZ (törölt) 2013.04.10. 12:57:33

@Távmunkás:
>>A nyilvántartott érték a valós érték volt, >>nem a vásárlási értéket tartottak nyilván, >>hanem azt, hogy adott pillanatban mennyiért >>lehetett eladni a részvényt vagy kötvényt.
Melyik adott pillanatban? Nehogymá óránként/percenként újraértékeljék a portfoliót.
Gézukám azt a b11-2 kötényt megtennéd hogy a negyedéves kimutatásban az előző záráson hagyod, köszi. És hoppá az éppen 20%-ot csökkenő ár már nem is látszik. A mark the market nem működik, ami most aaa, az két óra múlva lehet bóvli is.
>>Miért írod, hogy befektetésnek mit válasszak?
Bocsi. A manyup pénzügyi befektetés, ebben a kategóriában az állampapírnál nincs jobb a gondatlan loosereknek.
De mint olvashattad azt sem ajánlom, így nem értem.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.04.10. 13:02:27

@Namir: A felosztó-kiróvó rendszerű állami nyugdíj egy pilótajáték. Csak az új befizetéseket osztják szét hozamként a régebben befizető nyugdíjasoknak és akkor lesz komoly gond, ha hirtelen kevesebb lesz az új befizető.

A 2011-es népszámlálás adatai ilyen gondokat vetítenek előre a következő 20 évre, mivel kb. 35%-kal többen mennek nyugdíjba, mint amennyien a munkaerőpiacra léphetnek:
40-59 évesek: 2,75 millió
0-19 évesek: 2,04 millió

béla a görög (törölt) 2013.04.10. 13:04:11

most 0 van a számlán.
aztán lesz rajta -1, -10, -100 ...
kb. ennyit a kormányról.

teljesen mindegy, a nyugdíj ma már nem járulék, az államnak nincs kötelezettsége. úgyhogy teljesen mindegy mi lesz a számlán az állam elkölti, nyugdíjat meg akkor ad ha olyanja van.
addig is beszedi adóként.

az lesz a nyugdíjad ami nálad lesz pénz egy külföldi számlán.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.04.10. 13:04:11

@Csetepaté márki: Én csak azt nem értem, hogy miért gondolod baloldalinak azt, aki támogatja a magánnyugdíjpénztárak ötletét? Állami nyugdíjra támaszkodni saját megtakarítás helyett eléggé baloldali gondolat...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.04.10. 13:06:23

@mrZ: Naponta újraértékelik a portfóliót nyugdíjpénztárak. Ez neked új információ?
Már rég nem azokat az időket éljük, amikor negyedéves záráskor hónapokig kell számolgatni a pénzügyi eszközök értékét.

mrZ (törölt) 2013.04.10. 13:30:40

@Távmunkás:
Csak letöltik egy azzal foglakozó cég adatbázisából a napi záróadatokat. De az nem értékelés. Az csak követi a birkákat, de nem tudja megelőzni a bajt. Az elemzőket azért tartanák hogy előre lásson. Ilyen pedig nincs a pénztáraknál, nem is terveztek.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.04.10. 14:56:41

@mrZ: Egy fenét. Csak a buta hiszi, hogy a manyup pénz nem volt magántulajdon. Túl sok butára pazatoltam már időt, szóval csak két szó: örökölhető, rendelkezhető (befektetési stratégia). Jó sokan vagytok ti buták.

Knorr 2013.04.10. 15:31:32

@mrZ:

"Itt van a legnagyobb tévedés. Sem a..."

lényegtelenek a technikai részletek, az a lóvé adott magánember tulajdona, ahogy azt a törvény kimondja. Tőlem fejen is állhatsz és úgy szarhatod torkon magad, ezzel a faszsággal. Ki a faszom vagy te alkotmánybíróság vagy kúria, hogy megmondod nem is az van a törvényben ami oda van írva? Hülyegyerek.

"A befektetéseid pénzügyi eszközökben, értékpapírokban landolnak. Nem engedélyezett a közvetlen tulajdonlás a kockázatok elkerülése miatt"

ki nem szarja le, pontosan mi történik. a lényeg hogy faszságokat beszélsz, nem a pénzből lesz pénz, hanem a termelésből faszfejkém. Az ígéret is valóságog ahogy a garancia is hogy te azért a papírfecniért pénzt fogsz kapni. Te aranytéglában meg gyémántokban tartod a megtakarításid kisköcsög, ha már ezt a elmebetegséged vallod?

Knorr 2013.04.10. 15:33:17

@Csetepaté márki: "Megis mit akartok ezzel az egyeni szämläval, kedves szocialista es liberälis höbörgök?"

azt hogy legalább egy kibaszott papír legyen róla, hogy mennyit loptak el azok akiknek a seggéből majszolod a szart.

mrZ (törölt) 2013.04.10. 15:33:36

@pocakos focista:
Én sehol sem írtam hogy nem magántulajdon. De nem a tiéd. Kölcsön adtad egy kezelőnek, aki igéretet adott cserébe.
Nos, az igéret. Az a tiéd.

Knorr 2013.04.10. 15:38:22

@mrZ: "Csak letöltik egy azzal foglakozó cég adatbázisából a napi záróadatokat. De az nem értékelés."

neked az se lenne értékelés, ha a befektetésből épített gyárban minden kínai munkás segge lyukán megszámolnák a szőrszálakat. faszkalap. hiába vered magad, azt magyarázd már meged mi a faszért kellett ellopni a pénzt. és most az hol van. mennyi most az államadóssák? világrekord! jah ezért kellett? köcsög barmok. elszórták és szarabbul állunk mint valaha. Te meg köcsög nyugger itt vered bele a faszod a téged eltartó és meglopott dolgozó emberek pofájába.

Knorr 2013.04.10. 15:43:12

@mrZ: "Én sehol sem írtam hogy nem magántulajdon. De nem a tiéd. Kölcsön adtad egy kezelőnek, aki igéretet adott cserébe.
Nos, az igéret. Az a tiéd. "

Maga a pénz is ígéret ami a pénztárcádban van, meg ami a bankkártyádon, te faszkalap. Semmilyen pénz mögött nincs semmilyen érték a mai pénzrendszerben, csak a bizalom, hogy majd a boltban adnak érte kiflit.

ÉS akkor most ezen az alapon szépen utald át az összes nem a tiéd ígéretet orbán viktornak, mert úgyse ér semmit, kisköcsög.

mrZ (törölt) 2013.04.10. 15:47:37

@Knorr:
Milyen termelésből?
Mit termel az államkötvény, a részvény, az értékpapír?

>>Ki a faszom vagy te alkotmánybíróság vagy kúria,
>>hogy megmondod nem is az van a törvényben ...
net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99700082.TV
Hol van abban ellentétes a mondandómmal?

>>ki nem szarja le, pontosan mi történik.
Hát erről van szó. Nem tudod. Hiszel a színes prospektusoknak. Tipikus looser.

mrZ (törölt) 2013.04.10. 15:50:04

@Knorr:
>>Maga a pénz is ígéret ami a pénztárcádban van,
>>meg ami a bankkártyádon, ...
Így is van. Látod milyen gyorsan tanulsz.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.04.10. 15:50:41

@mrZ: A jelenlegi érték megállapításánál miért kellene a jövőbeli értéket figyelni? Ha van két malacod, akkor az 2 malac és nem azt mondod, hogy 10 disznó, mert 2 év múlva annyi lesz belőle.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.04.10. 15:54:19

@mrZ: Azért jó lenne, ha utánaolvasnál, mi a különbség a kölcsönadás és a vagyonkezelés között.

mrZ (törölt) 2013.04.10. 16:00:44

@Knorr:
>>hiába vered magad, azt magyarázd már meged mi a faszért
>>kellett ellopni a pénzt. és most az hol van.
Két komoly gond volt.
- a pénztárak várható csődje
- 6 % feletti fizetési hiány
A pénz a költségvetési bevételek között van, mert ennyivel kevesebbet kaphatott a nyugdíjbiztosítási alap. De csak sejtem, nincs hozzáférésem.
A bajom az hogy miért nem látjátok be ez csak egy (imf) kisérlet volt. Nem sikerült oszt annyi.

mrZ (törölt) 2013.04.10. 16:13:02

@Távmunkás:
>>...különbség a kölcsönadás és a vagyonkezelés között.
Csak a szolgáltatás neve különbözik, mivel a vagyon is "pénzesítve" van.

Igazad van röviden fogalmaztam.
A jelenérték egyik alapja a kockázat arányosítása/belefoglalása, ami lehetetlen a jővőbeli érték becslése nélkül. Ezért nem szabad elfogadni az egységesített záróárat, mert az nem a te saját egyedi pozíciódon alapul.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.04.10. 16:31:33

@mrZ: Te nagyon kevered a dolgokat. Amiről te beszélsz, az egy befektetési döntés meghozatala, amikor eldöntöd, neked mennyit érne az adott dolog. Viszont annak a dolognak a tényleges piaci értéke az adott időpillanatban annyi, amennyit fizetnek érte. Ha számodra többet ér a piaci árnál, akkor természetesen megveszed, ha kevesebbet, akkor inkább eladod és röhögsz a szerinted balek vevőkön.
A te értékítéled nem abszolút igazság, ezért lehet, hogy mások máshogyan értékelik ugyanazt az eszközt. Például az eltérő vagyonok, igények, kockázatvállalási hajlandóság és az információs asszimetria miatt.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.04.10. 16:32:08

@mrZ: "a pénztárak várható csődje"
Ezt honnan veszed?

mrZ (törölt) 2013.04.10. 17:08:09

@Távmunkás:
>>Viszont annak a dolognak a tényleges piaci értéke az adott
>>időpillanatban annyi, amennyit fizetnek érte.
Csak félig. Az is érték amennyiért hajlandó vagy eladni. Az ármegállapítás két fél között jön létre, az átlagár-kötési ár csak referencia(útmutató).
>>"a pénztárak várható csődje"
Spekulálok. A kockázatközösség jelen esetben túl nagy teher a magánpénztárakon, nem tudnak elkülönített pénzalapokat működtetni. Amíg növekedés van, ez a modell működőképes. Válság(veszteség) esetén a hógolyó effektus következik. Ha nagyon alacsony likvid tartalékokkal rendelkeztek(szokás), a gazdaság 2011-es beesése, a tőzsde zuhanása
bet.hu/magyar_egyeb/charts/bux_historikus
és az emelkedő hozamfelár miatt a már meglevő állampapírok értéktelenedése.
www.ivi.hu/wp-content/uploads/2012/01/10eves_allampapirpiaci_hozamfelar.jpg
Ilyen esetben a "valós értékelés" esetén 20-30%kal kellett volna csökkenteni az nyilvántartási értéket, ez pedig a fedezeti vásárlások esetén azonnali likvidációt indukálna.
Nem voltam ott, nincs egyetlen pénztárba sem belelátásom, én általános gazdasági összefüggésekből következtetek. Ha egyes szavakat magyarul nem megfelelően használok, majd próbálom kijavítani.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.04.11. 10:30:30

@mrZ: Ha megnézed a 2011-es válságév adatait, akkor látod, hogy a nyugdíjpénztári portfóliók többségének pozitív a nettó hozama: www.pszaf.hu/data/cms2339188/nyp_hozamok_2002_2011.pdf
süti beállítások módosítása