sorok között

sorok között

A terroristák pénze

2013. március 23. - Politikai Ateista

Komoly terhet vett le a vállamról a Pénzkérdés blog. Régóta szerettem volna írni egy általános ismertetőt a Bitcoin-ról, de túl időigényes feladatnak ígérkezett. Ráadásul egyelőre kevés a magyar nyelvű hivatkozás a témában, valaki akár azt is hihette volna, hogy én találtam ki az az egészet.


A hétvégi ciprusi válság kapcsán irgalmatlanul megnőtt a kereslet a Bitcoin iránt. Aki kicsit is ismeri már, annak ez mi sem természetesebb. Aki viszont még nem hallott róla, annak legalább olyan nehéz lesz elmagyarázni a rendszert, mint azt Neonak a Mátrixból való megszöktetése előtt. Azért megpróbáljuk! Mindenesetre, ha félsz Ciprustól, tedd a megtakarításaidat a felhőbe! - A ciprusi válság helyzetbe hozta a torrentvalutát - Pénzkérdés blog

Hasznos információk találhatók még a Wikipédián, a Bitcoin.hu, vagy a Bitcoins.hu oldalán is.

A Bitcoin körül még rengeteg a kérdőjel, de néhány dolog már biztos. A ciprusi "válságkezelés" hírére egyre több spanyol lát menekülési útvonalat a digitális valutában.

Hogy miért a roham Ciprus kapcsán? Mi másra vágyna jelenleg a világ fejlettebb fele, mint egy olyan valutára, amit nem bankokban tartunk, nem vethetnek ki rá adót, negligálhatók a tranzakciós költségek, és az államok egyike sem képes lenyomozni vagyonunk hollétét? Azokban az államokban, ahol a polgárok félnek attól, hogy a ciprusi betéttizedelős válságmegoldási forgatókönyv valósággá válhat, a Bitcoin regisztrációk és alkalmazásletöltések száma a hétvégén megtöbbszöröződött. Spanyolországban a mobilos verzió a top letöltött progivá lépett elő. Az emberek Bitcoinra váltják a banki megtakarításaikat, és a felhőben tárolt pénzt egy adórendszer sem fogja látni. - A ciprusi válság helyzetbe hozta a torrentvalutát - Pénzkérdés blog

Ezzel együtt az árfolyam is szépen megindult az ég felé.

BTCchart.jpg

Az is biztos, hogy a mainstream média egyre nehezebben ignorálhatja a dolgot, egyre többet fogunk hallani a Bitcoin-ról. Az más kérdés, hogy hogyan fogják feltálalni nekünk.

A fizetőeszközök létrehozása, illetve mennyiségének szabályozása a bankárok, és a központi bankárok monopóliuma. Ezzel ők kényelmesen eléldegélnek, a rendszer egyre nyilvánvalóbb problémái ellenére, nem szeretnének változtatni a helyzeten. Ha a Bitcoin a hatalmukat komolyan veszélyeztető jelenséggé válik, pittbull módjára fogják rávetni magukat. Választott vezetőink valószínűleg valami olyasmivel fognak előhozakodni, hogy a Bitcoin a nemzetközi terrorizmus finanszírozásának az eszköze.

Tudod, az Al-kaida ezzel fizet a robbanóanyagért.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr355162862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gera 2013.03.23. 15:00:46

Jó játék ez a bitcoin, de hosszú távon inkább fektetnék komolyabb összeget fej nélküli plüssmalacokba.

collateral collector (törölt) 2013.03.24. 09:42:34

Nagyon érdekes ötlet, egy decentralizált pénz. Zseniàlis.

béla a görög (törölt) 2013.03.24. 10:15:49

Akkor már inkább az arany...

Egyébként ez az én olvasatomban ez azt is jelenti, hogy az aki nem elrejteni akarja a pénzt az a kapzsiság (költségek hiánya) miatt teszi ide. Na most akkor a bankrendszer 'kapzsiságát' felváltja x millió ember kapzsisága?

Sea-you 2013.03.24. 10:24:20

@béla a görög: Erdekes latasmod. Szoval te azt mondod, hogy az kapzsisagnak szamit, hogy ha azt szeretnem, hogy a bank ne sapoljon le minden atutalasnal?

Nazareus 2013.03.24. 10:26:41

@béla a görög: Persze. Az emberek többsége kapzsi. Nem baj az. Viszont a különbség a kettö közt, hogy a mostani állapotban a bankrendszerbe folyik a haszon, a bitcoin esetében meg az x millió ember zsebében marad.

béla a görög (törölt) 2013.03.24. 10:59:34

@Sea-you: Miért? Nem az? :)
Igen, de a bankrendszerbe más is van/volt mint a haszon. Szerintem legalábbis.
Kiiktatni egy kiadót (aki hordozó gyárt és terjeszt) vagy hozzájutni játékhoz vagy olyan szoftverhez/adathoz amihez egyébként nem tudnál az azért nem ugyanaz mint kiváltani a bankrendszert a maga hitelezésével (ja-ja), konvertibilitással, kézpénzre válthatósággal (+ATM), stb. legalábbis szerintem.
Még szélsőségesebben: mondjuk szar a bankrendszer OK. Jöjjön vissza az arany. (valami kell) OK. Most vagy mindenki pakolgatja a szájából az aranyat (bocsika, ez van) vagy marad egy papirfecni (pénz) ami mögött elfogadjuk, hogy aranyfedezet van. Ki a rossebb tárolja az aranyat? azt nem tudod digitalizálni...
Szóval szerintem ez a történet nem csak arról szól, hogy sporóljak százalékokat...

Sea-you 2013.03.24. 11:24:48

@béla a görög: amiket irsz azt mind meg lehetne bitcoin alapon csinalni - felteve ha jol ertem a bitcoin mukodeset. Nincsenek illuzioim, a hagyomanyos bankrendszer maradni fog, a rengeteg hibajaval egyutt.

béla a görög (törölt) 2013.03.24. 11:45:03

@Sea-you: én inkább úgy mondanám, ha a hagyományos bankrendszer bukik a bitcoin is bukik :)

Én ezen gondolkoztam el: www.portfolio.hu/deviza_kotveny/arany/megszunhet_a_svajci_arfolyamkuszob_a_svajciak_szavaznak_rola.181600.html

hatja 2013.03.24. 12:54:31

elolvastam a linkelt posztot, de kb annyi derül ki belőle a bitcoinról mint egy művházban a bipotron lámpa bemutatón...

alien 2013.03.24. 13:55:01

és ki tud erről bármit is az onion szerverek útja kifürkészhetetlen, amíg nem tudjuk ki van a pénz mögött nem ismerjük a fedezetet sem

replikátor · http://reszegekistene.blog.hu/ 2013.03.24. 15:00:50

na meg a gyerekpornóért, drogokért, fegyverekért, mindenért amit a deep web-en megtalálhatsz... amúgy meg valaki írta, ez maximum ideiglenes pénzmentésre jó, mert mi van akkor ha nem lesz hálózat, plusz aki elfogadja egy válság után mint fedezetet, akkor inkább az arany, hiába megy ide-oda mesterségesen az ára, ha leszakad az ég, csak azt fogják elfogadni...

vomit 2013.03.30. 12:44:27

ez pl nem tul jol hangzik
www.dailykos.com/story/2013/03/28/1197629/-Bitcoin-s-Bubble-Bound-to-Burst
az a baj, hogy a korlatlan forrasokkal rendelkezo bankarbunozok barmit beomlaszthatnak, amit kepesek tomegeben felvasarolni, ezzel felverni az arat, aztan egyszerre eladni, es panikot kelteni.
a majdnem szaz eve letezo svajci szuksegpenz egyik fontos tulajdonsaga, hogy masra nem valthato at, es a hagyomanyos bankoknak a kozelebe se kerulhet.
www.swissinfo.ch/eng/business/Cash_substitute_greases_business_wheels.html?cid=7613810

vomit 2013.04.01. 17:22:11

ojve
Bitcoin Hits $101 - Doubles Since Cyprus
www.zerohedge.com/news/2013-04-01/bitcoin-hits-101-doubles-cyprus
"the US is now not only actively monitoring but has commenced regulating the Bitcoin market and those who participate should be well aware that when uncle Sam is involved, things tend to have an unhappy ending for pretty much everyone involved."
süti beállítások módosítása