sorok között

sorok között

Derült égből a bankpánik

2013. március 22. - Politikai Ateista

Az előterjesztett ciprusi "bankstabilizációs" modell sokakat váratlanul ért - a befagyasztott betétek tulajdonosai talán még most sem tértek magukhoz a meglepetéstől.

Egy a világhálón keringő történet szerint egy nyugdíjas ciprusi nénike egy hónapja, minden hétvége előtt kivette a megtakarított pénzét a bankból, majd hétfőnként visszatért és visszapakolta az összeget a bankszámlájára. A bank alkalmazottai nem értették a furcsa viselkedést. A kérdésükre a néni elmondta, hogy az Oroszországban élő közgazdász unokája mondta, hogy a ciprusi bankok összeomlását úgyis majd valamelyik hétvégén jelentik be.

De nem volt mindenki ennyire jól értesült.

Néhány nappal ezelőttig csak elvétve jelentek meg rémhírek a szigetországgal kapcsolatban. Az S&P tegnap rontotta tovább Ciprus besorolását negatív kilátással. Jelképes lépés, az S&P egy olyan dologról informálja a befektetőket, ami már mindenki számára egyértelmű.

Tavaly viszont, a nagy hitelminősítők még vastagon a befektetésre ajánlott kategóriába sorolták Ciprust. Pedig a problémák biztosan nem egy éve kezdődtek.

Cyprus Ratings.jpg

A ciprusi totálkárt a nagy európai stresszteszt sem jelezte előre:

Nyolc bank bukott el az európai stresszteszten, amelyen a pénzintézetek válság elleni ellenállóképességét vizsgálták a tagállamok pénzügyi felügyeletei az Európai Bankfelügyeleti Hatóság koordinálásával. A vizsgálat szerint a bankoknak 2,5 milliárd euróra van szükségük pótlólagos tőkeként. A nyolc bukott bank között van az osztrák Volksbank, illetve öt spanyol és két görög nemzetiségű bank. - Nyolc bank bukott el az EU stressztesztjén - Origo

A két vizsgált ciprusi bank átment a vizsgán. A betétesek nyugodtan alhattak.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr815162620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Blogger Géza 2013.03.23. 09:28:06

Hát igen, ez újabb durva fiaskó a hitelminősítőknek. Látszik hogy nem valós gazdasági, hanem sokszor inkább ideológiai-politikai alapon végzik munkájukat.

Demokrácia? Az-az.
Szokták emiatt csesztetni? Nem.
EU-tag? Igen.
Eurövezeti tag? Igen.

Hát akkor ez egy rendes gyerek, nyomjunk neki egy AA besorolást. Pedig a görög kitettség nyilvánvaló volt korábban is, miként a görög problémáknak is régebben ismertek kellet hogy legyenek, továbbá az abnormálisan nagyra nőtt bankrendszer már az íreknél és az izlandiaknál is nagy zuhanást okozott. Közismert volt az off-shore-orosz motivációjú pénzügyi túlburjánzásuk... Csak picit kellett volna gondolkodni. Amelyik ország nem exporttöbbletből él, hanem mutyiból, az igen ki van szolgáltatva ilyenkor.

Reterro 2013.03.23. 09:28:11

Akkor jő el a vég a magyar bankpiacon, ha Szlovákiához hasonlóan rapperekkel akarják mjd megmondani a tutit. A Dopeman elég hülyén nézne ki ilyen helyzetben

mediagerilla.com/a-rapper-tanit-meg-bankolni-vagy-megse/

Blogger Géza 2013.03.23. 09:40:09

És persze lehet tovább szörnyűködni, mert unortodoxia terén Matolcsy sehol sincs az EU-hoz képest. A magánnynugdíjalapokhoz szinte minden bajban lévő ország hozzányúlt (ha máshogy nem, a befizetések befagyasztásával vagy csökkentésével), ezt valamiért rohadtul nem akarták az EU vezetők (csak nem arról van szó, hogy egyes nyugat-európai alapkezelőknek megint ugrik egy biznisz?), ellenben az elképesztő bankbetétből levágást lelkesen támogatják... Nyilván a "dögöljön meg az orosz, a ciprusi, meg a tőlünk odamenekült adócsaló" magasztos elve alapján...

mokevar · http://copywrite.blog.hu 2013.03.23. 09:48:18

Furcsa, hogy pont Cipruson akarnak a betétesek pénzéből gazdasági problémákat restaurálni. Vagy volt ilyen ötlet máshol is? Nem emlékszem... A német adófizetők alvásproblémái ettől persze nem oldódnak majd meg.
copywrite.blog.hu/2013/03/22/nemet_580

kzoltana 2013.03.23. 09:52:15

Eközben Kósa Lajos, a Kárpátok debreceni géniusza beleszól a stadionépítésbe. Majd eldől, hogy eldől-e.
www.vagy.hu/tartalom/cikk/4131_a_karpatok_debreceni_geniusza

high up! 2013.03.23. 10:25:08

@Blogger Géza:

Megint hülye vagy Géza, de ez nálatok fidiótáknál alapkövetelmény. Annyira ideológiai alapon értékel pölö a S&P, hogy az USA-t is leminősítette az elmúlt években. Meg az EU 90%-át.
De ne törődj a tényekkel, mert akkor nem lehetsz gazdasági okostóni Viktátor elvtárs mellett. Inkább álmodj tündérmesét Magyaro-nak, ami ellen az USA-EU-Brüsszel-Európa Parlament-Velencei Bizottság esküdött össze.

high up! 2013.03.23. 10:32:38

@Blogger Géza:

Te Géza, azt hogy a magánynyugdíj egy államadósságot növelő tétel, amiből nem lesz soha megtakarítás nem Matolcsy apád találta fel, hanem maga a Világbank ismerte el már vagy 5-6 éve. Nem is ajánlották az utóbbi években ezt a modellt senkinek. Ehelyett a kivezetését már ez előző kormányak is ajánlották. Csak gyurcsányék ezt nem lépték meg, mert a sok érdekelt elvtársat meg magukat nem akarták megrövidíteni.

A te apád Matolcsy a 3-szoros bóvlit és a gazdaság teljes tönkretételét találta fel. Inkább erről zengjél ódákat.

vomit 2013.03.23. 10:53:43

@mokevar: Vagy volt ilyen ötlet máshol is? Nem emlékszem.

ez az, nagyon rovid az emlekezet.
"Új adónemeket vezetett be, egyszeri ún. vagyonadót vetett ki a bankbetétek, értékpapírok, üzletrészek, földek, ingatlanok után. Az eredmény azonban – a nagybirtokosok és nagytőkések ellenállása miatt – elmaradt a várakozástól, a remélt összegnek csak a töredéke folyt be az államkasszába. A program kudarca miatt Hegedüs 1921 szeptemberében lemondott."

Gera 2013.03.23. 11:36:35

Volt ugye az EU unortodox ötlete, amit a ciprusi parlament elutasított, amin sokan örömködtek, hogy hát csak nem hagyják, hogy az EU ilyen gusztustalanságra kényszerítse őket, de csak kiderült, hogy ezek a ciprusi komcsik még annál is gusztustalanabbak, az egésszel csak az volt a problémájuk, hogy szerintük a ciprusiaknak még kevesebb részt kellene vállalniuk a saját megmentésükben, az úgynevezett gazdagoknak, akiknek jó része külföldi, meg még sokkal többet.

Kotkodus 2013.03.23. 11:44:43

én a csatolt grafikonból azt olvasom ki, hogy tavaly már januárban 2 hitelminősítőnél a befektetésre ajánlott és nem ajánlott határán állt a ciprus (fitchnél a befektetésre ajánlott legalsóbb szintjén bbb-) és tavaly év közben folyamatosan zuhant a minősítés mindhárom minősítőnél.

erre azt írni, hogy:
"Tavaly viszont, a nagy hitelminősítők még vastagon a befektetésre ajánlott kategóriába sorolták Ciprust. Pedig a problémák biztosan nem egy éve kezdődtek."

kicsit hangulatkeltőnek tűnik nekem. vagy legalábbis nem pontos fogalmazásnak és nem pontos vitaindító alapnak...

a szerző esetleg meg tudja ezt magyarázni?

na4 2013.03.23. 11:48:29

Ciprus ezzel végleg térdenlőtte magát a következő 5000 évre.

Kotkodus 2013.03.23. 11:54:54

@Blogger Géza: "Nyilván a "dögöljön meg az orosz, a ciprusi, meg a tőlünk odamenekült adócsaló" magasztos elve alapján... "

az európai pénzalapok a mi befizetéseinket is tartalmazzák. és közösen osztozunk rajtuk. kedves géza! mit javasolnál? te úgy gondolod, hogy adjunk többet belőle ciprusnak, vagy magyarországnak?

zobod 2013.03.23. 12:31:47

A hitelminősítő cégek probléma előrejelző képessége 0. Az eurozóna pénzügyi felügyeleti intézményei szintén képtelenek előre jelezni a válsághelyzeteket. A hitelminősítők, eu bankfelügyelet "szakmai" elemzéseire alapozott döntéshozatal nem más mint garbage in, garbage out. Még vicces is lehetne a szakértők pofáraesése, ha nem emberek százmillióinak sorsával kisérletezgetnének...

Blogger Géza 2013.03.23. 12:42:43

@Kotkodus: Itt átmeneti hitelről van szó. Amit semmiképpen nem lenne szabad ahhoz kötni, hogy lopják meg a betétesek pénzét. Mint ahogy a Magyarországnak kínált hitelnek is voltak pofátlan feltételei - csak mi jobb helyzetben vagyunk, és mondhattunk nemet.

Blogger Géza 2013.03.23. 12:46:14

@high up!: Jah, hát mindig eljön az pillanat, amikor már neme lehet tovább várni... Az USA nem sokkal később - nyilván véletlen egybeesés - be is perelte az S&P-t. Na most ahogy ezek a dolgok mennek, látható, hogy az egész nem igazán mentes sem politikától, sem a zsarolástól stb. Kicsiben mi is léptünk: az MKB kirúgta Moodyst. :)

Blogger Géza 2013.03.23. 12:48:59

@high up!: Épp arról beszélünk, hogy a "bóvli" kategória mennyire hülyeség, te fogyatékos. :) inkább vagyok bóvliban ezeknél a leszerpelt hitelminősítőknél, minthogy egy görög vagy ciprusi helyzetben legyünk. Lehet szidni Matolcsyt, de a válságkezelése eddig nagyságrendekkel veri ezeket.

sanyix 2013.03.23. 12:51:24

mi ebben a meglepő? Régóta látszik hogy a minősítők korruptak. Bármibe besorolnak bárkit ha valaki eleget fizet érte.

Kotkodus 2013.03.23. 13:49:46

@Blogger Géza: jogos (mármint, hogy hitel alapú mentőcsomagról van szó)!

mégis mit javasolsz? te hogy oldanád meg a tőkepótlást? talán a manyup-lenyúlására szavaznál? fizessék a ciprusi nyugdíjasok alapjából az orosz (és magyar) "off-shore lovagok" veszteségeit?

Blogger Géza 2013.03.23. 14:15:56

@Kotkodus: Nem ismerek minden részletet a ciprusi helyzettel kapcsolatban. Pl kérdés, hogy az ottani manyup a mi elfuserált manyupunkra hajaz-e, vagy inkább az önkéntesre. Ha az előbbi (vagyis nem magán megtakarításokat tartalmaz, hanem állami pénzekkel lett feltöltve), akkor természetes, hogy ehhez hozzá kell nyúlni. Ha nem, az kb olyan lenne, mintha valaki még akkor sem akarná feltörni a malacperselyt - amibe óvódás kislánya esküvőjére gyűjtöget - amikor már el akarják árverezni feje fölül a házat és a gyerekét meg vinné a gyámügy.

Nyilván az is egy elfogadható követelés, hogy kamatadót, társasági adót (vagy forgalmi adót stb.) emeljék meg, hogy tartósan rendbe jöjjenek a pénzügyeik.

Követelhetik 1-2 éven belül a gázkoncessziók értékesítését, amiből visszafizethető a hitel.

De az, hogy "azonnal tegyél le ennyi meg ennyi milliárdot az asztalra" (amit gyakorlatilag csak bankbetétlopással tudnak megoldani) elég otromba zsarolás. Hosszú távra kinyírja az országot. És erkölcsileg is a legrosszabb megoldás.

Sajnos Orbán Viktornak volt igaza, amikor azt mondta egyes EU vezetőkről, hogy talán még egy falusi kócerájt sem lenen szabad rájuk bízni. Szerencse, hogy mi még idejében megtettük a szükséges lépéseket (nyugdíjreform, bankadó, áfa-emelés stb), és nem kell ilyen zsarolásokkal szembesülnünk.

Kotkodus 2013.03.23. 14:57:49

@Blogger Géza: én sem ismerek minden részletet a ciprusi helyzettel kapcsolatban, de annyit tudok, hogy a ciprusi helyzetet (bankágazat mérete és háttere, görög kitettség, stb.) a miénkhez hasonlítani - bármilyen szempontból - felér a matolcsyzmussal. remélem ezt bóknak tekinted! :)

alapvetően nem vagyok a bankbetétek megadóztatásának a híve! azonban itt egy igencsak partikuláris helyzet állt elő...
tény, hogy az eu-nak nagy felelőssége van abban, hogy ezt hagyta kialakulni és felelősségre kellene vonni a megfelelő illetékeseket, de a jelenlegi helyzet megoldásában nem tűnik igazságtalannak részben bevonni azon nagytőkéseket is, akik eddig csak profitáltak a rendszerből (és sokan kijátszottak más rendszereket). az a persely a ciprusi kisnyugdíjasoké és ők biztosan kisebb felelősséggel bírnak a helyzet kialakulásában, mint a nagybetétesek...

vomit 2013.03.23. 16:21:09

@vomit: vagy pont 10 evvel kesobb, 1931-ben ez volt a siras oka:
Valljuk meg őszintén: az a harminc nap, mely a bankzárlat elrendelése óta eltelt, mély barázdákat vont a magyar homlokokra. A gondot, mely immár évek óta minden magyar család állandó vendége, felváltotta az ijedtség, a kétségbeesés, a megdöbbenés. Különösen a betevők körében valóságos tömeghisztéria lett úrrá. A takarékossági erény gyakorlati művelőit a bankok lezárása valósággal a kétségbeesés karjaiba kergette.
(...) Állapítsuk meg, hogy a betevőket különösen az esetleges vagyonváltság (= a bankbetétekre kivetett adó) réme izgatta s csak azután a pengő elértéktelenedésétől való félelem.
süti beállítások módosítása