sorok között

sorok között

Nagyon kedves köcsög spekulánsok

2012. december 21. - Politikai Ateista

A Fitch Ratings a várakozásokkal ellentétben nem minősítette le Magyarországot, sőt az adósságosztályzat besorolásának negatív kilátását stabilra módosította. A Nemzetgazdasági Minisztériumban azonnal megkezdődött a nyálcsorgatás, nem is késlekedtek sokáig a babérok learatásával:

A Kormány egyetért az értékeléssel, már az egyik nagy nemzetközi hitelminősítő is felismerte azokat a gazdaságpolitikai intézkedéseket, melynek eredményeképp az elmúlt két évben Magyarország sikeresen és tartósan csökkenő pályára állította az államadósságot, fenntartható fiskális konszolidációt hajtott végre, melynek keretében Magyarország 2013-ban végre lekerülhet az uniós szégyenpadról. - NGM

Ez akár még jó hír is lehetne, de sajnos köztudott, hogy a hitelminősítőket manapság már nem lehet komolyan venni, a hitelminősítők ugyanis a múlt részei. Legalábbis a Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi közleményéből, amit még november végén adtak ki amikor az S&P leminősítette az igyekezetüket ez derült ki. Milyen kár.

Ma már nem lehet komolyan venni a hitelminősítőket. Mára gyakorlatilag a világ összes országát leminősítették. Nem maradt már senki, ezért ez a helyzet már csak a hitelminősítőket minősíti. A legnagyobb hitelveszteséget maguk a hitelminősítők könyvelhették el a válság éveiben. A hitelminősítők ezért a múlt részei. A jövő nem róluk, nem a spekulánsokról, hanem az országokról és a termelésről fog szólni.

...

Mindezek után a S&P komolytalanná vált, mert az általa is elismert eredmények ellenére megpróbálja a magyar gazdaságot olyan kategóriába sorolni, ahol nem található olyan ország, amelynek 3% alatt van a költségvetési hiánya, csökkenő pályán van az államadóssága és tartós aktívumot mutat a folyó fizetési mérlege. Mindezek alapján eljött az ideje, hogy a spekulánsok egyik lobby intézménye, a Standard&Poor's önmagát minősítse le. - NGM 

Egy kis vállveregetés különbözteti meg a "spekuláns lobby intézményeit" a tiszteletre méltó nagynemzetközi hitelminősítőktől, amelyeknek a komolysága és a hitele csak azon múlik, hogy éppen milyen irányba sorolják a magyar államadósságot. 

Sokat javíthatna a kormány hitelképességén ha a kritikákra nem sértődött személyeskedéssel válaszolnának az illetékesek, ezt az attitűdöt ugyanis az ember szerencsés esetben az általános iskola után kinövi, és megnyugtató lenne a tudat, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumot racionális felnőttek irányítják, nem pedig olyan hisztis napközisek akik mérgükben a saját fejükre kenik a májkrémes kiflit, ha a Zsuzsi néni megdorgálja őket. Ennél még az is jobb lenne ha egyáltalán nem nyilatkoznának.

Az is befejezhetnék, hogy a nemzetközi szervezeteket és intézményeket mindig a ország helyzetével kapcsolatos aktuális megállapításaik alapján sorolják a gazemberek, vagy a tiszteletreméltók kategóriába, mert könnyen ellentmondásba kerülhetnek önmagukkal, és egyszerűen hülyén néz ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr924975859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása