sorok között

sorok között

Az IMF elmehet a pokolba

2012. november 30. - Politikai Ateista

A bejegyzés címéért a kormánnyal kötött stratégiai megállapodás keretein belül félmillió forintot kaptam.

A spekulánsok múlt heti támadását sikeresen vertük vissza, az S&P leminősítése még annyira sem volt képes megbillenteni a forintot mint annak idején Kósa Lajos keresetlen szavai:

Kedden kora délután 280 forint alatt jegyzik az eurót, amelyre a tegnap esti 281,5-2 körüli szintről kapaszkodott a hazai deviza. A forint ezzel teljesen ledolgozta azt a gyengülést, amit a Standard & Poor’s leminősítése okozott. - A forint teljesen ledolgozta a leminősítés hatását - Világgazdaság

A hiteltárgyalásokért felelős Varga Mihály valószínűleg sokkal kevesebb ragasztót szívott mint Matocsy, az IMF megállapodással kapcsolatban azonban már ő is eléggé ellentmondásos nyilatkozatokat szór. Szerinte folynak a tárgyalások, az IMF-nek viszont halvány fogalma sincs miről beszél. Én személy szerint a pokolba, vagy Romániába kívánom a Valutaalapot, de....

Egyszer már idéztem a Merril Lynch meglátásait ezzel kapcsolatban, most előveszem mégegyszer:

Magyarországnak jól jönne egy elővigyázatossági jellegű IMF/EU-megállapodás, de a jelenlegi likviditási környezetben IMF/EU-program nélkül is „megoldható” a magyar gazdaság finanszírozása a következő évre - vélekedtek az egyik vezető globális pénzügyi szolgáltató csoport felzárkózó piacokra szakosodott londoni elemzői. Orbán Viktor egy budapesti tanácskozáson ugyancsak arról beszélt, hogy Magyarország IMF-hitel nélkül képes megállni a lábán. - Egy véleményen Orbán és a londoni elemzők: IMF nélkül is menni fog - Heti Válasz

A lényeg röviden ennyi: "megoldható" és "jelenlegi likviditási környezet". Ahogy már korábban is megjegyeztem, a jelenlegi likviditási környezet akár egyik napról a másikra is megváltozhat. Csak néhány ketyegő bomba a teljesség igénye nélkül: Japán, Argentína, Görögország, Spanyolország, Olaszország, Franciaország, és az amerikai pénzügyi szakadék. (Bocsánat, ez utóbbit tegnap egy optimista nyilatkozattal elintézte John Boehner republikánus képviselő.)

És mintha Európa motorja is kezdené enni az olajat:

GMI.png

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr514932440

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Milyen Viki? Aki az országot tönkreteszi! 2012.12.01. 11:05:44

A Népszava címlapon vágott vissza a békemenetes óriásplakátok és buszmatricák miatt. Nem volt nagy kihívás, hiszen a közpénzekkel tömött kormányzati kommunikációs stáb által feladott labda nem szállt túl magasra. Az első képen a Népszava november 26-i ...

Trackback: Tarkónlövős plakát újratöltve 2012.12.01. 11:04:27

Az oroszok kimentek, a szellemük itt maradt, így  2014-ben ismét aktuális lesz az 1990-es kampányplakát a “Továrisi Konyec” felirattal. Megterveztem, tarkót is találtam hozzá. Az köztudott, de azért megemlíteném, hogy a Fidesz propagandájáv...

Trackback: Az alkalmi ivó 2012.12.01. 10:19:40

" Mindannyian embernek születünk, aztán a szellemi törzsfejlődés folyamatában jelentős hányadunk elsorvasztja eme születési jellemzőét." Az iszákosok rendszertani csoportjának legalacsonyabb törzsfejlődési fokán álló egyedekről beszélhetünk, ök azok a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

traktoroslány 2012.12.01. 12:47:07

Szerintem az MSZP rosszul kormányzott 7 évig, az utolsó évben korrigáltak valamit, de az kevés volt. Ezen rossz kormányzás miatt kellett felvenni azt a bizonyos hitelt. De! leszavazták őket, jött egy új párt, új kormányzás. 2010. tavaszára annyira összekapta magát az ország, hogy nem kellett újabb hitelre gondolni se, ki is pateroltuk az IMF-et. Azóta úgy tudom, nem voltak kormányon se MSZP-s, se SZDSZ-es politikusok. Na szóval azóta mi történt, hogy most megint kell az IMF? Ha nem kell, akkor miről tárgyalnak vele, és miért van IMF miniszterünk havi 1,5 milláért?

vallatas 2012.12.01. 12:47:47

@MACISAJT:
jóvan, nem etetem tovább a trollot! :-)
Ahogy Matolcsytól kérdezte egy hozzászóló a fórumon: " Hogy lehet a magyar gazdaság emelkedő görbéjét még jobban görbíteni?"
/csókolom csökken/

egy félázsiai piros pöttyes seggü utolsó kommentje volt a bejegyzéshez.

Anti Anyag (törölt) 2012.12.01. 12:50:05

@MACISAJT: Szerintem ezek csak akaratlan eszközök, ha pártjaik azt mondanák, hogy nem kell az IMF hitel, akkor a mellett érvelnének.

Az IMF hitel nagyon jó üzlet, ha folyamatosan felveszik és egyik IMF hitellel tömik be az előzőt. Mindenkinek jó üzlet, akinek részesedése van az IMF-ben, csak annak nem, aki a lyukakat tömködi, sőt annak egyre rosszabb, hiszen már a másodiknál nagyon rosszak a kondiciók.

Mo. ráadásul nem Ukrajna, azaz biztosabban fizet, érdemes baszogatni, balliberális pártokat támogatni azért, hogy vegyen fel IMF hitelt. Elég sok érték is van, legfőképpen olcsó föld. Szóval rengeteg lehetőség, ha már a lakosság kimerült. Lsd. Görögök.

MACISAJT 2012.12.01. 12:51:17

@kerek négyszög: ("Bajnaiék nagyon jól döntöttek, hiába a szakértelem megvolt. (Ezt nemzetközi szinten is elismerték) ")

:D
Ha már nosztalgiázásnál tartunk, nézzünk egy ballib orgánumot, hogyan tálalta anno a remek libaszakértői gazdasági teljesítményt:

Meglepően jó lett a magyar GDP-adat
[origo]|2010. 02. 12., 9:13

Meglepően jó lett a GDP-adat, bár a rendszerváltás óta így is a legnagyobb visszaesést produkálta a magyar gazdaság 2009-ben. A várt 6,7 százalék helyett 6,3 százalék lett az esés.
-------

Hiába no, ez volt a libaszakértő "eredménye", 9,5 milliárd euró IMF hitel felvétele és eltapsolása után...:D

És lássuk,még milyen választói nosztalgiára alapozná a libaszakértő(vezette ballib nagyszövetség) a választási esélyeit...:D
Mit is csinált konkrétan(nem elméletben) az MSZP-s miniszterelnöki casting győztese, a böszme gazdasági minisztere, immár miniszterelnökként?

Elsősorban ezt, idézzük fel a csomagját:
www.fn.hir24.hu/itthon/2009/04/02/brutalis_bajnai_csomag/

Másodsorban pedig felvett ténylegesen 13 milliárd euró IMF hitelt, amiből a lelépéséig nyomtalanul elköltött 9,5 milliárdot("nagyvonalúan" meghagyva 3,5 milliárdot)...és gondosan a következő kormányra és ciklusára hagyva a visszafizetést.

Teljesen világos, hogy ezt az aranykorszakot a választók csakis visszakívánhatják..:D

Anti Anyag (törölt) 2012.12.01. 12:52:02

@vallatas: Most erre mit írjak. Kérd számon Bajnaiékon.

Orbán egyenlőre Bajnaiék IMF hitelét fizeti vissza, mit gondoltál, saját zsebből? Ezt neked kell visszafizetni ráadásul úgy, hogy ne kényszerüljön újabb felvételére.

vallatas 2012.12.01. 12:52:36

@MACISAJT:
Akinek nem tetszik a mai kormány munkája, az mind ballibes.
csodálatos elméd van :D

sajnos nem tudok leállni :-(

Anti Anyag (törölt) 2012.12.01. 12:55:47

@MACISAJT: 6,3% Ezzel te érvelhetsz egy ballibsinek, szerintem fel sem képes fogni, mekkora gáz ez és neki is mekkora szenvedésbe kerül ennek lecsökkentése.

Azt pedig pláne nem, hogy IMF hitel nélkül ez legalább 8% lett volna, azaz Bajnaiék egyszerűen felélték annak jórészét.

belekotty 2012.12.01. 12:55:55

@HomicideWatch: "Látjuk milyen jó éppen görögo-ban, Portugáliában, írországban, sorban jelentkeznek adósságcsökkentésért, remorse munkanélküliség, növekvő államadósság."

index.hu/gazdasag/2012/11/26/csodat_tett_az_imf-hitellel_lettorszag/

"Csodát tett az IMF-hitellel Lettország

MTI

2012. november 26., hétfő 20:11 |
Címkék
lettország, imf-hitel, imf, eu

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság üdvözölte a gazdasági válságból való kilábalásra tett lettországi intézkedéseket, de felszólította a balti országot, hogy ne a legszegényebbekkel fizettesse meg a megszorítások árát.

"A legutóbbi makrogazdasági fejlemények lenyűgözőek voltak, és arról tanúskodnak, hogy Lettország sikeresen használta fel a pénzügyi segélyprogramot arra, hogy gazdasági reformokat vezessen be" – állapította meg az Európai Bizottság az unió és az IMF ellenőrző küldöttségének rigai látogatása után hétfőn nyilvánosságra hozott közleményében.

A rigai kormány 7,5 milliárd eurós készenléti hitel-megállapodást kötött az IMF–EU párossal 2008 karácsonyán, cserébe rendkívül szigorú takarékossági intézkedéseket hajtott végre.

Az Európai Bizottság szerint Lettország gazdasági növekedése idén várhatóan 4,3 százalékos lesz. Az IMF idén 5 százalékos GDP-növekedést vár Lettországban. A nemzetközi pénzintézet azonban hangsúlyozta: félő, hogy a takarékosság egyes területeken túl messzire megy, míg az EB azt hangsúlyozta, hogy több figyelmet kell fordítani a legelesettebbek szociális támogatására, a jogrendszer erősítésére és arra, hogy javítsák az állami és önkormányzati vállalatok irányítását.

"A költségvetési kiadások csökkentése és a garantált minimális támogatás decentralizálása negatív hatást gyakorolhatnak a lakosság legsérülékenyebb részére" – vélte az IMF. "A Világbank most készülő tanulmánya után ezeket az intézkedéseket felül kell vizsgálni, és olyan reformokkal kell helyettesíteni, amelyek javítják a munkára való ösztönzést és szavatolják a társadalombiztosítás megfelelő szintjét" – tette hozzá a nemzetközi pénzügyi szervezet.

A 2 millió lakosú volt szovjet köztársaság célja, hogy 2014-ben bevezesse az eurót. Az EU-tag Lettország 2008-2009-ben történelmének legsúlyosabb válságát élte át, hazai összterméke 25 százalékkal csökkent."

Kerek négyszög 2012.12.01. 12:56:47

@veracity:

"De addig, amíg nem feltétlenül muszáj megállapodni, amíg lehet, jobb elkerülni az IMF szopóágát! Mert a szopiból nem csak a kormány kapna, hanem mi, kisemberek is."

Bőven megszoptuk már azt! Az alacsonyabb kamatszint már nehogy rosszabb legyen. Napi 500 millió forintunkba kerül az átideológizált IMF gyűlölet.

Egyébként baromira unalmas már azt látni,. hogy a 3% kamat sokkal rosszabb, mint a 7-8%.
A tököm kivan már ezzel az erőltetett baromsággal.

Nem gazdasági eredetű ugyanis az IMF elleni jobbos uszítás. Itt arról van szó, hogy az IMF közölte: elvárja cserébe az EU-val történő megegyezéseket is.

Na, itt borul a bili!

Ugyanis az EU megköveteli az egyességhez a lebontott demokratikus alapnormák helyreállítását. Na, itt van a kutya elásva, ez az egész IMF gyűlölet eredője.

Persze senki nem fogja orbánék közül, vagy az ilyen blogok matolcsysta bérfórumozói közül egyenesen kijelenteni, hogy egy kicsit most diktatúra féleség lesz. Nem, annyi eszük nekik is van.
Megkreálták hát ezt a sántító IMF elleni uszító ideológiát, erőltetik belénk hogy mennyivel jobb ha százmilliárdokat bukik az ország.

A dolog eredője tehát a demokrácia rafinált megkerülése, meghökkentően primitív gazdaságinak látszó érvekkel, érzelmekre alapozott eszközökkel.

Azért szerintem ezt egy szint felett már nem lehet elhitetni.

Anti Anyag (törölt) 2012.12.01. 12:59:32

@belekotty: Kb. ezt próbálják Orbánék is elérni. Az első lépés alapból ez, hogy nem veszel fel újabb IMF hitelt.

traktoroslány 2012.12.01. 13:00:42

@Anti Anyag: Azt a hitelt, amit Orbánék vettek és vesznek fel azt nem kell visszafizetni egyáltalán? Csak az IMF-nek kell visszafizetni a hiteleket, a piacnak nem?

HomicideWatch (törölt) 2012.12.01. 13:01:04

@kerek négyszög:
Nem azért fagyott le elsőként az álkampapírpiacunk, mert előtte 6 év alatt szétkúrták az egész országot? Miért pont No-no fagyott le először. Mert eladósítotrak már előtte? Mert soha nem tartották a hiánycélt? Miért pont Mo-nak nem hitték el, hogy vissza fogja tudni fizetni az adósságot?

Anti Anyag (törölt) 2012.12.01. 13:01:21

@kerek négyszög: A Ft. kamat jelenleg 6%. A deviza még alacsonyabb, hiszen a CDS sem 700, hanem 300. (Kb. mint Olaszország).

Kerek négyszög 2012.12.01. 13:03:59

@MACISAJT: 2009-ben a dolomitbánya szakértő pontosan úgy vette volna fel az IMF hitelt mint Bajnai.

Ugyanis az önkielégítésig szajkózott szabadságharcos világrekorder kamatokkal sem jutott volna pénzhez a törpe.

Na, ezt hogyan lehetett volna megoldani akkor?

(Na ugye...)

HomicideWatch (törölt) 2012.12.01. 13:05:13

@belekotty:
És mennyit is zuhant a GDP-jük előző évben? 25%-ot?

MACISAJT 2012.12.01. 13:05:37

@Anti Anyag: ("Szerintem ezek csak akaratlan eszközök, ha pártjaik azt mondanák, hogy nem kell az IMF hitel, akkor a mellett érvelnének. ")

Valójában az agyonvert ballibák azért szeretnének annyira IMF hitelt, mert abban bíznak hogy az a szomszédos országokhoz hasonlóan, kormánybukáshoz vezetne...

Mint Romániában:

2012-08-15. 09:45
IMF-feltételek Bukarestnek: gázáremelés és privatizáció

Szeptember közepén emelni kell a gáz árát mind a lakosság, mind pedig a cégek számára – ez az egyike annak a négy feltételnek, amelyet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szabott Romániának.
Az IMF-delegáció bukaresti felülvizsgálati látogatása kedden ért véget. Erik de Vrijer, a küldöttség vezetője közölte: Románia teljesítette a legfontosabb kötelezettségvállalásokat, ám ahhoz, hogy az IMF igazgatótanácsa jóváhagyja a mostani látogatás konklúzióit, Romániának négy előfeltételt kell teljesítenie.
A feltételek egyike szerint szeptember közepén a gáz 5 százalékkal drágul a lakosság számára, míg az ipari fogyasztók és cégek 10 százalékkal többet fizetnek majd.
Egy másik feltétel szerint – amelynek teljesítése kormányrendelettel történik majd – a helyi önkormányzatok felhasználhatják a rendelkezésükre álló erőforrásokat kinnlevőségeik csökkentésére, illetve a központi hatóságok közvetlenül is kifizethetik a kinnlevőségeket.
A kormánynak ugyanakkor meg kell hirdetnie eladásra a Transgaz földgázszállító társaság 5 százalékát, és el kell kezdenie az Oltchim vegyipari üzem privatizációját – mondta Erik de Vrijer.
Az IMF ugyanakkor rontotta a román GDP-re vonatkozó előrejelzését, és 0,9 százalékos növekedéssel számol az idén a korábban közölt 1,5 százalék helyett. A kormány költségvetés-kiigazítási tervezetében 1,2 százalékos GDP-növekedés szerepelt, miután a kabinet is csökkentette várakozásait.
Az IMF-delegáció legközelebb a parlamenti választások után, de még karácsony előtt látogat Bukarestbe. Erik de Vrijer nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a választások előtt sor kerül egy „villámlátogatásra” is.
(MTI)
---

Itt nincs kecmec, a "bezzegországnak"....(*azóta már a kórházakat is be kell zárni Romániában az IMF szerint, "túl sok adósságot" termelnek)
Na, ez várt volna Orbánékra is, persze a böszme-libaszakértő kormányok által gondosan bekészítve...
És most hogy ez a remény elúszni látszik őrjöngenek a ballibák mint a varjú a Vukban:

Ül az ágon a varjú, és kiabál:
- Vadász úr! Fővadász úr! Erre! Erre! Ott lapítanak a bokorban! Na majd most meglátjátok.

Erre kiugrik a bokorból Vuk, és elrohan, pont a másik irányba mint ahol lesben álltak. A vadász meglepetésében mellélő. Mire a vajú:
- Tudtam, hogy elhibázza ez a pancser!

Kerek négyszög 2012.12.01. 13:06:06

@Anti Anyag: Most éppen, mert a befektetői hangulat olyan. Akármikor lesz az újra 10%..

Jó sok milliárd után ketyeg a szabadságharcos 10%. Nem baj, majd a gyermekeink kinyögik valahogy.

vallatas 2012.12.01. 13:06:13

@kerek négyszög:
hagyjad, a Viktor most tökéletes munkát végez!
bérkommentelőkkel nem tudod felvenni a versenyt.

Anti Anyag (törölt) 2012.12.01. 13:06:40

@traktoroslány: A piaci hitel a CDS-től függ. Ez lehet magasabb, mint az IMF hitel átlaga, de lehet alacsonyabb.

Az IMF hitel hátránya, hogy minél többet veszel fel, annál magasabb a kamata. Azaz ha egy meglévő hitelre ráveszel egy újabbat, akkor a kamat nagyon magas, ráadásul a CDS-től sem függ, tehát akkor is 5-7%, ha amúgy 3,5%-ért kapnál már hitelt a piacon.

Ráadásul az IMF hitel egyben egy bélyeg is, azaz nem igazán tesz jót a CDS-nek. Persze egy magas értékről csökkenhet, de az biztos, hogy megfelelően alacsonyra nem megy.

traktoroslány 2012.12.01. 13:07:40

@Anti Anyag: Örülök, hogy tele vannak jó szándékkal, de míg a letteknél 5%+ a növekedés, addig nálunk most 1,5%-, jövőre 3%-. Szóval enyhén szóval nem sikerült a dolog.

HomicideWatch (törölt) 2012.12.01. 13:07:54

@kerek négyszög:
Nekem jobb lenne IMF-el, kevesebb adót fizetnék külföldiként, fizessen helyettem a nyugdíjas és a melós. Meggyőzhető vagyok.

Anti Anyag (törölt) 2012.12.01. 13:09:17

@kerek négyszög: Az a gond nálad, hogy érzelmileg fogod fel. Így nem igazán lehet veled szemben érvelni.

Arra nem gondolsz, hogy a befektetői hangulatot Gyurcsányék baszták el? Nyilván kellett Orbánnak legalább 2 év, hogy bebizonyítsa, messze van a csődtől.

vallatas 2012.12.01. 13:10:16

@HomicideWatch:
Most nem a nyugdíjas fizeti majd meg az drága sárga csekket, tranzakciós adót, bankadót, telefonadót..............?
:DDDDDDDDDDDDDDDDD
édes istenem ti mit szedtek?
TROLLOK! :D

vallatas 2012.12.01. 13:11:15

@vallatas:
A nyugdijas a 27%-os ÁFÁ-t sem fizeti meg :DDDDDDDDDDDDDD
kabaré

Kerek négyszög 2012.12.01. 13:11:35

@HomicideWatch:

"HomicideWatch2012.12.01. 13:01:04

@kerek négyszög:
Nem azért fagyott le elsőként az álkampapírpiacunk, mert előtte 6 év alatt szétkúrták az egész országot? Miért pont No-no fagyott le először."

Lehet hogy beértek az ellehetetlenített reformok...
Kik is hozták létre azt a lakáshitel programot, amit egy gazdag ország sem engedhetett volna meg magának?

Kik is követeltek sokkal-sokkal több kiadást a parlamentben még egy hiányhoz vezető költekezéshez képest is? Mázli hogy nem az érvényesült, most sokkal nagyobb szarban lennénk.

traktoroslány 2012.12.01. 13:12:42

@Anti Anyag: Értem. A piac csak úgy ad pénzt örökbe, nem kéri vissza. Rendesek nagyon. Csak az IMF olyan szemétláda, hogy visszakéri a kölcsönadott pénzét.

Kerek négyszög 2012.12.01. 13:14:30

@Anti Anyag:

"Arra nem gondolsz, hogy a befektetői hangulatot Gyurcsányék baszták el? Nyilván kellett Orbánnak legalább 2 év, hogy bebizonyítsa, messze van a csődtől."

Lenne egy kis bökkenő. Gyurcsányék után nem Orbánék jöttek. Mintha lett volna ott egy Bajnai is. Ahhoz képest meg hogy Bajnai távozott, sokkal de sokkal rosszabb a helyzet.

HomicideWatch (törölt) 2012.12.01. 13:14:35

@vallatas:
Sajnos én is fizetem, pedig nem is élek Mo-on. De ha eltörölnék a tranzakciós adót, a telefonadót és csökkentenék az Áfát, akkor sokkal kevesebbet fizetnék. Helyette mondjuk a szociális kiadásokat "célzottabbá tehetnék". Én csak jól járnék vele, szegény angliai programozó vagyok.

Anti Anyag (törölt) 2012.12.01. 13:15:10

@traktoroslány: Mi még egyenlőre ott tartunk, hogy a költségvetési hiányt kell úgy tartani, hogy e mellett még az IMF hitelt is fizetni kell, ráadásul egyre nagyobb kamattal. Igy nincs forrás növekedésre.

Az a gond, hogy szerintem te sem látod az előző kormány háztartási hiányainak a súlyosságát. Ezt is ki kell fizetni valakinek és az te (is) vagy. Azaz az nem tűnt el Bajnaival. Az mind görgetett hiteligény, amit fel kell venni. Persze jórészét a te zsírodon meg lehet takarítani.

Anti Anyag (törölt) 2012.12.01. 13:15:39

@traktoroslány: Nem tudom, honnan szeded ezt, ilyet nem írtam.

traktoroslány 2012.12.01. 13:16:53

@HomicideWatch: Ezt már hanyadszor írod le? Egyébként az IMF azt mondta, hogy sose akarták a nyugdíjakat csökkenteni. Ne csak Magyar Nemzetet olvass ott külföldön. Ugyan miért kellene neked kevesebb adót fizetni külföldiként? Most mennyit fizetsz? Gondolom semmit. Attól lehet kevesebbet?

HomicideWatch (törölt) 2012.12.01. 13:17:15

@kerek négyszög:
Persze, el is felejtettem, hogy az mszp kormányon sem tis kormányizni, még többséggel sem. Bezzeg amikor megjött a csőd és az IMF, akkor tudott hirtelen. Nem kell mindenhez 2/3-ad.

Alarming kellett volna tartani a hiányt a csőd előtt is.

Anti Anyag (törölt) 2012.12.01. 13:19:33

@kerek négyszög: Bajnai szerepe az IMF hitel segítségével az lett volna, hogy 2010-re átmentse Gyurcsányt. Semmilyen más szerepe nem volt, nem is nagyon tudott volna mit tenni, max. az adósságot növelni.

86% államadósság, közel 7%-os államháztartási hiány józan emberi léptékkel szinte kezelhetetlen. Főleg egy Bajnai kaliberű fazonnak.

HomicideWatch (törölt) 2012.12.01. 13:19:35

@traktoroslány:
Nekem mindegy, a lényeg hogy én kevesebbet fizetnék, nekem jó lesz az SZJA növelés is vagy a szociális kiadásokat célzottabá tétele.

IMF kell.

vallatas 2012.12.01. 13:20:37

@HomicideWatch:
Ha neked minden jó, akkor mi a bajod?
:-)

kkkchris 2012.12.01. 13:21:10

@traktoroslány: csak éppen azt ne felejtsd el hogy mi 6-7%-ot zuhantunk akkor amikor ők 25-öt. Onnan nem olyan nagy durranás aránylag nagy növekedést elérni... Teljesen más a bázis. Tudod.. ha fogyókúrázik az ember és 50kg-t kell fogyni az első 25kg hamar lemegy, de az utolsó 5-10kg sokkal nehezebb...

Anti Anyag (törölt) 2012.12.01. 13:21:42

@HomicideWatch: Igy van, de Gyurcsányék azt gondolták, az IMF hitel megmenti őket.

Annyit elértek, hogy bár folyamatosak voltak a megszorítások, valamennyit csökkentettek a hiányon. Pedig sokkal jobb pozicióban voltak még akkor is, mint bármikor utána Orbánék.

kkkchris 2012.12.01. 13:24:24

@kerek négyszög: ha az állampapírokat belföldi befektetők vették volna fel akkor az a 10% legalább az országban maradna ami nagyon nem mindegy szerintem.

Anti Anyag (törölt) 2012.12.01. 13:25:26

@traktoroslány: "Egyébként az IMF azt mondta, hogy sose akarták a nyugdíjakat csökkenteni."

Nem semmi miket figyelsz te. Szerinted a Fidesz miből tudta volna visszafizetni az induló új IMF hitel már kezdetekkor 5 vagy 6%-os kamatát?

Az IMF úgy van vele, fizesd vissza, ha nyugdíjakból, hát nyugdíjakból, őket az nem nagyon érdekli miből fizeted vissza.

HomicideWatch (törölt) 2012.12.01. 13:27:36

@traktoroslány:
Fizetem a tranzakciós adót többszörösen. Fizetem a telefonadót, fizetem az extra 2% áfát. Hidd el Elég sok pénzt költök otthon. Ezt mind fizethetnétek helyettem, nem sértődnék meg.

veracity 2012.12.01. 13:29:27

@kerek négyszög: "Ugyanis az EU megköveteli az egyességhez a lebontott demokratikus alapnormák helyreállítását. Na, itt van a kutya elásva, ez az egész IMF gyűlölet eredője."

Ha ezt hiszed, neked nincs ki mind a négy!

Ez egy foghatatlan hablaty. Miféle demokratikus alapnormák vannak lebontva? Van egy új alkotmányunk, amely demokratikusságában messze felülmúlja a 89-es ideiglenes, kummunistából átfaragott tákolmányt.
Ha nem a liberális szocialisták kormányoznak, az már önmagában egy nemzetközi botrány, a demokrácia megcsúfolása! Ha meg a magyar választók 2/3-ot adnak egy nemzeti jobbközép erőnek, az a legsötétett fasizmus eljövetelét jelenti. Így kell érteni a demokratikus alapnormák lebontását.

Hihetetlen. Ha az életszínvonalam 30%-al csökkenne is amiatt, hogy a Fideszre szavazok, akkor is megtenném, mert még a gondolattól is írtózom, hogy az MSZP-SZDSZ-DK ismét megjelenhet a politikai színen, azokkal a pokoli pofákkal! Uhh, rögvest hányok!

HomicideWatch (törölt) 2012.12.01. 13:30:46

@vallatas:
Bajod itt neked van. Én fizetek többet külföldiként és to rinyáltok.

traktoroslány 2012.12.01. 13:30:48

@Anti Anyag: A hiteleket ki kell fizetni, és valóban én is fizetem. Valóban megbocsájthatatlan populista politikát folytatott Medgyessy és Gyurcsány.(ha jól emlékszem a fidesz mindent megszavazott nekik, és az ellen szervezett népszavazást, hogy ne fizessünk tandíjat, meg vizitdíjat. Ez persze nem menti az MSZP-t, csak szívesen hallanék erre is valami logikus magyarázatot.) Bajnai úgy adta át az országot, hogy utána az IMF-et ki is lehetett paterolni. Aztán most megint az IMF-fel tárgyalunk. Hogy jutottunk megint ide? Jövőre még nagyobb visszaesést jósolnak.

Az egy dolog, hogy magas adókat fizetünk, és az én "zsíromon"takarékoskodnak, de nem látom, hogy mikor lesz jobb. Nincs növekedés, nincs semmi sem. Ez a baj.

vallatas 2012.12.01. 13:33:22

@veracity:
ez jelenti azt, hogy ami nemzetiben van csomagolva az ma eladható, minden más nem.
:-)

@HomicideWatch: bizony bajom itt nekem van/én élek a hazámban/, te meg mint külföldi akkor mit szólsz bele?

Anti Anyag (törölt) 2012.12.01. 13:35:08

@veracity: Ja, ez kb. olyasmi, mint a nyugdíjas érve akit megkérdeztek 2002-ben, miért szavazott az MSZP-re.

"Mert Orbán arrogáns" (Lendvai legfőbb érve volt ez, amelyet átvett az ballib média, mert egyszerű és közérthető volt).

Valószínűleg az ilyen ma sem fogja fel, mekkora mázlija van ma Orbánékkal.

elwood 2012.12.01. 13:38:46

@veracity: "Miféle demokratikus alapnormák vannak lebontva? "

megszűnt a magántulajdon védelme

HomicideWatch (törölt) 2012.12.01. 13:40:31

@vallatas:
Mint állampolgárként szólok bele és azèrt mert engender adóztat a köcsög fidesz, mikor emelhetne SZJA-t, vagy kirughatna egy csomó közalkalmazottat.

traktoroslány 2012.12.01. 13:42:31

@HomicideWatch: A tranzakciós adót nem januártól vezetik be? A telefonadó 700 Ft/hó úgy tudom. Vásárolni meg tudnál külföldön is, ott nincs annyi Áfa.

elwood 2012.12.01. 13:42:51

@veracity: "Ez egy foghatatlan hablaty. Miféle demokratikus alapnormák vannak lebontva? Van egy új alkotmányunk, amely demokratikusságában messze felülmúlja a 89-es ideiglenes, kummunistából átfaragott tákolmányt."

akkor kevésbe felfoghatatlan hablaty módon idéznél egy-két konkrétumot, hogy

1) a mostani mivel demokratikusabb ?
2) a régi (Sólyom által készített) miben volt kommunista ?

elwood 2012.12.01. 13:44:15

@Anti Anyag: "miből tudta volna visszafizetni az induló új IMF hitel már kezdetekkor 5 vagy 6%-os kamatát? "

jelenleg 8%-ot fizet az állampapírokra, ezt hogy matekoztad ki, hogy ez jobb ?

vallatas 2012.12.01. 13:45:07

@HomicideWatch:
a szegények fizetése csökkent, a jobban keresőké nőtt. :-) a szegényeknek emelte, a gazdagabbaknak csökkentette az szja-t.
a közös teherviselésért előre!

Anti Anyag (törölt) 2012.12.01. 13:46:38

@traktoroslány: Az ellenzék semmiért sem felelős, hiszen nem kormányoz.

Bajnai 86%-os államadóssággal és egy irdatlan nagy IMF hitellel és rengeteg lakossági devizahitellel adta át az országot.

Orbánékon múlt, hogy nem kellett újra egy IMF hitel, leverték jórészét a multikon, másrészét rajtad és rajtam.

Milyen növekedés? A csődöt kellett elkerülni, mit gondoltál, az IMF hitelt, a lakossági devizahiteleket, Bajnai és Gyurcsány hatalmas hiányait ki fizeti vissza?

Te talán tudsz pörögni úgy, hogy az éves költségvetésed 86%-ig el vagy adósodva, a hat fős családodból ezen felül három keresőnek 15 éves devizahitele van?

Nem érzelmileg kell ezeket a dolgokat felfogni, nem jobboldal és baloldal között van a különbség, hanem tudod ezt menedzselni, vagy nem. Bajnaiék biztosan nem tudták.

HomicideWatch (törölt) 2012.12.01. 13:51:05

@vallatas:
Nekem az a lényeg, hogy legyen IMF megállapodás. Eltörlik a telefonadót, tranzakciós adót, csökkentik a áfát. Ti otthon élők meg fizetitek helyettem, mert ez az ország érdeke. Deal?

HomicideWatch (törölt) 2012.12.01. 13:52:59

@vallatas:
Vagy szerinted ki fogja befizetni a kieső pénzt, amit nekem kell majd?

Anti Anyag (törölt) 2012.12.01. 13:55:33

@elwood: Rövid az emlékezeted.

Akkor olvasd el ezt: (2008-as)

index.hu/gazdasag/magyar/akk081029/

HomicideWatch (törölt) 2012.12.01. 13:57:04

@vallatas:
Egy oldalon vagyunk, kell IMF megállapodás, pont. Nekem azért hogy kevesebbet adózzak, neked azért... gondolom mert mszp fan vagy.

Anti Anyag (törölt) 2012.12.01. 14:00:11

@HomicideWatch: Te tutira nem fogsz kevesebbet adózni IMF megállapodással.

HomicideWatch (törölt) 2012.12.01. 14:01:58

@traktoroslány:
Évente 3 hónapot otthon töltök, de majd hozok 3 having élelmet és bezárkozóm a szobába, hogy ne költsek pénzt. Van devizahitelem. Telefonadó: 700 forint is pénz.

elwood 2012.12.01. 14:02:09

@Anti Anyag: hogy mi van ?

azt kérdezed a fidesz miből tudná az IMF hitel 5-6%-os kamatát fizetni.
helyette szerinted jobb, ha a kormány 8%-os államkötvényt bocsát ki, mert azt jobban tudja fizetni

2llkedő 2012.12.01. 14:02:13

@Anti Anyag: "A csődöt kellett elkerülni,"

Milyen csődöt? Amit a fejedbe súlykoltak? Mint acsontvázak a szekrényekben, amik azóta is ott röhögnek?

HomicideWatch (törölt) 2012.12.01. 14:03:58

@Anti Anyag:
Dehogynem fogok, csökkenteni az áfa, nem kell tranzakciós adót fizessek a hitelem és befektetésem után. Lehet még a telefonadót is megúszom.

vallatas 2012.12.01. 14:05:07

@HomicideWatch: Mondtam már, ha nem tetszik a mostani kormány munkája akkor csak ballibes lehetek?
Ne legyél már ennyire korlátolt.
A mszp-vel is megvoltak a gondjaim.
Te meg biztos kisgazda vagy....

Anti Anyag (törölt) 2012.12.01. 14:06:22

@elwood: A 8%-os államkötvény lehet, hogy jövő ilyenkorra már csak 6%, az IMF kölcsön viszont a végén több. Ha egy meglévőre veszel fel egyet, akkor pláne.

Arról nem is beszélve, hogy az IMF-nek vannak gazdaságot befolyásoló előírásai, lényegében egy gyám.

Anti Anyag (törölt) 2012.12.01. 14:06:59

@félázsiai 2llkedő: Öcsém, te rossz helyre keveredtél, a kocsma egy bloggal odébb van.

HomicideWatch (törölt) 2012.12.01. 14:09:12

@Anti Anyag:
Ez a köcsög Orbán úgy szétterítette az adófizetést, hogy még én is többet fizetek. Mennyivel jobb lenne ha az SZJA-t növeli, vagy racionalizálja a szociâlis kiadásokat, esetleg kirúgja a közalkalmazottakat. ;) Nekem olcsóbb lenne.

Anti Anyag (törölt) 2012.12.01. 14:09:21

@HomicideWatch: Persze. Azt szépen akkor kifizeted a közlekedésben, az egészségügyben, akárhol másutt. Ráadásul az egészet.

Vagy gondolod, valami mecénás benyeli?

Sírköves Slomó 2012.12.01. 14:10:00

@elwood: Az állampapírok kamata már csak 6%.

HomicideWatch (törölt) 2012.12.01. 14:11:00

@vallatas:
Örülök, hogy nem vagy mszp-s, én sem. Szóval megegyeztünk, fizettek helyettem?

Anti Anyag (törölt) 2012.12.01. 14:12:27

@HomicideWatch: Neked nem lenne olcsóbb, mert ha csökkenti a nyugdíjakat, kirúg egy csomó közszolgát, csökkenti a szociális kiadásokat, akkor vagy kirúgnak, vagy nem vásárolnak nálad.

Kellene stratégiai játékokkal játszanod és megérted, hogy ha bármely rendszerelemed nem optimális, elvérzik a kis államod.

Épp a szétterítés a legjobb módszer, stratégiai játékokban is azt csináljuk.

Sírköves Slomó 2012.12.01. 14:14:50

@vallatas: Az is jóvolt Bajnaiéknál hogy évi 30 mrd kamatot fizettek a kerbankok jegybanki tartalékára=ez a banki müködés fedezete.

Ennek most vége. Kurvára felháborodott a Bankszövetség.

Érdekes módon nekem nem fizet kamatot egyik bank sem a hitelem fedezete után.

Ilyenkor látszik hogy a szocionistáknál a kerbankoknak adópénzből fizetni a semmiért ősi baloldali érték.

HomicideWatch (törölt) 2012.12.01. 14:17:50

@Anti Anyag:
Egészségbiztosításom külföldön van, ha az üzemanyag adóját emelik, akkor lehet a közlekedésben fizetem. Az IMF megvédi a magamfajtát, szociálus kiadásokat racionalizál, strukturálisan átalakít, SZJA-t emel.

2llkedő 2012.12.01. 14:21:02

@Anti Anyag: "a kocsma egy bloggal odébb van."

Akkor miért nem maradtál ott?

HomicideWatch (törölt) 2012.12.01. 14:24:57

@Anti Anyag:
Valamiről lemaradtál, én külföldön élek, tehát Ezek miatt nem rúgnak ki. Ha a bankszámlám, hitelem miatt nem adóztatnak, vagy az Áfát csökkentik, azt nehéz lesz máshol behajtani rajtam.
Én tudom, hogy a szétterítés a jó, de személyesen rosszul érint. :)
Csak nem mindenki látja itt be, hogy a szétterítéssel sokkal többen vesznek részt a teherviselésben.

Anti Anyag (törölt) 2012.12.01. 14:25:11

@félázsiai 2llkedő: Mert gondoltam, a magadfajta úgy sem jön át a szalonba.

2llkedő 2012.12.01. 14:25:50

@Anti Anyag: kocsmát szalonnak nevezni tipikus fideszes vonás.

kúrórudi 2012.12.01. 14:27:14

@Anti Anyag:

Az adószétterítésben kurvára igazad van. Az a jobb.

De ez baromság:
"A 8%-os államkötvény lehet, hogy jövő ilyenkorra már csak 6%, az IMF kölcsön viszont a végén több."

Mindkettő fix kamat. Az IMF kb. 4%. Az állampapír kamata meg csökken... Azt amikor vetted, annyin ketyeg végig. Menetközben a másodpiaci hozamszint változik, az más történet....

kúrórudi 2012.12.01. 14:28:07

elírtam....
az állampapír kamata meg NEM csökken... az is fix. kamat ugyanis.

kúrórudi 2012.12.01. 14:30:48

@HomicideWatch:
"Én tudom, hogy a szétterítés a jó, de személyesen rosszul érint. :)"

az a jó... végre az is fozet aki eddig nem. pont ez a célja.. orbánék sok rettenetes baromságot csinálnak de ez a céljuk rendben van.

"Csak nem mindenki látja itt be, hogy a szétterítéssel sokkal többen vesznek részt a teherviselésben."

az a jó... ha több a befizető akkor lehet terhet csökkenteni.... na itt voltak faszok orbánék mert azt is egyenletesebben kellett volna megtenni nem úgy h a felsőosztály megkapja amit begyűjtenek mindenkin....

Anti Anyag (törölt) 2012.12.01. 14:32:43

@HomicideWatch: Itt sokan nem látják be, hogy ha a megszorítások csak a lakosságra terjednek ki, akkor hiába olcsóbb valamivel a hitel, egyszerűen nem veszik fel. Én sem mint vállalkozó, hiszen minek, nincs fogyasztás.

Azt hiszik, az IMF hitel valamiféle szabadságot ad, pld. a termelésre lehet fordítani, holott ez a sokkal jobb helyzetben lévő Bajnaiéknak sem sikerült.

kúrórudi 2012.12.01. 14:32:59

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:
a hosszú papíroké még 7%.... az imf hitel 3-4%...

kúrórudi 2012.12.01. 14:34:13

@Anti Anyag:

a termelés nem az állam feladata...,

Sírköves Slomó 2012.12.01. 14:38:37

@kúrórudi: Természetesen az IMF nem(csak) kamatlábban utazik.

Privatizáltatni akar, Görögországban most privatizálják a szigeteket, közmüveket. Persze előtte 3x csődbeviszik a görögöket, hogy ne merjék a piaci ár felét kérni.

Mellesleg a sokat bírált magyar vadprivatizáció is az IMF bábáskodásával folyt le. Aki a saját haverjának fog hugyér-szarér privatizálni. Olyan ez mint a banki visszavett autók eladása a banki ügyintéző feleségének mint egyetlen licitálónak harmadáron. Csak nagyban.

HomicideWatch (törölt) 2012.12.01. 14:39:09

@kúrórudi:
Ezt mondom én is. Ezért jó a tranzakciós adó és a Telefonadó, a bankadó. Pont amik ellen harcol az IMF, amik helyett szociális kiadások racionalizálását akarja, még szja emelést.

Szóval ezért nem vagyok IMF párti, csak próbáltam rávilágítani itt egyeseknek, hogy így még én is hozzájárulok a talpraálláshoz. És igazából nem nagyon fáj.

Sírköves Slomó 2012.12.01. 14:41:22

@kúrórudi: Az hogy az IMF hitel 3-4% sajtóinformáció, nem minősül ajánlatnak. Az IMFnek mindig vannak feltételei, amiről a sajtó szart se tud. Konkrét ajánlat pedig nem volt.

kúrórudi 2012.12.01. 14:42:26

@HomicideWatch:
a kettőt EGYÜTT kellene. 10 éve csak bevételnöveléssel (megszorítás) akarunk kikerülni az adósságcsabdából.... kiadáscsökkentés is kell...

kúrórudi 2012.12.01. 14:42:59

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

tájékozatlan vagy.. nézd meg az imf honlapját...

Sírköves Slomó 2012.12.01. 14:56:38

@kúrórudi: tájékozatlan vagy.. nézd meg az imf honlapját...

Minek? Ez nem porszívóhitel, minden hitel egyedi áron/feltételekkel megy. Tudtommal az IMF a magyaroknak szánt pakkot soha sehol sem hozta nyilvánosságra.

Anti Anyag (törölt) 2012.12.01. 15:01:36

@kúrórudi: Ez valami liberális szentencia?

Az állam feladata amúgy simán lehet a termelés közvetlen biztosítása is. Más tészta, hogy feltételek megléte esetén él csak vele.

Továbbá abból, amit írtam abból nem az következik, hogy az államnak kellene közvetlenül termelnie.

Viszont a környezetet biztosítania kell. Ez állami feladat.

elwood 2012.12.01. 15:38:28

@Anti Anyag: "Azt hiszik, az IMF hitel valamiféle szabadságot ad, pld. a termelésre lehet fordítani"

jelenleg nagy jegybankok akkora pénzmennyiséget borítottak a világra, hogy olcsón jut nekünk is, (bár jóval drágábban mint bármelyik szomszéd országnak), ezért nem a pénz miatt kell IMF.

az IMF-re a hitelesség miatt lenne szükség, egy külső kontrollt jelentene ami miatt nem lehetne minden héten új adófajtát bevezetni aszerint, hogy matolcsy aznap mit szívott.

kiszámítható lenne a környezet, érdemesebb lenne befektetni.

ma nem csak külföldi, magyar sem mer befektetni, mert egy tolvonással lenullázza kormány. mindenki kivárja már azt a másfél évet. addig töpörödünk.

kúrórudi 2012.12.01. 16:30:07

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:
"Ez nem porszívóhitel, minden hitel egyedi áron/feltételekkel megy. Tudtommal az IMF a magyaroknak szánt pakkot soha sehol sem hozta nyilvánosságra."

na pont ezért mondtam h ha már pofázol valamiről akkor ne égesd le magad annyira h üvöltsön a szövegedről h alapokkal sem vagy tisztában...

az ára (azaz a kamat) nem egyedi! nézzd meg az imf honlapot.... a lehívandó hitel és az ország kvótájának arányában 3 sávban emelkedő fix kamat (pl. 2008/2009ben amikor mi vettük fel 2.71, 3.71, 4.71% voltak a sávok, kb. 3.5-4-re jött ki átlagban nekünk). mindenkinek ennyi... és fix a futamidő alatt..

imádom amikor vehemensen pofázik valaki valamiről aminek az alapjaival sincsen tisztában...

kúrórudi 2012.12.01. 16:33:35

@Anti Anyag:

"Az állam feladata amúgy simán lehet a termelés közvetlen biztosítása is"

nem.. mert az államnak nem feladata.... ezt a magánszektor hatékonyabban el tudja végezni....

a feltételek biztosítása, ahogy írod, na az állami feladat...
(ebbe pl. beletartozik az is h viktorkáék 1 nap alatt ne változtassanak az alkotmányon, meg ne hozzanak visszamenőleges jogszabályokat meg mondjuk az adózás ha lehet még évente se változzon se h évközben szintén 1 nap alatt már ne változtatgassanak összevissza).

kúrórudi 2012.12.01. 16:36:10

3.5% volt átlagban...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.12.01. 17:19:13

Azt írta valaki, hogy a "likviditási környezetünkl" egyszeri intézkedések sorának köszönhető?És azt, hogy ez a pálya huzamosabb ideig nem fenntartható?

Majd jön tavasszal a jegybanki tartalék, utána meg a spekulációs támadás.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.12.01. 20:01:27

@MACISAJT: Ez itten egy nagy büdös hazugság, kéremszépen. Persze, ha meglátom a nivckedet MACISAJT tudom, hogy egy ordas nagy narancspropaganda hazugságot fogok olvasni. Ez van. Az a baj, hogy kiszámítható vagy. Hogy a jó istenbe lehet a fidesz minden egyes intézkedésével ilyen szervilis módon egytérteni és védeni azt? Az mszp-nek és a fidesznek is vannak jó és rossz intézkedései. Szerintem normális ember nem lehet ennyire seggnyaló szervilis barom, hogy mindent jónak lásson, amit a narancsosok találnak ki és mindent rossznak, amit a vörösök. Nagyon buta ember vagy te.

SirFrankie 2012.12.01. 20:08:48

Gyerekek.... ez most komoly?
És ezt olvastátok egyébként??

www.portfolio.hu/deviza_kotveny/deviza/mindenkit_lenyugozott_a_forint.176426.html

Vajh kinek az (anyagi) érdeke, hogy lefelé minősítgessenek minket magyarokat? Meg látni kellene makroban is, hogy az anyagilag prominens EU államok már előre megalkották azokat az Eu szabályzásokat, hogy a saját nemzeti cégeik bevételeit hogyan adóztassák a saját javukra (jah hogy a nagy-bevételű magyar szolgáltatók is majd mind ilyenek????), és ebből hogyan tolják ki az olyanokat mint pl Magyarország.... de azért kell azimf és az eu, hogy még kevesebb legyen a kontroll és még több pénz csordogáljon kifelé az országból, mert még nem eléggé szedték meg magukat ott nyugaton...

kúrórudi 2012.12.01. 20:29:40

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

"Majd jön tavasszal a jegybanki tartalék, utána meg a spekulációs támadás."

persze akkor se orbánék lesznek a faszok hanem a mocskos spekulánsok....

a sok hülye aki szembejön az autópályán ugye....

inquiry 2012.12.08. 00:08:41

IMF célja az eladósodás hosszútávon való fenntartása, a kamatjövedelem biztosítása, a profitelvonás és kivonás, vagyis a magyar gazdaság hozamának a folyamatos kivitele Magyarországról.

Megfigyelo 2013.02.09. 10:50:03

@inquiry: Ne kolmolytalankodjunk! Ha az IMF célja "a kamatjövedelem biztosítása", akkor miért adja a hiteleit sokkal kisebb kamatra, mint a piaci kamatok?

inquiry 2013.02.09. 11:43:24

@Megfigyelo: Azért mert, igényt tart a fiskális felségjogokra, vagyis az adózás szabályozására és a költségvetés meghatározására is. A magánbankok "megmentésére" is szívesen ad kölcsönt amit persze nem ők fognak visszafizetni.
süti beállítások módosítása