sorok között

sorok között

Az államadósság eltemet

2012. november 20. - Politikai Ateista

A Görögországgal kapcsolatos bejegyzéseimben számtalanszor - talán valamivel többször is - megjegyeztem, hogy a görög államadósság egyszerűen visszafizethetetlen. És a görögök ezzel a problémával nincsenek egyedül.

Jens Weidmann Bundesbank-elnök nem zárja ki egy újabb görög adósságleírás lehetőségét. Pénteken Berlinben a Süddeutsche Zeitung gazdasági konferenciáján vállalati felsővezetők előtt kijelentette, hogy előbb vagy utóbb le kell majd mondani a Görögországgal szembeni követelésekről annak érdekében, hogy az ország visszatérhessen a tőkepiacra. Szerinte a kérdés csak az, hogy a jelenlegi helyzetben helyes üzenet lenne-e az adósság elengedése. - Előbb utóbb úgy is el kell engedni a görög adósságot - Portfolio.hu

Az IMF/EU/ECB válságkezelése tart már egy ideje, a görög államadósság közben szépen gyarapodik:

 

Greekdebt.JPG                                                   Görög államadósság - milliárd euró

A grafikonon az nem látszik, hogy Görögország az adósságának nagyobb részével már nem a befektetőknek, hanem a trojkának tartozik, Az EU/IMF/EKB gyakorlatilag átvette a görög adósságot, annak érdekében, hogy elkerüljék az első uniós államcsődöt, az első dominó kibillenését. A mentőcsomagok eurómilliárdjai csak átutaznak Görögországon, a végső állomás azoknak az intézményi befektetőknek a bankszámlái akik anno görög államkötvényekbe fektették a pénzüket. A nemzetközi befektetők megmentése jó ütemben halad, a görögöké nem annyira.

Addig amíg egy ország olcsón képes finanszírozni az államadósságát nincs nagy baj, az állami pénzszórás ugyanis - legyen az bármennyire is értelmetlen - jelentkezik a gazdasági növekedés mutatóiban. Nyugodtan lehet gazdaságot "élénkíteni", illetve lazázni a költségvetési hiánnyal, növekvő adósságot elmaszkolja a előszeretettel alkalmazott GDP-arányos államadósság indexe - Kilóra vett GDP. Ha azonban a piacok bizalma megtörik, és az adósságfinanszírozás fenntarthatalanná válik, akkor jöhetnek a megszorítások, a recesszió, és a játéknak vége. Ezért gondolom azt, hogy nem kizárólag a jelenleg címlapokon szereplő, úgynevezett perifériás országok vannak bajban. Számos egészségesnek tűnő gazdság hordoz kifizethetetlen adóssághegyeket a vállán, de a jegybankok bűvészmutatványainak segítségével egyelőre még sikerült megőrizniük a piacok bizalmát.

A Bundesbank elnöke által említett, az adósságleírásban rejlő helytelen üzenet pedig természetesen a precedensérték.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr594912276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Putyilov gyári melós 2012.11.20. 13:12:12

Ez a lényege:
" Az EU/IMF/EKB gyakorlatilag átvette a görög adósságot, annak érdekében, hogy elkerüljék az első uniós államcsődöt"

és ez:
" Előbb utóbb úgy is el kell engedni a görög adósságot"

A görögök jól csinálják és háromszor olyan jól élnek, mint a magyarok Unortodoxiában, ahol a 20. bőrt nyúzzák le a parasztokról.

Putyilov gyári melós 2012.11.20. 13:49:38

"A KSH közleménye szerint a nemzetgazdaságban a bruttó bérek szeptemberben 3,7%-kal nőttek, a nettó keresetek növekedése pedig 1%-os volt, ami a 6,6%-os inflációt is figyelembe véve 5,3%-os reálbér-csökkenésnek felel meg."
süti beállítások módosítása