sorok között

sorok között

Államadósság? Dumáljuk meg!

2012. november 07. - Politikai Ateista

Meddő vitanapot tartottak tegnap a Parlamentben, amelynek a témája az államadósság és annak okai voltak.

Az államadósság körül forgó parlamenti vitanap nagyrészt értelmetlen sárdobálással telt. Matolcsy bankározott, Gyurcsány önvizsgálatot akar. Az unalmasabbnál unalmasabb felszólalásokért a kereszténydemokrata Pálffy István slusszpoénja kárpótolt: a politikus felvetette, ha nem kellene kamatokat fizetni az adósság után, akkor minden nyugdíjas plusz harmincezer forintot, a tanárok és minden közszolga plusz százezret kaphatna. - Így lehetne havi 30-100 ezerrel többünk - Index

Valaki kisegíthetne, mert elképzelni sem tudom, hogy mi volt az értelme ennek a cirkusznak. Előrelépés vagy épkézláb megoldási javaslat nem született a kérdésben, mindenki mást talált felelősnek, és a végén karóba sem húztak senkit. Egyébként Orbán Viktor az elmúlt huszonvalahány évet ha jól tudom a parlamenti padsorokban töltötte, szóval tényleg nem értem, hogy milyen kérdései lehetnek a magyar államadósság kialakulásával kapcsolatban.

Mindenesetre az adósság és a múlt szempontjából nem csak Magyarországon volt jelentősége a tegnapi napnak. Lengyelországban bejelentették, hogy az ország törlesztette az előző rendszerben felhalmozott államadósság utolsó részletét:

Varsó az utolsó részletét is törlesztette a még kommunista időkből származó adósságoknak - tudósít a Polskie Radio. - Varsó törlesztette a kommunista adósságokat - Világgazdaság

No Comment........

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr724893876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elwood 2012.11.07. 16:43:47

@Blogger Géza: ebbe ugyanúgy nem számolod bele a manyup elkobzást és a valutaárfolyamot

KovA 2012.11.07. 16:45:45

@idelle: Nem így látom. Az ország sárgacsekkjét elsőnek ők nem verték közvetlenül és elsősorban a nép nyakába - MaSzoP SzaDeSz gyakorlattal ellentétben. Pl.
AZ ő retorikájukban legalább tényező a nemzet és a közösség.
A másiknak az egyén szabadsága mindenek fölött közérdek rovására is = ideológiai megalapozása a szabadrablásnak. 20 év eredménye minősíti ezt az ideológiát.

Blogger Géza 2012.11.07. 16:46:39

@elwood: De beleszámolom. Az aktuális árfolyammal, és a nyugdíjreform UTÁN ennyi az államadósság.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.11.07. 16:47:17

@ob.szerver: "Az emútkettőben kb. 1,5 eMrd-al nőtt az államadósság, eközben nyomtalanul elkúrtak 3 eMrd nyugdíjpénzt."

A nyilvánvaló mutyik mellett másra is megy ám még pénz az országban, plusz még elég sok előre nem látható változás volt a nemzetközi pénzügyi helyzetben.

tommybravo 2012.11.07. 16:50:02

@ColT: Mert Gyurcsányék előre látták a 2008-ban kezdődő válságot? Vagy ez az érv csak az egyik oldalt menti fel?

ivan_the_terrible 2012.11.07. 16:51:38

Naggyon jó volt ez a vita!:) Egyetlen céljuk volt vele a Fideszeseknek, hogy minél többször elhangozzon a házon belül, hogy Medgyesi, Gyurcsány és Bajnai a hibás...jah..persze kizárólag.

Attól eltekintve, h sztem a Jobbik egy vállalhatatlan párt, messze Vona mondta ma a legértelmesebb beszédet tegnap! A csúnya, gonosz nemzetközi pénzvilág hivatalos statisztikáiból dolgozva egy nagyon jól felépített gondolatmenet volt... csakhát minek vele érdemben foglalkozni, ha annyival el lehet intézni, h náci? Problem solved!

De a kedvencem: Pálffy (gazdasági szakértő...hahh, vicc!)úr válasza arra, h a Fidesz anno ugyanúgy megszavazta a 100 napos pénzosztást: "ők ezt csak azért tették, mert érezték, hogy a pedagógusok és egyéb közalkalmazottak helyzete tarthatatlan, és csak tenni szerettek volna valamit az érdekükben"... de felelősség? Áhh...az nem terheli őket! Merthát ugye... ki volt kormányon?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.11.07. 16:53:14

@tommybravo: Mert mire bejött a válság, már kurva nagy adósság volt. Azért.
Ha lettek volna tartalékok (főleg, ha elég), akkor nem szopunk akkorát.

ob.szerver 2012.11.07. 16:53:30

@bankvezér:

Miért nézlek hülyének? Linkeket adtam hiteles statisztikai adatokkal és segítettem értelmezni.

2008-as hitelválságban világszerte befagytak a pénzpiaci hitelforrások. Azok, amelyekből a lejárt hiteleket finanszírozza újra a mindenkori kormány, tehát a mostani is. Ezeket a hiteleket kellett IMF hitellel helyettesíteni.

Ha ilyen szinten vagy fogalmatlan a közelmúlt gazdaságtörténetéből, miért nem olvasol utána?

KovA 2012.11.07. 16:54:01

@ob.szerver: Az államadósságot szíveskedj árfolyamfüggetleníteni. Tudom, hogy nem mindegy az árfolyam, és azt is hogy a fideszkommunikáció miatt is - de nem csak.
Tisztán: tartozik az ország külön belső és külön külső fizetőeszközzel.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2012.11.07. 16:54:43

Az MTI vezérnek 11 millió: ennyit a pofátlan végkielégítésekről!

A fülkeforradalom tovább zabálja gyermekeit. Decemberben távozik ugyan Belénessy Csaba az MTI éléről, de egy 11,4 milliós végkielégítést még kihúz a zsebünkből. A közmédia leoltását mások folytatják.

Végképp elfogyott a levegő Belénessy körül, az MTI vezérigazgatója egy ideje már szkafanderben volt kénytelen vezetgetni a céget, amelyet időközben teljesen kiürítettek alóla.

Meg lehetne nevezni azokat a momentumokat, amelyekbe végül belebukott. A baj inkább az, hogy csak ő távozik.

Legyünk őszinték: a magyar közmédia megítélése soha nem volt talán olyan mélyponton, mint most. Nem is olyan régen alapigazságnak számított, hogy amit az MTI megírt, az úgy volt. Pontos volt, megbízható, és ha nem is teljesen független, azért jó ízlésű. Amíg Orbánék nem ültették saját embereiket a közmédia vezető székeibe. Így lett az MTI teljhatalmú ura a szakmát Pécsett kitanuló népművelő. Nem, nem a népművelő szakmát kezdte Pécsett Belénessy, amire végzettsége predesztinálta volna, hanem a médiában emelkedett üstökösként, egészen az MTI legtetejére. Majd tanácsadóként újra ennyi pénzért alkalmazzák.

A magyar közmédia gyászos, újabb és újabb negatív rekordokat döntő mélyrepülése persze messze nem csak Belénessy nevéhez kötődik. A Cohn-Bendit riport meghamisítása, amelynek elkövetője ezután két főszerkesztői posztot is kapott, Lomnici kitakarása, az operaházi tüntetés, és még sorolhatnánk, tévés bakik (értsd: a kormány elvtelen talpnyalása, a szakmaiság sárba döngölésével párhuzamosan), nem Belénessy bűnei.

Voltaképpen egy emberként kellene távoznia mindenkinek, aki ezt tette. Akik a korábbi, megbízható közmédiumokat közröhej tárgyává tették, akik miatt az újságíró szakma megbecsültsége oda jutott, ahova. Akik miatt lehet, hogy többet senki nem hiszi már el a köztévé híradóját, az MTI híreit, mert bárki lesz kormányon, biztosan meghamisítja, ha csak hobbiból is.

Távoznia, és bocsánatot kérnie. Nem lehúzni még az átvert tömegtől 11,4 millió forintot. Mert persze ha a csúcsra tört majd bukott népművelőnek nem pofátlan a végkielégítés, hiszen Szijjártó is megígérte: annak bizony véget vetnek. Olyan jól sikerült, hogy még a különadót is megspórolták neki. Pécs büszke lehet, megint.
Ilyen a sunyi, simlis, aljas, álszent, műmagyar fideszes politika!

Emiksz 2012.11.07. 16:56:04

"A Fidesz idején (1998-2002) 10 százalékpont körüli csökkenés volt a GDP-arányos államadósság tekintetében"

Ne felejtsük el, hogy 1998-ban dübörgött a Bokros nadrágszíj, a hiánycsökkenéshez nagyjából elég volt el nem kezdeni az osztogatást. Ezt vitték tovább ügyesen a metróépítés leállításával, és az autópályaépítés elkezdésének elfelejtésével.
Ne felejtsük el továbbá, hogy 2002 áprilisára viszont valahogyan kész lett a köztisztveselői béremelés és a támogatott lakáshitel, ami tökéletesen alkalmassá tette a rendszert a 60 százalékra való visszatérésben, még ha Medgyessy nem is szórja a pénzt a tanárok és az ápolók közé.

Jóakaró 2012.11.07. 17:03:53

A hitelfelvételek az 1960 as évek vége 70-es évek elején kezdődtek.
Ez azt jelenti hogy egy egy olyan hatalom kezdte felvenni a hiteleket melyre SENKI SEM SZAVAZOTT.Erre gondolt valaki?Vagyis a demokrácia játékszabályai szerint akárhogy is de illegitim volt.Ez lehetne a jogi alapja egy adósságcsökkentő kérelemnek....De ez csak egy elképzelés.

Állam-vizsga 2012.11.07. 17:05:06

@ODIV: Ezeknek hiába magyarázol. Beszopják a hülye dumát és skandálják hogy az IMF uzsorakamatra adott hitelt. Unortodoxiába 7-8%os kamat kisebb teher mint a 3%-os IMF.
Nem hiába veri szét a fidesz az oktatást. Továbbra is azt szeretné hogy a szavazók alapvető közgazdaságtani kérdésekkel ne legyen tisztában.
Boldog dolog a tudatlanság.

elwood 2012.11.07. 17:06:32

@Blogger Géza: "De beleszámolom. Az aktuális árfolyammal, és a nyugdíjreform UTÁN ennyi az államadósság. "

hát ez az.
az adósság nem csökkent annyit mint amennyit szétszórtak a szélben.

az árfolyamot meg már ők maguk sem számolják bele, pedig ezt a korlátot ők emelték először maguknak aztán inkább a csak a következő kormánynak

nu pagagyí 2012.11.07. 17:11:43

Mit tett eddig a Fidesz?

Nem indított semmilyen új beruházást, így mintegy 3000 milliárd forint fejlesztés nem valósult meg. Ez a jelenből hiányzik, nem beszélve a munka hiányában csődbe menő építési cégekről. A 2014-től kezdődő hét éves ciklusban ugyanennyivel kevesebbet kapunk. Ezt a jövőtől lopták el.

Szintén a jövőből fog hiányozni az az összeg, amellyel a nyugdíjpénztárak beszálltak volna a nyugdíjfinanszírozásba. Az elkobzott vagyont a kormány felélte, mivel az államadósság tényszerűen nem csökkent (ma több, mint amennyivel Bajnaitól átvették), így az összetépett állampapírok értékét sikerült elkölteni valamire. Hogy mire? Valószínűleg sajátmagukra, mert látható nyoma beruházásokban, nyugdíjemelésben, kutúratámogatásban, az oktatásra, egészségügyre, szociális kiadásokra fordított összegek növelésében nem tapasztalható.

A fenntartható fejlődés érdekében sem tettek lépéseket. Reformjaik kiigazításra szorulnak, mert mozdulatlan társadalomra tervezték. Nem segíti a feltörekvő rétegeket, csak a gazdagok (konkurencia hiányában) erőfeszítés nélküli jólétét alapozza meg. A költségvetés egyensúlya a gazdaság fejlődését gátló különadókon múlik, egy része EU-s szankciókat vonhat maga után. Az állami költségvetés nem lett kevesebb, az újonnan államosított szektorokkal és a közigazgatás tervezett turbósításával tovább nő az állam és még több államtól függő, adóforintra ácsingózó ember lesz az országban.

Az adórendszert teljesen eltorzították, a magas Áfaval, termékadókkal halálra itélték a drágább/igényesebb termékekkel kereskedőket, a gagyinak és a csempészeknek nyitva utat. Teljes piaci szektorokat államosítottak/államosítanak, amelyekre garantált lerohasztás vár, BKV-szerű kifosztott cégeket hagynak utódaikra, ha még kapnak négy évet.

Az országot sikerült még élhetetlenebbé tenniük. Az erkölcs helyére cinizmus lépett. A szolidaritást államilag generált gyűlölet, a szakértelmet duma pótolja.

ciccaful 2012.11.07. 17:13:51

@Blogger Géza:
géza.

nem velem vitatkozol, hanem olyan elemzésekkel, amelyeket szakemberek csináltak. az mnbben is hülyék ülnek gondolom, mert ők is azt mutatták ki, mint a gki.

nem a pár hónap a lényeg, hanem az a hazugság, hogy KIZÁRÓLAG a zemútnyócév a felelős az adósság elszabadulásáért.

holott az igazság az, h mindenki nyakig benne volt ebben. a fidesz is.

mindezt úgy, h dr matolcsy felteszi a kérdést: és hova tűnt a pénz? háát, a fidesznek tudnia kéne, mindent megszavazott.
az önkormányzatok eladósodását ki is felejtettem az előbb, pedig ugye az is benne van. a fideszes önkormányzatok márpedig simán vezettek az eladósodásban.
gondolom ez is a szocik bűne.

különben is, ez csak egy újabb unortodox megközelítés.
az ország eladósítása bűn - a szocik bűne -, a városok eladósítása nem bűn, mert fideszesek csinálták.
vagy azt is vizsgálják?

ciccaful 2012.11.07. 17:16:22

@KovA: rögtön gondoltam :))))

"A másik táborban viszont még ideológiai szinten sem látom nyomát semmiféle közérdekképviseletnek vagy közérdekvédelemnek.
Közösségsemmibevételt közösségjogfosztást és módszeres kifosztást annál inkább."

kifejtenéd kérlek, h ezt miben látod? vagy csak dobálózol a szavakkal?
és, h kire gondolsz a másik tábor emlegetésekor?

köszönöm.

J.László 2012.11.07. 17:24:57

@ciccaful:
..."plusz, h a szocik idióta adósságnövelő lépéseinél bőszen nyomogatták az igen gombokat.".

Mármint a Fidesz. Eddig úgy tudtuk, hogy a Fidesz kivétel nélkül minden MSZP intézkedést megakadályozott.

2012.11.07. 17:28:45

@IP gyűjtögető: Annyira elverték az IMF hitelt, hogy a fidesz már csak a MOL-t tudta belőle visszavásárolni bagatell 500 milliárdért. (Szerinted a fidesz mit szólt volna, ha az mszp imf hitel felvétele helyett lenyúlja az mnyp vagyont: megszavazza vagy fegyveres felkelést szít?)

A hitelfelvételre egy tökéletes példa Hódmezővásárhely, ahol pénzügyi spekuláció is folyt a devizahitelből.

Igen, az mszpnek rengeteg olyan bűne van, ami miatt nem engedhetők kormányzóképes helyzetbe. De a fideszhez képest még az mszp is erkölcsi példakép.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.07. 17:30:53

@Blogger Géza: foglald már össze néhány mondatban légy szíves, hogy mi jellemző a fidesz jelenlegi gazdaságpolitikájára! kösz!

bankvezér 2012.11.07. 17:40:24

@ob.szerver:
Eddig azt mondtad, hogy volt egy csomó tartalékolt pénz (6000 milliárd forint) . Most meg azt mondod, hogy hitelt kellett felvenni a lejáró hitel visszafizetéséhez. Hát ha volt tartalék, akkor miért nem fizették vissza abból?
Látom, szórakozol...

komplikato 2012.11.07. 17:49:38

@különvélemény: Ez jogos felvetés, de akkor az meg önszívatás, amit elmúlt 1.5 évben rávertek az önkormányzatokra, pl. a múzeumok üzemeltetési és fenntartási költségei? Vagy ennyire hülyék, vagy ennyire cinikusak?

Sztrapacska 2012.11.07. 17:51:38

Azért az enyhén mulatságos, hogy itt a fideszesek Megyó-Gyurcsány-Bajnai -znak, miszerint ott szállt el a hiány, ezért aztán ők tehetnek mindenről.
Csak félve kérdezem meg: Emlékeztek még 2010-re? Nem volt az olyan rég! Mi is akart Orbán gazdasági csodájának alapköve lenni? Ha nem emlékeznétek: Hagyni akarta elszállni a hiányt! Az volt az elképzelése, hogy csökkenti az adót, a hiány elszáll, de majd felpörög a gazdaság. Amikor Brüsszelből megdorgálták, akkor jött ez a fergeteges beismerés, hogy az államadósság nem jó...

Miután ezt felidéztük, szerintem mindenki gondolja újra az álláspontját!

vladimir964 2012.11.07. 18:08:19

A blogban leírtak is bizonyítják a magyar politika súlyos válságát. Totális ötlettelenség, elképzelés nélküliség - az mind a tehetségtelenségüket bizonyítja, no meg hogy csak odarakott mozgatott bábúk...

különvélemény 2012.11.07. 18:13:00

@kovi1970:
Az önkormiknak külön költségvetésük van, az nem érinti a költségvetést, így ez nekem városi legendának tűnik.

különvélemény 2012.11.07. 18:13:44

@komplikato:
Elvették az iskolákat, kórházakat.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2012.11.07. 18:25:10

@KovA: "Az ország sárgacsekkjét elsőnek ők nem verték közvetlenül és elsősorban a nép nyakába - MaSzoP SzaDeSz gyakorlattal ellentétben. Pl."

sajnos ez sem olyan fekete-fehér, mint ahogyan azt a kormányzati kommunikáció tárgyalja.
a multicégek megadóztatása egyrészt papíron is tisztességesen fizettet ezrek elbocsátásához vezetett, másrészt óhatatlanul fékezi a gazdaságot (főként a beruházás és a fejlesztés visszafogása révén) és harmadsorban az ő terheik sok tételét végül is a lakosság fizeti meg.
csakúgy, mint az inflációt...

másrészt a beszedett százmilliárdok nem hasznosan "költődnek el", mivel semmilyen hatásuk nincs a gazdaság fejlődésére. ráadásul a kuruckodásnak anyagi terhei is vannak, ami többletfinanszírozást igényel.

"AZ ő retorikájukban legalább tényező a nemzet és a közösség."

én még retorikai fordulatért sohasem kaptam kenyeret a boltban.
ha fideszes hevülettel tárgyalnám a kérdést, talán még azt is mondanám, hogy ami az ő olvasatukban hazafiasság, az enyémben súrolja a hazaárulást, de a lényeg nem is ez.
sokkal inkább az, hogy a közösség mint kohéziós erő csak és kizárólag a haveri-baráti-üzleti maffiakapcsolatokra korlátozódik esetükben.

"ideológiai megalapozása a szabadrablásnak. 20 év eredménye minősíti ezt az ideológiát."

érdekes magot sikerült elültetniük az antiliberális politikai erőknek a magyar fejekben, ezt már régóta tapasztalom.
akkor elmagyarázom, mint okos apa a hülye gyerekének: egészen 2010-ig egy olyan "vádalku" tartotta össze a honi politikai életet, mely szerint mindig az kap többet az osztásból, aki éppen kormányon van. ennek részese volt a Fidesz is, hogy csak két eklatáns példát soroljak: a kőröshegyi völgyhíd és s Margit híd esete hűen mutatja, hogy ha lóvét kaptak, csöndben maradtak.
ez persze 20-25%-kal drágította az országot, de ez nem ár a haszonhoz képest...

két éve annyiban más a helyzet, hogy szinte minden egy szűk gazdasági elit kezébe került. igen,a kulcsszó Simicska, Nyerges és főleg Orbán.
tudom, ők nemzeti nagyvállalkozók, míg a másikak zsidó oligarchák voltak, ez azonban mégsem akadálya annak, hogy te és én ebből semmilyen hasznot ne lássunk, kárunk viszont legyen belőle bőven.

nézd, én szarok rájuk és szarok az országra is úgy en bloc, mert teljesen nyilvánvaló, hogy az én életemben itt már nem lesz semmi értelmes, pozitív és előre mutató. most például újra felépítjük a '80-as évek Magyarországát, de ez engem nem zavar különösebben, mert az előzőt is kibírtam.
az sem zavar különösebben, ha valaki anyagi érdekből véd egy rendszert, csupán annyit szoktam kérni, hogy lehetőleg fölösleges ideologizálás nélkül tegye, mondj azt, hogy nekem így jobban megéri. (nekem még nem volt ilyen, és valszeg nem is lesz, de ez legyen az én bajom...)

nem célszerű ugyanis elfelejteni, hogy a politika definitíve is a hatalomról szól, és nem az emberekről. pontosabban nem a népről, hanem egyes emberekről.
még egyszerűbben: a szar akkor is büdös, ha cukormázzal van leöntve vagy nemzetiszín pántlikával kötötték át...

rohadjmegARCgeci 2012.11.07. 18:53:27

Az államadósság problémát majd megoldják azok,akik ezért felveszik a marha nagy fizetéseiket.Én személy szerint pont telibe sz@rom az egész államadósság témát.

rohadjmegARCgeci 2012.11.07. 18:55:47

@balage_81 reloaded: Bár nem nekem szólt a kérdés,de válaszolnék egyetlen rövid mondatba.
Számomra szar.
Asszem ezzel mindent elmondtam.

különvélemény 2012.11.07. 19:04:34

@Dr. Furia:
Nem kell fizesse az önkormányzat.
Egyébként, mivel az egészségügy és az oktatás állami feladat, nem értem eddig miért volt helyi kézben.
Most legalább nem lesz olyan, hogy nem tudnak fűteni a falusi iskolában mert nincs rá pénz.

poor 2012.11.07. 19:07:03

Látom már egyik fidesznyik sem emlékszik, hogy jutott hatalomra Orbán és bandája. Hazugsággal és megint hazugsággal. Ezt mindig el kell mondani mert már a tegnapra sem emlékeznek.

poor 2012.11.07. 19:10:54

@különvélemény:
Másik nagy fidesznyik. Hány törvényt engedett társadalmi vitára ez a szemét Orbán banda? Nem ezt ígérték hazudnak éjjel-nappal. Pár ember tönkreteszi az országot és még tapsoltok is nekik.Azért nem államosítunk mindent mert ezt akartuk régebben elkerülni, hogy ilyen barmok függőségben tartsanak.

Csetepaté márki 2012.11.07. 19:12:38

"Valaki kisegíthetne, mert elképzelni sem tudom, hogy mi volt az értelme ennek a cirkusznak."

Az az értelme, hogy lásd, hogy működik a demokrácia(igazán az EU működésében látni teljes valójában):senki nem tehet semmiről, senki nem felelős semmiért, semminek nincs semmiféle következménye.

poor 2012.11.07. 19:13:03

@különvélemény:
A másik táborban viszont még ideológiai szinten sem látom nyomát semmiféle közérdekképviseletnek vagy közérdekvédelemnek.
Közösségsemmibevételt közösségjogfosztást és módszeres kifosztást annál inkább."
Ezek a fideszes kommunisták, Orbán és bandája.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.07. 19:26:21

@Dr. Furia: valahogy én is így látom. akinek meg szólt a kérdés, most tanácstalan, mert erre nem kapott a központból lehetséges választ

különvélemény 2012.11.07. 19:26:28

@poor: "Pár ember tönkreteszi az országot és még tapsoltok is nekik."

Nem értem, teljesítettük az eu elvárásait úgy, hogy közben nem változott az államadósság, mindezt a válság közepén.
A maszop-szadesznek ez nem sikerült óriási hitelfelvétel mellett (többnyire válság előtt), miközben az állampolgárok is eladósodtak devizahitelben. (tehát 2 oldalról folytak be ezermilliárdok hitelben)

De majd a történészek ezt szépen levezetik az unokáinknak számszerűen, mert ma még túl sok az indulat.

urijimi 2012.11.07. 19:26:38

Valaki segítsen már nekem megérteni egy egyszerű dolgot.

A gazdasági növekedéshez és a fogyasztás növeléséhez plusz pénzt kell betenni a gazdaságba, hogy a szereplők eltudjanak számolni egymással.

Viszont pénz kizárólag kamattal terhelt hitel formájában tud a gazdaságba kerülni, mert saját pénzt nem hozhatunk létre.

Nekem ebből a két dologból az jön le, hogy lehetetlen a gazdasági növekedés és a hitelállomány csökkenése egy időben.

Nem vagyok se politikus, se közgazdász, ezért lehet, hogy valamit rosszul tudok.
Okosítson már ki valaki.

elwood 2012.11.07. 19:35:09

@urijimi: sztem az elszámoláshoz szükséges pénz mennyiségét a jegybank szabályozza sima pénznyomtatással,

ez is hitel de ez nem baj, hanem a külföldi eladósodás a baj.

elwood 2012.11.07. 19:37:41

@különvélemény: "Nem értem, teljesítettük az eu elvárásait "

az elvárás a tartós egyensúly volt. ezt nem teljesítettük.

helyette deklaráltan ideiglenes intézkedésekkel lapátoltunk össze pénzt, innen-onnan ész nélkül. ez nem vezet tartós egyensúlyhoz.

mittu_domain · http://mittu-domain.blog.hu 2012.11.07. 19:39:53

"Egyébként Orbán Viktor az elmúlt huszonvalahány évet ha jól tudom a parlamenti padsorokban töltötte, szóval tényleg nem értem, hogy milyen kérdései lehetnek a magyar államadósság kialakulásával kapcsolatban."
Ezért aztán ott sem volt. Neki nem tudnak újat mondani;)

urijimi 2012.11.07. 19:41:13

@elwood: De a külföldi eladósodás összege nem megy be a gazdaságba?

különvélemény 2012.11.07. 20:11:35

@elwood:
2014-ig megvan az eu szerint, addig még van idő.

Én persze tartósan megoldottam volna:
Nyugdíjcsökkentés, járulékplafon eltörlés, 90 napos 10 millió forint feletti adótartozás után automatikus börtön, vagyonadó, 60 napon túli cégek közötti fizetésnél automatikus csődeljárás, bankszámlaforgalom automatikus beküldése a navhoz, 1 milliós kp. plafon, stb.

Természetesen így senki sem választana meg soha a büdös éltben.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.07. 20:25:17

@Blogger Géza:

"Az MNB devizatartaléka köszöni szépen, jól van, esze ágában sincs elfogyni. Művészet is lenne, ha ekkora külker mérleg többlet mellett el tudna fogyni. Ha valamennyire csökken, az is csak azért, mert törlesztünk belőle, az IMF-nek (illetve egyéb hitelezőknek). Kb dupla akkora most, mint az előző Fidesz-kormány idején volt, és akkor sem volt semmi bajunk ebből."

- Kiemelem:

MNB devizatartaléka kb dupla akkora most, mint az előző Fidesz-kormány idején volt, és akkor sem volt semmi bajunk ebből."

Géza, csak nem a szocik alatt nőtt meg?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.07. 20:31:28

@Marcangoló Korelnök:

"1990-ben a volt komcsi országok közül a legnagyobb külföldi adóssága Lengyelországnak volt, melynek több mint felét elengedték. Magyarországnak egyetlen fillért sem engedtek el."

- Így van! A lenygyel adósság államközi adósság volt, főleg az NSZK felé, amely részben a világháború egyfajta jóvátételeként kölcsönzött sokat a lengyeleknek.
- Hazánk adóssága főleg bajor és egyéb német bankok és alapok felé volt.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.07. 20:35:43

@különvélemény:

"Én persze tartósan megoldottam volna:
Nyugdíjcsökkentés, járulékplafon eltörlés,"
- Járulék, vagy járadék? Nem mindegy!

" 90 napos 10 millió forint feletti adótartozás után automatikus börtön, "
- Hány állami cégvezető lenne még szabadlábon?

" 60 napon túli cégek közötti fizetésnél automatikus csődeljárás,"
- Szerintem felszámolásra gondoltál. Már nem lennének állami cégek. Precedensnek véve, már hivatalok sem (Engedélyek késedelmes elbírálása)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.07. 20:47:56

@elwood:

"az elszámoláshoz szükséges pénz mennyiségét a jegybank szabályozza sima pénznyomtatással, "
- A bankóprés beindítása MINDIG felpörgeti az inflációt, mivel ha a papír mögött nincs fedezet, akkor a sok papír egyenként értéktelenebb lesz.

"ez is hitel de ez nem baj, hanem a külföldi eladósodás a baj."
- De baj. Másik baj, ha a hitelpénz és a valós pénz egymáshoz viszonyított aránya egészségtelen mértéket vesz fel.
Az arány egyik végén a bankrendszer teljes csődje áll, a másik véglet esetén a bank képtelen kielégíteni a készpénzigényt, ami bankpánikhoz, és a teljes bankszektor csődjéhez vezethet.

elwood 2012.11.07. 21:13:25

@különvélemény: akkor neked nem is lenne gondod az eu-val. viszont tényleg nem választanak meg.

ezek viszont az ellenkezőjét csinálják. és őket meg meg választják.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.07. 21:16:14

@különvélemény:
Egyetérteni nem értek veled egyet betű szerint, de az biztos, hogy az adózási morál és az állami adóbeszedési hatékonyság szoros összefüggésben vannak egymással.

különvélemény 2012.11.07. 21:16:24

@elwood:
Az EU-val az a baj, hogy olyan nincs, hogy EU.
Akik irányítják az EU-t, azok szarnak a túlzott deficitre, szarnak az eljárásokra, mindegyiknek több eljárása van, mint nekünk.
Eszük ágában sincs meghozni azokat az intézkedéseket, amiket mi, sokkal nagyobb deficittel sem.

elwood 2012.11.07. 21:16:30

@urijimi: nem feltétlenül. ha devizahitelből tv-t veszek, az pl. egyátalán nem.

elwood 2012.11.07. 21:18:40

@különvélemény: ez sztem is így van. most, más eszközük nem lévén, ezzel próbálják viktort rávenni, hogy ne csináljon itt fehéroroszországot.

különvélemény 2012.11.07. 21:21:24

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
Így van, és vannak apheos (NAV) ismerőseim, és ők mind azt mondják, hogy az igazi apeh szigor mindig a fidesz alatt jön el, bár még az a szigor is édeskevés sajnos.

Elég megnézni a győzike ügyet, ami kb. 2007-es, és egyszerű mint a faék.
Most született ítélet.

különvélemény 2012.11.07. 21:31:16

@elwood:
Nem lesz itt soha diktatúra, sem a fidesz, sem a maszop, sem a jobbik alatt.
A médiatörvénynél is hogy ment a balhé, én egyetlen bírságról sem hallottam azóta sem, pedig a retek meg a karikatévé önti a bulvárt, azóta is, változatlanul, 0 hírértékkel.

Elmondom mi lenne szerintem:
mszp:
liberális kormányzás, hitelek, éppen hogy csak kezelhető eladósodás, lassú sodródás, problémág tologatása
fidesz:
mindenek feletti adósságtörlesztés, ha belerokkanunk is, nagyon lassú növekedés
(putyinnak bejött, bár neki ott az olaj, nálunk sokkal keservesebb lenne)
jobbik:
kurvaxar, majd szingularitás (ki tudja mi jön) diktatúrát kizárnám náluk is dacára a szingularitásnak
lmp:
látszatintézkedések, jó külföldi kapcsolatok, ez átmeneti enyhülést hozna, de nincs irány
dk: = mszp
milla: hagyjuk...

elwood 2012.11.07. 21:44:21

@különvélemény: nem lesz, de csak mert uniós tagok vagyunk. óriási szerencsénk van ezzel.

részemről inkább szar gazdaság mint szétvert jogrend.

a gazdaságot pár év alatt rendbe lehet tenni. a szlovákoknál tíz éve fele volt a GDP a mienknek. most gyorsulva húznak el mellettünk.

a szétvert jogbiztonságot egy generáció fogja megsínyleni. ki mer itt húsz éven belül egészségbiztosítót vagy nyugdíjbiztosítót csinálni ...

urijimi 2012.11.07. 21:44:31

@elwood: Azért ez nem teljesen így van, de ha Ausztriában veszed meg a TV-t, akkor biztosan nem jön be a hazai gazdaságba.
Nyilván hazai gyártású, hazai kereskedelmi cégnél megvásárolt termék esetén a legideálisabb a dolog, de ez a szegmens nem tudja kielégíteni az igényeket az élet minden területén.

De itt most az államadósságról beszélünk, nem pedig a magánemberek deviza tartozásáról.

Bár az is megér egy misét, hogy a frankos hitelből épített ingatlanok bekerülési költségéből mennyi ment vissza az államhoz adóként,(ÁFA meg egyebek, kb 40%)mert az azért jelentősen hozzájárult az ellátó rendszerek működtetéséhez. Arról nem is beszélve, hogy adott esetben olyan embereknek is adott munkahelyet, vagy keresletet arra amit Ő állított elő, akik most pampognak a lakosság eladósodott felének butaságán.

elwood 2012.11.07. 21:50:19

@urijimi: ha az állam külfödről hitelt vesz fel és nem termelőberuházásra hanem nyugdíjra, állami alkalmazottak fizetésére fordítja, az ugyanezt eredményezi.

hitelt ami nem (teljes egészében) a magyar gazdaságot élénkíti.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.07. 21:59:05

@különvélemény: Ez ítélet? Ne röhögtess!

Egyébként az én apehos ismerősöm két dolgot mondott:

Anno simicska azért volt jó választás, mert ő valóban beszedte az adókat. Ha kellett volna, ő kiment volna akár a cégekhez személyesen és elhozott volna valamit a tartozás fejében.

A fidesz mindig politikai célokra használja az apehot - Lásd, vizsgálatok ellenzékieknél. - És a politikai használat elidegeníti a szakapparátust, így gyengül a teljesítmény.

Az apeh szigor eljövetelét már csak a regadó
(SK rendszámos kedvezmény) körüli cirkuszi előadás sem támasztja alá.

urijimi 2012.11.07. 22:03:49

@elwood: "ha az állam külfödről hitelt vesz fel és nem termelőberuházásra hanem nyugdíjra, állami alkalmazottak fizetésére fordítja"

Hát ez az!
Pont ez megy most is a folyamatos hiánnyal.
A költségvetés 3%-os deficitre lövése évről évre növeli a tőketartozást.
Melyik család engedheti meg magának a folyamatos 3%-os deficitet, ráadásul tervezetten?
Miért nem veszünk le minden állami kiadásból 3%-ot? Gyakorlatilag minden terület szarul megy, amit az állam finanszíroz, egy 3%-os romlást szinte észre sem lehetne venni.

Az elvett magánnyug-ból pedig termelő beruházásokat kellett volna csinálni, aminek a haszna évről évre csökkentette volna az államadósságot.

különvélemény 2012.11.07. 22:15:09

@elwood: "részemről inkább szar gazdaság mint szétvert jogrend."

Van több jogász ismerősöm is, szóval ebbe se menjünk bele.
Vannak bénázások, de mivel a fideszesek nagy része jogász, így rengeteg jogi hibát kiküszöböltek a 2 év során.
A több száz elfogadott jogszabály max 1%-ába kötött bele az ellenzék, ha észrevetted.
Pedig nagyon igyekeztek mindenbe belekötni.

Szóval ha eredőt kellene vonni, én a fideszre szavaznék, ennél sokkal nagyobb arányban tévedett az mszp, mondjuk ők nem nagyon csináltak semmit, így abból a néhányból sokat tévedtek arányosan.

Persze mindenki hányingert kap a naponta történő módosítástól, de még mindig jobb, mint ha úgy hagyták volna.
Jogi fórumokon olvass utána, mennyi a szar, és mennyi a régóta várt módosítás.

különvélemény 2012.11.07. 22:18:19

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
Persze, politikai célokra is használja, ez nem kérdés.
De azt kérdezd meg nyugodtan az ismerősödet, hogy mikor volt puha és mikor kemény az apeh az átlagemberrel szemben.
Most ennek a szigorítását várja az EU.

komplikato 2012.11.07. 22:46:38

@különvélemény: Főnököm csak 2 milliárdnyi járulékot csalt, mai napig nem volt semmi eljárás. Győzike meg 22 millióval ment a levesbe. Akkor mi történhet itt a "nagyok" között, amiről nem illik beszélni?

különvélemény 2012.11.07. 22:54:50

@komplikato:
Szomorú.
Sajnos sokan vannak ilyen ügyesek, ezért ültetnék le mindenkit automatikusan, aki adót csal bizonyos összeg felett.

komplikato 2012.11.07. 22:59:39

@különvélemény: A Hadú-Bét ügy dokufilmjében van egy marha gyorsan átugrott rész az eredeti tulajról, V. úrról akinek 34 milliárdos vagyonkája van. A H.B.-t mielőtt megvették állítólag 25 milliárdos mínuszban volt. Persze gondolom V. úr ó magyar tőkés és nem oligarchia, őt nem basztatják.

Nekem az a bajom, hogy PONT bizonyos összeg felett senkit nem ültetne le, akit pár tíz millióval be tudtak balekozni megy a levesbe, ha Gipsz Jakab 500.000-rel lóg a NAV-nak ő is megy a levesbe, de ha milliárdokkal, akkor hozzá se mernek piszkálni bottal. :(

elwood 2012.11.07. 23:07:00

@különvélemény: a szétvert jogrend alatt a magántulajdon védelmének megszüntetését, és a visszamenőleges jogalkotást, a hetente változó adózási környezetet kell érteni.

ez mindennek az alapja. és itt most nincs. évek kellenek mire bárki elhisz valamit a kormánynak.

Blogger Géza 2012.11.08. 00:41:47

@ciccaful: Te is tudod, hogy hazugságot írsz, mert a Fidesz alatt (1998-2002) meredeken, kb 10 százalékponttal csökkent a GDP-arányos adósság. Ezt nem tudjátok feldolgozni, és próbáljátok másra kenni a szart. Nem fog menni.

Blogger Géza 2012.11.08. 00:51:08

@balage_81 reloaded: Államdósság csökkenő pályára helyezése, fegyelmezett költségvetési gazdálkodás, jövedelem típusú adók csökkentése, exportszektor támogatása, munkahelyteremtés, termelő szféra preferálása, nem csak a GDP-vel, hanem a GNP-vel való törődés (hazai vállalkozók támogatása)

Szúrófény 2012.11.08. 04:57:27

@ijontichy: . A kölcsönök lehetővé teszik a kormány számára, hogy rendkívüli kiadásokat fedezhessen anélkül, hogy ezt az adófizető azonnal megérezné, de később mégis adóemelést tesz szükségessé. Másrészt az egymást követő adósságok felhalmozódása által előidézett adóemelés arra kényszeríti a kormányt, hogy az új rendkívüli kiadásoknál mindig újabb kölcsönöket vegyen fel! A modern adórendszer, amelynek tengelyét a legszükségesebb létfenntartási eszközökre kivetett adók, (tehát ezek megdrágítása) alkotják. (és mert ezt mindnyájan „fizetni kényszerül, aki él!) ezért magában hordozza az automatikus fokozódás csiráját (a kölcsönfelvevés kényszerének!) a túladóztatás nem rendkívüli jelenség, hanem ellenkezőleg alapelv! Ezért Hollandiában, ahol ez a rendszer először honosodott meg, de Witt a nagy hazafi Maximáiban úgy ünnepelte, minta legjobb rendszert arra, hogy a bérmunkásokat alázatossá, mérsékletessé, szorgalmassá és munkával túlterheltté tegyék. Idézet a Tőkéből, kidobtátok! Ő kibírja, de mi kifogjuk e?

anonymand 2012.11.08. 06:19:07

@bankvezér:

Tisztelt bankvezér!

Igazat adnék Neked, csak az a fránya magánnyugdíjpénz ne lenne benne ebben a csökkenésben!

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: mennyi is?..

anonymand 2012.11.08. 06:29:34

@Blogger Géza:

Tisztelt Blogger Géza!

Te nagyon blogger!
"Nézz utána te, és akkor nem írsz ilyen marhaságokat."
www.akk.hu/object.c693e119-153c-49bc-bc3d-71f805d83db1.ivy
Utánanéztem!
Igazad van!
Az AKK marhaságaiból másoltam ide az adatokat.

Bocsánatot kérek!

Tisztelettel:
anonymand

KovA 2012.11.08. 09:13:48

@idelle: Kétségtelenül van igazság abban amit mondasz.
De "a multicégek megadóztatása egyrészt papíron is tisztességesen fizettet ezrek elbocsátásához vezetett".
így nem érdemes gondolkodni.
Minden megoldási kísérletnek vannak hátülütői.
Összehasonlítani alternatívákat lehet.
Az egyik az, hogy elosztják a megszüntetendő deficitet és kíróják rád adóban.
A másik az, hogy kiróják olyan cégekre akiknek profitjuk van a rendszerből illetve tartalékaik is - és esetleg egy részét továbbhárítják.
Csakúgy mint a sakk középjátékbanban egyik változat sem számolható ki az utolsó konzekvenciáig. Az viszont látszik, hogy rázúzni a népre adóban azt a sárgacsekket - megkímélve a profitokat és a cégek tartalékait : vezérvesztés.
Az pedig nem sok jóval kecsegtet.

Na mindegy. A lényeg hogy változatokban kell gondolkozni és nem az aktuális változat hátrányait tülkölni egyfolytában.

A korrupció pedig a rendszer sajátsága - és méginkább: az közösség értékrendjének tükre és következménye.
És ebben nagyon nagy szerepe van annak ahogy a liberalizmust értelmezték.
Mindannyian ludasak vagyunk benne, mert a tűrés és a tolerancia is cselekedet.
A rendszar fenntartója a rabszolga, aki remél egykor elnyomói közé felemelkedni, kik kifosztják őt a társadalmi-gazdasági játszmákban és éltetik benn ezt az értékrendet.
A kizsákmányolt élteti a kizsákmányolást mert vágyja, irigyli amit gyűlöl(nie kellene).

KovA 2012.11.08. 11:34:17

@Szúrófény: Pontosan.
Csak kiegészítésképp: a kötvény/befektetési/kincstárjegy kibocsájtósdi is kölcsönfelvétel - fedezete az állam bevétele ami adó.
Tehát amikor belénk fektetnek - kölcsönt és hozamvállalást veszünk a nyakunkba/varrunk az utódaink nyakába.

KovA 2012.11.08. 12:01:36

@elwood:
Az erőforrások korlátozatlan magántulajdonlása egyelőre túl van védve, anélkül hogy bármi felelősség terhelné a közösségért.
(nem a családka kertesházára, vagy a kisparasztgazdaságra gondolok.)

Blogger Géza 2012.11.08. 13:10:47

@anonymand: A többi marhaságra gondoltam. (pl hogy OV nem volt a parlamentben és hasonlók.)

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2012.11.08. 16:13:30

@KovA: "Minden megoldási kísérletnek vannak hátulütői."

igen, éppen ezért is lenne fontos, hogy egy-egy új intézkedéssel próbáljunk közelíteni az optimálishoz, hogy folyamatosan teszteljünk és korrigáljunk.

így az sem jó megoldás, hogy pusztán rövid távú politikai okokból tovább rakjuk a terheket a cégekre, miközben a kiadási oldalon csak szóban vagy éppen többségében rosszul racionalizálunk vagy ésszerűtlen dolgokat követünk el (ld. nyugdíjemelés).

nem utolsósorban magam nagyon veszélyesnek találom a kapitalizmus egyes alapjainak megkérdőjelezését (profit, multinacionális "létforma", bankok szerepe), mert ez is tovább erősíti azt az ostoba szemléletet, hogy csináljon inkább mindent az állam, mert a piac nem tudja magát szabályozni (ez is igaz, de csak részben).
évtizedeken keresztül azért imádkoztunk, hogy az egyéni tehetség és érdek érvényesülhessen, most meg elindulnánk visszafelé.

én napról napra csak ámulok és bámulok...

KovA 2012.11.08. 16:37:37

@idelle:
"nem utolsósorban magam nagyon veszélyesnek találom a kapitalizmus egyes alapjainak megkérdőjelezését"
A nem megkérdőjelezés dogmatizálás nem kevésbbé veszélyes, főleg ebben a helyzetben.

Mert ahova jutottunk az minősíti azt ami miatt oda jutottunk. A kapitalizmus se szent.
Én pedig mindig az eretnekek közé tartoztam. Még a cucjalizmusban is. :-)

"vtizedeken keresztül azért imádkoztunk, hogy az egyéni tehetség és érdek érvényesülhessen, most meg elindulnánk visszafelé."
Az is lehet, hogy a nagy igyekezetünkben csak a ló túloldalára estünk, oszt most vissza kéne kapaszkodni... mert a másik oldalon lecsúszva sem az igazi valahogy.
De viccet félre az egyéni tehetség és érdek érvényesülésének is van korlátja és az a közérdek. Annak korlátain belül kell lehessen szabadon érvényesülni és nem annak a rovására.

Végülis a közösség az egyén élettere - s amit egyes egyének (szervezetten is) tesznek: az környezetpusztítás.
Ráádásul kényszerük is egymással versengés és a rendszar rossz hatékonysága okán.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.08. 20:02:47

@Blogger Géza: 2002-2008 között többszőr nem volt bent, mint ahányszor bent volt.

anonymand 2012.11.08. 22:22:16

@Blogger Géza:

Tisztelt Blogger Géza!

"A többi marhaságra gondoltam. (pl hogy OV nem volt a parlamentben és hasonlók." - a romló memóriára ragyogó gyógyszerek sora áll rendelkezésedre.
"A választási vereséget követően hívta életre a polgári körök mozgalmát, ugyanakkor több mint három éven át nem szólalt fel az országgyűlésben." - mert be sem járt.
Nézz utána!

Tisztelettel:
anonymand

Ps.:
Példának okáért:
"Orbán továbbra sem jár a Parlamentbe"
www.origo.hu/itthon/20020918orban.html
"Orbán nem jár be a Parlamentbe, és felveszi a fizetést, Gyurcsány szinte ki se mozdul onnan, és jótékony célra adja a tiszteletdíját."
www.mszp8.hu/modules.php?name=News&file=print&sid=2092
"Mondja ezt az az ember, aki 2002 után több mint három évig egyáltalán nem szólalt fel a parlamentben. 2002-2006-ban összesen kilencszer kért szót, és 2006-2010-ben is csupán 12-szer." Mert nem járt be!
egyenlito.blog.hu/2012/01/19/orban_harom_ordas_nagy_hazugsaga_az_europai_parlamentben

Blogger Géza 2012.11.08. 22:35:22

@anonymand: Nézz utána. Bejárt. Más kérdés, hogy kevesebbet szerepelt.

anonymand 2012.11.09. 04:33:20

@Blogger Géza:

Tisztelt Blogger Géza!

"Azt a kérdést, hogy Orbán Viktor ellenzékben évekig gyakorlatilag be sem járt a Parlamentbe, az MTI elfelejtette feltenni a házelnöknek."
nepszava.com/2011/05/magyarorszag/nem-jar-tiszteletdij-az-ellenzeknek-az-alkotmanyozas-idejere.html

"az aktivitás elvesztése. A gyermek ilyenkor a saját világába merül, és tompult lustaság vesz erőt rajta. Ezt tapasztalhattuk például a 2002-es elvesztett választás után Orbánnál, amikor úgynevezett idegrendszeri karbantartásra kellett mennie. De ez mutatkozott meg akkor is, amikor hónapokig nem járt be a munkahelyére, a Parlamentbe."
aristotle.5mp.eu/web.php?a=aristotle&o=Zklf6SNpIF

Nem járt.

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: unom, hogy ennyiszer kell bizonyítanom.
Most légy oly kedves és adj autentikus forrást, hogy bejárt...

Blogger Géza 2012.11.09. 09:44:49

@anonymand: Bocsi, egy fel nem tett kérdés lenne "bizonyíték"? Vagy nevenincs blogok baromságai? Te azt mondtad, 8 évig be sem járt a parlamentbe. Ez nyilvánvalóan baromság. ezerszer lehetett látni a parlamentben 2002 és 2010 között.

Mit kezdjek azzal, hogy még midig összekevered azt, hogy bejárt, vagy azt, hogy hányszor szólalt fel?

Vagy hogy egy 2002-es írással akarod azt bizonyítani, hogy nem járt be 2002 és 2010 között? Nem érzed, ezek milyen szánalmas próbálkozások?

anonymand 2012.11.09. 10:32:35

@Blogger Géza:

Tisztelt Blogger Géza!

"Nézz utána, és meg fogsz lepődni. Például a zemútnyócévet Bonsai Duce nem a padsorokban töltötte. Illetve padsorokban, csak az nem parlamenti, hanem stadionok VIP padsora volt." - nem azt írtam, hogy a munkahelyén soha meg nem jelent.
A vereség után 3-4 évig csak mutatóba járt be, többet járt focimeccsre, mint dolgozni.
"Vagy nevenincs blogok baromságai?"
www.origo.hu/itthon/20020918orban.html
nepszava.com/2011/05/magyarorszag/nem-jar-tiszteletdij-az-ellenzeknek-az-alkotmanyozas-idejere.html
"Nevenics blogok."
www.origo.hu/itthon/20020918orban.html
www.origo.hu/itthon/20020701orban.html

Kedves felebarátom! Hiába akarod szépíteni, nem fog menni.
"Ez nyilvánvalóan baromság. ezerszer lehetett látni a parlamentben 2002 és 2010 között." - ha 2000 munkanapból csak ezret töltött benn, akkor is jogos a kritikám.

"Mit kezdjek azzal, hogy még midig összekevered azt, hogy bejárt, vagy azt, hogy hányszor szólalt fel?" - nem keverem. Nem járt be, az első három évben talán tízszer,...

Mindegy. A tények ne zavarjanak, Te higgyél!

Tiszteélettel:
anonymand

Ps.: "Vagy hogy egy 2002-es írással akarod azt bizonyítani, hogy nem járt be 2002 és 2010 között? " - csak úgy mellékesen jegyzem meg, hogy ha 2002-ben nem járt be a munkahelyére (mondjuk egész évben kétszer sem jelent meg), az ortodox felfogás szerint 2002-210 közé számítandó.

Blogger Géza 2012.11.09. 10:59:59

@anonymand: "ha 2000 munkanapból csak ezret töltött benn, akkor is jogos a kritikám." Aha szóval akkor mondjuk úgy ezerszer mégis bennjárt. :) Köszönöm, hogy elismered tévedésed.

A nevnenincs blogok és 2002-es beírások újbóli belinkelése elég szánalmas, ezt azért érzed, ugye?

Hozzá kell tenni, hogy egy pártelnöknek, Európai Néppárt alelnöknek bizony néha vannak fontosabb dolgai is, mint a parlamentben ücsörögni.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2012.11.09. 14:11:59

@KovA: "A nem megkérdőjelezés dogmatizálás nem kevésbbé veszélyes, főleg ebben a helyzetben."

megkérdőjelezni nem úgy kell, hogy deklarálja valaki (Valaki), hogy valami szar. nálunk most ez zajlik több soron.
de egyébként igazad van.

"A kapitalizmus se szent."

de ellenében új szocializmust építeni, kimondottan őrültségnek tűnik!
természetes, hogy sem egyes embereknek, sem a társadalomnak (társadalmaknak) nincs birtokukban a bölcsek köve. ugyanakkor a XXI. század már lehetőséget adna arra, hogy egy közösség kivitassa a problémáit, és ne XX. századi módon saját maguk által felkent "hamis papok" próbálják meg gyatra ismeretekkel eldönteni, mi a jó és mi a rossz.

"De viccet félre az egyéni tehetség és érdek érvényesülésének is van korlátja és az a közérdek."

jelenleg az a Közgépérdek...
de a viccet félretéve ;-): a közérdek meghatározása sem egyszerű. és ezzel vissza is jutottam ennek a kommentnek az első és második pontjához. ;-)

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2012.11.09. 14:14:59

@Blogger Géza: "Hozzá kell tenni, hogy egy pártelnöknek, Európai Néppárt alelnöknek bizony néha vannak fontosabb dolgai is, mint a parlamentben ücsörögni."

nem beszélve a grazi kirándulásokról...

megmutatom, mit csinálsz:

Vki: - Nem járt be.
BG: - Bejárt.
Vki: - Nem járt be, itt vannak a hivatkozások, amelyek alátámasztják, amit mondok.
BG: - Bejárt, csak nem szólalt fel. A hivatkozások nevetségesek.
Vki: - Pontosítok: jellemzően nem járt be, és ritkán szólalt fel. Hivatkozások.
BG: - A hivatkozások nevetségesek, különben is volt más dolga.

nem te vagy Selmeczi Punika véletlenül? ;-)

Blogger Géza 2012.11.09. 14:30:07

@idelle: Sajnos ezek egyáltalán nem támasztják alá, hogy nem járt be 2002 és 2010 között a parlamentbe. Egyik sem. Ez van. Vagy hogy te most ezt leírod, az alátámaszt bármit is? Aligha. Akkor egy népszavás fel nem tett kérdés, vagy egy másik blog másik beírása bármit is alátámaszt? Dehogy támaszt alá. Ez a szokásos göbbelsi módszer, addig próbálunk ismételni egy hazugságot, amíg valaki csak elhiszi. Ha mondjuk kikukázna egy tényt, hogy 20 ezer szavazásból 40-szer volt benn, na az alátámasztaná, hogy szinte egyáltalán nem volt benn. De semmi ilyen tény nincs. Csak vélemények, fel nem tett kérdések, blogöklendezések stb.

KovA 2012.11.09. 14:39:40

@idelle: "megkérdőjelezni nem úgy kell, hogy deklarálja"
Nem kell deklarálni. Látszik anélkül is.
Ugyanott tart ez a rendszar ahol a másik.
Az kb. ugyane logika mentén védekezhetett.
Ott is csak a létező cucjalizmus volt szar - elméletben minden gyönyörű volt :-)
Csak nem elméletben élünk, hanem valóságban.

"de ellenében új szocializmust építeni, kimondottan őrültségnek tűnik"
Nagyon egybites látásmód. kapitalizmus szocializmus kapitalizmus szocializmus.
Ki kéne lépni ebből a körből. A történelem során azért volt több ennél és ami van az is úgy lett hogy előtte nem volt.

Most sem abban kell gondolkozni ami már volt, hanem abban ami még nem volt.
A kapitalizmus sem olyan egyszerű volt abból is korai szabadversenyes, meg államkapitalizmus is és ez is valami minőségében más alighanem matematikailag/játékelméletileg igazolható hibával aminek szükségszerű következménye a válság - mely hibában azonban túl sokan érdekeltek, a következményei pedig túlságosan elviselhetetlenek.
És a "szocializmus" sem feltétlenül pont az és csak az lehet ahogy megismertük.
Az is nagyon valószínűnek látszik, hogy a közösségileg korlátozatlan magántulajdonlás öngól.
Eszmegyártás fog következni mihelyst a valóság kirobbantja a népet a bámuládan át közvetített szabadmédiának nevezett fizetett agymosoldából (annak szabad a szájalás aki pénzeli a médiát) - aztán mögéállnak bárminek ami változást hoz amíg változást nem hoz.

Nem kapitalizmusban meg szocializmusban kell gondolkozni, hanem olyan közérdékrendben amire társadalmat építeni lehet, ami mérce, ami belső összetartó erő (és nem külső egybekényszerítő abroncs).

Aztán majd nevet is lehet adni neki.
De közérdékkrend nélkül nincs közösség se csak tömeg.
Amit a vész kovácsol közösséggé és akkor keresni fog valamit aminek mögéállhat, ami kéznél van.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2012.11.09. 18:18:29

@Blogger Géza: "Ez a szokásos göbbelsi módszer, addig próbálunk ismételni egy hazugságot, amíg valaki csak elhiszi."

te már csak tudod! :-DDD

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2012.11.09. 18:25:10

@KovA: "Ugyanott tart ez a rendszar ahol a másik."

ez korántsem igaz, de ez egy hosszabb vita tárgya lehetne. a másik rendszer minimum gazdaságilag (de társadalmilag is) megbukott, ez most épp konjunkturális lejtmenetben van, amit lehet és kell is korrigálni.

"A történelem során azért volt több ennél és ami van az is úgy lett hogy előtte nem volt."

a történelem során a legfejlettebb társadalmi-gazdasági modellt a legújabb kori kapitalizmus érte el. azokban az országokban, ahol bizonyos ágazatok az állam vagy a társadalom kezében vannak (ld. pl. norvég egészségügy), a gazdaság egésze kapitalista és a társadalmi tulajdonmenedzsment nagyon szigorú kontroll alatt van.
na, mi pont nem errefelé megyünk...

"Nem kapitalizmusban meg szocializmusban kell gondolkozni, hanem olyan közérdékrendben amire társadalmat építeni lehet, ami mérce, ami belső összetartó erő (és nem külső egybekényszerítő abroncs)."

ezt csak egy felelős társadalom tudná kikényszeríteni. sajnos ilyen a világon nem sok helyen van. még az Egyesült Államokban sincs.
addig meg marad az elkergetjük a hatalmat és építünk egy másik, majdnem ugyanolyat játék...

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2012.11.09. 18:26:37

@Blogger Géza: a parlament honlapjáról nyilván elég sok mindent ki lehetne kukázni, de ezt csinálja az, aki ráér.

nekem személy szerint teljesen mindegy,hogy Orbán bent volt-e vagy sem, az számít, hogy 2018 után egyáltalán ne legyen bent. a többi kacsamese...

anonymand 2012.11.10. 04:08:24

@Blogger Géza:

Tisztelt Blogger Géza!

Nem folytatom, mert olyan, mintha lóhoz imádkoznék.
Higgyél. A tények ne zavarjanak, Te higgyél.
Hogy soha nem hazudott.
Hogy bejárt.
Hogy ő osztja a kokikat, sallerokat.
Hogy mindenki jól járt.
Hogy eltőzsdézték a manyup pénzeket.
Hogy csökkent az államadósság.

"Hozzá kell tenni, hogy egy pártelnöknek, Európai Néppárt alelnöknek bizony néha vannak fontosabb dolgai is, mint a parlamentben ücsörögni." - ez azért tetszik!
Liberális alelnökként még a parlamenti "ücsörgés" volt a legfontosabb dolga, néppártiként azonban...

Tisztelettel:
anonymand

anonymand 2012.11.10. 05:18:17

@Blogger Géza:

Tisztelt Blogger Géza!

"Az előző ciklusban a Fidesz és a KDNP képviselői rendre kivonultak az akkori kormányfő, Gyurcsány Ferenc felszólalásai alatt. Orbán Viktor ellenzéki vezetőként, különösen a 2002-es elvesztett választások után szinte alig járt be a parlamentbe, de fizetését az akkori szocialista házvezetés nem csökkentette. A sajtó 2002 nyarán és őszén többször is beszámolt arról, hogy a volt miniszterelnök hetekig egyetlenegyszer sem vett részt a plenáris üléseken, ezt kollégái a foci-vb-n való részvétellel, külföldi hivatalos megbeszélésekkel, nyaralással, az önkormányzati választás kampányában való részvétellel indokolták. Doncsev András, Orbán Viktor akkori sajtótitkára például az Origónak azt mondta, a volt miniszterelnök az önkormányzati kampány részeként járja az országot, kapcsolatot tart fenn a választópolgárokkal. „Orbán Viktor a Fidesz meghatározó személyisége, ahol megjelenik, ott többezres tömeg gyűlik össze, hogy meghallgassa. A Fidesz úgy látja jónak, hogy a parlamentben mások szólaljanak fel”, mondta. A 2002–2006-os ciklusról szóló parlamenti statisztikák szerint Orbán alig beszélt a parlamentben. A 2006-os választási kampányban a szocialisták egy kampányfilmet is csináltak arról, hogy Orbán négy év alatt 9576 szavazásról hiányzott." - 9576.
Kilencezerötszázhetvenhat 2002 és 2006 között.

9576 - érted?
9576 - felfogod?

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: itt a vége, fuss el véle...

Blogger Géza 2012.11.10. 07:09:46

@anonymand: És hányon vett részt? Már mondtam állításod akkor lenne alátámasztva, ha mondjuk kijönne, hogy 20 ezerből 40-ser szavazott, akkor tényleg alig járt volna be. De ugye nem ez a helyet, és ezt te is tudod...

Blogger Géza 2012.11.10. 07:12:24

@anonymand: No és ugye te 2002 és 2010 közötti időszakról hazudtál, azt se feledjük...

anonymand 2012.11.10. 14:57:27

@Blogger Géza:

Tisztelt Blogger Géza!

Nem hazudtam!
"Például a zemútnyócévet Bonsai Duce nem a padsorokban töltötte. Illetve padsorokban, csak az nem parlamenti, hanem stadionok VIP padsora volt. Akár hiszed, akár nem, még az Alaptörvény aláírásakor is talált magának focis elfoglaltságot." - ezt írtam szó szerint.

Szeretném felhívni becses figyelmedet, hogy a 2002-2006 közötti négy év része a 2002-2010 időszaknak. Tehát a szavazásokról készült statisztika nem teljes.
Feltételezésedet, miszerint ..."ha mondjuk kijönne, hogy 20 ezerből 40-ser szavazott,"..."De ugye nem ez a helyet, és ezt te is tudod..." - neked kőne valamivel alátámasztani. Mondjuk hiteles, ellenőrizhető forrással.
Hogy mi is a helyzet.
Amúgy gondolkodj!
Még ha nehezedre esik is.
Valahol írod, hogy 2002 és 2010 között ezerszer láthattuk Bonsai Duce őfőméltóságát a Parlamentben.
Számold ki a parlamenti munkanapok számát az adott időre, vond ki a hiányzásokat, oszt mindjárt kiderül, hogy ki hazudott.
Mondjuk az az ezer jó lesz száznak is...

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: az meg csak úgy elment a süket füled mellett, hogy a Tákolmány aláírásakor is inkább focizni valója akadt...

anonymand 2012.11.10. 18:17:30

@Blogger Géza:

Tisztelt Blogger Géza!

"És hányon vett részt?" - tényleg, hányon?
Kérem, hogy pontos forrásmegadással, éves bontásban részletezd.

Fáradozásodat előre is köszönöm!

Tisztelettel:
anonymand

KovA 2012.11.12. 09:48:14

@idelle: "ezt csak egy felelős társadalom tudná kikényszeríteni."
Ja - bármilyen sértő - bizony én is össztársadalmi infantilizmust látok itt.
Ennek megfelelően lesz nagy dá-dá.

"sajnos ilyen a világon nem sok helyen van. még az Egyesült Államokban sincs"

Én úgy mondanám: az egybesült államokban meg végképp nem.
Végülis a társadalmi infantilizmus a legmegfelelőbb üzleti környezet - egyben a hatalomnak sem sok a félnivalója tőle.
Úgyhogy ösztönösen vagy tudatosan mindent elkövetnek hogy a társadalom gyermeteg, manipulálható, és ideológiailag értékrendjében gyenge/semleges legyen.
süti beállítások módosítása