sorok között

sorok között

Minden ami rohad

2012. október 17. - Politikai Ateista

Angela Merkel a múlt héten egy rövid, alig hat órás "szolidaritási" látogatást tett Görögországban. Azt hiszem senki nem hibáztathatja a német kormányfőt azért mert nem akart több időt tölteni Athénban, ott nem tartozik a legnépszerűbb karakterek közé. A villámlátogatásra példátlan biztonsági intézkedések között került sor, Merkel a tüntetések tilalma mellett, hétezer rendőr távolságból szolidarizált a görög lakosággal, miközben annak a koalíciós kormánynak a tisztségviselőivel készültek a pacsis-mosolygós képek amelynek a pártjai 35 év váltókormányzása alatt jutatták oda az országot ahol éppen van.

John Maynard Keynes 1915-től az angol pénzügyminisztériumban dolgozott ahol az első világháború finanszírozását szervezte. Keynes a minisztérium küldöttjeként részt vett a háborút lezáró béketárgyalásokon, és vitatta, hogy Németországnak súlyos háborús kártérítést kellene fizetnie, mert a tetemes jóvátételi kötelezettségek megfojtják a német gazdaságot, ami nem csak a német társadalomra fejt ki káros hatást, hanem a külkereskedelmi és gazdasági kapcsolatokon keresztül közvetetten az összes európai ország gazdaságára. Néhány akkori angol politikus azzal tréfálkozott, hogy Keynes a német érdekvédelmi erőfeszítései miatt igazán megérdemelt volna egy vaskeresztet. A közgaszdász véleménye azonban süket fülekre talált, aki a tárgyalások lezárása után elhagyta a minisztériumot és nekilátott megírni a Béke gazdasági következményei című könyvét. (The Economic Consequences of the Peace)

Antonis Samaras görög miniszterelnök szeretné elérni, hogy a mentőcsomagok feltételekénz szabott állami kiadáscsökkentéseket - nyugdíjak illetve a közalkalmazottak fizetésének vágásait - ne kettő hanem négy év alatt bonyolíthassák le. Az IMF főnök Christine Lagarde szerint megfontolandó a két év haladék az előírt költségvetési hiánycél tekintetében, a német pénzügyminiszter és holland kollégája azonban hallani sem akar  kompromisszumról. 

Görögországban egy miniszteri rendelet értelmében ezentúl a lejárt szavatosságú élelmiszereket is forgalomba lehet hozni, bizonyos árengedmény mellett. A Fejlesztési Minisztérium nem indokolta a lépést, az illetékes azonban nem érti a fogyasztóvédők felháborodását. Elmondása szerint lejárt szavidejű élelmiszerek forgalmazására eddig is volt mód, most csak azt fektették törvénybe, hogy ezeket a termékeket a kereskedők és az áruházláncok kizárólag olcsóbban értékesíthetik.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr134851087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

protézisesh 2012.10.17. 10:11:06

nem egészen értem a párhuzamot Keynes és a görögök között...

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2012.10.18. 11:08:22

Komolyra fordítva: érthető a "keményvonalasok" ragaszkodása a célszámokhoz, és bizonyos reformok elkerülhetetlenek de véleményem szerint megfullad a görög gazdaság. Görögország európai gazdaságon belüli súlya nem jelentős, de látszólag ez a válságkezelési modell fog dominálni az egész kontinensen.
süti beállítások módosítása