sorok között

sorok között

A román csoda

2012. október 16. - Politikai Ateista

Ha jól emlékszem román csodának hívták annak idején a Dacia személyautókat, de ma egy másik csodáról szeretnék mesélni. Az IMF ugrásszerű gazdasági növekedésre számít jövőre Romániában.

A román gazdaság idén 0,9, jövőre azonban már 2,5 százalékkal bővül − prognosztizálta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a napokban közzétett jelentésében. A helyi elemzők többsége azonban kevésbé optimista: két százalékot meghaladó növekedés szerintük csak abban az esetben lesz megvalósítható, ha a nemzetközi és a belföldi gazdasági konjunktúra igen szerencsésen alakul. - Mesés fellendülést jósol Romániának az IMF - Napi Gazdaság

Az IMF romániai gazdasági fellendelüsére vonatkozó jelentésével szemben én is meglehetősen szkeptikus vagyok. A kételyeimnek csak az egyik oka, hogy a Valutaalap szakértői az idei növekedési előrejelzéseikkel kapcsolatban is igen nagyvonalúak voltak, benézték. Tavaly ősszel még 2.3-2.8%-os növekedést jósoltak a "szakértők", amit azóta 0.9%-ra módosítottak. Azt még az optimisták is elismerik, hogy a várakozások teljesülésének számos feltétele van, a bőséges termésen, és a szerencsés csillagálláson kívül, még nemzetközi gazdasági konjunktúrára is szükség lenne, az pedig biztosan nem lesz.

A román gazdaságot az IMF már évek óta gyógyítja, meglepne, ha munkásságuk eredményeivel kapcsolatban negatív elvárásokat támasztanának, rossz reklám lenne a cégnek.

Az IMF nem veszi figyelembe a különböző országok eltérő adottságait, és lehetőségeit, a diktált reformok legfeljebb az intézkedések mértékében mutatnak különbözőségeket, a lényegükben, vagy a minőségükben soha. A gyógykezelés jól ismert: piaci liberalizáció, az állami kiadások csökkentése, a közszolgáltatások leépítése, az adók növelése satöbbi. A gazdasági stabilitás előmozdítása és a megoldások keresése helyett egy gazdasági ideológia, egy sajátos piaci mindenhatóság ideológiájának meghonosítása a céljuk. Nem a csomagjaikat szabják az adott ország gazdaságára, hanem az országot formálják a Valutaalap döntéshozóinak izlése szerint. Az intézmény hatalmi struktúrájából fakadóan törvényszerű, hogy elsősorban a nyugat-európai, az amerikai, valamint a nemzetközi nagyvállalatok illetve pénzintézetek érdekeit tartják szem előtt a döntéseikmeghozatala közben.

Ha minden jól megy és a románoknak össze is jön a 2013-as gazdasági csoda az IMF közreműködésével, (nem fog) a 2.5%-os gazdasági növekedés csak egy szűk társadalmi réteg számára fog életminőségbeli javulást eredményezni, miközben milliók lesznek kénytelenek tovább barátkozni a nélkülözés különböző megjelenési formáival.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr354850881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása