sorok között

sorok között

Egymillió gágogó liba

2012. október 15. - Politikai Ateista

Bajnai Gordon visszatérése a politika színpadára a Haza és Haladás blogon elkövetett bejegyzése óta csak keveseknek okozhatott meglepetést. Akkor az Amerikai Fiú blogján azt írtam, hogy Bajnai lehet az ország következő miniszterelnöke. Ezt tartom is, mégpedig azért, mert jelenleg jelenleg nem ismerek olyan politikust aki Orbánnal szemben eséllyel indulhatna, aki megfelelő erő felvonultatására lenne képes a kétharmad ellen. 

Bajnai mögé elvileg az ellenzék széles rétegei befarolhatnak. Bajnai vállalható a balosok, a szocialisták, a tőkések, a liberálisok, a simán Fidesz ellenesek és a kiábrándultak listáján is, sőt a magyar technokrata még az aktuális nemzetközi igényeket is maximálisan kielégíti. 

A várva várt karizmatikus -esetleg éppen a zéró karizma miatt elfogadható- vezető megjelenése és a kampánynyitójának helyszíne a tapsvihar és tüzijáték kombó helyett tovább osztja az ellenzék töredezett sorait. 

Lánczi Tamás megfogalmazása szerintem igen találó:

Bajnai Gordon sereg nélküli vezér - mondta az InfoRádió által megkérdezett politikai elemző. Lánczi Tamás szerint a következő hónapok a volt kormányfő és Mesterházy Attila látens párharcáról szólhatnak. - "Bajnai Gordon egy sereg nélküli vezér" - Inforádió

Az összellenzéki vezér posztjáért vívott Mesterházy - Bajnai párharcot viszont finoman szólva is nettó hülyeségnek tartom. Mesterházy maximum egy cirkuszi porondmester állásáért folytatott küzdelemben állhatna fel Bajnai ellen, és akkor is elbukna. Lehet, hogy Bajnai nem rendelkezik egy államférfihoz méltó karizmával, Mesterházyt azonban egy akkora szerencsétlenség aura veszi körül mint ide a hold. Az aki Mesterházyt akarja futtatni az ellenzéki erők csapásmérőjeként - ha nem is tudatosan - de Orbán Viktornak dolgozik.

Bajnai visszatérésének a módját Gyurcsány Ferenc is bírálta:

Bajnait sokra tartom. Fontos szerepe lehetne az ellenzéki együttműködés létrehozásában, Orbán leváltásában, a leendő kormányzásban. Most sokak meglepetésére szónok lesz a Milla tüntetésén. Ellentmondásos helyzet. Ha Gordon a Milla élére akar állni, akkor ez teljes tévedés. Ő nem osztozhat a múlt eltörlésének, az MSZP és a DK megbélyegzésének politikájában. Ha meg az ellenzéki együttműködés meghirdetését tervezi, akkor nagyon rossz színpadot választott. Bárhogy is, Bajnai mostani döntése több, mint ellentmondásos, hajlok rá, végzetes stratégiai hiba. - A Milla és Bajnai - Facebook

Lári-fári!

A saját kampányát már éhségsztrákkal és leszakadt-régió roadshow-val megkezdő Gyurcsány hangvételében némi sértődöttséget érzékelek. Ferencünk valószínűleg jobban örült volna ha Bajnai a nagy visszatérésre egy DK rendezvény keretein belül kerít sort, némi politikai súlyt kölcsönözve a saját pártjának. 

A Millás nyitány, és az óvatos távolságtartás az aktuális ellenzéki erőktől pedig lehet, hogy nem is annyira rossz ötlet, mert ugyan rengetegen kiábrándultak a Fideszből, de sokan emlékeznek még az előző koalíció ámokfutására is, sőt azt gondolom, hogy szép számmal vannak azok is akikből a magyar politikai élet minden aktuális szereplője hányingert vált ki. Bajnai rövid, jobbára csak könyvelésre korlátozó kormányzása mentes volt a nagypolitika színpadias megnyilvánulásaitól. Nem tartott évértekelőket, limuzinos helyzetjelentéseket, nem indított hangzatos programokat, és nem csinált forradalmat. Überbürokrataként csinálta azt amit elvállalt, a rossz duma nélkül. Végzetes hibának semmiképpen nem nevezném azt, ha valaki egy új politikai karrier kezdetén megpróbál tartani némi távolságot az olyan számtalanszor leszerepelt, hiteltelen arcoktól mint például Gyurcsány, akiknek a kritikái pedig csak növelhetik a baloldalinak egyébként semmilyen tekintetben nem nevezhető libás Gordon esélyeit. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr354833959

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.10.15. 16:36:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kublerek · www.vasalobolt.hu 2012.10.15. 18:53:06

Nagyon kéne már egy olyan ország vezető akire büszkén nézhetnénk föl. Talán Bajnai lesz az!!!!!

Szevasztok 2012.10.15. 19:11:29

@kublerek: Szerintem egy "ország vezetőre" nem FELNÉZNI kell, hanem kritikusan figyelni minden lépését. Elvégre ŐT mi fizetjük hogy nekünk dolgozzon, tehát Ő a beosztott és MI a főnök.

kifordított nagyanyó 2012.10.15. 19:33:30

Habár nekem Bokros sokkal hitelesebb de egye fene jöjjön bajnai.

lac08 2012.10.15. 19:48:19

bajnai??????????????Sok családot tett tönkre ez a díszpinty!

2012.10.15. 20:00:04

kublerek: "

kublerek2012.10.15. 18:53:06

"Nagyon kéne már egy olyan ország vezető akire büszkén nézhetnénk föl. Talán Bajnai lesz az!!!!!"

Úristen, mit tett ez a buta ábrázatú nagytőkés, ami alapján fel lehetne nézni rá!
Orbán Viktor elment Brüsszelbe és szembeszállt az acsarkodó nemzetközi ballib csürhével. Egymaga. Zsebrevágta őket. Azóta tisztelik még Lengyelországban is.

Elnézem ezt a hatalomra kerülés legkisebb esélye nélkül is egymással marakodó ellenzéki brancsot és arra gondolok, de jó, hogy ezek kiszorultak (végleg) a kormányzásból!!!

kifordított nagyanyó 2012.10.15. 20:09:14

Azért ez a libás cím....
De legalább megjöttek a fideszbirkák.

nemsirunk 2012.10.15. 20:50:32

@Lindalinda: Kiment Brüsszelbe magabiztosan, előadta az ostoba terveit, mire kiröhögték és elzavarták a majmot. Azóta sem bírja megemészteni ezt a mérhetetlen egójával, így inkább elfordult az EU-tól, és új barátokat keresett a félázsiaiak között.
Néhány lengyel szélsőségesnek tetszik amit csinál (vihetnék magukkal), de rajtuk kívül maximum az EU szétesésében érdekelt körök támogatják. De ők sem tisztelik, csak hasznos háziállatként tartják.

nemsirunk 2012.10.15. 20:56:21

Azt nagyon is helyeslem, hogy Gyurcsányék nem állnak látványosan Bajnai mögé, mert ha hivatalosan részt vennének például a Milla tüntetésen, azonnal összemosná őket a fideszes lakájmédia és ez sokakat elriasztana.
Új politikai erők formálódnak civil alapokon, majd meglátjuk ki mire viszi. A rendszerváltáskor sem ismerte senki a későbbi parlamenti pártokat, kezdetben nem voltak azok sem többek néhány lelkes, de a politikában járatlan amatőrnél.

Leita 2012.10.15. 22:08:35

" ...jelenleg nem ismerek olyan politikust aki Orbánnal szemben eséllyel indulhatna..."

egyetértek

Leita 2012.10.15. 22:13:40

@lac08:
Orbánék egy egész országot tettek tönkre.

odamondom 2012.10.15. 23:24:07

A libasztorihoz:

Hajdú Bét – Wallis ügy

A Hajdú Bét-ben 98- ban mikor 15% volt a Wallis részesedés, 6mrd volt a veszteség.
Évek során halmozódott a veszteség a HB rossz vezetése miatt.
Azért maradt fizetőképes a cég, mert halmozta a veszteségeket. Ebből maradtak talpon.
Érdekes, akkor senki nem akart öngyilkos lenni!!!
Aztán az OTP meg a Wallis tőkeinjekciójával, és átgondoltabb cégvezetéssel 2001-re 3,3 mrd nyereséget tudtak produkálni.
Szép volt a tenyésztők részesedése is. Még ekkor sem akart öngyilkos lenni senki!!!
Aztán a Wallis megvette az OTP részét, maradt egyedüli befektető.
2003-ra a HB egyrészt rossz gazdálkodás, másrészt a piaci helyzet alakulása miatt fizetésképtelen lett.
Nagyon sajnálatos, hogy a felszámolás során a tenyésztőket nem tudták kifizetni.
Az viszont egyértelmű, hogy nem Bajnai vezette a HB-t, nem ő vezényelte le a felszámolást.
Ezért állapította meg immáron nem először a független magyar bíróság, hogy köze nem volt az eseményekhez.

Természetesen vannak olyanok, akinek érdekében állna Bajnai lejáratása, ezért nagyon szeretnék elhitetni a közvéleménnyel a felelősségét. De ez a próbálkozás eddig csak azok irányába volt sikeres, akik csupán a jobboldali médiákból merítik egyoldalú ismeretanyagukat.

A Magyar Nemzet helyreigazítása a bírósági végzés után (szóról-szóra):

Lapunk 2007. február 10-i számában A nemzet példaképe – a Gyurcsány-kormány közelebbről című cikkben
– valótlanul állítottuk, hogy a felperes Bajnai Gordon a KISZ reformágából a rendszerváltáskor a Wallis Rt. első embere lett, a valóságban Bajnai Gordon 1999. december 30-án lett a Wallis Rt. vezérigazgatója;
– valótlanul állítottuk, hogy 1999-ben a Bajnai Gordon vezette Wallis Rt. a Hajdú-Bét Rt. Baromfifeldolgozó többségi tulajdonosa lett, a valóságban a Wallis csoport 1999. március 25-i tulajdonszerzésekor Bajnai Gordon még nem dolgozott a Wallis Rt-nél;
– valótlanul állítottuk, hogy a céget nem fejlesztették, csak a pénzt vették ki belőle, valamint ugyancsak
– valótlanul állítottuk, hogy 2003-ban Bajnai Gordont bízták volna meg a cég felszámolásával.

Természetesen jó Magyar Nemzetes szokás szerint a Bajnait (máskor meg egyéb szocialista politikusokat) gyalázó, valótlan írások Nagy betűvel, a címlapon jelennek meg, hogy mindenkihez eljusson, aki csak a címlapra ránéz, viszont a kötelező helyreigazítás már csak apróbetűs, eldugott helyen taláélható, ezért tudnak róla csak kevesen.

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2012.10.16. 17:45:35

@odamondom: A libás utalásokat csak azért írtam a bejegyzésbe, hogy egyértelművé tegyem, hogy nem vagyok Bajnai rajongó. Az egyetlen dolog amit jelenleg a javára tudok írni, hogy a regnálása idején megkímélt a süketeléstől.
A HB ügy részlteit nem ismerem, köszönöm, hogy vetted a fáradtságot és megosztottad amit tudsz.

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2012.10.16. 17:53:42

@Lindalinda: Brüsszelben frászt kapnak már csak Orbán neve hallatán is. Az Európai Bizottság Bajnait szeretné látni a miniszterelnöki székben 2014 után arra mérget vehetsz.

laci0011 2012.10.20. 09:23:09

A Magyar Nemzet helyreigazítása a bírósági végzés után (szóról-szóra):

Lapunk 2007. február 10-i számában A nemzet példaképe – a Gyurcsány-kormány közelebbről című cikkben
– valótlanul állítottuk, hogy a felperes Bajnai Gordon a KISZ reformágából a rendszerváltáskor a Wallis Rt. első embere lett, a valóságban Bajnai Gordon 1999. december 30-án lett a Wallis Rt. vezérigazgatója;
– valótlanul állítottuk, hogy 1999-ben a Bajnai Gordon vezette Wallis Rt. a Hajdú-Bét Rt. Baromfifeldolgozó többségi tulajdonosa lett, a valóságban a Wallis csoport 1999. március 25-i tulajdonszerzésekor Bajnai Gordon még nem dolgozott a Wallis Rt-nél;
– valótlanul állítottuk, hogy a céget nem fejlesztették, csak a pénzt vették ki belőle, valamint ugyancsak
– valótlanul állítottuk, hogy 2003-ban Bajnai Gordont bízták volna meg a cég felszámolásával.

Természetesen jó Magyar Nemzetes szokás szerint a Bajnait (máskor meg egyéb szocialista politikusokat) gyalázó, valótlan írások Nagy betűvel, a címlapon jelennek meg, hogy mindenkihez eljusson, aki csak a címlapra ránéz, viszont a kötelező helyreigazítás már csak apróbetűs, eldugott helyen taláélható, ezért tudnak róla csak kevesen.
süti beállítások módosítása