sorok között

sorok között

Spanyolnátha és zűrzavar

2012. október 04. - Politikai Ateista

Néhány hónappal ezelőtt még viszonylag sokat lehetett hallani arról, hogy az illetékesek mindent megtesznek azért, hogy megakadályozzák a görög pénzügyi kórság kiterjedését az egész kontinensre. A probléma ezzel csak az, hogy a rendszer fenntarthatatlanságának betegségét számos egyéb európai gazdaság már azelőtt is a génjeiben hordozta, mielőtt a görög nehézségek a széles nyilvánosság számára is egyértelművé váltak volna. A gyakran emlegetett tűzfalak, a görög karantén a legjobb esetben is csak késleltetheti a katasztrófát, megoldást semmiképpen nem jelent.

Most éppen Spanyolország áll a figyelem középpontjában, ami már csak a gazdasága méreteinél fogva is sokkal komolyabban fenyegeti az Európa-projektet mint az alig 11 millió lusta görög.
Az elmúlt hét bővelkedett az eseményekben, voltak zavargások, stressz teszt, az anyagilag jobban elengedett területeken hangosabbak lettek a tartományi függetlenséget szorgalmazó megnyilvánulások, és a kormány előállt a 2013-as költségvetéssel. Azon kívül, hogy a tervezet tartalmaz egy, hazánkban már debütált rendelkezést - nevezetesen a nyugdíjmegtakarítások felhasználását az aktuális pénzügyi problémák enyhítésére - nem igazán érdekes, mégpedig ugyanabból az okból kifolyólag érdektelen mint a 2013-as magyar büdzsé: a számoknak semmi köze a jövő év realitásához.
Ezt jól jelzi, hogy röviddel a költségvetés ismertetése után már be is jelentették, hogy még az idei, a 2012-es költségvetési hiány keretszámai nem fognak teljesülni, a korábban már fellazított 6.3% helyett 7.4%-ra számítanak. És hol van még az év vége, és pláne a következőé.
Ami pedig Mario Draghi és az Európai Központi Bank nagy eufóriával övezett kötvényvásárlási programját illeti, szerintem annyi mint halottnak a csók.
Miközben a Fitch Ratings türelmes, a Moody's fenyegetőzik, az Egan Jones már le is minősítette Spanyolországot, a befektetőket a mentőcsomaggal kapcsolatos ellentmondásos fejlemények tartják izgalomban.
Egymásnak ellentmondó hírek sora érkezett tegnap Spanyolországból azzal kapcsolatban, hogy a kormány akar-e uniós támogatást kérni, és ha igen, mikor. Eközben a Moody's megkérdőjelezte a pénteken nyilvánosságra hozott bankstresszteszt eredményét. - Zűrzavar Spanyolország körül - Napi Gazdaság

Véleményem szerint a spanyol mentőcsomag elkerülhetetlen, és ezt már egy július 19-én kelt bejegyzésben leírtam. Akinek kétségei vannak, illetve akit a spanyol miniszterelnök szavai elbizonytalanítanak az egyszerűen nem figyel eléggé. Rajoy vagy taktikázni próbál, vagy simán hülye, mert úgy látszik, hogy rajta kívül már minden érintett tisztában van vele, hogy a spanyol mentőcsomag halálbiztos. Már Christine Lagarde is tudja. A süllyedő hajó bölcs kapitánya azonban húzza az időt.

Persze Mariano Rajoy viselkedésében semmi szokatlan nincs, ő volt az aki a végsőkig - a Bankia államosításának pillanatáig - bizonygatta, hogy a spanyol bankszektorral minden a legnagyobb rendben van.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr834815841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

na4 2012.10.04. 22:27:37

Spanyolországot és Görögországot ki kell rúgni az EU-ból, mert különben teljesen be fogják dönteni.

fish14 2012.10.04. 22:30:01

A spanyol miniszterelnök nevét helyesen Mariano Rajoy-nak írják....

vomit 2012.10.05. 18:16:38

ez egy masik orszag miniszterere emlekeztet
Spain Finance Minister’s ‘No Bailout’ Remark Sparks Laughter
www.cnbc.com/id/49298217
süti beállítások módosítása