sorok között

sorok között

A zavargások szezonja

2012. október 02. - Politikai Ateista

Az elmúlt hét meglehetősen mozgalmas volt, a menetrendszerű megszorítások menetrendszerű zavargásokat eredményeztek Spanyolországban és Görögországban is. Nem mondanám, hogy kesztyűs kézzel bántak a választópolgárokkal.

Nincs szükség nostredamusi adottságokra ahhoz, hogy belássuk, hasonló jeleneteknek még szemtanúi leszünk a közeljövőben - szerencsés esetben csak a képernyőkön keresztül - és a zavargások nem fognak kizárólag Athénra vagy Madridra korlátozódni.

A Silver for the People blog Brother John néven publikáló szerzője általában az ezüst árfolyamának változásait szokta elemezgetni, (mindenkinek ajánlom aki érintett a témában) de néhány napja egy eléggé unortodox módszerrel állt elő annak megállapítása érdekében, hogy hol várhatók újabb megszorítás ellenes megmozdulások. Véleménye szerint a legbiztosabb mutató ezzel kapcsolatban az országok GDP arányos költségvetési hiányának nagysága. A szokatlansága ellenére az elmélet mögött van némi logika, mégpedig annyi, hogy ahol a jelentős államadósság szűkülő újrafinanszírozási lehetőségekkel párosul, illetve magas a költségvetési hiány, ott valószínűleg komoly megszorításokra kényszerül a kormány ami könnyen erőszakos zavargásokba torkollhat. 

A videót azóta a szerző általam ismeretlen okokból eltávolította, de ha jól emlékszem az esélyesek között szerepelt Írország, Japán, az Egyesült Királyság, az USA, Spanyolország, Görögország, de mindenki a kedvére összeállíthatja a saját prognózisát például az itt található a deficit-lista alapján. Természetesen ez egy eléggé egyoldalú megközelítés, és Brother John is elismerte, hogy óriási kultúrális különbségek vannak a felsorolt országak társadalmai között, szerinte nem várható, hogy például Japánban benzinbombákat fognak dobálni a rendőrökre. Zárójelben azért megjegyezném, hogy a megszorításokkal szemben kifejezetten ellenállónak mutatkozó magyarokat viszonylag könnyen kihozta a sodrából az újabban éhségsztrájkkal olcsó népszerűséget hajhászó Gyurcsány Ferenc néhány meggondolatlan (váratlanul nyilvánosságra került) kijelentése 2006-ban.

Japán, az USA, és az Egyesült Királyság tekintetében nem feltétlenül értek egyet a cikk szerzőjével, ezek az országok ugyanis a saját jegybankjaik nyújtotta olcsó finanszírozási lehetőségen keresztül alacsony kamatok mellett képesek tovább eladósodni, a funkcionáló gazdaság látszatát hosszabb ideig meg tudják őrizni. Természetesen előbb-utóbb ott is borulni fog a bili, és a sort minden bizonnyal Japán fogja nyitni. Ehhez képest az eurózóna országainak sokkal kisebb a mozgástere.

Véleményem szerint a közeljövőben a megszorítások által kiváltott zavargások és könnygázfelhő-szakadás  Spanyolországon és Görögországon kívül elsősorban Olaszországban, Franciaországban, Portugáliában, és Romániában várható. Magyarország tekintetében még sok múlik azon, hogy a kormány milyen eszközökkel próbálja meg betömni a százmilliárdos költségvetési lyukakat. Túl sok választási lehetőség nincs.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr984806855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrZ (törölt) 2012.10.02. 20:17:42

A demokrácia diszkrét bája.
És ez még csak az előjáték.

vomit 2012.10.03. 22:05:16

nem figyeltetek, pedig orban a parlamentben is elmondta, hogy ehezni fogtok:
www.kisalfold.hu/belfold_hirek/orszaggyules_orban_szerint_fel_kell_keszulni_az_elelmiszer-arrobbanasra/2297098/

de mivel meg kattintani is lustak vagytok, itt a lenyeg egy sorban:
"ahelyett, hogy mezítelenül ott állnánk a várható, nagy tavaszi világgazdasági viharokban"
süti beállítások módosítása