sorok között

sorok között

Az államadósság határesetei

2012. augusztus 21. - Politikai Ateista

A MNB pénteki jelentése szerint Magyarország sikeres csapást mért az elsőszámú közellenségre.

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 77,6 százalékára csökkent 2012 második negyedévének végére, a megelőző negyedév végi 78,9 százalékról, elsősorban a forint erősödése miatt, közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken, a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján. - Csökkent az államadósság - Index

A pozitív képet némileg beárnyékolhatja, hogy az adósságfelvétel tulajdonképpen 27 milliárd forinttal nőtt, a javuló mérleg, a mínusz 253 milliárd csak a forint erősödésének köszönhető, Ha viszont figyelembe vesszük, hogy egy nemzeti fizetőeszköz értéke kifejezi az adott gazdasággal szemben feltételezett bizalmat, akkor az adósság csökkenése vitathatatlan érdem.

Ezzel párhuzamosan azonban a részben az adósság finanszírozására fordított nyugdíjvagyon vészes apadásának lehetünk a tanúi.

Egy év után már csak a 20 százaléka volt meg annak az összegnek a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapban (NYACSA), amelyet tavaly májusban az állami nyugdíjrendszerbe visszalépett magánnyugdíj-pénztári tagoktól átvett az állam. Az Államadósság-kezelő Központ honlapján lévő adatok szerint tavaly május végén 2945,3 milliárd forintnyi vagyona volt az alapnak, ebből az idén május végén már csak 590,9 milliárd forint volt meg. - Ötödére csökkent az államosított nyugdíjvagyon - Világgazdaság

Ha a nyugdíjvagyon (adósságkezelésre fordított) hiányát hozzácsapjuk az MNB második negyedéves jelentésének adataihoz, akkor nagyjából 82.5%-os, a GDP arányában kifejezett adósságot kapunk, ami magánnyugdíjpénztárak bevétele előtti állapotokhoz viszonyítva már nem is annyira meggyőző eredmény. Természetesen a nyugdíjkassza-hiány nem sorolható a szigorú értelemben vett államadósság kategóriába, azonban az állam ugyanúgy tartozik valakinek, csak éppen nem a befektetőknek, hanem a saját állampolgárainak. A kormány az egyik zsebéből a másikba pakolja a tartozom neked cetliket.

Mivel a hírek szerint a beígért nyugdíjreform is elmarad, a NYACSA nevéből akár ki is vehetnék az erre utaló kifejezést, nevezhetnék simán Adósságcsökkentő Alapnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr24721910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása