sorok között

sorok között

A Facebook kaszinó

2012. augusztus 13. - Politikai Ateista

Abban a pillanatban amikor ezt a bejegyzést írom nagyjából 21 dolláron állnak a Facebook részvények. A papírok komoly veszteséget szenvedtek az évtized tőzsdei eseményeként beharangozott májusi debütálásuk óta, nem is beszélve azokról a holdkóros várakozásokról amelyek napvilágot láttak a kibocsátás előtt. Most azonban egy újabb csapás fenyegeti a népszerű közösségi vállalkozást.

"A hatalmas árfolyamzuhanás után, amit a tőzsdére lépés óta elszenvedtek a Facebook részvényei, újabb eladói nyomás alá kerülhetnek a papírok azt követően, hogy a héten megkezdődhetnek a bennfentesek részvényeladásai. A korlátozás, ami a tőzsdére lépést követően tiltotta a részvényeladásokat a héten megszűnik a Facebook több tulajdonosára is, így augusztus 16-tól három hónap után először adhatnak el részvényeket bennfentesek." - Újabb csapás jön a Facebookra? - Portfolio.hu

 

Az évtized kibocsátásából az évtized kudarcává avanzsált tőzsdére lépés óta több elemzést is volt szerencsém elolvasni amelyek a Facebook árfolyamesésének okaival foglalkoztak, de egy lényeges körülményről általában megfeledkeztek: azok a becslések amelyek alapján a nyitóárat belőtték túlságosan optimistára sikerültek, és a szenzáció-felár sem érvényesült annyira mint amennyire szerették volna. A tőzsdére vonuló cégek az esetek többségében egy befektetési bank segítségét veszik igénybe a tranzakció lebonyolításához, amely elvégzi a cég értékbecslését, és ez alapján meghatározza a részvények kibocsátási árát is. A Facebook esetében a "ludas" elsősorban a Morgan Stanley volt. 

A kibocsátási ár és az optimista várakozások olyan eredményeket feltételeztek amelyek elképzelhetetlenek a Facebook jelenleg ismert üzleti modelljének keretei között. A föld lakosságának túlnyomó többségének regisztrálnia kellene ahhoz, hogy a nyitóárba foglalt bevételnövekedés realizálódjon, nem is beszélve arról, hogy a Facebook óriási látogatottsága ellenére a felhasználók nagyon kevesen kattintgatnak a reklámokra, amelyek a cég elsőszámú bevételi forrását jelentik, legalábbis egyelőre.

A BBC augusztus 2-an számolt be arról, hogy a Limited Press saját vizsgálódásai nyomán arra a következtetésre jutott, hogy a Facebook reklámokra klikkelők 80%-a kamu felhasználó. A cég szóvivője szerint nem szerentnének vádaskodni, az észrevételeiket továbbították a Facebook illetékeseinek, de hivatalos választ még nem kaptak.

Amíg a piac árazza a Facebook-papírokat érdemes elgondolkodni azon, hogy vajon milyen egyéb bevételnövelési elképzelései lehetnek a cégnek, amelyek esetleg indokolhatták a magas nyitóár mögött álló értékbecslést.

A szolgáltatás fizetőssé tétetelét már feldobták egyszer, de a felhasználók negatív reakciója ezt a lehetőséget gyorsan feledtette az ötletgazdákkal, nem hinném, hogy ez a közeljövőben újra felmerül. A felhasználók személyes, illetve a viselkedési szokásaik adatainak értékesítése azonban komoly bevételeket jelenthetne a cégnek, és egyáltalán nem biztos, hogy még nem üzletelnek velük.

Ennél is nagyobb dobás lehet a betörés a szerencsejáték-iparba, és ezek a törekvések már a megvalósulás szakaszába léptek, bár a szerencsjátékok tekintetében még nem eléggé liberalizált országok egyelőre gátat szabnak a gyors terjeszkedésnek.

"Ugyan a Facebookon eddig is voltak szerencsejáték-alkalmazások, azonban a nemrég bemutatott Bingo Friendzy lesz az első, melyben valódi pénzzel lehet fogadni a játék végkimenetelére. A Telegraph jelentése szerint ehhez a játékosnak 18 éven felülinek, a használt számítógépnek pedig az Egyesült Királyságban kell lennie." - Kaszinóvá változott a Facebook - Hír24

Némi szerencsejáték jellege a Facebook tőzsdére lépésének is volt, elég sok befektető el is bukta a pénzét, a "bennfentesek" pedig most agyalhatnak, hogy kiszálljanak-e addig amíg még nem késő.

Obamzucker.jpg

                                  Obama az arcát kölcsönözte a kampányhoz. Kevés volt.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr704554023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása