sorok között

sorok között

A nyugdíjat felejtsd el

2012. augusztus 11. - Politikai Ateista

Napjainkban az öngondoskodás erény, rövidesen azonban a legtöbbünk számára kényszer lesz. Egy kis olvasnivaló:

A német kormány az év elejétől kezdve a nyugdíjkorhatár-emelés eszközéhez nyúlt, a jelenlegi szintekről 2030-ra 67 évre növekszik a nyugdíjkorhatár. Szakértők szerint átmenetileg ez az intézkedés képes a rendszerben lévő feszültségeket kezelni, azonban a jelenlegi demográfiai folyamatok fényében nem kerülhető el az évszázad közepére a 70 éves korhatár sem, ami azt jelenti, hogy 2030 után is folytatni kell a reformot - írja a Die Welt. - Már a 67 éves nyugdíjkorhatár sem elegendő? - Portfolio.hu

 

Ráadásul a Portfólió (Die Welt) cikke a német helyzetbe ad némi bepillantást, Németország pedig Európa egyik leghatékonyabb, illetve legerősebb gazdaságával büszkélkedhet, ami hazánkról nehezen mondható el.

Most nem szeretnék a Fidesz kormányzat "nyugdíjvédelmi" intézkedéseivel foglalkozni, ez ugyanis csak részletkérdés. A nyugdíjbomba előbb-utóbb robbanni fog, az elhibázott intézkedések maximum levágnak valamennyit a kanócból. Európa legtöbb országa kénytelen lesz szembesülni a jelenlegi nyugdíjrendszerek fenntarthatatlanságával, amelyek csak a népesség és a gazdaság folyamatos növekedése mellett működőképes, és nem a Fidesz lesz az utolsó kormány amely az állam közvetlen finanszírozásába bevonja majd a lakosság nyugdíjasévekre gyüjtögetett megtakarításait. Ez annyira biztos mint a halál. Csak emlékeztetnék rá, hogy az Európai Bizottság szinte mindenért bírálta az Orbán-kormányt, de a nyugdíjrekvirálásnál nem csapkodták az asztalt.

Akinek még legalább 10-20 éve van a folyamatosan távolodó nyugdíj-korhatárig jobban teszi ha felülemelkedik a kormány nyugdíjakkal kapcsolatos bűvészkedésein. A magánpénztárakra sem vennék mérget, de állami nyugdíj nem lesz, legalábbis abban a formában ahogy ma ismerjük biztosan nem. Én nem is izgattam fel magam túlságosan fel amikor "államosították" a nyugdíjakat, pontosan azért mert már évekkel ezelőtt lemondtam róla. Fizetem ami elkerülhetetlen, egyfajta adóként tekintek a járulékokra, és nem is remélem, hogy valaha viszontlátok valamit belőle.

Ha nem számolok a nyugdíjkorhatár további inflálásával akkor is legalább 35 évem van hátra az első kifizetésig, de amint már említettem nincsenek hiú ábrándjaim, úgy gondolom, hogy én már egy árva petákot sem fogok kapni. Jobb félni mint megijedni alapon nagyjából 6 éve kezdtem el felépíteni a saját nyugdíj-portfóliómat, és mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy legalább játszadozzon el a gondolattal. A szüleimnek néhány éve van csak hátra a visszavonulásig, de mindenesetre figyelmeztettem őket, hogy ne építsenek légvárakat, kezdjenek el barátkozni a nyugdíjnélküliség gondolatával.

Ez természetesen csak egy magánvélemény, ha tévedek az csak bónusz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr364705910

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 120 ok, ami miatt nem szavaznék a Fideszre 2012.08.11. 17:43:00

Bűnlajstrom 2010 áprilisától 2012 augusztus elejéig. A lista folyamatosan bővül. Ha kihagytam valamit, írd meg kommentben! * 1. A Kubatov-lista 2. Pintér Sándor belügyminiszteri kinevezése 3. Kósa és Szíjjártó nyilatkozatai az ország csődközeli helyzet...

Trackback: Orbán Viktor halni készül? 2012.08.11. 17:41:34

A megözvegyült Anikó asszony jólétét biztosítaná a törvénymódosító javaslat, amelyet Lázár János terjesztett be képviselői önálló indítvány formájában augusztus 10-én. Az indítványban az áll, hogy amennyiben a miniszterelnök a hivatali ideje alatt elha...

Trackback: Orbán Viktor halni készül? 2012.08.11. 17:31:57

A megözvegyült Anikó asszony jólétét biztosítaná a törvénymódosító javaslat, amelyet Lázár János terjesztett be képviselői önálló indítvány formájában augusztus 10-én. Az indítványban az áll, hogy amennyiben a miniszterelnök a hivatali ideje alatt elha...

Trackback: A nyugdíj nem természetes állapot 2012.08.11. 17:30:36

"Ugyan már! Nekünk úgysem lesz nyugdíjuk." Vetetted már oda társaságban a fenti mondatot? Mintegy félvállról, lazán? Miközben nem látszik, hogy valóban készülődnél az öngondoskodásra? Gratulálok, akkor te vagy az állampolgári megfelelője azoknak a po...

Trackback: A nyugdíj nem természetes állapot 2012.08.11. 17:30:31

"Ugyan már! Nekünk úgysem lesz nyugdíjuk." Vetetted már oda társaságban a fenti mondatot? Mintegy félvállról, lazán? Miközben nem látszik, hogy valóban készülődnél az öngondoskodásra? Gratulálok, akkor te vagy az állampolgári megfelelője azoknak a po...

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.08.11. 12:18:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szíj 2012.08.11. 11:25:29

Teljesen igaz. Sajnos, van egy generáció (az enyém), akik az 50-hez közeledve döbbentek rá minderre. A magánnyugdíj-pénztárba 1998 óta befizetett összegeket lenyúlták, pont a mi generációnk volt az, aminek éppen nem érte meg ragaszkodni hozzá, főleg a fenyegetőzés miatt.

És most már elég késő másféle öngondoskodásba kezdeni, persze, azért tenni kell, de nem nagyon lehet erre sem számítani. Szóval, megszívtuk.

Bocs mindenkitől, én éppen abban reménykedem, hogy nálunk is jól megemelik a nyugdíjkorhatárt. Nehogy az legyen, hogy mondjuk 15 év múlva erővel kényszerítenek arra, hogy menjek el nyugdíjba, és mellette semmilyen kereső munkát nem végezhetek. Nos ez lesz akkor a vég.

Abban bízom, hogy talán lesz lehetőségem a halálomig dolgozni, ha máshogyan nem, akkor szabadúszó értelmiségiként. Két diplomám van, és alapvetően használhatóak.

Mielőtt valaki megkérdezi. Igen, kb. 30 éve adózok és fizetem a járulékokat. És ilyen kilátásaim vannak.

mrZ (törölt) 2012.08.11. 11:40:01

Baszhatod a portfóliódat.
Nincs biztonságban befektetés vagy vagyon. Sorra kerül az is.

Inkább ezzel a tudattal élj együtt.

kvadrillio 2012.08.11. 17:23:34

nincs öngon doskodás.
ahhoz gazdagabb emberek kellenek.

viszont.
Minél jobban csökkentik a béreket, nyugdíjakat, annál hatványozottabban több jut a felső "tízezernek" !

NU, EZT KŐŐNEHH ABBAHAGYNI !+

pjm 2012.08.11. 17:26:49

milyen prtfolio? Mármint milyen, ha nem befektetés, mert azt is le fogják nyúlni. Egyébként pedig orrrrnisztánban elég lenne, ha a korupciót a felérrrrr, az eu pénzek lenyúlását meg a negyedée apasztanák, lenne mindenkinek nyugdíja, meg a munkahelyeket sem kellene annyira védeni. Mindenki meg nem lehet otp vezér, nem?

dr. pretender 2012.08.11. 17:36:35

@pjm: te valamit rohadtul félreértesz, ha azt hiszed, hogy az eu-s fejlesztési pénzeknek bármi köze van a nyugdíjkasszához....

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.11. 17:37:22

Így igaz. Az ideális megoldás a lehető legkevesebbet adózni. Minden más pénzkidobás.

dr. pretender 2012.08.11. 17:43:44

amúgy a poszt szerintem a kicsit is gondolkodó, híreket olvasó emberek számára evidencia. a kérdés az, hogy a jelenlegi állami elvonási szint mellett milyen lehetőség van az öngondoskodásra?

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.08.11. 17:47:29

@mrZ: vicces, hogy az emberek a magánnyugdíj pénztárukban bíznak, amikor a társadalom összeomlása várható...

nagyon úgy néz ki hogy az ún. civilizált, fejlett világ fogja a világtörténelem legnagyobb bedőlését produkálni

Tapogatott Kukorica 2012.08.11. 17:48:39

Portfolio = tartoselelmiszerek, konzervek, sajat kut a kertben, sajat aram szelbol, napbol, vegyestuzelesu kazan vagy tegla-/cserepkalyha, stb.
Reszvenyekben, papirokban csak jatszospenzt tartani annak, aki retteg a jovotol.

mrZ (törölt) 2012.08.11. 17:59:11

@endike:
Az emberek 99%-ának még nem esett le a tantusz. Jó ez így, legalább olcsó a dehidratált élelmiszer, meg a vidéki "menedék"ház.

Oxy 2012.08.11. 18:00:25

Ha a nyugdíjkorhatár emelkedik, később megyünk nyugdíjba, ez hagyján.
X évvel tovább foglaljuk el az állást, a pályakezdők átlagosan X évvel tovább maradnak munka nélkül.
Kevesebb nyugdíjas = több munkanélküli.
Vagy amit az állam így a nyűgdíjakon megspórol, azt be fogja építeni a munkanélküli-ellátórendszerbe? Kötve hiszem.
Ez az igazi baj.

eszterencs 2012.08.11. 18:05:00

A jelenleg ötvenes korosztály halálozási mutatói már most is rosszak, különösen a férfiaké, és ez még sokkal rosszabb lesz-miután a nyugdijkorhatár 65 év lesz, az átlagéletkor pedig jelenleg 68 év, és ez csökkenni fog, tulképp ezzel megoldódik a nyugdijkérdés. Tessék időben meghalni, oszt akkor állambácsi odaadhatja a járulékodat a negyvenéves rendőrnek.
Te pedig kalkulálj azzal, hogyha anyádék esetleg sokáig élnek, neked kell őket eltartanod, ha nem akarod, hogy a szemed láttára haljanak éhen. Amúgy a 80 éven felüli nyugdijasokat most is a gyerekeik tartják el, mert az ő nyugdijuk olyan rohadtul kevés,hogy a fűtéssszámlára se elég. Van olyan 87 éves ismerősöm, aki 14 ezer forint nyugdijat kap. Ez törvényes. nem volt elegendő éve, tszben kapálgatott, nekik ennyit adnak. Szerinted ha a gyerekei akik ötvenesek és rohadtul nehéz helyzetben vannak, nem adnának neki ennivalóra, akkor élne még?

lavór 2012.08.11. 18:06:19

Semmi gond. Majd fosztogatjuk az országot. Ha már nem lesz mit, kifosztjuk európát.

Már a német cikkben is megemlítik, hogy bizony már csak minden negyedik 60 év felettinek van most is munkája. Hamvába holt ötlet lesz ez az egész.

eszterencs 2012.08.11. 18:19:28

@lavór: ha fosztogatsz, akkor lelőnek... hát már most is több fegyveres biztonsági őrt foglalkoztatnak az áruházak, mint fegyvertelen eladót... .

lavór 2012.08.11. 18:24:12

@eszterencs:
Hm... és mi van, ha előbb én lövök?
Mindig több éhes lesz, mint jóllakott.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2012.08.11. 18:28:36

Senki se mondta, hogy a megtakarítási portfóliót hazai bankokban kell tartani!

taecleau 2012.08.11. 18:35:58

@chipanddale74: és hogy hozod be a megtakarított pénzt ide, a vasfüggöny mögé, amikor valutakorlátozás lesz, a forint nem lesz konvertibilis (ill. un. transzferábilis rub.. izé jüanban lesz nyilvántartva), te pedig nem mehetsz oda ahol a pénzed van, mert ugye nem lesz útleveled?

orulet 2012.08.11. 18:40:51

@szíj: Az ötven körüliek vannak leginkább szopóágon. Ők voltak gyerekek a hatvanas-hetvenes években (szép idők... ?), lojálisak az első munkahelyükhöz 25 éve. Oroszt tanultak kötelezően, másra nem volt szükség. Később igen, akkor járhattak tanfolyamra saját költségen, már akinek telt rá. Kitaníttatták a gyerekeiket. Berántották magánnyugdíjpénztárba, ígérvén, hogy örökölhető. Elbukták, sok számla nullszaldós lett. Még jó, hogy nem kell befizetni a mínusszal zárókra. Másféle öngondoskodásba kezdeni késő. Lehet próbálkozni, rövidebb idő/nagyobb összeggel, de ki tud nélkülözni ma több tízezret?
Tanuljanak ebből azok, akiknek még sok év van hátra, hozzanak jó döntést.

rubik_kocka 2012.08.11. 18:42:16

A mostani helyzetből szerintem már az is előrelépés lenne, ha valóban egyéni számlán tartanák nyilván a befizetéseket az állami nyugdíj esetében is, legalább évenkénti értesítővel (ahogy ígérve volt, aztán meg semmi sem lett belőle). Nem lehetne épp bármi másra költeni, és amikor elkezdődnek a nyugdíjas évek, akkor nyomon lehetne követni, ahogy apad a számla. Ha elfogyott, utána pedig csak valamilyen minimális átalányt fizetni méltányossági alapon. Az állam sem panaszkodhatna, hogy kiesik a magáncégeknek utalt összeg, az egyén is érdekelt lenne a befizetésben. Talán még azt is érdemes lenne átgondolni, hogy kötelezően állampapírba lenne fektetve, így legalább az infláció ellen védve lenne, plusz némi minimális hozam. Mindenesetre 40 év munkaviszony alatt elég jó nyugdíjat tudna magának mindenki felépíteni, ha átlag 15-20 év nyugdíjas-évet feltételezünk.

Ha ez nem történik meg, akkor az állam csak maga alatt fogja vágni a fát, ugyanis ha az elvonástól függetlenül mindenki egy alap, minimális nyugdíjat fog csak kapni, akkor a mostaninál sokkalta nagyobb lesz az adóelkerülés és az elvándorlás olyan országokba, ahol nagyon alacsonyak vagy nincsenek is adók, hogy tudjon magának így takarékoskodni az aktív réteg. Ezzel nem csak a nyugdíj-járulék esik ki, hanem az ÁFA, és minden, az életvitelből eredő állami bevétel is.

orulet 2012.08.11. 18:45:02

@eszterencs: A 14 ezer Ft nem nyugdíj, hanem valószínűleg valamilyen önkormányzati segély.
Sz.r ügy, de sajnos valóban nem lehet egy kalap alá venni azokkal, akik viszont lehúztak 35-40 évet egy téglagyárban, vagy szalag mellett.

ciconia 2012.08.11. 18:50:34

ugyanaz lesz, mint volt a második világháború előtt - nincstelennek születtek,nincstelenül haltak meg, addig éltek, amig egészségesek voltak, ha megbetegedtek, akkor meghaltak, nem volt pénz se orvosra, se gyógyszerre.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.08.11. 18:53:59

igazi értelmiségi poszt, méltó az index címlapra

olyan mint amikor azon lamentáltak a bölcsek, az 1800-as években, hogy 100 év múlva nem lehet közlekedni az utakon, mert a sok ló miatt tele lesz lószarral

lehet írni az evolúció elméletről is, 20 év múlva milyen új fajok alakulnak ki?

VT Man 2012.08.11. 18:59:05

Szívesen öngondoskodnék! Akkor a fizetésemből ne vonják le a nyugdíjjárulékot, és én majd beteszem ahova jónak látom.

Ja, hogy azt nem lehet?

Krisztiantara 2012.08.11. 18:59:46

Ha nem kapok nyugdíjat, visszaperlem az államtól a BEFIZETETT nyugdíjjárulékom utolsó petákját is, ha nem adják, akkor gondolom, más embernek sem lesz szükségük rájuk, és kinyírják őket. Miért kellene emelni a nyugdíjkorhatárt tovább, már emeltek rajta 10 évet, így 10 évvel TÖBBET FIZETEK BE, de 10 évvel kevesebbet élvezek belőle, nehogy ne teljen ki abból amit befizettem a maradék éveim ellátása! Csak azt kérem, amit FIZETTEM. Ennyi. Zsebre akarják rakni azt is, ezért rebesgetik mindenhol az emelést. Az ÉN PÉNZEMET csak ne rakja zsebre más! Számoljatok emberek, ne dőljetek be a süketelésnek!

Krisztiantara 2012.08.11. 19:00:59

@ciconia: Nem ugyanaz lesz, ugyanaz van. És mibe torkollott a dolog, ugye?

Szalacsi_Dezső 2012.08.11. 19:01:29

@wmiki: Darwin halott, nincs evolúció. :-)
Majd visszajön a 90-es évek eleji "nasonále níderlanden" korszak.

Salzburg1 2012.08.11. 19:03:59

Én sem fogok 1 árva petákot sem kapni,magyarban a férfiak 50%-a meg sem éli a nyugdíjkorhatárt.Amig nyugaton csökken a férfiak és nők közötti várható élettartam pl:Hollandia,Svédország 4 év már,addig magyarban 8-10 év,és ahogy nézem a jelenlegi intézkedseket, itt csak nőni fog a különbség a nők javára,12 éve lesz a különbség,ahogy Ukrajnában is ennyi,tehát én a nyugdijjal eleve nem számolok

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.08.11. 19:04:25

@Krisztiantara: ezt sok értelmiségi nem tudja, akik Dopeman-ra szavaztak, de amit odaadsz az államnak, az onnantól nem a te pénzed

tudod, a boltban is, ha veszel valamit, és kifizeted a boltosnak, akkor nem mondhatod meg neki mit csináljon a "te" pénzeddel
elhiszem, hogy a magukat felsőbbrendűnek képzelő liberálisokat ez felháborítja :x

2012.08.11. 19:05:02

Fix ajándék és aranylapka sorsolása kérdőív kitöltéséért! Bővebben: interanswer.blog.hu

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.08.11. 19:05:48

@Salzburg1: ...és amúgyis összeomlik a világgazdaság, tehát nem is kell ilyen miatt aggódni...

VT Man 2012.08.11. 19:05:49

@dr. pretender:
"a kérdés az, hogy a jelenlegi állami elvonási szint mellett milyen lehetőség van az öngondoskodásra? "

El kell csalni az adót, amit elcsalsz, azt pedig befektetni.

Nem ez az öngondoskodás?

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.08.11. 19:08:58

Amúgy a nyugdíj intézménye az egyik legnagyobb társadalom romboló erő.

komplikato 2012.08.11. 19:12:03

@VT Man: Az ugye meg van, hogy január óta nincs nyugdíj járulék? Adó van. Azért meg nem jár semmi.

Amúgy javaslom Jakab Andor írását a fél milliós nyugdíjról, ahol szépen levezeti, hogy miért kéne az átlagbérből élőnek (tudod az a 212.000) fél millás nyugdíj és miként jön ki. Aztán el lehet gondolkodni mi van helyette és miért? Már ha lesz valami ...

pjm 2012.08.11. 19:20:12

@dr. pretender: Te értessz valamit félre: mindkét pénz ugyanabba a zsebbe vándorol. Tehát van közük egymáshoz, a cél közös, ugyanazt a zsebet tömik.

Nge Swazili Mbeko 2012.08.11. 19:23:07

@wmiki: A hozzád hasonlók miatt omlik össze bármi ebben az országban.
A világgazdaság pedig köszöni szépen, jól van. Különben még dinnyét se ehetnél, ami, mint tudjuk, rettentően magyar dolog.
Elmehetnétek már mind a retkes bolsevik feudális picsába, amit oly szorgosan építetek.
Nekem nem fogtok hiányozni.

Krisztiantara 2012.08.11. 19:24:51

@wmiki: A boltban IS ÉN VÁLASZTOK, ergo én mondom meg a boltosnak, mit akarok venni az ÉN PÉNZEMÉRT. A boltos éppen ezért keresi a kegyeimet. Ha nem teszi, nem vásárolok nála. Elmegyek máshová vásárolni. Ha az áru hibás, 8 napon belül köteles VISSZAADNI A PÉNZEM. Ez van, az ÉN PÉNZEM van náluk, és az ÉN NYUGDÍJAM lesz belőle. Ha nem, akkor robbantok, és remélem, sokan leszünk ezzel így. A boltosnak ugyanis valamit nyújtania kell a pénzemért, és nem rakhatja csak úgy zsebre cserébe a semmiért.

Krisztiantara 2012.08.11. 19:25:52

@VT Man: Ez az egyetlen menekülési lehetőség az erőszakon kívül, hogy ne mások zsebébe kerüljön a pénzed, amiért MEGDOLGOZTÁL.

Tihanyi Zsófia 2012.08.11. 19:26:55

Nem aggódom túlságosan, mivel én abba a szerencsés korosztályba tartozom, ahol a férfiak várható élettartama 65 (!) év, a nőké 70 év. Így nem várom, hogy sok gondom lesz azzal, hogy mire költöm a nyugdíjamat. De szeretném felvilágosítani mindazokat, akik perelni akarnak, hogy a szolidaritás elve alapján kapjuk a nyugdíjainkat. És aki régebben ment nyugdíjba akár 10 év (!) szolgálati idővel, az nem túl sok járulékot fizetett, mégis kapja a nyugdíjat, a szolidaritás elve alapján.
Amúgy takarékoskodjunk a 74.500 forintos fizetésből (cafeteria nélkül)! (Teljes időben foglalkoztatott állami alkalmazott érettségivel.)

Krisztiantara 2012.08.11. 19:27:05

@Nge Swazili Mbeko: Nem megyünk sehová, csak nem a te zsebeidet tömjük tovább a nehezen megkeresett pénzünkkel.

Camappa 2012.08.11. 19:29:01

Már Roubini is úgy fogalmazott az elmúlt hónapokban, hogy amíg nem kezdik el fellógatni a korrupt bankárokat, nem lesz változás.

Krisztiantara 2012.08.11. 19:29:01

@Tihanyi Zsófia: Semmi bajom a szolidaritással, amíg az 50 év ledolgozott és befizetett nyugdíjjárulékom után megkapom a jól megérdemelt NYUGDÍJAMAT. De mások zsebét nem tömöm vele. A szegényeknek adok pénzt, a gazdagot nem gazdagítom tovább a MUNKÁMMAL.

Camappa 2012.08.11. 19:30:26

@Tihanyi Zsófia: Sajnos minden tíz évben két évvel nő az átlagéletkor, szal készülj rá, hogy még 85 évesen is itt fogsz sertepertélni. Hacsak nem lesz időközben egy szép kis háború...

Krisztiantara 2012.08.11. 19:30:32

@Camappa: A politikusokra sem lenne szükség. Nagyobb létszámú, gyorsabban cserélődő állampolgári igazgatási rendszerre lehetne cserélni az összes korrupt politikust, akik pénzért a bankárok csicskásai.

Krisztiantara 2012.08.11. 19:31:18

@Camappa: És ezért tovább maradok a munkaerőpiacon, ergo TÖBBET fizetek be. VISSZAKAPOM? Remélem!!!

Camappa 2012.08.11. 19:31:39

@Krisztiantara: Kimész az utcára? Kimegy ez a birka nép az utcára? Nem megy ki. Tehát szép elmélet, de nem lesz belőle egészen addig semmi, amíg mindent ki nem talicskáznak innen.

Krisztiantara 2012.08.11. 19:38:46

@Camappa: Nem érdekel a birka nép, ha a nagy nehezen megkeresett nyugdíjamat nem fizetik ki, egyedül is robbantok, de van egy olyan érzésem, hogy ez a nép nem is olyan birka, és nem maradok magamra.

Nge Swazili Mbeko 2012.08.11. 19:39:31

@Krisztiantara: Arany szívem, én eddig a magam által megkeresett és az általatok szanaszétadóztatott pénzből éltem.
Ezért előzöd meg a autópályán mindig az Audiddal az én Opelemet.
Paraszt őseim után szabadon, ha én nem szarnék, Te nem ennél.
Ilyen egyszerű, bár felfognod, úgy tűnik, nehéz.

Nge Swazili Mbeko 2012.08.11. 19:41:56

Egyáltalán, mi a faszér' reagáltál olyasmire, mai nem Neked szólt?

mizrolist 2012.08.11. 19:43:16

@Krisztiantara: elárulok valamit: amit most befizetsz nyugdíjárulékként (bár már nem így hívják), azt kifizetik azoknak, akik most nyugdíjasok, mint pl. a szüleid. Te abból kapnál nyugdíjat, amit akkor fizetnének be az akkori fiatalok. Vagyis amit a "te pénzed"-nek hívsz, azt zsebre rakja a mostani nyugdíjas; és te is a "más pénzét" fogod megkapni, hacsak addig be nem dől az egész állami nyugdíjrendszer.

@lavór: mire idáig jutunk, nem lesz mit fosztogatni. Illetve lesz, @mrZ: vidéki menedékházát.

pandacsökiboborján 2012.08.11. 19:45:52

@Krisztiantara: ez a legnagyobb probléma amúgy...a sok semmirekellő cigányt eltartani,akik semmiféle adót vagy járulékot nem fizetnek és rengeteg pénzébe kerülnek az adófizetőknek...

lavór 2012.08.11. 19:46:11

@mizrolist:

Akkor azt fosztogatjuk. :)

Jaffar 2012.08.11. 19:48:54

@Krisztiantara:
Ne izgulj, a befizetett pénzed után kapni fogsz nyugdíjat, csak ne lepödj meg, ha a hideg víz árát sem fogja fedezni. "Ennyi jut", lesz mindenre a válasz. Ezért egy baromság a felosztó-kirovó rendszer. Csak akkor müködik, ha lényegesen több az eltartó, mint az eltartott. Mi a megoldás? A rendszert megszüntetni, egyéni számlás rendszert bevezetni. Aki fizeti az kap nyugdíjat, aki nem, az csak minimális ellátást. Mi legyen a mostaniakkal, akik még ebbe a rendszerbe fizették a lóvét? Nagyon egyszerü. Kompenzálni kell az átállást az új rendszerre, és ha kell, akkor inkább erre a kompenzációra vegyenek fel hitelt, mint egy garantáltan nem müködöre 20-30 év múlva. Most csakis az jár jól, aki vagy semmit, vagy minimálbér után fizet. A többi simán beszopja majd, mert fabatkát sem fog érni a nyugdíj 20-30 év múlva.

.......Csak a fidesz.........

Nge Swazili Mbeko 2012.08.11. 19:52:57

Az öngondoskodáson kívül más lehetőség nincs és nem is lesz. Aki ezt nem látja, az vak, buta, megvezetett barom, vagy áltatja magát.
Welcome to the new world.
Egyébként meg engem a további beszélgetés nem igazán érdekel, légvárakat nem építek és önáltatásban sem veszek részt. Ezért pl. sohase bízom politikusokban.
Szóval, további szép napot, én most OFF.

orulet 2012.08.11. 19:54:26

@Krisztiantara: Persze, persze, kapni fogsz. Kérdés, hogy mennyit és mire lesz elég? Csendesen vegetálsz csirke farháton, esetleg futja néha gyümölcsre is.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.08.11. 19:55:56

@Nge Swazili Mbeko: :0

miért, milyenek a hozzám hasonlók?
és mi lenne ha mi nem lennénk, meddig bírná a világgazdaság, és milyen alapokon állna?
kifejtenéd? köszi...

@Krisztiantara:
aha, majd a boltos nem röhög körbe, ha megmondod neki, hogy mit csináljon a te pénzeddel...
de persze persze, itt is választhatsz, majd 2014-ben
és persze, mehetsz máshova is az stimmel
sok sikert hozzá elvtárs!

Muzsikok közt 2012.08.11. 19:56:29

Tök jó hogy öngondoskodás lesz. Régen is az vót. Nem is volt adó, jövedelemadó legalábbis.

Most úgy lesz öngondoskodás, hogy 100 pénzedből 70 a zállamé. Jó üzlet, de nem nekem...:((

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.08.11. 20:01:08

Ha ez így igaz, akkor mindenkit felelősségre kell vonni, aki a jelenlegi felosztó-kirovó rendszerhez nem nyúl hozzá (pedig joga lenne), hiszen így szimplán kirabolják a mai befizetőket... az itt kommentelők túlnyomó részét.

Brix 2012.08.11. 20:01:37

Igen, csak az a kérdés hogy miből öngondoskodjanak az emberek....Az öngondoskodás csak azok esetében működik, akik eleget keresnek ahhoz, hogy tudjanak, rendszeresen hosszú távon megtakarítani. Nagy probléma, hogy Magyarországon van 500-600 ezer hivatalosan nyilvántartott munkanélküli és van még vagy 400-500 ezer, a statisztikákból évek óta kikerült ember, nekik még a még a 23 év mimimális évük sem lesz meg ami valamilyen ellátásra jogosít.
Az óriási mértékű inaktivitás és munkanélküliség és a rossz demográfiai viszonyok miatt nem működik a felosztó- kirovó rendszer. Pedig az emberek többségének egyedül egy jól működő, állami kézben tartott felosztó-kirovó nyugdíjrendszer tudná garantálni a biztos nyugdíjat
Az öngondoskodás az csak egy kiegészítés lehet, mivel az emberek 90% képtelen annyit felhalmozni, hogy az elég legyen a megélhetésre. A tözsdei befektetések bizonytalanságairól már ne is beszéljűnk
Aki teheti, persze jó ha megpróbál a nyugdíjas éveire is gyűjtögetni, de ki képes rá a deviza hitelek és a gyerek iskoláztatása mellett?
A legnagyobb probléma viszont azért van, mert jelen korunkban egyszerűen fel akarják számolni a szociális piacgazdaság minden elemét és ennek része az állami nyugdíj elvétele. Az egész gazdasági válság is azért van mert a kinyírták, elértéktelenítették a munkát, hogy egy szűk, elit réteg minden erőforrást magához ragadjon.

Krisztiantara 2012.08.11. 20:03:05

@orulet: Annyit fogok kapni, amennyit BEFIZETTEM, különben....!!!!

Krisztiantara 2012.08.11. 20:05:45

@wmiki: A boltos ilyen hozzáállással tönkremegy a piacgazdaságban, ez már ugyanis nem kommunista diktatúra, ahol nincsenek versenytársak, és a ruszkik sem jönnek segíteni kölcsönökkel meg katonákkal. De engem ez nem izgat, izgassa azokat, akik lemaradtak cirka 50 évet, és nem képesek elsajátítani a mostani kapitalista üzletpolitikát. Agyő elvtárs, menj csak vissza a múltba, de nélkülem! :D

Krisztiantara 2012.08.11. 20:07:37

@Brix: Amennyi pénzt befizetek, nem az öngondoskodással fogok még mindemellett törődni, hanem egyszerűen csak nem hagyom, hogy kiraboljanak! Hol van az megírva, hogy a pénzünknek továbbra is mély zsebekben kell eltűnnie??? Ne hagyjuk!

Krisztiantara 2012.08.11. 20:08:40

@Zuckerbrot: Így van, ha rossz az áru, én is visszakérem a pénzemet, ha nem adják, akkor követelem.

Frank99 2012.08.11. 20:10:09

az öngondoskodás ezek szerint az, hogy a létező legkevesebbet fizessem be a közösbe, a többit tegyem félre?

de jó, hogy így csinálom évek óta....

Frank99 2012.08.11. 20:14:15

hova lett a normális commentem???

Frank99 2012.08.11. 20:14:42

@Frank99:
ja, blogmotor és cerúza....

Sir Galahad 2012.08.11. 20:14:55

@komplikato: A Jakab Andor-féle irományt olvastam. Jellemzően nem lehetett hozzászólni... és igen, igaza van: tényleg lehetne 500 ezres nyugdíjunk. Feltéve, ha az összes nyugdíjast lelőnénk, mert ugye a végtelenül elmés írásból az az egy apróság hiányzik, hogy nekik mi a fészkes fenéből fizetnének nyugdíjat, ha a ma még aktívak befizetéseit tényleg nekik teszik félre. Aki azt mondja, hogy ez megoldható átmeneti finanszírozással, legyen szíves, nézze meg, mennyi pénz megy el egy évben nyugdíjkifizetésre, és mondja meg, ezt az összeget honnan veszi el még kb. 20-30 éven át.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.08.11. 20:15:16

@Krisztiantara: :x

értem...
tehát ha te adsz valakinek pénzt, akkor az a te pénzed, és megmagyarázhatod neki, hogy mire költse...
gondolom a villamos- és vízműveknek is mindig megírod, hogy mit kezdjenek az általad kegyesen nekik adományozott összeggel...

hát lehet, hogy az általad elképzelt MeseOrszágban ez így megy, de itt a valóságban nem

sebaj majd 2014-ben megválthatod a világot vezetőddel és példaképeddel Dopeman-nel... :x

Krisztiantara 2012.08.11. 20:16:01

@Frank99: Neked van igazad, én is erre törekszem, így kevesebb tűnik el idegen zsebekben, a többletet meg a szegényeknek adom, nem az amúgy is vastag zsebeket tömöm vele.

Krisztiantara 2012.08.11. 20:18:18

@wmiki: Először törvényes eszközökhöz nyúlok, mint ahogy megszoktam már. Imádok perelni, ebben az országban néha kell is. Majd ha ez nem megy, és az ÉLETEM akarják elvenni azzal, hogy ellopják a befizetett pénzemet, akkor én is elveszem az életüket, idősen már úgyis mindegy lesz. Legalább eltartanak majd a börtönben. De csak úgy birka módra nem tartom nyaktiló alá a fejem.

Brix 2012.08.11. 20:18:27

@Krisztiantara: Nem érted a rendszer lényegét! Amit most befizetsz, azt arra fizeted be hogy a mostani nyugdíjasoknak legyen nyugdíja. A Te nyugdíjad meg egy másik generáció fogja befizetni. Az egész rendszernek az a lényege, hogy senki sem maradhat ellátás nélkül. Nem az önzőzés, hanem a szolidaritás a lényeg!

anyadmajma 2012.08.11. 20:18:43

@Krisztiantara: Itt ülsz a net előtt, szerintem már most kezdj el utánanézni, hogy lehetsz elsőosztályú bombakészítő-robbantó mester, mert a jelenlegi rendszer szerint nem annyit kapsz, mint amennyit befizettél. DE még a magán-nyugdíj rendszerben sem annyit kapsz. illetve az öngondoskodó rendszerben van egy olyan opció, hogy ha nyugdíjba mész, egyben felveheted az összeget. Aztán, ha elfogy, éhen halsz.
Számold ki, hogy a kb 40 év alatt, amíg fizeted, mennyit fizetsz be. szerinted az esetleg fedezi, hogy legalább 20 évvel túléld a 65 évet? vagy csak tízzel....
jelenleg a bruttód 10%-át te, 24%-át a munkáltató fizeti. azaz 3 hónap alatt fizeted be egyhavi béredet. Nos, a 40 év befizetés kb 13 év nyugdíj.....

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.08.11. 20:19:27

Amúgy ha nem kapok nyugdíjat, akkor mi tart a felosztó kirovó rendszerben a nyugdíjkorhatár eléréséig? Mi van, ha 50 éves koromra felépült a szükséges egzisztenicia és "leszerelek". És mi van, ha még sokan teszik ugyanezt?

Krisztiantara 2012.08.11. 20:21:18

@wmiki: A villamos és vízműveknek a VÍZÉRT és az ÁRAMÉRT fizetek, te pedig a semmiért? Akkor most felvilágosítalak, Maugli, az emberek világában van áram és víz, csak akkor fizess legközelebb, ha ezeket meg is kapod. :-) Sajnálom, hogy eddig ezek nélkül éltél, és még fizettél is érte. Ha többet fizetek be, kötelesek visszaadni a többletet is. Tudtad? :-)

Kis ember 2012.08.11. 20:22:05

@wmiki:
wmiki, drága, lassan negyven éves vagyok. Mikor 20 körül voltam, a hozzád hasonló idióták szóról-szóra ugyanezt vartyogták. Azóta eltelt HÚSZ év Ha akkor hallgatok rájuk, most valahol a földet túrnám és azóta is készülnék a világvégére. Ehelyett kitanultam egy jó nemzetközi szakmát, bejártam a világot és mostanában nem élek rosszul. Ha meg összeomlik a világgazdaság, téged fognak először kinyírni, mert se eszed se tehetséged megvédeni magad.
Szerintem már most nyertem, de ha még tíz évig kitart ez a világ, akkor biztosan.
Te meg csak nyávogjál, kb. annyira vesz téged itt bárki is komolyan, mintha egy hatéves pampogna.

Krisztiantara 2012.08.11. 20:23:02

@Brix: A SZOLIDARITÁS a lényeg? Én csak azt látom, hogy a befizetett adóm gazdagabbnál gazdagabb zsebekbe vándorol. Ja, hogy ez a szolidaritás? Akkor ez nekem nem kell, inkább kevesebb adót fizetek, és a többletet a RÁSZORULÓKNAK adom, nem a főtisztviselők gyerekeinek magán luxusóvodai támogatásra.

kissiú 2012.08.11. 20:24:17

A poszthoz:

kicsit nehéz az öngondoskodást reklámozni úgy, hogy az állam 2010-óta ettől akarja "megmenteni" az embereket, akár akarják, akár nem. Persze el kezdeni most is, csak mindíg jöhet még egy kommunista államosítás. A megoldás az lesz, ha a külföldi székhelyű önkéntes és kötelező MANYUP pénztárakat engedélyezik, úgy talán még lehet öngondoskodás abszurdisztánban is.

Krisztiantara 2012.08.11. 20:26:03

@anyadmajma: Én már nem 40 évet fogok dolgozni. 50 év csak elég lesz a fennmaradó időre, ráadásul nem mindenki él 88 éves koráig akkor sem majd, főleg ebben az országban nem. Csak elegendő lesz a sok 50 évesen a stressztől,betegen dolgozástól és nélkülözéstől elhalálozott férfi nyugdíja meg mehet a rászorulóknak.

syba61 2012.08.11. 20:27:09

A 2/3-os többség blogos támogatóinak: nektek sem lesz nyugdíjatok, cuncimókusok, ha volt befizetésetek, azt is ellopták. Tehát gyűjtsetek, lopjatok!

Krisztiantara 2012.08.11. 20:27:45

@Kis ember: Na, ez már nárcisztikus megnyilvánulás volt. A TÖBBIEKKEL MI lesz?
www.youtube.com/watch?v=tAqSTIyDQiw

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.08.11. 20:27:47

@Krisztiantara: :0

úgy érted a villamos/víz műveknek nem mondod meg, hogy mit csináljanak a "te" pénzeddel?
csak a gonosz államnak, mert az nem ad semmiféle szolgáltatást, nincsenek utak/iskolák/kórházak?
vagy az nem számít?

@Kis ember: nagyon érdekes kitalált történet volt :x
biztos nagy ember vagy, talán Dopeman elnök segédtanácsadója személyesen
vagy annyira értelmes, mint ő...

trocadero 2012.08.11. 20:28:19

A nyugdíjprobléma a nyugati civilizáció demográfiai problémája, amit félretett pénzzel csak rövid távon lehet megoldani. A társadalom egyre nagyobb része nyugdíjas, és egyre kevesebben dolgoznak, ebből kifolyólag a pénz egyre kevésbé fog érni valamit. Pár évtized, és lehet, hogy a tízezresek már csak fenéktörlésre lesznek jók.

Krisztiantara 2012.08.11. 20:30:10

@kissiú: Kicsit nehéz az öngondoskodást reklámozni úgy, hogy minden hónapban súlyos 10 vagy akár 100 ezreket fizet be az ember a fizetéséből ilyen-olyan adókra és NYUGDÍJJÁRULÉKRA. Szeretném visszakapni, amit befizettem, nem kétszer vagy háromszor fizetni ugyanazért, mint a TB-járulék esetében, de persze az orvosi ellátás is ingyenes a csaló államfőknek életük végéig az én pénzemből.

2012.08.11. 20:30:24

Fix ajándék és aranylapka sorsolása egy kérdőív kitöltéséért! Bővebben: interanswer.blog.hu

Krisztiantara 2012.08.11. 20:32:18

@wmiki: Nem úgy látom, mintha az állam oktatásra költené a pénzemet, sőt egészségügyre sem költi, Ugyanis nem látszik, hogy erre költené, útépítésre meg csak a haveri cégek közreműködésével.

Inkább adok adományt én, minthogy ezekre a rablókra bízzam az elosztást.

Kis ember 2012.08.11. 20:32:24

@wmiki:
Az a te nagy bajod, hogy abszolút nem tudsz elszakadni ettől a földhözragadt mocsártól, amit itt politikának hívnak. Van élet a te kis idióta világodon kívül is. Az agyad kapacitására pedig jellemző, hogy egyet nem vagy képes kattintani, hogy kiderüljön számodra mit teszek.

@Krisztiantara:
Arra céloztam, hogy húsz éve hallgatom ugyanazt a szar szöveget, az pont egy emberöltő.
És mindig ugyanazok a lúzerek osztják azt észt, akik nem vitték semmire az életben.

orulet 2012.08.11. 20:32:32

@Krisztiantara: Öcsi, még a világon sem voltál, amikor már dolgoztam. Majd akkor reklamálhatsz, ha lehúztál 30 évet. Köszönhetsz.

megvalaszolok 2012.08.11. 20:33:11

@wmiki: Utakra/iskolára talán nem a nyugdíjalapból kéne költeni.
Nem mondom meg az államnak mit csináljon a pénzemmel. De, ha fizetek valamiért, akkor el is várom a szolgáltatást. Például, ha kifizetek 25 milliót egy 7-es BMW-ért, akkor nem fogadok el helyette egy 5-öst, mert a kereskedő azt mondja, hogy így alakult. Érted egyáltalán a különbséget? Nem mondom meg mit csináljon a 25 milliómmal, nem is érdekel, de a 7-es BMW-t kifizettem, joggal várom el, hogy meg is kapjam.

Patreides · patreides.blog.hu 2012.08.11. 20:33:24

"nagyjából 6 éve kezdtem el felépíteni a saját nyugdíj-portfóliómat"

Oszt' arra mi a garancia, hogy ezt nem veszik majd el?
Ha megtehették a magánynyugdíj-pénzzel, és mindenki csak bámult bambán, némán... Innen már csak egy kis lépés.
Úgyhogy gyűjtögess csak nyugodtan, azután majd csodálkozzál.

anyadmajma 2012.08.11. 20:34:14

@Krisztiantara: Nos, idén már nem fizetsz nyugdíjjárulékot. Tudod, a járulékért cserébe adni is kéne valamit. Ezért lett belőle szociális hozzájárulási adó. Szerintem ne várd meg a nyugdíjbavonulásod napját, már most mehetsz balhézni, és menj is, mert még fiatal vagy és bírod.

becsoccsent 2012.08.11. 20:34:20

a mnyp bevezetesekor a helyzet a kovetkezo volt:

1. allami nyugdijas kap 100e allami nyugdijat
2. mnyp-tag kap 75e allami nyugdijat + ESMOSTKURVARAFIGYELJETEK!!! MINIMUM 25e forintot a mnyp-bol.

na, ki mondta, hogy a MIN. reszt el kell torolni? orban viktor.

Krisztiantara 2012.08.11. 20:34:45

@trocadero: Jó nagy beetetés ez is, a nyugdíjkorhatárt mindenhol 10 évvel emelték, és így 10 évvel többet gyűlik a pénzük az embereknek, de nem élnek 15 évvel tovább. Csak ezért van az egész, hogy a gazdagok még tovább hízhassanak a szegények pénzén. Gusztustalan. Nem kell ám minden pénznyelő dumát bevenni!

Krisztiantara 2012.08.11. 20:37:09

@Kis ember: Én nem politizálok, és éppen ezért leszarom a politikusokat, szerintem megérett az idő egy olyan rendszerre, amelyben többen igazgatnak, és gyakoribb cserével az állampolgárok közül, és nem lesznek lefizethető politikusok. Nekem aztán nem érdekem nyalni egyik felé sem, undorító rablóbanda. Nem tiszteletet, hanem megvetést érdemelnek.

Krisztiantara 2012.08.11. 20:37:50

@orulet: Majd akkor köszönök, ha nem leszel seggnyaló.

Krisztiantara 2012.08.11. 20:38:44

@Patreides: Így van, ezek után már nincs garancia arra, hogy nem rabolnak ki még jobban.

kvadrillio 2012.08.11. 20:38:52

...hmmm...HMMMMM.......!!!!!!!!!!!!!!!

"
Címoldal > Aktuális
Így húznak le a szolgáltatók
2012-08-10 18:31:00

Magyarország — Újabb és újabb felhatalmazást kapnak a közműcégek és az általuk kijelölt vállalkozók az államtól, hogy még több pénzt vegyenek ki a háztartások kasszájából.
Hirdetés

Már szó szerint a semmiért is mind mélyebbre nyúlkálhatnak a zsebekbe. Ráadásul aki nem fizeti ki a jog szerint kötelező szolgáltatást, azt megbüntetik. Például azt, aki nem hajlandó jövőre 14 ezer forintot fizetni az üzemen kívüli kémény ellenőrzéséért. Egy kormányzati rendelet tervezet szerint úgynevezett „mérnökóra" díjába, jelenleg 14 ezer forintba kerülne a kémény vizsgálata akkor is, ha az valójában csak egy papír kitöltését jelenti. Igaz, hogy a sok baleset miatt élet-halál kérdése a rendszeres ellenőrzés, de ez az összeg túlzónak tűnik.
A meglévő kötelező ellenőrzéseken felül jövőre a gázkészülékeket is át kell vizsgáltatni, a régi cirkókat, konvektorokat, gáztűzhelyeket 8-10 ezer forintért le kell majd cseréltetni. Az üzemen kívüli kéményeket is meg kell vizsgáltatni, 14 ezer forintért

A rendeletet jegyző Belügyminisztérium nem válaszolt kérdéseinkre.

A fővárosi kéményseprőket felügyelő Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) sajtóirodája szerint félreértés a 14 ezer forintos díj. Az ő számításaik szerint kéményenként legfeljebb 4 ezer forintba kerülhet a kötelező vizsgálat. Arra azonban tőlük sem kaptunk választ, hogy miért kell fizetni, ha a kéményt nem is használják.

– Húsz év alatt egyszer sem láttam, hogy a kéményseprő kéményt pucolt volna, leginkább papírokat töltöttek ki. Ám felelősséget nem vállalnak. Pedig ezért a pénzért hetente kamerákkal is átvizsgálhatnák a kéményeket – vélekedett Ignéczi Tibor (61), a Lakóközösségi Szervezetek Szövetségének (Laksz) elnöke.

A vízszolgáltatók által kijelölt szerelők 6 évente csapolhatják meg a háztartásokat akár 20-40 ezer forinttal is. Törvény írja elő, hogy 6 évente le kell cserélni a lakások vízóráit. Mindegy, hogy jól működik-e a berendezés, újat kell felszereltetni, darabonként 8-10 ezer forintért, amihez még hozzájön a munkadíj és a műszaki átvétel ára.

A legújabb kötelezően előírt szolgáltatás a gázkészülékek felülvizsgálata lesz. A legrégebbi konvektorokat, cirkókat, vízmelegítőket, gáztűzhelyeket jövő év végéig kell szakemberrel megvizsgáltatni. Hogy ez mennyibe kerül majd, még nem tudni, de a gázszerelők legalább 5 ezer forintot kérnek csak a kiszállásért, a munkadíjuk pedig ennek többszöröse is lehet.

A távfűtött lakásokban élőknek régóta szó szerint a semmiért kell fizetniük, különben elárverezik a lakásukat. Egy kétszobás panellakás után havonta 6 ezer forintot kell leróni alapdíjként, de ezért nem jár sem fűtés, sem meleg víz. A hivatalos indoklás szerint a szolgáltatók ebből fedezik a számlázást, a díjbeszedést és a távvezetékek karbantartását.

V. J. Z.

"

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.08.11. 20:39:15

@Krisztiantara: LOL
hát akkor pereld be, mert az állam nem költi el a pénzt, amit nagylelkűen neki adsz xd

@Kis ember: mesélnél egy kicsit a politikán kívűli életről, mert én nem tudok olyan országot, ahol van
te meg úgyis jó vagy mesélésben

kvadrillio 2012.08.11. 20:40:10

...hogy az a magasságos katolikus és református ég szakaggyon rá a legmagasabb magyar hatalmasság fejére !!!!!

:)

dzsugasvili 2012.08.11. 20:41:00

A szöveg első részével egyetértek, tényleg nem lesz nyugdíj már rövid időn belül, nemhogy hosszú távon. A második felén viszont hugyosra röhögtem magam, hogy "nyugdíj-portfólió" meg hasonlók. Hát mégis hogy a fenébe gondolod a mai körülmények ismeretében, hogy a jelenlegi pénzgazdálkodás egyáltalán életbe marad? Hát már most haldoklik, és szerintem még a gyorsan kinyíródó nyugdíjrendszernél is hamarabb szűnik meg. Úgyhogy rakhatod te a pénzecskédet a bankba, részvényekbe, valutába vagy a párnádba, nem mész semmire vele. Vagy csődbe megy az intézmény, ahova berakod, vagy onnan államosítják, vagy megszűnik az egész rendszer, és akkor a készpénzed is mehet a kandallóba tüzelőnek. Ezért szokták emlegetni értelmesebbek az önellátó gazdálkodást, parasztgazdálkodást, mert annak birtokában nem halsz éhen, ha beüt a krach. Persze ezért ma hülyézik őket, nem is engedik őket a mainstream médiába, de ettől még nekik van igazuk. Pontosabban: az tényleg egy megoldásnak tűnik. Másikat meg nem nagyon lehet mondani mellette, ami ennyire egyszerűen megvalósítható lenne.

Kis ember 2012.08.11. 20:41:15

@wmiki:
Neked felesleges kisöcsi, neked mindenről csak az jut az eszedbe.
Mondtam már a fél magyar blogoszféra rajtad röhög, ilyen korlátolt embert, mint te keveset találni - legalábbis ekkora önbizalommal, mint a ami neked van.

anyadmajma 2012.08.11. 20:41:33

Amúgy meg pár éve azt mondták a világ vezetői, hogy terroristákkal nem tárgyalunk! Én megfogadtam a tanácsukat, és maradtam manyup-tag. Aki visszalépett az államiba, az jobb, ha nem sír mindenfelé, hogy nem lesz nyugdíja. Bár tényleg nem lesz, de megijedt egy tarthatatlan ígérettől, hogy nem lesz nyugdíja, ha nem lép vissza.
Szóval, gyáva népnek nincs hazája.....

kvadrillio 2012.08.11. 20:42:12

@kvadrillio: mivaaa ?????

így szerez munnnnkát a TŰZKÖZELI CÉGEINEK ORBÁN...A VIKTOR ?!!! :o)

Krisztiantara 2012.08.11. 20:43:37

@Kis ember: Kisöcsinek nevezel valakit, és ezek után még ŐT nagyképűzöd? Nem ide jön a témához, de gondolkozz el, ki nyom le kit.

Krisztiantara 2012.08.11. 20:45:41

@wmiki: Éppen ideje van annak, hogy változzon a rendszer. Ez meg szokott néha történni a történelem során. Az emberek nagy részének elege van abból, hogy kirabolják őket a politikusok. Így nem kellenek nekünk. Minek? Jó ez MINDENKINEK? Rajtuk kívül senkinek sem jó. Ja, bocs, még pár seggnyalónak jut néhány nyalat.

trocadero 2012.08.11. 20:45:56

A korhatár-növelések ellenére folyamatosan csökken az egy nyugdíjasra eső keresők száma. 40-50 év múlva könnyen megeshet, hogy a nyugati gazdaság "húzóágazata" lesz a nyugdíjas-gondozás, amit persze bevándorlók fognak végezni, de a nagy kereslet miatt csak magas bérezés ellenében.

Krisztiantara 2012.08.11. 20:47:33

@kvadrillio: Kirabolnak még jobban. Hát, ez az! Minek tartjuk őket? Erre tartjuk őket a pénzünkből?

béla a görög (törölt) 2012.08.11. 20:54:05

Észrevétel:
"Én nem is izgattam fel magam túlságosan fel amikor "államosították" a nyugdíjakat"

azért nem izgattad fel magad mert nem volt nagy összeg a számládon.

naszóval: volt korábban a portfólión egy olyan cikk is ahol nézték az egy főre eső hosszú távú megtakaritásokat. Én 2010-ig a tetű fideszig elértem egy alacsonyabb megtakaritással rendelkező nyugateurópai átlag állampolgár megtakaritásának és hosszú távú befektetésének mértékét. És nem vagyok egy extra jó kereső. igaz extra fogyasztó sem. Na ezt b...ta szét a fidesz a MANYUP államositással. 2008/2009-ben fagyott belém a szar mikor estek a számok a nyugdijmegtakaritásokon, de aztán visszakerült a pénz. azon még túltettem magam, ha kop van akkor nekem is kop van - de az államositáson már nem tudom túltenni.
Ráadásul miután végigzsaroltak 3 millió embert ezek után közölték, hogy nyista járulék (ami ugye állami kötelezettséget jelent az állampolgár felé) hanem csak adó.

Egyébként szithatod a nyugdijpénztárakat de ha ők buknak te is bukni fogsz. Legfeljebb ha önellátó leszel akkor van esélyed. de akkor meg megette a fene az egészet ha neked/nekem kell földet túrni, disznózni hogy kajálhasson az ember és közben lövöldözni is a fosztogatokra.

Egyébiránt igazad van. Én is megtettem a lépéseket. Én attól függetlenül még ragaszkodom a most államhoz általam befizetett pénz visszakerüléséhez. Nem érdekel milyen formában és milyen áron. A pénz visszajár.

Krisztiantara 2012.08.11. 20:55:04

@béla a görög: Igen, engem sem érdekel milyen formában és milyen áron. A pénz visszajár.

Krisztiantara 2012.08.11. 20:55:49

Lám, nem mindenki birka. Mondtam én. Magyarok nem szoktak birkák lenni sohasem, ha valaki tanult történelmet, akkor ezt is tudja.

orulet 2012.08.11. 20:56:17

@Krisztiantara: Kinek a seggéről beszélsz?

anyadmajma 2012.08.11. 20:57:02

@béla a görög: Úgy járunk, mint az egyszeri cigány bőgős a prímással: Járni jár, csak nem jut.:)

anyadmajma 2012.08.11. 21:00:05

@Krisztiantara: Te melyik törit tanultad? a magyar mindig is birka volt....
Vagy amit te tanultál, abban nem voltak Anjouk, törökök, Habsburgok, Horthy-Szálasik, Rákosi-Kádárok, Antall-Orbán-Gyurcsányok?
Ne haragudj, de nagyon naiv vagy.

Netuddki. 2012.08.11. 21:05:24

@Kis ember: Felesleges ezzel a kreténnel foglalkozni. Régebben azt a baromságot nyomatta, hogy mindenki rabszolga. De mióta megtért (értsd, fideszes lett) az orbán seggét nyalja. De sebaj a fajtáját fogja majd a forradalom (az igazi) először a falhoz állítani...

subtotal 2012.08.11. 21:09:08

@megvalaszolok: hagyjad már, ez a f@sz azt nem bírta Krisztiantara kommentjéből leszűrni, hogy a boltostól vásárolt szolgáltatás az tulképpen a jövőbeni nyugdíj.
Nem bírja azt sem felfogni, hogy a modern állam feladata állampolgárainak kiszolgálása és nem fordítva.

A blogszféra leghülyébb droidja cím büszke birtokosa, nem szabad vele foglalkozni, több értelme van elmeosztályon bárkivel vitatkozni, mint vele...

zollerbá 2012.08.11. 21:11:09

"Megdöbbentő elemzés jelent meg nemrég a brit The Guardian című lapban A jólét nem csorog le, hanem adóparadicsomokba áramlik címmel.A tanulmány becslései alapján hazánkból az elmúlt három évtizedben 242 milliárd dollárt menekítettek ki adózatlanul. Ezzel valamennyi közép-európai szomszédunkat túlszárnyaljuk, a sokkal nagyobb Lengyelország esetében ez az összeg csak 165 milliárd dollár, de még Oroszország esetében is csak 800, Kína esetében pedig 1200 milliárd. Az egy főre eső globális kifosztási ráta tehát Magyarország esetében kirívóan magas, csak latin- amerikai és leginkább afrikai országok előznek meg bennünket." Vagyis egy valódi rendszerváltás után a nyugdíj kassza sem lészen üres!!!

Krisztiantara 2012.08.11. 21:11:33

@anyadmajma: Petőfi, Dózsa, Batthyány, Kossuth, Nagy Imre, Rákóczi, kurucok, '56-os felkelők...Tiszteljük a népünket és önmagunkat és legyünk birkából végre oroszlánok!

Krisztiantara 2012.08.11. 21:14:11

@anyadmajma: Kossuth, Petőfi, Dózsa, Rákóczi, Zrínyi, Nagy Imre..., kurucok, '56-os felkelők.
Tiszteljük a népünket és önmagunkat!
Képes ez a nép kitörni az elnyomatásból, ahogy nem hagyta magát sohasem, bárhogy is akarták megtörni!
Ne hagyjuk magunkat rabolni tovább!

CsaKaDuma 2012.08.11. 21:16:32

@wmiki: "ezt sok értelmiségi nem tudja, akik Dopeman-ra szavaztak, de amit odaadsz az államnak, az onnantól nem a te pénzed"

Maradjunk annyiban öreg, hogy az állam egy közpénzből fizetett szerv (tolvaj maffia csürhe), nincs olyan, hogy az állam pénze. KÖZpénz. A nyugdíj pedig mindeddig JÁRULÉK volt, ami azt jelenti, hogy most befizeted, cserébe majd kapsz nyugdíjat. Legalábbis így volt amíg újnáci Viktátor meg nem "reformálta".

NINCS olyan, hogy az állam! Amit befizetünk, az utolsó kurva centig visszajár, juttatás, vagy szolgáltatás formájában a KÖZnek.

Még ha ez a te csökönyös diktatúragyaddal nehezen is fogható fel.

Krisztiantara 2012.08.11. 21:16:56

@orulet: Amelyik közel van az arcodhoz. Vagy közben azért becsukod a szemed? Nem csodálom, nekem nem lenne hozzá gusztusom.

Eric_Cartman 2012.08.11. 21:18:17

Nem baj, vannak hőseink az olimpiàn, majd azok eltartanak bennunket az életjáradékaikból. büszkék vagyunk.

Bicepsz Elek 2012.08.11. 21:18:22

Marad a c.anyut: szaporodjatok osz jonapt!!!

zollerbá 2012.08.11. 21:19:57

Természetesen kedves politikus elvtársak a nyereségvágyból, folytatólagosan, különösen nagy vagyoni kárt okozó, külföldi hatalmak megbízásából, bűnszervezetben elkövetett hazaárulás bűntettét előbb a valódi magyar bíróságok igen gyorsan meg fogják állapítani!

mokkaczuka 2012.08.11. 21:20:47

Nagyon nincs mit hozzátenni, legfeljebb annyit, hogy az öngondoskodásra szánt pénzt a legjobb egy olyan országban tartani, ahol a banktitkot komolyan veszik, és semmilyen állam vagy kormány nem teheti rá a kezét.

CsaKaDuma 2012.08.11. 21:21:09

@wmiki: "tudod, a boltban is, ha veszel valamit, és kifizeted a boltosnak, akkor nem mondhatod meg neki mit csináljon a "te" pénzeddel elhiszem, hogy a magukat felsőbbrendűnek képzelő liberálisokat ez felháborítja :x "

A pénzért cserébe árut kapok te szerencsétlen.. Szánalom.

Timby 2012.08.11. 21:23:33

@wmiki: Olvasgatva a hozzászólásaid, a baj az, hogy az ilyen iq betyárok még nem haltak ki, mint te! Te még a Dopman haverodnál is sötétebb vagy!

anyadmajma 2012.08.11. 21:26:45

@Krisztiantara: Lássuk csak: Dózsán kívül mintha a többiek nem magyarok lettek volna.... Azaz, bocs, de azok voltak, itt születtek, csak a papa meg a mama nem. De attól még itt születtek, és magyarok voltak, és kiálltak azért, amiben hittek. De nem, megint tévedtem, mert pl Nagy Imre magyarnak született, de kiállt azért, amiben hitt, és ezért lett Szovjet állampolgár.
Igaz, voltak fellángolások, de alapjában véve ez a jó magyar birkanép sokáig be tudja fogni a pofáját.

béla a görög (törölt) 2012.08.11. 21:26:50

@kissiú: "A megoldás az lesz, ha a külföldi székhelyű önkéntes pénztárakat engedélyezik"
Engedélyezve vannak. Csak a szerződést nem itt kötöd meg. Európai Unió vagyon. Egyébként kamatilag nem biztos hogy jobban járnál. Viszont nem rabol ki az állam.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.08.11. 21:27:21

@Krisztiantara: akkor változtasd meg a rendszert, vezesd be az ingyensört, meg az örökéletet

sok sikert 2014-re!

@Kis ember:
nagyon jól érvelsz :x
tehát ha a fél magyar (indexes) blogszféra azt hiszi, hogy majd 2014-ben előlép egy tökéletes emberekből álló párt, akkor az úgy is van?
vagy ha elég sokan hisznek az ősrobbanásban, az evolúció elméletben, abban, hogy lapos a föld, vagy abban, hogy a közpénz azt jelenti, hogy az az én pénzem, és azt csinálnak vele, amit én mondok, akkor az mind-mind úgy is van?

akkor csak így tovább elvtársak, nincs semmi baj, csak elég erősen kell hinnetek ezekben a dolgokban xd

subtotal 2012.08.11. 21:27:30

@Krisztiantara: ezek többsége nem egy lángész, inkább az álmodozó, kalandor vagy végletekig elkeseredett vesztenivaló nélküli.

Eleve vesztes csatákba mentek bele...

Persze a Fidesz össze sem hasonlítható azokkal a hatalmakkal, akikkel az általad felsoroltak szembefordultak, szóval nem hűteni akarom a lelkesedésed.

wmіkі (törölt) · http://apostolimagyarkiralysag.hu/ 2012.08.11. 21:39:05

@CsaKaDuma: Éppen ezért visszakellene térni a cserekereskedelemre!

mokkaczuka 2012.08.11. 21:39:10

@dzsugasvili: "Ezért szokták emlegetni értelmesebbek az önellátó gazdálkodást, parasztgazdálkodást, "
.
Ez csak akkor műxik, ha fegyverrel meg tudod magad és családodat védeni a kóborló, éhező, fosztogató szabadcsapatoktól. Nem gondolod majd, hogy hagynak békében, hogy termelgess magadnak? Bemennek, téged leszúrnak a malaccal együtt, asszonynéppel meg eljátszadoznak. Ez fog menni a végeken.

wmіkі (törölt) · http://apostolimagyarkiralysag.hu/ 2012.08.11. 21:41:02

@Timby: Én a főiskolán az egyik legjobb voltam csak pikkeltek rám a tanárok.

wmіkі (törölt) · http://apostolimagyarkiralysag.hu/ 2012.08.11. 21:45:40

Visszakellene állítani a polgári köröket és ott munka megosztásban a cserekereskedelmet!

Krisztiantara 2012.08.11. 21:45:49

@wmіkі: Akkor hogy voltál a legjobb? Ez paradoxon. Megmagyarázzam, mit jelent? Vagy úgysem érne el a villany és víz nélküli kis zárt kunyhódig a múltba?

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.08.11. 21:46:20

@wmіkі: ...kedveltek a tanárok álmiki :x

az értelmes embereket szeretik, biztos nektek meg ezért nincsenek barátaitok :@

megvalaszolok 2012.08.11. 21:46:33

@wmіkі: A cserekereskedelemre? Te érted is, amit leírsz? Ha kenyeret szeretnék venni és 3 krumplim van, de az eladónak 4 paprika kell, haljak éhen? Gondold át miket írsz le.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.08.11. 21:47:04

@Krisztiantara: :0

ha erre sem vagy képes, hogy két nicket megkülönböztess egymástól, hogyan fogod megváltani a világot?

Krisztiantara 2012.08.11. 21:47:36

@subtotal: Inkább a jövőbe tekintsünk. És tegyünk arról, hogy az jobb legyen. Rablóbandák kizárva! :D Kellenek nekünk? Jó őket eltartani?

moTmeN 2012.08.11. 21:49:55

@VT Man: van ennek mas modja is, keresel magadnak egy olyan orszagot, ahol
a, nincs allami nyugdijpenztar
b, megbizhatobbnak iteled, mint a hazait,
es abban az orszagban szerzed jovedelmed.

Krisztiantara 2012.08.11. 21:49:56

@megvalaszolok: Ez nem komplett. Nem érdemes beszélni vele tényleg, modern Péntek akar lenni a nagy Robinson mellett elkeseredésében. Teljesen zakkant. De szórakoztató.

zollerbá 2012.08.11. 21:51:52

Mint feljebb írtam a lé megvan, a névsor szintén,csak az akarat hiányzik a bűntársakból,de ez érthető.
-----------------------------------------------
"A tanulmány becslései alapján hazánkból az elmúlt három évtizedben 242 milliárd dollárt menekítettek ki adózatlanul."

wmіkі (törölt) · http://apostolimagyarkiralysag.hu/ 2012.08.11. 21:52:15

@megvalaszolok: A polgári körökben körbe cseréled. Ja a mocskos dopemanisták megdöglenek és ez jó!

orulet 2012.08.11. 21:55:25

@Krisztiantara: Idetoltad a csimbókosodat, nem is vettem észre. Várj, meghálálom egy sárgarépával, keresek a méretedre.

párnalárva 2012.08.11. 21:59:45

A cikkírónak sajnos teljesen igaza van...

lajafix 2012.08.11. 22:02:13

A posztoló nem izgulva árulja el nekem hogy a jelenlegi -hát még a korábbi- elvonási szint mellett miből tud félretenni érdemi összeget...

Nyugdíj nemhogy a jövőben nem lesz, hanem ma sincs sok már, amit a postás kivisz az a szavazat ára hitelből fedezve.

béla a görög (törölt) 2012.08.11. 22:03:16

@dzsugasvili: ugyanezt mondtam/mondom én is és nem röhöglek ki az önellátást illetően. DE
apám diplomás paraszt (nyugdijas agrármérnök) és 1) ő is megmondta, hogy zárjuk elmegyógyintézetbe ha füldhöz nyúlna 2) mi a halálnak a társadalmi munkamegosztás és specifikáció ha mindenki a földet túrja + x év kódböngészés után menjek ki a homokot csapkodni és nézni ahogy nő a krumpli? (és akkor még jó ha nő a krumpli) /nem nézem le aki ezt csinálja csak nekem nem ez a dolgom/ 3) ahogy irtad is közben lehet majd lövöldözni a fosztogatókat.
Nonszensz.

párnalárva 2012.08.11. 22:09:29

béla a görög

"Én attól függetlenül még ragaszkodom a most államhoz általam befizetett pénz visszakerüléséhez. Nem érdekel milyen formában és milyen áron. A pénz visszajár."

Visza fogod kapni a pénzt, csak sajnos addigra egy doboz gyufát tudsz majd venni belőle annyit fog érni.

2012.08.11. 22:39:41

Szívesen gondoskodom én magamról. Kezdjük mondjuk azzal, hogy visszakapnám azt a pármillió forintot, amit eddig levontak a fizetésemből különböző jogcímeken. Dagadt vagyok, nekem úgysem jár EÜ szolgáltatás, -megjegyzem eddig sem vettem igénybe semmilyen formában, remélem eztán sem fogom-. Nyugdíjamra -a posztíróval mélységesen egyetértve- szintén nem számítok: Magánnyugdíjpénztárra (kecskére) káposztámat nem bíznám. Állambácsi meg úgyis folyamatosan növeli a nyugdíjkorhatárt, és csapolgatja az államkasszát, tehát a magamfajta harmincas évei közepét taposó igavonó előtt a következő siralmas alternatívák vázolódnak fel: Nem érem meg a nyugdíjkorhatárt, de ha esetleg mégis megérném, valszeg lófaszt se kapok.
Szeretnék öngondoskodó lenni, és kezdjük azzal hogy nem vonnak le semmit a fizetésemből...

béla a görög (törölt) 2012.08.11. 22:44:12

@párnalárva: igen, ez egy reális esély. én azért reménykedem, hogy mire ez érinteni fog
a) csak egy rossz emlék lesz a mai magyar kormány és annak 'gazdaságpolitikája'
b) emlék lesz a forint
c) nem akartam azt bővebben kifejteni, hogy hogy és milyen formában de ragaszkodom a pénz vagy azzal egyenértékű dolog visszakerüléséhez (az már nem ide tartozik)

Globetrotter2014 2012.08.11. 22:45:45

@Krisztiantara: olvass utána hogy mi a felosztó króvó alapú nyugdíj.

Senki sem kap pénzt "vissza" ebben a rendszerben.
Te fizeted apád nyudgíját, neked pedig a fiad fogja fizetni a tiédet.

Ameddig a demográfiai egyensúly nem borul fel addig ez múködik. De ez nem midnig lesz így.

Nem modnom hogy ygx lesz de amiről a poszt ír az reális vezsély...

Advanced Flight 2012.08.11. 22:50:25

@komplikato: Jakab Andor a nagy számolgatásban csak azt felejtette el, hogy a befizetett járulékot a mostaniak nyugdíjára költik. Mert a mostani nyugdíjasok is fizettek annó járulékot, csak azóta volt egy-két kisebb dolog, rendszerváltás, 20 % infláció, ilyesmik....

2012.08.11. 23:03:38

@wmіkі:
Te miki! Ha olyan kurvajo voltal a foiskolan, miert nem uzensz inkabb gondolatatvitellel? Tudod, lemegy alfaba. Erosen koncentralsz, es mindenki megkapja az uzenetedet. Meg Dopeman is.
Nekem sikerult a baratommal kialakitani egy ilyen gondolati sikot. Szerintem te tehetsegtelen voltal, de nagypofaju. Ezert pikkeltek rad a tanarok.

Szerintem neked beteg az agyad, azert nem tudsz gondolatot transzformalni.
Csak tudnam, miert szolsz bele olyan dolgokba is, amihez fingod sincs.
Tudod, angliai tapasztalatom szerint a helyi onkormanyzat minden evben ELSZAMOL a beszedett adokkal. Minden adozo lakosnak levelet kuld, ahol kozli, mennyi penzt koltott az egyes feladataira, mennyi a megtakaritasa, mi a kovetkezo idoszak terve.
Es valaszolhatsz.

Te ne valaszolj, csak azt kerdezik, aki beszamithato.

Tihanyi Zsófia 2012.08.11. 23:22:49

@Camappa: A születéskor várható élettartamot nem módosítják néhány évente. Ez a statisztika a 60-as években született emberekről szól, és ez nem fog módosulni. A módosítás arról szól, hogy - mondjuk - a 80-as években születettek már várhatóan tovább fognak élni, mint mi.

fletwwod_mac (törölt) · http://fusimisi.blog.hu 2012.08.11. 23:44:18

Némileg másképp látom a kérdést!
Engedjétek meg, hogy 1 analógiával világítsak rá:
Ha egy bankba (pénzintézetbe) rendszeresen beteszek bizonyos összeget, és ha később egy bizonyos idő múlva szükségem van a betett pénzre, akkor *teljesen természetes*, hogy megkapom.

Hasonlóan működik a nyugdíjrendszer is, csak ott a befizetés nem önkéntes, hanem kikényszerített. Nem mondhatom, hogy tőlem ne tessék levonni. Teljesen jogosan várom el, hogy amikor szükség van rá, akkor itt is kiadják azt az összeget, amikor nyuggerként jelentkezem érte (ahogy a bankban). Nem azért fizettem be, hogy eltűnjön.

OK! Már hallom az ellenérvek millióit! :) Tudom, hogy a befizetett összeg régesrég ,,elfogyott'', de attól még a helyzetnek ugyanannak kéne lennie mint a bankok esetén!

Nem tudom, világos-e, hogy ez teljesen más szemlélet, mint azon sápítozni, hogy lesz-e, vagy sem s ha igen, mennyi? Nem érdekel az hozzá kapcsolt ideológia, oldják meg!

Gondoljatok bele: a jelenlegi társadalom működtetéséhez már így is túl sokan vagyunk, nem kell ennyi embernek dolgoznia. Két hét alatt előállítja a világ az 1900-as év *egész évi* produktumát! Akkor egyre kevesebb ember kell, miközben egyre többen vagyunk? Nemcsak a nyugdíj, de a munkahely is veszélyben van. S ha a termelés olyan szinten lesz, hogy automaták állítanak elő önállóan olyan gépeket, amelyek majd önállóan termelnek, akkor mi lesz? 2 ember fizeti be 2000 fő nyugdíját? Ugye, hogy járhatatlan út...

A (egyik) megoldás talán az extraprofit mérséklése lehetne, amikor is a keletkezett extra profit egy-két százalékos(!) részét a termelők kapnák meg valamilyen plusz juttatás formájában.

Abszurdisztánban teljesen átlagos egy olyan család, ahol egy kereső van, cca. 100-120 bruttóval, és mondjuk 2 gyerek.

Tessék mondani, miből öngondoskodjon (netán élete párja javára is) ennyiből? Örül, ha etetni tudja a családot...

Ezért (sem) jó a beletörődő, a mindenkori társadalomba belesimuló ,,vitázás'', hiszen kicsit olyan ez, mintha arról vitáznánk, mintha két vagy három csupasz csigát kellene nyersen reggeliznünk...

Ha egy út járhatatlan, teljesen más utat kell választani! Nem lehet úgy tenni mint a légy az ablaknál: -Ott a fény, ott kell kimenni! Baaaaaaaaaaaaaaaannng... és újra és újra ugyanzon az úton próbálkozik.

Ha így marad a rendszer, társadalmi robbanás lesz a vége.

Köszönöm páratlan türelmeteket!

2012.08.11. 23:57:11

Rég nem álmodom arról, hogy kapok e nyugdíjat, mert valszeg akkora ideig a büdös életben nem fogok élni. 2030-ra nemhogy 67, de 70 év sem lesz elég. Tuti, hogy 10 éven belül simán lesz olyan EU-s ország, ahol 70 év lesz a nyugdíjkorhatár. Ha a lengyeleknél már most elfogadták a férfiakra vonatkozó 2020-as, 67-es korhatárt, senkinek ne legyenek illúziói.

fletwwod_mac (törölt) · http://fusimisi.blog.hu 2012.08.12. 00:03:38

@ZF2: Ezt kellene *alapjaiban* megváltoztatni.
Odáig eljutni az országos nyugdíjalappal, hogy mindenki nyugodtan elmondhassa, hogy igenis azt a pénzt kapja vissza (monnyuk 90%-át).
2050 körül majd 50%-ot akarsz fizetni csak nyugdíjjáradékra? Reális, ha így marad és kérdéses, hogy az akkori kifizetés hány százaléka lesz a fizudnak. 40%, 30%?

fletwwod_mac (törölt) · http://fusimisi.blog.hu 2012.08.12. 00:21:09

@Piciki: addig.
Nyugi, engem 70 évesen már másodszor fognak átültetni a földben :)

poszthoz:

Azé(!) felültetném egy reszketeg, parkinsonos 70 éves (hátszeles) pilóta által vezetett utasszállítóra azt, aki ezeket kitalálja. Még be is fizetnék 1 körre. Érezze jól magát...

A másik oldal, hogy ha az elmúlt 40 évben németországi melós lettem volna (a nyugati oldalon), akkor nagy ívben pottyantanék a nyugdíjkorhatárra, legfeljebb nem ott élnék.
Amennyire tudom, 60 felett már csak kevesen
dolgoznak arrafelé.

jó8

bucbuc 2012.08.12. 00:59:07

@Sir Galahad: Mondjuk lehetne befagyasztani, neadjisten csökkenteni, tudod?

Máshol csináltak már ilyet, talpra is állt a gazdaság.

És nem emelgetni akármi is van.

high up! 2012.08.12. 01:35:58

Kedves blogi gazdi,

Neked azokról a fogalmakról fogalmad sincs amelyekkel erőlteted az írást. De akkor mire fel próbálkozol? Nem fárasztalak le részletes kritikával, csak egy példát mondok arra, hogy nem értesz te a nyugdíjrendszer alapjaiból semmit.

Azt állítod, hogy neked nem lesz nyugdíjad. De hogy miért, azt nem tudod megmondani. Erre most megkérdezném, hogy akkor meg minek koptatod az ujjhegyedet?

De a válasz: ha a mostani FK rendszer fennmarad, akkor mindig lesz nyugdíjad. Mert az FK rendszer pont erről szól, hogy mindig lesz újraelosztás.
Amit az FK rendszer nem tud garantálni, az a nyugdíjnívó. Na ezt nem érted te, meg a halom hasraütéses autodidakta hisztiző az országban.
Hogy a nyugdíjnívót hogyan lehet tartani meg emelni, annak van néhány tényezője, jobb lenne ha az ország ezen agyalna és nem azon, ami nem tényezője ennek. Pl a manyupos konstrukció marhára tényező, nem társadalmi megoldás, ezen kár is rugóznotok. Különösen azért nem tényező, mert a manyup nem megtakarítás, hanem államadósságból finanszírozozott befektetés. Magyarul, még akkor sincsen tőkéd, amikor azt hiszed hogy van, mert a számlán ott van kimutatás.

raczandris · http://antennaszerelés.hu 2012.08.12. 01:53:45

@wmіkі: Kedves Miki
Sajnálom , hogy így hagytad magad bepalizni ezzel a sok baromsággal.
Még nem találkoztam olyannal aki ezektől (agykontrol, inga ,és társai ) dolgoktól meggyógyult volna vagy bármivel is jobban érezmé magát.
Ez mind csak áltudomány és sok ember rengeteg idót,pénzt,energiát fordít a semmire.

Ébredj fel és gondolkodj reálisan.
R.A.

raczandris · http://antennaszerelés.hu 2012.08.12. 04:04:12

Nyugdíj korhatár emelés ?
Azok könnyen beszélnek akik iróasztal mellett dolgoznak télen a meleg szobában ,nyáron pedig a klimatizált munkahelyen.
Akik fizikai munkát végeznek 60 év felett már nem sokan bírják a tempót. Ács-kőműves a magas vérnyomású sofőr ? tud e még dolgozni tovább ?
Engedik e a magas vérnyomású ácsot a tetőre dolgozni ?
A sok szabadban végzett téli munkától reumával küszködő , mozogni nehezen tudó emberek hogyan dolgozzanak normában tovább?
60 év felett sajnos sok embernél már komoly egészségi problémák jönnek elő : romlik a látása,a viszerektől fáj a lába, a sok emelgetéstől az elmeszesedett gerinccsigolyák miatt menni alig tud, ...és még sorolhatnánk a várható problémákat.
Mennyi most a férfiak várható átlag életkora ?
Ezek az emberek ha nyugdíjba mennek 65 évesen meddig élhetnek még?

wmіkі (törölt) · http://apostolimagyarkiralysag.hu/ 2012.08.12. 06:43:12

@Könnyen elkaptuk, uram!: Azért pikkeletek rám, mert nyitottabban gondolkodtam, megkérdeztem, hogy a tudomány mindent tud, elő nem fordulhat, hogy valamit nem?

csak mert ezt ilyen magabiztosan kijelentik?

akkor persze jogos, hogy tévedhetetlen tudást magoltatnak állami intézményekben

megismétlem a kedvedért, mert nehéz a felfogástok:

HA a tudomány nem tud mindent a világról LEHET-e, hogy létezik biorezonancia, isten, szeretet?

tobias2 2012.08.12. 07:01:32

@Brix: "Nem érted a rendszer lényegét! Amit most befizetsz, azt arra fizeted be hogy a mostani nyugdíjasoknak legyen nyugdíja. A Te nyugdíjad meg egy másik generáció fogja befizetni. Az egész rendszernek az a lényege, hogy senki sem maradhat ellátás nélkül. Nem az önzőzés, hanem a szolidaritás a lényeg!"

Eredetileg az volt, hogy a pógárok a megtakarított pénzüket aranyba fektették vagy odaadták pénzhez jobban értő emböröknek, hogy fialtassák, amíg szükségük nem lesz rá. Aztán amikor szükségük lett rá, elköltötték és vígan éltek, míg meg nem haltak. Aztán az lett, hogy a politikusoknak egyre több pénz kellett, így az arany helyett bevezették a papírt, a pénzhez jobban értő emberek helyett meg a nyugdíjpénztárat, amihez kalauzkulcsuk volt. Nekem úgy tűnik, mégis az önzőzés lett a lényeg.

kirsten 2012.08.12. 07:16:35

@Krisztiantara: Ebben az országban semmire sincs garancia, csak az éhen halásra.

midnight coder 2012.08.12. 07:19:07

Az, hogy mennyire lesz pénz a felosztó-kirovóban, az erősen kérdés. Az, hogy mennyire fogja tudni/akarni visszafizetni a manyup a pénzedet, az még inkább az. A következő 20 évben szvsz durván fognak csődbemenni nyugdíjpénztárak szerte a világon.

Vieso 2012.08.12. 07:46:01

Ezt a hisztit... egyből a legrosszabbra gondol majdnem mindenki :D Meg összeomlik a világ... úr Isten, mintha nem is itt élnétek. Azért nem omlik össze a társadalom, mert nincsen társadalom, csak te és én. Egyszerűen dolgozni kell, hitel, lakás, kocsi helyett minél többet megtakarítani. Aki meg a szegény időkben is partizni meg nyolcvan gyereket akar, az dögöljön már meg, ne azokat rabolja meg ölje meg, akik képesek voltak ésszel élni.

ingyenebed 2012.08.12. 08:52:59

Szépen körülírod, hogy miért nem fogsz állami nyugdíjat kapni, aztán meg kijelented, hogy
"Én nem is izgattam fel magam túlságosan fel amikor "államosították" a nyugdíjakat".

Nem a nyugdíjakat államosították, hanem a te MAGÁNnyugdíjpénztári számládat, ami a te MAGÁNtulajdonod volt.

Te nem politikai ateista vagy, hanem egy idiót@ sötét fideszes agykárosult.

Mészáros Laci 2012.08.12. 09:19:01

@ingyenebed:

ez egy nagyon különleges magántulajdon volt, nem én döntöttem róla (hogy legyen), nem rendelkezhettem róla, stb. csak az volt biztos, hogy ennek a megtakarításnak a fedezete jelentős állami eladósodás volt, amit persze az én adóbefizetéseimből kellett törleszteni. az adósság kamatterhei (évjárattól függően) 1-4 százalékponttal haladták meg a megtakarítások hozamát. gazdag országok engedhetnek meg maguknak ilyen dőzsölést :-)

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2012.08.12. 09:19:10

Levelek a szerkesztőségbe, hogy mindenki lássa, mi történik a rokkantnyugdíjasokkal. Mostani esetünkről három levél is érkezett.

1. levél:

"17 évesen volt az első mélyvénás trombózisom, amikor egy érfestés kiderítette az artériák csökevényes fejlődését és kóros összeköttetéseit a vénákkal. 20 éves korom tájt aztán elkezdődött az izomsorvadás a farizmok körül. Mára érinti a hátsó combizmot is. Mértéke totális, teljes. 27 évesen egy újabb trombózis után leszázalékoltak, mert addigra kifejlődtek nálam a vénás elégtelenség jelei is. 2002-ben lett megállapítva, hogy örökletes trombofília is hozzájárul a sorozatos rögösödéshez. Összesen az évek során 4 mélyvénás trombózis zajlott.
2009-ben rehabilitációs járadékos lettem. Elhelyezkedtem egy akkreditált foglalkoztatónál, ahol az ülő munka (szalagrendszer volt) következtében tüdőembóliát kaptam. Ennek okán felmondtam a cégnél és a rehabilitáció letelte előtt pár hónappal beadtam egy rokkantsági nyugdíjigényt. Ez 2011 októberében történt. Az I. fokú orvosi bizottságot nem hatotta meg a munkavégzés alatti embólia, százalékomat 53-ról 44-re csökkentette. Ezzel ki is pottyantam a nyugdíjrendszerből, ugyanis 2012-vel megszűnt az. Ettől függetlenül fellebbezést nyújtottam be.

A II. fokú vizsgálatról még nincs a kezemben az eredmény, de telefonon közölték: 43 százalék 36 hónapra. A bizottság rehabilitálhatónak véleményezett, holott térségünkben alig van munkalehetőség. 36 hónap múlva a nyílt munkaerő piacon találom majd magam. 54 évesen, óriásira dagadt lábbal, izomsorvadással és a veszéllyel, hogy bármikor kaphatok egy újabb vérrögöt. Most például egy hasi ultrahang megállapította, a vesémben is infarktus zajlott le a közelmúltban.

Fogalmam sincs, hogy fogok megélni a segélyszerű rehabilitációs ellátásból! Nincs férjem, nincs élettársam. Senki nincs, aki érdemben segíteni tudna anyagilag. El vagyok nyakig adósodva, hiszen 2012 januárjával megszűnt mindenfajta ellátásom. Az önkormányzat szánt meg havi 25.600 forinttal. Hát mit mondjak? Hogy fizessek én ebből lakásrezsit? Örülök, ha a legfontosabbat kifizetem, azt is a fiam segítségével."

2. levél:

"Valahová muszáj leírnom. Tegnap óta nagyon rosszul vagyok. Szívem össze-vissza ver, ájulásérzések jönnek rám. Biztos, hogy közrejátszik az idegesség. Ma kaptam kézhez a határozatot. Ebben leírták a négy fajta zavart, ami trombofíliához vezetett. Ez 30-40 százalék a táblázat szerint, és adtak 20 százalékot. Azt írja, az izomsorvadás súlyos fokú, a mozgásban 6 százalékban akadályoz."

3. levél:

"Most jövök a háziorvostól. A doktornő nagyon ideges lett. A tüdőembóliás eredményem meg lett hamisítva! Teljes egészében lehagyták az ultrahangos leletről azt a részt, ami jelezte a rögöt. Azt írták: jó kamra funkciók, stb. Holott az eredeti lelet úgy szólt: jobb kamrában fokozott nyomás, stb. Hát ilyen nincs! Ilyet orvos nem csinálhat!"

Mészáros Laci 2012.08.12. 09:22:01

egyébként vicces dolog ez az öngondoskodás: VALÓDI öngondoskodásról akkor beszélhetünk, ha a fizetésem egy részéből tüzifát és tartós élelmiszert vásárolok öreg napjaimra.

a PÉNZBENI öngondoskodás azt a végtelenül naív hitet tükrözi, hogy egy elöregedő társadalomban, amikor a népesség egyre nagyobb része lép ki a gazdaságilag aktív életkorból, a megtakarítások reálértéke hosszú távon megőrizhető.

Mészáros Laci 2012.08.12. 09:22:59

@A felbérelt fidesz orvosok rémtettei, iszonyú!:

szervusz, a mars curiosity küldetésről és az olimpiáról szóló híreidet is bemásolnád ide? hátha van, akit érdekel.

midnight coder 2012.08.12. 09:24:45

@ingyenebed: Ja. Azt a MAGÁNnyugdíjpénztári számládat amit az ÁLLAMI TB befizetésekből vágtak le, és aminek a pótlására pont ugyanannyi hitelt vett fel a nevedben. És ami felett nem rendelkezhettél szabadon: szépen fel volt pántlikázva, hogy kik és mibe fektethetnek (leginkább azokba az állampapírokba egyébként, amit arra adtak ki, hogy a manyup okozta kiesést fedezni lehessen valamiből).

Az öngondoskodás nem ez, hanem az, ha az _adózott_ saját jövedelmedből teszel félre _te_. Az hogy nyugdíjalapba, részvénybe, aranyba, ingatlanba, stb. már a te döntésed. Ez valóban öngöndoskodás, és nem pénzügyi szemfényvesztés amivel a hülyécske libbantakat lehet szédíteni.

Sir Galahad 2012.08.12. 09:24:51

@bucbuc: Egyrészt a csökkentés, befagyasztás ehhez kevés volna. Ahhoz, hogy a Jakab Andor által felvázolt dolog működjön, 0 forintnál több nyugdíjat nem lehetne fizetni. Másrészt Magyarországon nem lehet nyugdíjat csökkenteni, mert itt a nyugdíjasok jelentik a legnagyobb választói tömeget. Ha egy kormány nyugdíjat csökkent, legkésőbb a következő választáson megbukik - jön az ellenzéke, amelyik nyugdíjemelést ígér. Nálunk ez így megy.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.08.12. 09:44:09

@Sir Galahad: :0 miért, máshol hogy megy?

@raczandris: én meg még nem találkoztam olyan emberrel, aki 200 kg-ot fel tudott volna emelni.
vagyis 200 kg-ot nem lehet felemelni!

ébredj fel, és gondolkodj reálisan

high up! 2012.08.12. 09:49:43

@raczandris:

Svédországban pl mindenkinek 67 év a nyugdíjkorhatár és a magas vérnyomásos ács nem esik le a tetőről. Meg a visszeres postás is kihordja a levelet.

Sajna Magyaro-on hozzá vannak szokva az emberek, hogy igyanak, zabáljanak mint a gödény, tespedjenek mint a lajhár, aztán 55 évesen már annyira gyengék mint egy 70 éves svéd.
Nem mondom, hogy fizikai dolgozóként 67 évesen kellene nyugdíjba menni, de tudatosítani kell, hogy vagy vigyázol magadra és dolgozol hosszabban, vagy nem, de akkor majd csak 40%-os nyugdíjszínvonalad lesz 60 évesen.

2012.08.12. 09:52:29

@wmіkі:" HA a tudomány nem tud mindent a világról LEHET-e, hogy létezik biorezonancia, isten, szeretet?"

Persze, hogy lehet! A tudomany nem zerja ki egyiket sem, csak bizonyitas nelkul nem tekinti tenynek.
Egyebkent epp azt irtam, hogy a baratommal kepesek vagyunk gondolatot kozolni(lasd: biorezonancia).
Egyebkent epp te vagy, aki bizonyos dolgokat nem hajlando elfogadni. Te vagy, aki ket csoportra osztja az embereket. Aki nem ugy gondolkozik, mint te, az ellenseg.
Te vagy, akinek eloiteletei vannak a tudomany fele, pusztan azert, mert buta vagy, es olyan dolgot veszel tenynek, ami nem igaz. Tudniillik, hogy a tudomany barmit kizarna, mert nem illik bele a ... mibe is?

2012.08.12. 10:01:45

@Mészáros Laci: @high up!: @midnight coder:

Azert azon erdemes elgondolkozni, hogy mondjuk 10 ev nyugdijaslet, havi 100 ezer (meg adozatlan) kifizetessel 30 ev, havi 30 ezer forintos megtakaritast feltetelez.

Es akkor meg nem beszeltem az esetleges rizikorol, hogy mondjuk egy deviza leertekeles, egy csod elviszi a megtakaritasaidat.
Es akkor ott vagy, ahol eddig: vagy eloteremti az allam a nyugdijra valot, vagy ehenhalsz.

2012.08.12. 10:04:31

@high up!: "Svédországban pl mindenkinek 67 év a nyugdíjkorhatár és a magas vérnyomásos ács nem esik le a tetőről. Meg a visszeres postás is kihordja a levelet."

Rossz pelda. Legyszi, bizonyitsd! En tagadom, hogy kezeletlen magasvernyomassal dolgozhatna az acs.
Egyebkent eltel kinn Svedorszagban? Az egy mas elettempo.

Mészáros Laci 2012.08.12. 10:05:28

@wmіkі:

"Azért pikkeletek rám, mert nyitottabban gondolkodtam,"

fura ilyent olvasni :-)

2012.08.12. 10:06:29

@wmiki:" én meg még nem találkoztam olyan emberrel, aki 200 kg-ot fel tudott volna emelni.
vagyis 200 kg-ot nem lehet felemelni!"

Latod, itt a pelda. Mert nem talakoztal, akkor nincs. Azt mondja a tudomany, hogy vizsgaljuk meg a felteteleket.

Mészáros Laci 2012.08.12. 10:07:21

@Könnyen elkaptuk, uram!:

"vagy eloteremti az allam a nyugdijra valot, vagy ehenhalsz."

az állam csak közvetítő. a nyugdíjad látszólag pénz, valójában kenyér, tüzifa, gyógyszer stb, amit a REÁL gazdaság állít elő.

Mészáros Laci 2012.08.12. 10:08:34

@Könnyen elkaptuk, uram!:

off

a "még nem találkoztam" idézettel wmiki ráczandrist ironizálta.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.08.12. 10:08:46

@Könnyen elkaptuk, uram!: :0

ezeket honnan veszed, hogy én hogy gondolkodok az emberekről?
van erre valami tudományos bizonyítékod, vagy megint csak a hagymázas lázálmaidról papolsz?

Bicepsz Elek 2012.08.12. 10:30:49

@Vieso: Takarekoskodni nem eri meg, foleg nem Magyarorszagon(Svajcban es Angliaban igen!!!!). A penzt be kell fektetni mindenkeppen portfoliokba mert csak papir, ami inflalodik.
A harom legjobb befektetes:
-szakma
-uzlet
-gyerek (lopni is el lehet oket kuldeni, es kihazasitani is)

Tsum 2012.08.12. 10:32:29

Szép gondolat ez az önellátó gazdálkodás! Működik is minaddig amíg el nem jönnek azállam-emberei lesöpörni a padlást, elvenni a beszolgáltatást. Vagy nem volt még ilyen??? Fekete vágás=adóelkerülés!

high up! 2012.08.12. 10:53:25

@Mészáros Laci:

A gazdagabb országok 99%-a be se vezette a manyupot, pedig a Világbank nekik is ajánlotta intenzíven. Csak hogy azok megnézték a modellt és rájöttek, hogy teljesen hibás. És ahelyett, hogy megtakarítást hozna az államnak, csak költséget okoz.

Egy-két gazdagabb ország bevezetett egy leredukált manyup-modellt, tíz év után a tagok már ordibáltak, hogy hol a megígért hozam? Szóval megint a hülye kelet-európai országokat verték át. A sok magyar birka meg még a mai napig sem érti, hogy FK-ban nincsen olyan, hogy az én pénzem, az én számlám.

Sir Galahad 2012.08.12. 10:53:51

@wmiki: Fene tudja, lehet, hogy másutt is így megy, nem végeztem felmérést...

kifordított nagyanyó 2012.08.12. 10:56:22

Ehh,abból a pénzből amit hagynak,nehéz lesz öngondoskodni(havi 20-25 mínusz).
Vagy el kéne menni rendes melóhelyre vagy külföldre.

high up! 2012.08.12. 10:56:47

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Te éltél már a Napon, ha pl azt akarod elérni, hogy meghallgassalak amikor a napkitörésről értekezel?

Mészáros Laci 2012.08.12. 11:03:54

@Könnyen elkaptuk, uram!:

néha nekem is van olyan érzésem, hogy a manyup alapvetően a pénzintézetek lobbizásának eredménye, és gazdagabb országokban azért nem vezették be, mert a tapasztaltabb politikusok már kevésbé szopják be pénzügyi varázslók szövegeit. magyarország még szűz terep volt, itt mindenki ráharapott a hatalmas hozamot ígérő befektetésekre, a manyup csak az egyik volt a sok pofáraesés közül (egyéni szinten is sokan raktak pénzt negatív hozamú befektetésekbe, vettek üdülési jogokat baromi drágán, stb).

nu pagagyí 2012.08.12. 11:05:28

@anyadmajma: Csak a cég közterhét képző nyugdíjjárulék lett adó. A levont járulék egyelőre megmaradt nyugdíjjáruléknak. Ezt a bruttómból vonják, így semmi köze nem lehet semmiféle szolidaritáshoz. Ha az állam nem tudja garantálni, hogy legalább annyi járadékot kapjak érte, amennyit egy bank adna, akkor ne vonjon le tőlem semmit, az eddig levont összeget pedig kérem vissza kamatos kamattal. Persze készül már az a törvény is, ami felszámol minden összefüggést a levont járulék és majdan kapott járadék között. Egyelőre csak ötletelnek, például a gyerekszámtól függő nyugdíjról, de biztosan lesz még pár ötlet, ami a befizetés és szolgálati idő helyett érdemeket vesz majd alapul. Mondjuk a közigazgatásban, törvényhozásban végzett munka külön premizálása a nyugdíjban. Ha majd teljeskörűen biztosítják, hogy csak NER kompatibilis egyének lehessenek közpénzből kitartottak, akkor biztosítani fognak nekik búsás nyugdíjat is.

Mészáros Laci 2012.08.12. 11:05:44

@high up!:

Svédország tényleg más világ, de megvan a know-how, csak nehéz bevezetni, mert a rövid távú haszon híveivel szemben eléggé fegyvertelenek vagyunk.

high up! 2012.08.12. 11:06:49

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Baromira nem nehéz a FK nyugdíjrendszert megérteni: ha a születés szám stimmel és a gazdaságot nem döntik be hosszú távra piaci válságok meg kormányzati válság okozások, akkor a nyugdíj nívó egyenletes marad, nem kell megnyesni.

A manyupnak és az önkéntesnek ezzel szemben sokkal több a kockázata, nem is csoda, hogy egy normális országban sincs erre alapozott nyugdíj rendszer. Hanem van egy alapellátás és legfeljebb azon felül lehet önkéntesen "közép vagy felső osztályos" nyugdíjasnak lenni a SAJÁT pénzedből. Tehát csak azután, miután az államnak mindent befizettél, ami az állami rendszer müködéséhez szükséges.
Magyaro-on meg ehelyett eltérítették az állami pénzeket magánszámlákra.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.08.12. 11:08:20

@Sir Galahad: :0

azt állítod, hogy a zemberek még a fejlett nyugaton is saját, pillanatnyi érdekeiket nézik????

micsoda eretnek gondolat... :x
és a demokratikusan megválasztott Európai Parlament, ami csupa értelmiségiből áll???

Mészáros Laci 2012.08.12. 11:12:20

@high up!:

szerintem nyitott kapukat döngetsz, ha ezt a nicket akarod meggyőzni a manyup csapdáiról.

high up! 2012.08.12. 11:12:53

@Mészáros Laci:

Nálam az önkéntes nyugdíjpénztár 10% feletti súlyozása már akkor lekerült a napirendről, amikor a 2000-es tőzsdei összomlás után a kanadai meg USA haverjaim "büszkén" mesélték, hogy hónapok alatt 30-40%-nyi nyugdíj megtakarításuk illant el a levegőbe.
Még jó, hogy nem akkor érték el a nyugdíj korhatárt. Mert akkor vagy váltanak kenyérhéjra vagy dolgoznak még vagy tíz évet, hogy ne a híd alatt egyék a mindennapi kenyérhéjukat.

fletwwod_mac (törölt) · http://fusimisi.blog.hu 2012.08.12. 11:13:29

@Mészáros Laci 2012.08.12. 10:07:21
--Könnyen elkaptuk, uram!:

<<vagy eloteremti az allam a nyugdijra valot, vagy ehenhalsz.>>

,,az állam csak közvetítő. a nyugdíjad látszólag pénz, valójában kenyér, tüzifa, gyógyszer stb, amit a REÁL gazdaság állít elő.''

Igaz! Csak ezt nem most kellene előállítania, hanem már kész tartalékoknak kellene lennie (ahogy tőlem is azt várják, h, takarékoskodjak, *előre* mondván: mi lesz később?).

@tobias2: ,,Eredetileg az volt,...'' +1

@Vieso: ,,...Egyszerűen dolgozni kell, hitel, lakás, kocsi helyett minél többet megtakarítani...''

Köszöntelek bátor legény,
Legyen veled a jó remény!
Ez a Föld! És Abszurdisztán!

Tudok kb. 50 *kvalifikált* komoly fémipari szakembert 25-55 éves kor között, mind állás nélkül. Tudsz ajánlani mindegyiknek min. bruttó 250et? (Ez még kevesebb is, mint a hivatalos átlagbér). Holnapután?

És az a melós sereg, aki 120bruttót (cca 400Eu) keres havonta? Miből tenne félre, elárulnád? Olyan szinten lepukkant, h ki sem tud mozdulni onnan, ahol él. Ja, nem 8gyerekes kisebbségiek. Akárhogy vágod a sajtot, nekik mindig csak a lyuk marad.

Csak a fenti 2 kategória mennyit tud hozzátenni a közöshöz szerinted?

Érveid alapján akár mentő se kellene, mert aki pl. közúton ütközik, az már úgyis csak teher a társadalomban.

@Sir Galahad: +1

@wmiki: Megbocsáss, de többnyire olyan témákat feszegetsz, aminek köze nincs a topic témájához. Csak szólok, h sok fórumon ezért kitiltás jár.

nu pagagyí 2012.08.12. 11:17:56

@Mészáros Laci: A MANYUP-ok több hozamot biztosítottak, mint amennyit az állam ígér. A pénztárak átlagban, infáció feletti hozamot produkáltak, a tagok nagyobb része vissza is kapta a plusz hozadékot. Az Orbán-állam maximum csak az inflációval növelt összeget tekinti majd járadékalapnak, ezért hagyta kifizetni az e feletti összeget. Ráadásul vannak még ötletei, hogyan eshetsz pofára, ha már az állambácsira bíztad a pénzecskédet.

nu pagagyí 2012.08.12. 11:19:30

@high up!: Az USA biztosan nem normális. Szerinted.

kistibor 2012.08.12. 11:20:24

Na végre !
Itt a liberális gazdaságpolitika eredménye.
Nem a család a fontos, nem a gyerek. A hedonista párkapcsolat, a singli élet.
Na most a tények: Németországban a gyerekáldás
0,7/ házasság vagy élettársi kapcsolat.
Ahhoz, hogy egy társadalom újra termelje magát, 1,21 gyerekre van szükség. Ez nincs meg, mert a korábbi - vallási alapokon nyugvó társadalom - teljesen elhalt, sőt bűnné vált annak követése. (Éljen a szivárváyos Európa !)
(lsd. Orbán vesszőfutását itt Európában)
De vannak népcsoportok, amelyek teljesítik, sőt, túlteljesítik ezt az arányt: a muszlimok. Még néhány évtized, és nem a németek lesznek többségben a Rajna mentén.
Én örülök neki mert megérdemlik. Egyet sajnálok: a liberális ideológiák fő harcosai és szószólói ezt nem élik meg.
Ráfaragtak :))

high up! 2012.08.12. 11:26:59

@nu pagagyí:

Na hamukázzál már itt olyanról, am nem is igaz. Már a kiindulásnál is megbuksz: az állam pl egyáltalán nem ígér hozamot, mert FK-ban nincsen befektetés csak azonnali felhasználás. Nem befektetésre meg nincsen hozam.

A lényeg meg az, hogy a Világbank is elismerte, hogy a manyup modellje egy nagy tévedés volt. A Világbank pár éve le is vette a manyupot a programjáról, csak az önkéntest ajánlja.
Persze pedálozni pedálozhatsz a manyup eszmei megmentése érdekében, de ez annyira nem fog menni, mintha csak a Kádár-rendszer újraértékeléséért pedáloznál. A lebutított, hívő célközönségen kívül senki nem fogja osztani az igehirdetésedet, ezért én nem fektetnék ilyen tevékenységekbe hosszú időt.

high up! 2012.08.12. 11:31:01

@nu pagagyí:

Az USA közte volt azoknak az országoknak, amelyek a manyupot az első olvasat után elutasították. Tehát a magyaroknál okosabbak e téren.

nu pagagyí 2012.08.12. 11:34:39

@high up!: Félre értesz valamit. Ilyen alapon egy közbeszerzés is az állami pénzek eltérítése magánszámlákra (ami Orbánék esetében igaz is).

A magánpénztári rendszer kötelezte az államot és a polgárt is megtakarításra. Az államnak a kieső tagdíj összegét kellett volna megtakarítania, nem feltétlen a nyugdíjból, hanem mondjuk kisebb korrupció, vagy olcsóbb radírgumi-tender révén (a csúcson a tagdíjak a költségvetés 2,4%-át tették ki). Az állam erre képtelen volt, a polgár viszont ténylegesen megtakarította a bruttójából ezt az összeget.

Most Orbánék amellet, hogy kicsalták az emberek megtakarításait, az évi 3-400 milliónyi tagdíjat is beleolvasztották a költségvetésbe, hogy prímán elköltsék a túlduzzasztott állami siserehadra és a haverokból álló uralkodó osztály feltőkésítésére. Csak összehasonlításként, ha Orbánék hoznák a 3%-os hiányt, amivel nyilván majd telekürtölik az egyenirányított sajtót, az valójában 5,4%-os hiányt jelent. A különbséget mi fizetjük meg.

nu pagagyí 2012.08.12. 11:39:46

@high up!: Nem tudom miről beszélsz. Ott mindenki gondoskodik magáról, de ehhez az állam otthagyja pénzt az embereknél. Nálunk viszont különböző trükkökkel (a járulékot átnevezik adónak), és a létfenntartást épphogy fedező, maradék pénzből gondolják az öngondoskodást. Az USA módszer csak ott jó, ahol öntudatos emberek vannak és nem keverik össze saját érdekeiket a politikusokéval.

high up! 2012.08.12. 11:47:09

@fletwwod_mac:

Teljesen ellentmondásban vagy önmagaddal:

1. Pont azért nincs tőke felhalmozás a nyugdíjas éveidre, mert a rendszer Felosztó-kirovó. Amiről nem lehet áttérni a tőkefedezetire, mert akkor a jelenbeli nyugdíjasokat vajon ki fogja kifizetni a köveztekező 10-20 évben?

2. Ha arról írsz, hogy mennyi szakképzett munkanélküli van, akkor már csak annyit kellene kiszámolnod, hogy mekkora manyup ill. önkéntes tőke vagyont tud az felhalmozni, aki csak 20 meg 30 évet tud dolgozni. Ezt az apróságot, miszerint rengeteg egyén életében reális veszély, hogy akár tíz éven át munkanélküli lesz, mindig kifelejtik a számításból. Ehelyett azzal ámítják magukat, hogy 62 éves korukig fognak folyamtosan dolgozni, meg hogy mekkora fizetésért.

3. És akkor ide lehet venni az intravénás meg magas vérnyomásos sírbakolókat, akik szerint már 55 évesen nem is lehet dolgozni. Hát akkor ilyen esetkben az illető akkor hány éven át nem tud majd semmit befizetni az önkéntesébe? Miközben majd csak 62 (67) éves korától lesz jogosult az első kifizetésre.

Hallgassatok a Világbankra okoskodó tojások, ne próbáljátok a mülödésképtelen rendszert színezni. Inkább csináljatok gyerekeket, aztán gondoskodjatok arról, hogy ne vándoroljanak ki, mert csak ebből lehet nektek nyugdíjatok, nem pedig az Enron részvényekből meg görög állampapírokból.

high up! 2012.08.12. 11:57:18

@nu pagagyí:

Semmit nem értesz a rendszerből. Már maga az is egy beismerés a rendszer hibájáról, hogy az államtól bevétel esik el.
Az meg egy hibás válasz, hogy akkor az államnak "meg kellene máshonnan takarítania".

Jegyezzétek már meg a törvényt, miszerint a nyugdíjrendszer egy elkülönített alap!!! Ha abból kiveszel, nem tudsz máshol megtakarítani, csak ott. Csak a hozzá nem értő demagógok hiszik, hogy át lehet a pénzt tolni mondjuk az oktatásból a nyugdíjrendszerbe.
Hát ez funkcionálisan tiltva van, ráadásul a nyugdíjalap pont a gazdasági racionalitás miatt elkülönített és nem mosható össze semmi mással.

Szóval megtakaríthatsz, de csak a jelenbeli nyugdíjak csökkentésén keresztül.
Azt azért el tudom képzelni, hogy mit csinálnak belőled otthon, amikor kijelented az ősöknek, hogy holnaptól 20%-kal kevesebb nyugdíjt fognak kapni, mert te a pénzedet nem adod oda nekik, hanem elviszed privát számlára, hogy magadra költhesd 20 év múlva.

Biztos büszkék lsznek rá, hogy 20 évig anno lemondtak valamennyi jólétről, csak hogy felneveljenek téged. Hogy te aztán seggbe rúgd őket.
Amolyan jó libsi gyerekként.

Sir Galahad 2012.08.12. 12:15:38

@wmiki: Értékelem az iróniádat :)

sanyix 2012.08.12. 12:42:49

mi ebben az újdonság? aki nem tök hülye már 10 éve tudja hogy ebből nem lesz nyugdíj (nem nem az mnyp pénzek lenyúlásától nem lesz, már előtte úgy ment a finanszírozás meg a lenyúlás hogy így álltak a dolgok). Feketézni kell, és szépen félretenni a pénzt a bankba.

Pipas 2012.08.12. 13:10:46

@Advanced Flight: "Mert a mostani nyugdíjasok is fizettek annó járulékot, csak azóta volt egy-két kisebb dolog, rendszerváltás, 20 % infláció, ilyesmik.... "

A rendszerváltás előtt milyen színű nyugdíjjárulékot fizettek?

Sir Galahad 2012.08.12. 13:36:48

@wmiki: Mit kéne reagálnom? Nem néztem utána, hogy vajon a magyar politika sajátossága-e, hogy a nyugdíjasok szavazótábora a legnagyobb, így nincs esélye nyugdíjat csökkentő, befagyasztó kormánynak. Mivel Európa pl. elöregedőben van, a kontinensen valószínűleg nagyjából hasonló a helyzet - de nem tudom. Egy biztos: mivel a jelenlegi rendszer felosztó-kirovó jellegű, és ezen változtatni nemigen lehet, a viszonyok tartósan adottak, ugyanakkor az is igaz, hogy ez a szisztéma hosszú távon fenntarthatatlan. Magyarországon a jövedelmi viszonyok miatt az öngondoskodás egy szűk jómódú rétek privilégiuma, így ez a megoldás kiesik. Talán azt lehetne valamilyen formában megvalósítani, hogy a felnevelt dolgozó, adót és járulékot fizető gyerekek száma alapján számítsák a nyugdíjakat. Valójában most is a gyerekek járulékából fizetik a szülők nyugdíját, csak ez így nincs összekötve.

kozmoprolita 2012.08.12. 13:46:59

Szerintem az egyetlen tuti módszer arra, hogy halálunkig legyen miből élnünk az az, hogy halálunkig dolgozunk.
Sajnos.
Az ehhez szükséges két dolog: munkahely és erőnlét - talán ezeket saját hatáskörben még úgy-ahogy meg lehet oldani.
Az összes többi lutri.

wmіkі (törölt) · http://apostolimagyarkiralysag.hu/ 2012.08.12. 15:16:46

@fletwwod_mac: De ez nem fórum, ez blog. Miért baj ha nyitottan gondolkodom másról is?
Az fáj neked hogy a biom éppen nem rezonál a poszttal?

wmіkі (törölt) · http://apostolimagyarkiralysag.hu/ 2012.08.12. 15:18:53

@Sir Galahad: És aki felnevelt egy gyereket tisztességesen, de az meghal, megrokkan, bűnöző leszz, vagy nem dolgozik csak gyereket szül, az nem kaphat nyugdíjat?

wmіkі (törölt) · http://apostolimagyarkiralysag.hu/ 2012.08.12. 15:20:16

@sanyix: Pénzt a bankba? Hogy a rohadt multik, csányik gazdagodjanak és felcsútra szórlyák a pénzedet?

wmіkі (törölt) · http://apostolimagyarkiralysag.hu/ 2012.08.12. 15:22:06

@Sir Galahad: Ez nem írónia, csupán berezonált a biom 2450 megaherceg.

wmіkі (törölt) · http://apostolimagyarkiralysag.hu/ 2012.08.12. 15:25:31

@kistibor: "0,7/ házasság vagy élettársi kapcsolat.
Ahhoz, hogy egy társadalom újra termelje magát, 1,21 gyerekre van szükség. " - Aha. Egy házaság, 1.2 gyermek átlag. Ebböl hogy termelödik ujjra a társadalom? Nem vagyok elég nyitott arra hogy eztet megércsem.

wmіkі (törölt) · http://apostolimagyarkiralysag.hu/ 2012.08.12. 15:27:01

@high up!: "Jegyezzétek már meg a törvényt, miszerint a nyugdíjrendszer egy elkülönített alap!!!" - Melyik törvény ez te barom? Nincs olyan hogy nyugdíjalap.

Sir Galahad 2012.08.12. 15:28:58

@wmіkі: Vegyük sorba. 1: akinek idő előtt meghal a gyereke, vagy megrokkan, az kaphat nyugdíjat, mert azért az nem gyakoribb, mint hogy valakinek nyugdíjas kor előtt meghal a szülője - így képződik a rendszerben tartalék. 2: akinek bűnöző lesz a gyereke, az nem kap nyugdíjat - nevelt volna becsületes embert, kapna. 3: aki csak gyereket szül, de nem dolgozik, az abban az esetben kaphat, ha a gyereke adó- és járulékfizető polgár lesz. Kérdés, hogy munkavégzés nélkül hogy éri meg a nyugdíjas kort és nem hal éhen...

fletwwod_mac (törölt) · http://fusimisi.blog.hu 2012.08.12. 15:36:53

@high up!: Őszintén sajnálom, ha ennyire nem értetted meg mondókámat. Eszemben sincs színezni a jelenlegi rendszert, mert ez szervesen büdös! Minél inkább kevergetjük, annál inkább...

Engedtessék meg, de azért, hogy nem tudok tojást tojni, még megállapíthatom, hogy záp-e.

S talán lehet ötletem is arra, hogyan lehet a hitványul tojó tyúkot rávenni, hogy ne csak záptojást termeljen! (azért lehet a fórumban hozzászólni, véleményt mondani, vagy nem?)

Véletlen se gondoltam, hogy máról holnapra átalakulhat a nyugdíjrendszer, mert jön egy csodatevő szent. Azt jeleztem, hogy hogyan lehetne más, mint a jelenlegi. Rajtam kívül mindössze 2-3 kommentelő volt hasonló véleményen, a többiek (veled együtt) *mindenáron* a jelenlegit pátyolgatják, ki se láttok azon a bizonyos ablakon.
Az hogy ,,mindenütt így van'', számomra nem érv! (1milliárd légy nem tévedhet: Együnk tehénlepényt? Naugye...)

2. pontodra: Csupán jeleztem az illetőnek, aki szerint *csak* dolgozni kell, és szerinte minden ok lesz. Lesz itt kánaán, meg minden földi (náci) jó... hehe. Pont ez a gond, hogy ettől nem.

Egyébként veled ebben a részben egyetértek (csak abban nem, hogy mire ez a kioktató hangnem tőled): A nyugdíjig tartó munkahely, ,,vasfazék'' (ahogy a kínai mondaná) nem feltétlenül jár. És nem is beszéltünk azokról, akik minimálbéren vannak bejelentve, vagy ,,okosba'' kapják a fizetést - valameddig, aztán finito. Se meló, se nyögdíj, se befizetés. Ez (is) a jelenlegi rendszer tragédiája.

3.pontodra: ötvenen túl kénytelen vagyok külföldön munkát vállalni, mert itt már nem kellek senkinek. Nemcsak én, sok más jól képzett kollégám sem.
Most mondjam azt (dicsekedve), hogy határon túl előre felvesznek, pedig eredetileg csak október végétől lett volna szerződésbeli munkám ,,...addig is kitalálunk valami munkát Önnek...'' csak el ne menjek máshoz. Nyilván mindkettőnknek megéri majd, és nem a lábamat fogom lógatni ,,addig'' sem.
Tetszik ezt érteni? Mitől ennyire más? Erre kérek választ!

A gyerekcsinálást egyelőre szorgosan gyakorlom. Ha megfelelő gazd. helyzetem lesz, akkor még bele is vágok, ám vélhetően nem ebben az országban. Megbocsáss, de ezzel kapcsolatban sem fogom a Világbank engedélyét kérni! :)

Ha nem túl megerőltető számodra, akkor figyelmedbe ajánlom: www.fusimisi.blog.hu
,,Illa berek, nádak erek'' kezdetű cikkemet.

A cikkből némi betekintést nyerhetsz az itteni életbe. Nem állítom, hogy abszolút objektív, de ,,lehet jó'' helyzetkép. Különösen, ami Abszurdisztán keleti felét illeti.

Megköszönöm a lelátóról való bekiabálásodat,
kiváló tisztelettel

fletwwod_mac

(a fletwood_mac szó védett)

fletwwod_mac (törölt) · http://fusimisi.blog.hu 2012.08.12. 15:43:29

@wmіkі: nem fáj, dehogy.
Ám ha valami éppen érdekel, szívesebben olvasom a témával kapcsolatos dolgokat, más pedig kevésbé érdekel (néha bosszankodom kissé, mint az orvosos levélen, de azt nem te küldted).

Írj bármit, ha a posztolót nem zavarja, engem aztán nem fog zavarni.
Szept 1 után pedig végképp, mert nem lesz időm olvasni.

Szép napot!

high up! 2012.08.12. 15:46:09

@wmіkі:

Hát öcsém, a barom éppenséggel te vagy azzal, hogy azt se tudod, hogy mi az a nyugdíjalap, meg hogy ráadásul van olyan. Sok seggnyalás közben néha olvasni is kellene a világról valamit.

high up! 2012.08.12. 16:07:23

Bocsi, de lehet hogy én onnan kikabálok, ahonnan te tűnsz lelátóról kiabálónak. Annyit azonban megtudtam a blogodból, hogy te se tanultál olyan dolgokat, amelyekben osztod a kritikát meg a megoldásokat. Hajaj, ezzel van tele Magyaro, senki nem azt csinálja amihez ért, ezért mindent elkúrnak ebben az országban.
És még azt se fogják fel, hogy miért.

Mészáros Laci 2012.08.12. 16:25:07

@nu pagagyí:

"A MANYUP-ok több hozamot biztosítottak, mint amennyit az állam ígér."

ez jól hangzik, csak nem valós. volt olyan manyup, amely a magasabb kockázatú befektetéseken az államkötvényekhez képest magasabb hozamot produkált abban az időpontban, amikor a vagyont vissza kellett adnia.

a legtöbb manyup azonban rosszabb hozamot produkált. annó decibel csináltam egy összehasonlítást, ha a manyup a nevemre érkező járulékokat egyszerű 12 hónapos DKJ-be fektette volna, akkor kb 1.2 milka reálhozamot fizettek volna ki számomra. az én manyupom a jobbak között volt, így is kaptam több mint 600 rugót, szóval nem panaszkodom, csak ez mégis messze elmarad az 1.2 milkától.

"A pénztárak átlagban, infáció feletti hozamot produkáltak"

ez nagy öröm, ám a másik oldalon az államkötvényekre még magasabb hozamot kellett az államnak kipengetnie, mégpedig a tőlünk beszedett adóbevételekből lekanyarítva.

ez pont olyan, mint amikor hitelt veszel fel és berakod bankbetétbe. tuti, hogy a bank jár jól. ebben az esetben is az állam, járt jól. 1996-1997-ben, amikor az egész manyup rendszert összehozták, még a politikusok és mamlaszok voltak és beszopták az évtizedes marketingtapasztalattal rendelkező pénzintézetek reklámját.

Orbánról egy szót sem írtam, nem is akarok, egyelőre rendben van a vérnyomásom és ezen nem szeretnék változtatni.

Mészáros Laci 2012.08.12. 16:26:42

@nu pagagyí:

"ebben az esetben is az állam, járt jól."

túlszerkesztettem. szóval

ebben az esetben is a bank járt jól, az állam vett vel hitelt és rakta be betétként.

Mészáros Laci 2012.08.12. 16:30:26

@high up!:

"Csak a hozzá nem értő demagógok hiszik, hogy át lehet a pénzt tolni mondjuk az oktatásból a nyugdíjrendszerbe"

pedig valami ilyesmi történt.

a hozzá nem értő demagógok megnézik a központi költségvetés kiadásait, és azt látják, hogy a "magánnyugdíjpénztárba átlépők miatt kieső járulékbevétel pótlása" címen évről évre átment párszáz milliárd forint a ktgvetésből a nyugdíjalapba.

nem tudom neked felcímkézni, hogy ezt a pénzt honnan vették el, az oktatástól vagy máshonnan, de az biztos, hogy évről évre a költségvetés adóbevételeiből pótolták ezt összeget.

2012.08.12. 17:21:30

@Mészáros Laci: "ez jól hangzik, csak nem valós. volt olyan manyup, amely a magasabb kockázatú befektetéseken az államkötvényekhez képest magasabb hozamot produkált abban az időpontban, amikor a vagyont vissza kellett adnia."

Helytelen kovetkeztetes. Az allam a leheto legrosszabbkor vette ki a penzt, realizalta a veszteseget. a kotvenypiacon NEM veszunk ki penzt bukoban. Magyarul: a manyup penztartagok veszteseget az allam generalta.

2012.08.12. 17:29:23

@Mészáros Laci: A szemleleted ott bukik, hogy a tortenelemben minden 20 evben van egy valsag, ezt nem vette figyelembe senki. A manyup egy megtakaritasi forma, tozsdei kockazatokkal. az allami nyugdijalap egy biztositas, ahol kozos a riziko. Melyik a jobb, ha az egyen kockaztat, vagy ha a tarsadalom?
Ha az allamit nezed, azt a penzt, amit befizetsz, elkoltik, de azonnal. Lehetoseg sincs kamatoztatni. Tehat az allami kamatozas, akar allamkotvenyben egy szemfenyvesztes.
Raadasul ez mostmar ado , innentol kezdve elszamolni sem kell a befizeteseiddel.
Nyugodtan lehet mondjuk masra kolteni. Az allam pedig a leheto legrosszabb gazda. Beragadt a MOL vasarlas, ott a penz, de az allamnak, neked hasznot nem hozott meg, csak veszteseget. az igy generalt bukot valahonnan potolni kell.
A kibocsajtott allamkotvenyek kamata raadasul sokkal magasabb, mitha az allam szabna meg a forint alapu kotvenykibocsajtas eseten, amennyiben azt belfoldre tudja ertekesiteni, mondjuk a manyupoknak. Kotelezo volt a befektetes egy reszet allampapirban eszkozolni.
Sokkal szerencsesebb a forint kamat, ha azt a belfoldi vasarlok kapjak, mintha kulfoldi befektetok. Hadd ne reszletezzem, miert.

2012.08.12. 17:41:58

@high up!:" Az USA közte volt azoknak az országoknak, amelyek a manyupot az első olvasat után elutasították. Tehát a magyaroknál okosabbak e téren."

Kicsit mas a megkozelites: az USA eddig anon a velemenyen volt, hogy mindenki gondoskodjon magarol. Ez a valtozas az allam beleszolasa lenne a szabad akaratba, nalunk egy allami gondoskodas valtozott volna ongondoskodasra.
Anglia nyugdijrendszere ugy nez ki, hogy van egy kotelezo nyugdijbefizetesed, mint egy biztositas, ez nagyjabol semmire sem eleg. Max 300 font, hogy erezd a sulyat, a helyi ado, ingatlanonkent 100 font/ho.
Igaz, hogy keveset vonnak el a fizetesedbol nyugdij cimen.

2012.08.12. 17:44:33

@kistibor: Remek agymosast kaptal.

Globetrotter2014 2012.08.12. 20:42:43

@fletwwod_mac: de iylen nagyon kevés országban van. Mi tettünk efelé lépéseket, most ezt csinálták vissz, akár szükségszerű volt akár nem...

Demagóg dolog az állami nyugdíjt bankhoz hasoníátani. EGy vagyont fizettünk be 20 év alatt biztosításokra mégsem láttunk belőle semmit (eddig). Nem midnen szolgáltatás lineáris...

2012.08.12. 21:01:47

@wmiki: Szellemes. Latszik, hogyn mennyi onallo gondolatod van.

fletwwod_mac (törölt) · http://fusimisi.blog.hu 2012.08.12. 21:04:19

@high up!: Csak annyi a bibi, hogy magyar idő szerint 14.00-kor volt az utolsó látogatóm, az itteni kommentet pedig másfél órával *később* írtam. A tényektől ne hagyd magad zavartatni, az csak bolsevista trükk
(Tudod, van ott egy statisztika is, ami független a látogató gépének helyi idejétől).

,,...Hajaj, ezzel van tele Magyaro, senki nem azt csinálja amihez ért, ezért mindent elkúrnak ebben az országban.
És még azt se fogják fel, hogy miért...''

Te mondád! - hamar visszaszállt rád. A kommented szövege szerint fingod sincs arról, mivel foglalkozom.

Legközelebb ha ilyet füllentesz, legalább kattints rá! Ha nem is olvasod el, de benaplózza, mintha olvastad volna. Különben hevesebb vérmérsékletű kommentelők hazugnak fognak téged mondani.
Én csak küldök neked egy virtuális Negro cukrot, hogy legyen mivel világítanod!

>-O-<

Mészáros Laci 2012.08.12. 21:23:14

@Könnyen elkaptuk, uram!:

"Hadd ne reszletezzem, miert."

hú, ennyi mindent nem szabad egy hozzászólásban leírni, mert a vége az, hogy se füle se farka.

fletwwod_mac (törölt) · http://fusimisi.blog.hu 2012.08.12. 21:45:54

@ZF2: Lehet, hogy meredeken hangzik, rögtön az elején említettem, más lesz, mint a nagy átlag.
Valahol mégis jogos igénynek érzem, hogy a levont összeget legalább vissszakapja az áldozat.
Nem pluszt, segíjjt(sic!), hanem amit beadott. Elfogyott? Így járt, esetleg kérhet vmi segélykét(Vagy mégsem).

Amikor nincs miből, talán a jelenlegiben sem kellene minden éven inflációs emelés, stb., még ha lelketlenül hangzik is.

A népesség korfája megint érdekes kérdéseket vet fel, pl.: Dr. Hátramozdí Tóbiás dr. semleges phD.
45 évig rendesen befizetett és nyugdíja első évében elhunyt. Pénze marad a közösben.
Bocsánat a szóért, de a korhatár emelése meg a hiéna-szellemet erősíti:
sok pénz maradjon a kasszában az elhunytak után.

Szóval: lehet moralizálni pro és kontra.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2012.08.12. 23:54:41

@wmіkі: "Nincs olyan hogy nyugdíjalap."

Wáháháháhá!

Megint égés van Miki, megint... XD

dzsugasvili 2012.08.13. 01:56:01

@béla a görög: az ok, hogy nonszensz ma ezt elképzelni, biztos baromi szar volna ilyenre átállni, nyilván lenne fosztogatás is, stb. Én csak azt mondom, hogy mást nem nagyon tudok egy hirtelen elharapózó, talán háborúkkal is egybekötött nagy összeomlás alatt/után elképzelni azon kívül, hogy az ember magának termel valami ennivalót. Lehetne még valamiféle nagyobb, közösségi alapon szervezett közösségi önellátást is vizionálni, de azt én kizárnám a lehetségesek közül. Marad a családi szint. Netán az egyéni. A rablás meg a fosztogatás is csak akkor működik, ha van kit fosztogatni ugyebár...

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.08.13. 13:12:01

@stark: hát igen :x

elég nagy égés... az, hogy két nicket nem tudsz megkülönböztetni egymástól

persze esetedben már az is teljesítmény, hogy néhány egyszerűbb szót megértesz... :x
süti beállítások módosítása