sorok között

sorok között

Német tanácsadók

2012. június 18. - Politikai Ateista

Most már hivatalos, hogy a görög választások a nemzetközi elvárásoknak megfelelően alakultak, az Új Demokrácia lett a befutó, minden adott az Európa-barát koalíció létrehozására. Az MTV híradója szerint mindenki fellélegezhet, Damoklész kardja már nem lebeg a hellének feje felett. Ez a kijelentés azért meglehetős naivitást feltételez, a kifizethetetlen államadósság még nem szívódott fel.

 

A Financial Times német kiadása pénteken választási tanácsokat adott a görög választópolgároknak, a címoldalon magyarázták el nekik, hogy kire kellene szavazniuk, és miért. " Az országotok csak olyan pártok irányításával lesz képes megtartani az eurót, amelyek elfogadják a nemzetközi hitelezők feltételeit. Álljatok ellen Alexisz Tsziprasz, és a SZIRIZA demagógiájának." Az FT Deutshland felhívása német és görög nyelven is olvasható volt, és komoly felháborodást okozott Görögországban.

A választási eredmények általános eufóriát okoztak az európai politikosok köreiben, akik egyértelműen az Európa-barát pártokat szeretnék a kormány mögött látni. Herman Van Rompuy és Jose Manuel Barroso közös nyilatkozatban üdvözölte a fejleményeket, és kifejezték a reményüket, hogy a minél előbb sikerül összehozni a koalíciós kormányt. Az Új Demokrácia és a PASZOK koalíciós kormánya felett érzett mámor azonban számomra egy kicsit ellentmondásos, ugyanis ez a két párt - egymást váltva - irányította az országot a hetvenes évek közepe óta, ők voltak azok akiknek az kormányzása zátonyra futtatta Görögországot. Brüsszel és Berlin attól a politikai elittől várja a válság megoldását akik az Európai Központi Bank jelenlegi főnökével, az akkoriban még Goldman Sachs szinekben játszó Mario Draghi-val próbálták meg eltüntetni az államadósságot az EU bürokratáinak szemei elől.

Nem adok két évet sem ennek a kormánynak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr304594909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2012.06.18. 18:33:19

" Nem adok két évet sem ennek a kormánynak."

Nem is kell több . Ennyi idő alatt fillérekért eladnak minden fontosabb görög állami vagyontárgyat a német és francia multiknak.

Anti Anyag (törölt) 2012.06.18. 19:17:22

Ja, a kártalanítás meg lesz aztán jöhetnek a görög szabadságharcosok és oszthatják el a sok polipot.

Jól kib...tak magukkal ezek a görögök, kiadták a fegyvert a kezükből.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2012.06.18. 19:38:42

A kormány nem védi, hanem pusztítja a társainkat: rokkantak, elesettek, fogyatékossággal élők, idősek!

Vannak disznóságok, amiket már nem hagyhatunk annyiban. Nemcsak hogy hagyja az igen nehéz helyzetben lévő embertársainkat szenvedni, de még beléjük is rúg az intézkedéseikkel. Ezt nem hagyhatjuk, erről mindenkinek tudnia kell és követelni kell tőlük, hogy kezdjenek el valóban segíteni az embertársainkat. Minél többen tudnak erről, annál jobb.

1. Rokkantak, fogyatékossággal élők
Sokuktól elvették vagy lefaragták a támogatásukat, a nyugdíjat és a túlélésért harcolnak. A rokkant nyugdíj helyett 27 ezer Ft szociális segélyt kapnak. Ebből hogy lehet megélni?
A beteg/rokkant/ fogyatékkal élőket otthonukban ápoló családtagok megalázóan kevés , 26 550 ft-os ápolási díját most készül megvonni a kormány, arra kényszerítve ezen családokat, hogy a rokkant-járadékból / családi pótlékból éljenek meg, immáron ketten.
Sokukra az orvos csakúgy azt mondta, hogy szerintük semmi bajuk és munkába küldte. Ezek az emberek nem tudnak munkát végezni és bármikor utcára kerülhetnek. Több cukorbeteg azért nem kaphat már inzulint, mert nemhogy a drágább diétás ételt nem tudják megvenni, de még az alapvető élelmiszerekre is alig telik.
Az ,,amúgy egészségesnek tűnő! ám gyengén látás, avagy hallássérültség, siketség, esetleg epilepsia, sclerosi.muktiplex. miatt fogyatékkal élők pontosan az állapotuk miatt évek óta sehol sem kívánatos személyek a munkaerőpiacán…azaz, a jelenlegi kormány ennek tudtával, eleve,,Persona non grata”-nak és ,,nyűgnek, koloncnak” minősíti, valamint teljesen ellehetetleníti őket a felülvizsgálat során bevezetett ,jelenlegi pontrendszerrel.
Az állapot romlással is kidobják őket, hiába is fellebbeznek, miközben nincsen számukra megfelelő munkahely. Eladósodnak, kilátástalanságba lökik őket, és nem tudjuk merre hová.

Ilyen az álszent, embertelen, sunyi, simlis fideszes politika, tegyünk ellene!

J.László 2012.06.18. 19:45:28

Szegény görögök. Nyilván kezdődik a privatizáció. Aztán amikor eladtak mindent, kétszer akkora lesz az adósságuk. Ahogy ez lenni szokott. Amilyen a vérmérsékletük, fel fogják akasztani ezt a kormányt.

Brix 2012.06.18. 19:58:19

@Orbán szégyeld magad!: Tegyünk, el kell menni szavazni, és megbüntetni Orbánt!

dr. Bubó 2012.06.18. 20:03:33

lexarom a görögöket...

balkáni lusta csürhe...

tatamtatam 2012.06.18. 20:09:55

a Syriza 1milliószor elmondta, hogy euró- és EU-párti, nem akarja egyikből sem kiléptetni Görögországot. tehát az "uniópárti" erők kifejezés hülyeség.

2012.06.18. 20:12:25

"Graecia fides nulla fides!"

Ha jól emlékszem ezt már a rómaiak mondták.
Mi is változott azóta?

regress 2012.06.18. 20:14:39

@dr. Bubó: ejnye sztahanov elvtárs,,,te most miért a gép előtt ülsz??miért nem kapálsz?bunkó vagy bazd meg.ja meg a viktorodat is

Sírköves Slomó 2012.06.18. 21:08:13

Én sem adok 2 évet a koránynak. Amíg a követkző mentőcsomag el nem fogy, addig lesznek hatalmon.

béla a görög (törölt) 2012.06.18. 21:11:40

Na most azért tisztázzuk...
1) ez a XXI. század a lakosság 3/4-e városlakó gondolom a görögöknél is.
2) Szép dolog a földtúrás csak alacsony hatásfokú
3) Náluk katonai diktatúra volt (nálunk egypárt rendszer) - egyik sem egy élmény.

Szép dolog a szittya parasztromantika mondjuk 2 hétre egy nyári szabadságon, de mint életmódot azért szerintem nem kéne erőltetni.

Vagy lehet megpróbálni fenntartani a jelenlegi állapotot.

Mindkettőnek ára van. Szerintem a demokrácia jobb. És lehet a görögök is így gondolják ...

imres 2012.06.18. 21:16:55

"Az országotok csak olyan pártok irányításával lesz képes megtartani az eurót, amelyek elfogadják a nemzetközi hitelezők feltételeit. Álljatok ellen Alexisz Tsziprasz, és a SZIRIZA demagógiájának."

Ez önmagában is durva szöveg, függetlenül attól, hogy azok a pártok, akiknek a támogatását kérik, a válság okozói.
Ez a cinizmus aljas megnyilvánulása. Tipikus szélsőséges, liberális gondolkodás.
Amúgy, megítélésem szerint, az EU vezetői fölöslegesen verik a seggüket a földhöz. A helyzet és a kilátások most sem kedvezőbbek, mint a választások előtt. Kormányzati patthelyzet, a hagyományos pártok további amortizációja.

Sírköves Slomó 2012.06.18. 21:23:43

@imres: Pont annyi eszük van az Eus politikusoknak, mint az USÁkoknak. Azok 3-4 évente megemelik az eladósodási plafont és mehet a pénznyomda, ezek olyan országokat finanszíroznának csak azért, hogy több ember legyen a befolyásuk alatt, amelyek már sokszor bebizonyították hogy pénznyelők.

A politikai elit vagy kontraszelektált vagy a velejéig korrupt és a bankok zsebében van, ez világosan lejön abból, ahogy barroso és Rompuy reagált.

röhögő 2012.06.18. 21:36:30

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Ja! Te vagy aki szerint a manyup pénz az állami nyugdíjalapba került 85 százalékban. Ha nem haragszol, nem téged gondolunk gazdasági szakértőnek.

röhögő 2012.06.18. 21:38:05

@J.László: Akkor mit kellene tenni? Hagyni őket csődbe menni, vagy finanszírozni őket a végtelenségig? Na tessék megválaszolni!

mese1 2012.06.18. 21:40:12

@regress: Irigyled mi? Mond ki nyíltan amit a liberálisok mondanak, akinek a legjobban fáj azt kívánja... Magyarul szeretnél Orbán helyére kerülni...

Mérges 1234 2012.06.18. 22:04:29

@dr. Bubó:

Semmivel nem balkánibbak, mint mi magyarok.

Őket is asaját kormányaik emmizték ki, rabolták szét és osztották szét a lóvét a gazdagok között.

Görögország nagyon hasonló Magyarországhoz.

Nálunk annyi lett a különbség, hogy legalább mostmár nem a külföldiek hordják ki a lovét, csak a kormány emberei.....

Szerény vigasz.... :D

Wagem 2012.06.18. 22:05:08

Nem adtok még két évet sem??
Húúha...beszarunk.
Jobb lenne egy rabló csótány-libás kormány mi??
Ne reménykedjetek barmok..
Vagyis...reménykedhedtek,de a többség leszarja,hogy mennyit adnátok.
Hulladékok vagytok,azok is voltatok,azok is maradtok.
Ennyi mára .

dr. Bubó 2012.06.18. 22:07:44

@Wagem: te mekkora egy paraszt marha vagy...

nyilván a posztba bele se olvastál... csak a címet és már nyomod is...

minden fid eszes ijen buta... tessék itt a mint a példány...

smit 2...

Mérges 1234 2012.06.18. 22:09:10

@Wagem:

Szedjed már a bogyóat a kurva mindenedet, most a Görögökről van szó....

Te nagyon feszült vagy, nyugodj meg, Orbánék 2014-ig maradnak, hogy aztn mi lesz a fasz sem tudja, de az MSZP többet hatlomra nem kerül....

coremosh 2012.06.18. 22:16:40

@Wagem: p5ts. masrol van szo, de latom reflex...
amugy mar nincs tobbseg nyusziful.

Interlock (törölt) 2012.06.18. 22:17:29

@röhögő: azt hiszem, én már tavaly kivágtam volna őket a monetáris unióból, de hát én csak egy picike indulatember vagyok, nem számít a véleményem.
Csak a hírekből, blogokból tájékozódom, nem vagyok görög, nem is utálom őket, de azt mondom: tőlem lehet tizenakárhányadik havi nyugdíjuk, vagy fizetésük; kaphatnak prémiumot a reggel 9 előtti munkakezdésért, tarthatnak bevallatlan úszómedencét szarásig, építkezhetnek engedély és adózás nélkül, ahogy akarnak - ha kitermelik a fedezetét. Mostanra bukott ki nagyon, mostantól kellene szembenézniük azzal, hogy ami elfogadott / elvárt volt, netalán járt is, az a jövőben változhat, sőt, mindenféleképp változni is fog: az jár, ami jut.
Én két lehetőséget tennék eléjük:
- közös megegyezéssel vállalt hiánycél, törlesztési ütemezés, mittudomén (aki pénzügyes, annak kell tudnia): a görög kormány szabadon dönthet, honnan mit vág le, mit csinál máshogy, mit ad el, és mit nem; "kintről" nem szól bele senki, nem okoskodik, ezt oldják meg a választóikkal; közös pénz, közös háttér addig van, amíg tartják magukat a vállalásaikhoz.
- megegyezés hiánya, feltételek komoly társadalmi elutasítása, háborús állapotok, vagy be nem tartott vállalások esetén egyezség bontva, Görögország szabad, a nyugati bankok és kormányok pedig megeszik, amit évek alatt főztek.
Nem értek hozzá, de nem nagyon látok olyan opciót, ahol ez a nyúlós sztori hosszabb ideig húzható maradna; annyira meg nem vagyok genyó, hogy kintről jelöljék meg, mit áldozzanak be az eurótagságért, vagy akár az uniós tagságért. Oldják meg, aztán akár sikerül, akár nem, a felelőseik házon belül maradnak.
Csak szerintem mindenki dirigálni akar majd nekik, és ebből sokkal nagyobb baj lehet, mint egy tervezett, előkészített görög csődből.

Lev Menachem 2012.06.18. 22:48:02

OFF

@dr. Bubó: te csak kussolj, egy kanyival se vagy jobb

"görög = balkáni lusta csürhe", "minden fideszes hülye" 1 bites logikáddal te sem javítottál a kommentek átlag színvonalán

Lev Menachem 2012.06.18. 22:50:33

Csak a hecc kedvéért elnéztem volna, ahogy az imf delegáltak és a pofozkodó neonáci leülnek egy asztalhoz tárgyalni.

puffatag 2012.06.18. 22:51:36

@Mérges 1234: te butus, biztosan maszop vezette kormány lesz 2014-től... egyébként, akik a maszopot hibáztatják a fidesz 2/3-ért, majd a fideszt hibáztathatják a maszop győzelméért

bastian 2012.06.18. 23:01:57

Nem érdemes a népeket hibáztatni, mindig a vezetők a hibásak, nem a lakosság vezeti nyomorba az országokat, hanem a gazember vezetők. Ezen valójában ilyen módon segíteni sem lehet, mert ha esetleg nem úgy szavazna a nép, ahogy elvárják, akkor vagy meghamisítják az eredményeket vagy addig szavaztatják őket, amíg arra szavaznak amit kierőszakolnak tőlük.
Aki lusta, meg ilyen-olyan görögökről beszél, annak nem sok élettapasztalata van, gondolom szerinte Bangladesben is azért éheznek, meg nyomorognak az emberek, mert rohadt semmirekellők.

dr. Bubó 2012.06.18. 23:03:51

@Lev Menachem:

"görög = balkáni lusta csürhe" lyo ez erős talán... biztos nem minden görög bűnöző/naplopó, csak a nagyrésze...

de ezzel mi a fond? "minden fideszes hülye" ???

Interlock (törölt) 2012.06.18. 23:13:08

@bastian: "Nem érdemes a népeket hibáztatni, mindig a vezetők a hibásak"
A vezetők pont olyanok, amilyeneket a nép akar magának. Ne gyere ezzel a hamisítgatós / újraszavaztatós dologgal, patakokban folyna a politikusvér, ha igazad lenne.
Igazából a nép felelőssége, de nem hibás az: inkább szereti azt hallani, amit amúgy is gondol, és aki kimondja, arra szavaz. Amikor a vezetőség elkúrja, a másik ígérgetőre szavaz, aztán vissza a régire, néha ezt-azt még megfuttat, de a "nagy nevek" maradnak. A nép hagyja magát végig sosem gondolt ígéretekkel becsapni, mert már régen volt annyira éhes, hogy a hazugságokat nyakonveréssel tolerálja...

Sírköves Slomó 2012.06.18. 23:28:50

@puffatag: biztosan maszop vezette kormány lesz 2014-től...

No az érdekes lenne.

gigacherry 2012.06.18. 23:36:44

@J.László: Szerintem ne magadból indulj ki.

gigacherry 2012.06.18. 23:41:22

@dr. Bubó: Nem mellesleg, ha a "többség" olyan mint ő, akkor nem nagy dicsőség hozzájuk tartozni. Mondjuk egyébként sem.

gigacherry 2012.06.18. 23:45:09

@puffatag: LOOOOL pontosan. Ugyanúgy lesznek elvek nélkül, csakazértis leadott szavazatok az MSZP-re, mint ahogy annak idején a Fideszt választották sokan, és ha ezt valamelyik Fideszes kifogásolja, akkor csak gondoljon arra, hogy jött össze 2010-ben a kétharmad.

dr. Bubó 2012.06.18. 23:46:23

@gigacherry: ojanok mind...

hál'isten ezek az orbán barmai mind buta lusta luzerek

legelőbb ők hullanak az adók és az infláció suja alatt...

mind meggebednek... 2 706 292 (-1 mikovec távol)...

a saját birkáit fajja fel a felcsúti aranylábú csodacsatár

Kenedy1 2012.06.18. 23:49:28

A zsidók nem fogják hagyni hogy a görögök eldobják az eurot.

defenestratio · http://www.youtube.com/watch?v=SEuBeH4LCyU 2012.06.19. 00:14:37

@Lev Menachem: de csak akkor, ha nőkkel tárgyalnak, hátha kap hármat Lagarde asszony is

Doktor Kotász 2012.06.19. 01:12:18

@Wagem: Ez a cikk a görögökről szól te retardált!

bandigyerek 2012.06.19. 05:06:26

@Wagem: Nahát, az agyrák éhen döglene benned....

midnight coder 2012.06.19. 06:46:13

@Interlock: Igazából az egész alapkoncepció szar. Nem lehet különböző társadalmakat, kultúrákat, gazdaságokat behozni egy valuta alá. Ez akkor működhetett volna, ha úgy megy mint mondjuk az USA-ban: van a dollár, de közös az állam, a közigazgatás, az adórendszer, a nyelv is - azaz lényegében egy ország. Az, hogy a monetáris politikát egységesítjük úgy, hogy közben minden más különbözik, eleve eszement elképzelés volt. Persze működhetett volna _majdnem_ megegyező országok között, mint Pl. francia-német és a skandinávok, de ebbe bevenni a görögöket, spanyolokat, olaszokat elég érdekes ötlet.

A nagyobb gond pedig az, hogy Európa akkor is nyakig lenne a szarban, ha nem lennének gorögök. Az alapvető gondot, azt hogy a világra már rég nem az van írva, hogy Made In EU és Made In USA, hanem az hogy Made In China ez nem fogja megoldani.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.06.19. 06:57:24

LOL, Berlinből közölték az ukázt. Már nem is kell takargatni semmit, lehet nyíltan.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.06.19. 06:59:54

@Interlock: Ja, mondjuk úgy sajnálni egy jó részüket én sem tudom. De amúgy az zsírtuti, hogy a bankok nem fogják megeni, amit főztek. Nagyobb annál a befolyásuk a politikára, nem fognak egy centet se bukni, ha rajtuk múlik :S

pjm 2012.06.19. 07:24:04

@J.László: szerintem az igazság leírásához nem kell fizetettnek lenni. Ha fizetik, örülj, hogy van hangja az igazságnak, mert a sok agymosott veri kemény fidesznyik nem szeret azzal szembenézni, hogy szép lassú éhhalálra kényszerít embereket. Az már büdös lenne. Az anyját már nem hagyná cukorbetegségben meghalni, bár lehet, hogy a zorbán ezt is parancsba adta, azzal is kevesebb a nyugger, a nemzeti együttműködési rendszerben több pénz mehet a stadionépítóknek. Igenis álszent szemét banda, a lelkiismeretükkel nem lesz baj. Menjen oda a parlamentből ezekhez a rokkantakhoz, és mondja a szemükbe: nem kelletek, dögöljetek meg. A másik szégye a seggnyaló orvos banda, aki szemrebbenés nélkül modta apámnak, hogy az ő korában már nem adják az életmentő gyógyszert, mert túl drága. Egy olyannak, aki az életét tette fel ezért az országért. Építsenek csak focistadionokat, rohadt kőmíves kelemenek. sok ember vére fogja a falakat tartani!!!

midnight coder 2012.06.19. 07:49:48

@pjm: Kis hazánkban a 90-es évek óta bevett gyakorlat hogy a polgár lerokkantosítja magát. Anno ezzel oldották meg a felszámolt cuculista nagyvállalatokból kikerülő 50-60 éves képezhetetlen kétkezi melósok problémáját, és azóta a dolog úgy maradt. Bár elven van felülvizsgálat, ma is sok-sok nemzetiségi él Pl. ebből. És ezeket mind te meg én, és a többi adófizető tartjuk el. Egész falvakat.

A kezeléseknek pedig tudtommal szabvány protokollja van, a dokik nem igazán térhetnek el túl sokat jobbra vagy balra - bár az igaz, hogy a magyar egészségügy olyan amilyen, de ez mindig is olyan volt. El kell menni másik dokihoz. De persze van olyan is, hogy egy adott gyógyszert bizonyos kor felett tényleg nem adnak, mert esetleg a gyógyszer hamarabb megöli mint a betegség.

Balt 2012.06.19. 08:32:46

@puffatag: Erre ne vegyél mérget, 2000 főt sikerült összetrombitálni vasárnapra a teljes baloldali spektrumból, Szolidaritástól a DK-ig... (Inkluzíve maszop, persze.)

Martian (törölt) 2012.06.19. 08:44:17

@midnight coder: hát igen, a megoldáshoz kéne vagy 1 millió olyan új mmunkahely, ahol a (sokszor már félig leépült) embereket lehetne foglalkoztatni.
Máskülönben vagy marad a segély/rokkantnyugdíj vagy jön a tömegnyomor.

Kutchek (törölt) 2012.06.19. 08:56:56

Lehet, hogy a szavazás egy nagy kamu volt. Az IMF manipulálta az eredményeket. /Vicc!/

Amúgy meg 2 év alatt sok minden történhet. Lehet visszafizethetnek valamit az adósságból. Lehet, hogy fellendül az EU-s gazdaság. Lehet, hogy kicsit centralizálják addig az egészest.
Ha mindez megvan, akkor már nyugodt szívvel ki lehet baszni ezt az ingyenélő bagázst.

Ami tuti, hogy ha most csődölnének be, akkor esélye se lenne a spanyoloknak, portugáloknak, olaszoknak, magyaroknak. Nrekünk nem lenne jó a 350-es EUR vagy 300-as USD.
A görögökkel csak tartatják a "frontot", amíg a többi próbál felkészülni...

NA YA! 2012.06.19. 09:18:10

A megoldás előbb, vagy utóbb úgyis csak a USE lesz! Mindenki megláthassa!;)

Void Bunkoid 2012.06.19. 10:06:40

@ColT: én már megmondtam igazából tíz évvel ezelőtt is, hogy a németek csak megcsinálják.

Ami nem ment 70 éve tankkal, most majd megy bankkal.

Sírköves Slomó 2012.06.19. 10:33:52

@Void Bunkoid: Ja csak 70 éve németek irányították Németországot, ma pedig cion bölcsei. Van új a nap alatt.

Void Bunkoid 2012.06.19. 10:52:55

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: hát ezért is a bank, és nem a tank a hódítás eszköze :)

a dojcsland überallesz attól még marad.

Anti Anyag (törölt) 2012.06.19. 10:52:56

A németek felismerték, meghódíthatják a világot, csak be kell vonniuk a zsidókat is.

Sírköves Slomó 2012.06.19. 10:54:47

@Anti Anyag: Mondjuk Európát. Az USA vagy 100 éve az övék(nem a németeké).

valaki76 (törölt) 2012.06.19. 11:10:06

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

vagy a Vatikáné:) minden konteós rég tudja, hogy a "rócsild" csak az egyház, egész konkrétan az akkoriban feloszlatott jezsuita rend, pénzét kezelte:)

valaki76 (törölt) 2012.06.19. 11:11:34

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

és ha már konspirációs teóriáknál tartunk, tényleg teljesen valószínűtlen, hogy a Rothschild bankház légüres térben emelkedett volna fel... strómanok voltak azok, más pénzét kezelték:)

valaki76 (törölt) 2012.06.19. 11:19:16

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

A katolikus egyház és a bankrendszer evolúciója kapcsán ajánlom az alábbi WIKIPEDIA szócikkeket

History of the Knights Templar/Bankers
en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Knights_Templar#Bankers
History of banking/Crusades
History_of_banking#Italian_bankers
en.wikipedia.org/wiki/Lombard_banking#History

„Therefore, this knowledge was available most readily to JESUITS and Jews, who consequently played a major role in European finance. Generally the Jesuits took the role of go-between with heads of state, while the Jews manned the low-end pawnshops”

Contractum_trinius
Avignon_Exchange
Bank of the Holy Spirit
House_of_Medici
en.wikipedia.org/wiki/List_of_popes_from_the_Medici_family
en.wikipedia.org/wiki/Medici_bank

Nem akartam túl sok linket berakni, ha érdekel a téma rátalálsz a többi wikipedia szócikkre

+ a „Money, bank credit and economic cycles” című könyvből ajánlom a „THE CANONICAL BAN ON USURY AND THE “DEPOSITUM CONFESSATUM” című részt is
mises.org/books/desoto.pdf

PS: érdekes egybeesés, hogy a középkorban
• Itália volt Európa legfejlettebb része
• Itálában jelentek meg az első proto-kapitalista termelési rendszerek
• Itália volt a bank- és a pénzpiac központja
• Itália volt a reneszánsz és a felvilágosodás szülőföldje
• Ill. Észak és Közép-Itália széttagolt városállamok mozaikjából állt

valaki76 (törölt) 2012.06.19. 11:22:44

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

ezt azért még külön is belinkelem:)

jó tudni, hogy az első "FOREX" piac a pápai udvar árnyékában jött lére Avignonban
en.wikipedia.org/wiki/Avignon_Exchange

Anti Anyag (törölt) 2012.06.19. 11:22:58

@valaki76: Az a gond, hogy elég régóta jobb üzlet kölcsönadni, mint termelni.

Most szívás van, mert túl sokan kaptak kölcsön és nem tudják visszafizetni. (Ezért van az IMF) és persze jönnek az Orbánfélék a reformjaikkal, akiktől persze félnek mint a tűztől, mert leveszi őket. (Ezért kapott végül is Orbán egy csomó kokit és sallert, igaz, adott is).

Pedig azzal együtt erre a dologra az orbánfélék jelentik a megoldást.

valaki76 (törölt) 2012.06.19. 11:25:14

@Anti Anyag:

egy fenét, a fedezet nélküli pénzteremtés a valódi biznisz

a valódi megtakarításra épülő hitelezés nagyon komoly lemondásról szól

valaki76 (törölt) 2012.06.19. 11:27:51

@Anti Anyag:

"Az a gond, hogy elég régóta jobb üzlet kölcsönadni, mint termelni. "

szvsz

jelenleg csak a "kisember" takarít meg

a többiek hitelből élnek, vagy az éppen aktuális monetáris politikai fordulatok mentén spekulálnak

megtakarítani és kölcsönadni nem nagy biznisz... csak buksz rajta...

Sírköves Slomó 2012.06.19. 11:31:09

@valaki76: Nem hiszem, hogy a középkori pénzügy fontos alapja a kapitalista pénzügynek. Igazából a bankok a nagy felfedezések korában kezdtek erősödni, és a korlátolt felelősségü társaságok rt-k is akkortól datálódnak.
A KK még Rómához képest is erősen beszükült világkereskedelmet hozott.

Sírköves Slomó 2012.06.19. 11:34:38

@valaki76: egy fenét, a fedezet nélküli pénzteremtés a valódi biznisz

a valódi megtakarításra épülő hitelezés nagyon komoly lemondásról szól

Igen.

Valódi megtakarítás? Hol? Ha mindenki minden pénzt kifizetne amivel tartozik eltünne a pénz döntő része a rendszerből.

Lófasz Hadnagy - A Magyar Köztársaság Állampolgára 2012.06.19. 11:39:01

Két évet sem adsz? Okés. Akkor két év múlva ugrik a számukra az ajró és viselik a következményeit.

valaki76 (törölt) 2012.06.19. 12:01:01

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

"Nem hiszem, hogy a középkori pénzügy fontos alapja a kapitalista pénzügynek"

onnan indul a jelenlegi rendszer

az alábbi linken pl. már írogattam erről
oriblog.blog.hu/2012/03/24/itt_senki_nem_erti_mire_lenne_jo_egy_nemzetallam/fullcommentlist/1#c16233939

"Igazából a bankok a nagy felfedezések korában kezdtek erősödni"

a nagy felfedezések pontosan a bankok által biztosított "kockázati TŐKÉNEK" köszönhették a létüket, lásd pl a Welser bankár családot
en.wikipedia.org/wiki/Welser

akik végül nemcsak hiteleztek a spanyol királynak, hanem pl. Venezuela gyarmatosításában is kulcsszerepet játszottak
en.wikipedia.org/wiki/Klein-Venedig

"és a korlátolt felelősségü társaságok rt-k is akkortól datálódnak. "
ebben azért annyira nem lennék biztos, pl. a korlátolt felelősség fogalma a kánonjogban és az angol szokásjogban már a XV. században megjelent, de szerintem a római jogban is megvolt már, ill. le merném fogadni, hogy az arabok is ismerték.

valaki76 (törölt) 2012.06.19. 12:02:42

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

ok, de ebben az esetben nem a valódi hitel és a kamat a probléma

Sírköves Slomó 2012.06.19. 12:13:38

@valaki76: A XVII. század végén hitelezhetett először a Bank of England jóval többet, mint amennyi betétje volt, ott jelent meg a résztartalék-rendszer tudtommal először. És ez volt az alapja a felfedező-gyarmatosításnak.

Void Bunkoid 2012.06.19. 12:17:11

Ú, mecsoda összeesküvéselméletek bukkannak itt fel, valahogy a templomosok nem maradhattak ki, kötelező elem :)

Az illuminátusok mikor jönnek? :)

valaki76 (törölt) 2012.06.19. 12:24:47

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

tudom, hogy az:)

klikk az alábbi cikkre:

Inflation and the Fall of the Roman Empire
mises.org/daily/3663

a setét középkor a római hiperinflációtól, (állami pénzrontástól) ill. az abból következő gazdasági összeomlásra adott kézi-vezérléses állami választól datálódik

ergo

a kereszténységnek semmi köze sincs a középkori mélyrepüléshez

a kapitalista rendszer kibontakozásához viszont annál több van

ez a rendszer nem légüres térben jött létre

valaki76 (törölt) 2012.06.19. 12:29:54

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

hát rosszul tudod, a résztartalék rendszer lényegében egyidős a pénzrendszerrel

BTW

a XVI. században a spanyol skolasztikusok olyan jól ismerték a számlapénz fogalmát, hogy még egy szép latin nevet is adtak neki, pont néhány nappal ezelőtt kommenteltem erről, klikk alább:
sorkoz.blog.hu/2012/06/14/az_europai_kotvenylufi/fullcommentlist/1#c16995875

valaki76 (törölt) 2012.06.19. 12:31:33

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

ja és már a spanyol gyarmatosítás is bankhitelre épült, résztartalékos bankokból, klikk alább:
sorkoz.blog.hu/2012/06/14/az_europai_kotvenylufi/fullcommentlist/1#c16995965

pjm 2012.06.19. 12:48:28

@midnight coder: Kis hazánkban az is szokás, hogy rokkantkártyát tesz az A csilliós audijára, mega porséra. Azt hagyjuk, hogy kishazánkban mi a bevett szokás. Akkor is pénzért az orvosok (is) megszexuálták volna az édes mamájukat. Én arról beszélek, akinek nincs lába és mégsem rokkant. Meg a fateromról, akinek a kisdoki elmondta, hogy milyen gyógyszer kell, a nagydokibácsi meg azt mondta, hogy nem is beteg. Aztán a fekete piacon csak megvette a kisdoki segítségével 1,5 milláért és azóta jól van.A kezelés szabvány protokolját meg hagyd a fenébe, mert a protokolba nem fér bele minden ember. Mint a kínai borotválkozógép: eleinte különbözőek a fejek, de csak eleinte... A pénzzel meg addig van gond, amíg önálló árucikként meg tud jelenni. Ha nem az, csak fizetőeszköz, akkor rendesebben kezelik majd a dolgokat. Tényleg egy összehasonlító szerepe kellene legyen. Hány kenyeret ér egy autó...

Sírköves Slomó 2012.06.19. 12:58:53

@valaki76: Egyik linked sem ír olyat, hogy volt résztartalék Spanyolországban. Az aranybehozatal általi inflációról van szó.

A KK-hoz a kereszténységnek az ég egy adta világon semmilyen köze sem volt. -Ezt írtad, erre reagáltam.

valaki76 (törölt) 2012.06.19. 13:18:26

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

„The JESUIT Luis de Molina was sympathetic to FRACTIONAL RESERVE-BANKING and confused the nature of two different contracts, loans and deposits, which Azpilcueta and Saravia de la Calle had clearly differentiated from each other previously. A more relevant aspect is that Molina was the first theorist to discover, in 1597, therefore much earlier than Pennington in 1826, that BANK DEPOSITS ARE PART OF THE MONETARY SUPPLY. He even proposed the name "WRITTEN MONEY", "CHIROGRAPHIS PECUNIARIUM" in Latin, to refer to the written documents that were accepted in trade as bank money”
www.jesushuertadesoto.com/fronts/frontdemariana.htm

valaki76 (törölt) 2012.06.19. 13:19:57

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

BTW

az arany mindig is nagyon drága volt... nem nagyon találkozott azzal az átlagember... az inkább ezüstpénzben gondolkodott...

Sírköves Slomó 2012.06.19. 13:21:43

@valaki76: Ha 1597ben élt ÉS 'theorist' volt akkor hogyan épült a spanyol gyarmatosítás résztartalékos bankhitelre? Milyen spanyol bank alkalmazott résztartalékos rendszert?

valaki76 (törölt) 2012.06.19. 13:27:47

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

a számlapénzteremtés kb. 2500 évre tekint vissza...

valaki76 (törölt) 2012.06.19. 13:31:12

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

Mi több az első kvázi-központi bank se a Bank of England volt, hanem a Ptolemaida istenkirályok Királyi Bankja Alexandriában:) (2300 évvel ezelőtt)

„For the receipt of money-payments the ROYAL BANKS (trapezai) were the appointed organ. The HEAD BANK IN ALEXANDRIA — the main receiving office of the kingdom — had its LOCAL BRANCH in the capital of each nome, and SMALLER BRANCHES in the smaller towns and villages. Each bank was presided over by an OFFICIAL with the title "BANKER" (trapezites). Upon this system of banks the whole FINANCIAL ADMINISTRATION of the kingdom was based. They served not only as organs by which the state drew in money, but also as the organs through which the state paid out money for any local purpose for which the banker was authorized by a competent authority to make a payment in the king's service. Papyri and potsherds show us how CLOSELY all this business was checked and CONTROLLEDI”

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Gazetteer/Places/Africa/Egypt/_Texts/BEVHOP/5C*.html

Sírköves Slomó 2012.06.19. 13:42:14

@valaki76: számlapénz+résztartalék nekem 2 nem összefüggő fogalom. Számlapénz a full reserve rendszerben is van, nem?

Sírköves Slomó 2012.06.19. 13:43:45

@valaki76: Központi bank is lehet full reserve, ezt sem értem hogyan jön ide.

valaki76 (törölt) 2012.06.19. 13:52:16

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

kb. úgy hogy ez egyáltalán nem volt full reserve:)

nem ismered a bankrendszer történetét

a Ptolemaida állami-pénzrendszer masszív monetizálásról szólt, a sztori végül inflációs-robbanással és mély gazdasági válsággal végződött

olyan rossz hírű volt ez a történet, hogy közel 2000 évig senki sem próbálkozott hasonlóval

PS: a Cambridge University Press kiadó gondozásában egy nagyon jó könyv jelent meg erről mostanság

némi méltatás a könyvről

„It argues that the introduction of coinage happened slowly, spreading gradually from Alexandria into the chora. Under Ptolemy II, however, Egypt was AGGRESSIVELY MONETISED. Using both numismatic and papyrological evidence, the workings of a rural monetary economy are reconstructed where coinage was in high demand, but in short supply. It is argued that by the middle of the third century BC Egypt was MUCH MORE THOROUGHLY MONETISED than is usually assumed, but that the degree of monetisation was sustained only by an EXTENSIVE CREDIT ECONOMY as well as ad hoc commutation of monetary payments into kind. Contextualising the complexities of CREDIT AND BANKING in rural Egypt, the book offers a fresh picture of their function in the ancient economy

Contents
Introduction; 1. Questions and issues; 2. The historical background; Part I. Money and Coinage: 1. The money of the King; 2. MONETISING THE COUNTRYSIDE; Part II. Cash and Kind: 3. Taxes; 4. Bronze and silver; 5. Rents; 6. Wages; Part III. DEBT AND CREDIT: 7. Formal loans (List 1–2); 8. EXTENDING THE CREDIT ECONOMY (Lists 3–5); 9. Leases and labour contracts; 10. CREDIT IN A SOCIAL CONTEXT; PART IV. BANKING: 11. BANKS AND MONEY SUPPLY; 12. BANKING AND BUSINESS; Conclusion; Appendices”
Money in Ptolemaic Egypt
From the Macedonian Conquest to the End of the Third Century BC

www.cambridge.org/aus/catalogue/catalogue.asp?isbn=9780521852647

valaki76 (törölt) 2012.06.19. 13:53:21

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

számlapénz van a full reserve rendszerben, de számlapénz-TEREMTÉS nincs

valaki76 (törölt) 2012.06.19. 14:03:20

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

a betét kihitelezése hatalmas kísértés... és ez kb. egyidős a bankokkal... a görögök már nagyon messzire jutottak ebben a játékban

a római jog azonban nagyon határozottan állást foglalt a résztartalékos gyakorlat ellen

a kiskapukat megnyitó fogalmi zűrzavar a kánonjognak egészen konkrétan az egyházi uzsoramizériának köszönhető

a XVI. században bevett gyakorlat volt a részleges tartalékolás, ezt jól alátámasztják a periodikusan bekövetkező csődhullámok a bankbizniszben

DE

a bankokat ekkor még senki sem szervezte kötelező alapon rendszerbe... és ez viszonylag szűk keretek közé szorította a számlapénzteremtést

mises.org/books/desoto.pdf

a spanyol királyság a XVI.-XVII. században döbbenetes mértékben eladósodott még a fragmentált résztartalékos bankrendszer mellett is

www.wcfia.harvard.edu/sites/default/files/borrowerfromhell.pdf

Sírköves Slomó 2012.06.19. 14:07:52

@valaki76: A betét kihelyezés naná hogy egyidős a bankokkal, ennek sincs köze a résztartalékhoz.

Az uzsora tilalom tudtommal azt jelentette hogy nem lehet kamatra pénzt adni, szóval nem értem hogy jön ide. Nem azt tiltották hogy nemlétező, hanem azt hogy létező pénzt ne adjanak ki kamatra.

valaki76 (törölt) 2012.06.19. 14:10:29

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

attól tartok, hogy még az alapfogalmakkal sem vagy tisztában

teljes tartalékolás mellett a betét a bankban marad, nem hitelezheted ki

valaki76 (törölt) 2012.06.19. 14:14:39

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

az uzsoramizéria lényegében a bankrendszer egyházi kontrollját jelentette

az volt az uzsora amire az egyház azt mondta, hogy az

és persze volt egy rakás kánonjog által szentesített kreatív kiskapu...

ebben a rendszerben mindenki szerepet játszott

pl. az is szerepet játszott aki hitelbe adta a pénzét... eljátszotta azt, hogy a hitel tulajdonképpen betét... és ezért olyan konstrukciókat kreáltak ahol a kamat MÁS NÉVEN futott

a totális fogalomzavar innen eredeztethető.. és a jelenlegi bankrendszer ebből a zűrzavarból nőtt ki...

Sírköves Slomó 2012.06.19. 14:16:30

@valaki76: ....:)

Ez jó. Nyilván akkor abból él a bank, hogy kamatot fizet a betétre és abból keres pénzt, hogy.....

Na, miből?

Az egyszerü, full resrve bankrendszer alapja hogy max. annyi hitelt ad ki a bank magas kamtra, amennyi betétje van alacsony kamatra.

valaki76 (törölt) 2012.06.19. 14:21:05

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

full reserve bank esetén a betét után nem kapsz semmilyen kamatot, sőt te fizetsz azért, hogy megőrzik a pénzed

a full reserve bank kb. olyan mint egy pénzraktár, olyan mint a mai SZÉFszolgáltatás

valaki76 (törölt) 2012.06.19. 14:22:15

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

az alapok tekintetében az alábbi könyvet ajánlom

mises.org/Books/mysteryofbanking.pdf

további szép napot! :)
süti beállítások módosítása