sorok között

sorok között

Halottnak a csók

2012. június 15. - Politikai Ateista

Az Egan-Jones leminősítette Spanyolországot.

Ez a hír önmagában még nem szenzáció. A három nagy hitelminősítő már megtette a magáét, a szinte ismeretlen, az államadósságok minősítésében még züldfülű Egan-Jones véleménye nem kelt különösebb visszhangot. (B - CCC+ negatív kilátással)

Korábban már írtam az Egan-Jones minősítőről, arról a cégről amelynek üzletpolitikája alapjaiban tér el a három nagyétól. Amíg a Fitch, a Moody's, és az S&P a kibocsátókkal fizetteti meg a minősítés díját, az Egan-Jones a vevőkkel, ha szükségük volt rá. A három nagy üzleti modellje nagyban hozzájárult az amerikai ingatlanpiaci válság kialakulásához. A befektetési bankok teherautóval hordták minősíttetni a rendkívül kockázatos szemetüket (CDO), és ezen a hitelminősítők nagyon szépen kerestek. Ha valamely minősítő habozott volna megadni a legbiztonságosabb befektetéseknek járó AAA osztályzatot, akkor a későbbiekben a bankárok valószínűleg nem tartottak volna igényt a szolgálataikra. Az én szememben a nagy minősítők már hitelüket vesztették, nem mintha ez akármit is jelentene, azt pedig végképp nem, hogy az Egan-Jones elemzői tévedhetetlenek. Az viszont biztosnak látszik, hogy sokkal kevésbé korrupt mint a többiek, akiket a gazdasági kiadványok előszeretettel idéznek. Persze az államadósságok minősítése más üzlet.

 

Ahogy a bejegyzés elején már említettem a spanyol leminősítés ténye önmagában még nem hír, szeretnék néhány részletet kiemelni a leminősítéshez fűzött elemzésből, hogy pontosan mire is alapozták döntést. Az Egan-Jones szerint a spanyol államcsőd esélye 18%. A problémák között említik a magas adósságfinanszírozási költségeket, a magas államháztartási hiányt (9.6%), és a GDP várható csökkenését, valamint az aggasztó szintű munkanélküliséget (24.4%). Az elemzők rámutatnak még a növekvő szociális kiadásokra amelyek 29 milliárd euróval növekedtek 2008-2011 között, miközben az állami bevételek ugyanebben az időszakban 3 milliárd euróval csappantak meg. Az államadósság 100 milliárdos mentőcsomaggal kalkulálva várhatóan meghaladja a GDP 90%-kát, az előrejelzett államháztartási hiány nélkül. Az államadósság évente minimum 110 milliárd euróval fog növekedni a következő időszakban, amelyhez jelentős mértékben hozzájárulnak a megnövekedett szociális kiadások, és az adósságfinanszírozás emelkedő költségei.

A 100 milliárdos mentőcsomag nem old meg semmit, csak időhúzásra elég. Külön érdekessé teszi a dolgot a spanyol miniszterelnök nyilatkozata, aki azt találta üzenni a közelmúltban, hogy Spanyolország nem Uganda. Most már valóban nem, Uganda ugyanis B-besorolással rendelkezik.

Nem tartozik szorosan ide, de az Egan-Jones a múlt héten az Egyesült Királyság besorolását is lerontotta.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr194588383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása