sorok között

sorok között

Velünk élő korrupció

2012. június 12. - Politikai Ateista

Ha blogírásra adja valaki a fejét akkor igyekeznie kell aktuálisnak maradni. Nekem ez ritkán sikerül, de azt tudom, hogy ezzel a bejegyzéssel nem lesz problémám mert a témája hazánkban mindig aktuális, nem múlik el úgy hét, hogy egy újabb botrány ne látna napvilágot. És ez aggasztó. Véleményem szerint a korrupciót akkor tekinthetjük társadalmilag veszélyes szintűnek ha a létezését szinte már az élet természetes velejárójaként könyveljük el.

Machiavelli szerint a birodalmak bukásának egyik fő oka a korrupció. Talán nem mindenki ért vele egyet, de Görögország intő példa lehet arra, hogy Machiavelli több évszázados megállapításai napjainban is komoly jelentőséggel bírnak. Görögország az eurózóna legkorruptabb állama, és talán nem véletlen, hogy a problémák ott ütköztek ki elsőként a valutaunió határain belül.

 

 

A korrupció vagy megvesztegetés olyan törvénybe vagy közerkölcsbe ütköző cselekedet, aminek során valaki pénzért vagy más juttatásért vagy juttására való kilátásért cserébe jogosulatlan előnyhöz juttat másokat. - Wikipedia

Mindamellet, hogy a wikipédia definícióját általában véve egyértelműnek találom - és még véletlenül sem szeretném megkérdőjelezni - azt gondolom, hogy lehet még finomítani a dolgon, és talán érdemes más irányból is megközelíteni a kérdéskört. A problémák megoldásának első lépése a forrásuk és természetük pontos felismerése, mint ahogy a betegség leküzdésének első lépése is a diagnózissal kezdődik. A helyes meghatározás elengedhetetlen, és ez annyira egyértelműnek hangzik, hogy feleslegesnek tűnhet egyáltalán szót pazarolni rá, azonban könnyen elsétálunk a tény mellett, hogy számos gazdasági és társadalmi problémánk meghatározása nem fedi teljesen a valóságot, aminek az az oka, hogy a fogalmaink egy része téves meggyőződésekre alapulnak. Ez jelentősen korlátozza a problémák megközelítésének lehetséges irányait, a helyes diagnózis felállítását.

Az én rövid korrupció-meghatározásom nagyjából így hangzik: A korrupció az önérdek és a közérdek közötti konfliktus megnyilvánulása. Elismerem, ez némi magyarázatra szorulhat, és ebben a formában csak akkor tekinthető helytállónak ha a politikai, illetve a közigazgatási intézményrendszerhez köthető hivatali korrupcióról van szó, de ez bejegyzés a szándékaim szerint elsősorban erről fog szólni.

Abban a pillanatban amikor egy közfeladatot ellátó személy rábólint egy megvesztegetési ajánlatra, akkor szóban forgó döntéshozó - legyen az rendőr, képviselő, polgármester vagy mezei ügyintéző - a saját személyes érdekeit a rá bízott közfeladat, a közérdek képviselete elé sorolja.

Az ember ösztönszerűen elsősorban a saját érdekeire van tekintettel, ebből következik, hogy a korrupció ellenes küzdelem jelenleg alkalmazott, jobbára adminisztrációs módszerei (a klasszikus büntetés-jutalmazás) általában az alapvető emberi természet elleni költséges, és a legtöbb esetben hiábavaló harcban nyilvánulnak meg. A különböző szankcióknak csak addig van visszatartó ereje amíg a várható büntetés, és a lebukás esélye meghaladja a korrupcióból származó előny mértékét. A jutalmazással is nagyjából ez a helyzet, azzal a különbséggel, hogy a közfeledat ellátásából és a hivatali visszélésből származó előnyök nem zárják ki egymást. A korrupció visszaszorítása érdekében magas fizetéssel munkába állított adónyomozók esetében az élet már bizonyította, hogy az átlagon felüli juttatások nem garantálják az ártatlanságot. A kínai példa pedig a súlyos büntetések visszatartó erejét kérdőjelezi meg.

El kell fogadnunk, hogy az emberi lény bizonyos mértékben önző, de ez nem jelenti azt, hogy a korrupció létezését természetesnek kell vennünk. Az emberek szocializációját és viselkedését jelentősen befolyásolja a környezetük, erősen kételkedem abban, hogy civilizációnk létezése óta akárki is eleve korruptként jött volna a világra. Ha a bennünket körülvevő környezet korrupt, nagy valószínűséggel mi is könnyebben elfogadjuk a jelenség létezését, illetve veszünk részt benne, ha lehetőségünk nyílik rá. Szélsőséges esetben kifejezetten úgy is tűnhet, hogy a társadalmi berendezkedés azokat hozza helyzetbe, illetve juttatja előnyökhöz akik szerepet vállalnak a hivatali visszaélések változatos megnyilvánulási formáiban. Egy ilyen társadalomban a becsület a személyes érvényesülés béklyójává válik, és a szabálykövető magatartást nevetséges elvárni az állampolgároktól, különösen akkor ha a politikai elit is látványosan kihasítja a saját szeletét a korrupciós-tortából.

A korrupció rendszerhiba, olyan rendszerek betegsége amelyek alapvető törvényszerűségeket, és az emberi tényezőt hagyják figyelmen kívül. A rendszer konstrukciós defektjének mértékét jól tükrözi a korrupció kiterjedtsége, illetve az ellene zajló harc anyagi ráfordításainak mértéke. Az a rendszer, vagy közigazgatási egység amelynek működtetése nagyarányú antikorrupciós intézkedések nélkül problémás, illetve komoly hatékonységvesztést szenved el, a véleményem szerint működésképtelen.

Itt szeretnék egy pillanatra kitérni egy olyan téveszmére amellyel gyakran találkozom, nevezetesen a szegénység és a korrupció kapcsolatára.

Első pillantásra könnyen le lehetne vonni azt a következtetést, hogy a kevésbé jómódú országok lakói hajlamosabbak a korrupcióra, de én azon az állásponton vagyok, hogy ennek a fordítottja sokkal közelebb áll a valósághoz: a kiterjedt korrupció az egyik fő tényezője a társadalmak elszegényedésének. Ha igaz lenne, hogy a szegénység szüli a korrupciót akkor ez országos szinten is megnyilvánulna, és jobbára csak az szegényebb társadalmi csoportokat, a ranglétra alacsonyabb fokán álló köztisztviselőket érintené, és mint tudjuk ez nem így van.

Szerettem volna még a lehetséges megoldásokkal is foglalkozni, de ez az írás már így is olvashatatlanul hosszú lett, ezért inkább két részre bontom, és a kiutakról egy másik bejegyzésben fogok elmélkedni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr524567497

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Már csak egyet kell aludni, aztán felpörög a gazdaság... 2012.06.12. 09:31:56

Ma napvilágra került megint egy csomó lehangoló adat. Nem, hogy a remélt stagnálás nem lesz meg, de már a gazdaságunk zsugorodásának mértékéért is imádkozni kell, hiszen az minden elemzői várakozásnál rosszabbat mutat. Normális körülmények között termé...

Trackback: Magyar faroknak magyar csalán való 2012.06.12. 09:30:30

Két éve van kormányon a FIDESZ-KDNP. Két év telt el, amiről azt halljuk, hogy nagy és csodás dolgok történtek, még akkor is, ha ebből egyelőre nem látunk semmit sem. Két olyan év, ami után még mindig csak addig jutottunk, hogy a FIDESZ minden őt érő tö...

Trackback: Magyar faroknak magyar csalán való 2012.06.12. 09:30:05

Két éve van kormányon a FIDESZ-KDNP. Két év telt el, amiről azt halljuk, hogy nagy és csodás dolgok történtek, még akkor is, ha ebből egyelőre nem látunk semmit sem. Két olyan év, ami után még mindig csak addig jutottunk, hogy a FIDESZ minden őt érő tö...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. Bubó 2012.06.12. 09:30:35

fides mafia

előre megfontoltan, bűnszervezetben hazaárulás, nemzetvesztés, országrontás...

Putyilov gyári melós 2012.06.12. 10:02:59

A blogíró téved.
Magyarországon a korrupció nem rendszerhiba, hanem maga a rendszer.

Szédítően felívelő vagyonosodást látni a teljes magyar gazdasági-politikai szférában.
20-25-30 éve a legtöbbjük csóró szakadt volt, a seggük is kilógott a gatyából.

Egynek se szorgos munkából, kockáról kockára lett a vagyona, hiába hazudja ezt Lázár, legfőképp önmagának!
Az elit összes tagjának vagyona kapcsolati hálóból, stiklikből, kiskapukból, korrupcióból, erkölcstelenségből származik.

Gyorsabb volt a vagyonosodásuk, mint a múlt század eredeti tőkefelhalmozásos amerikájának milliomosaié.

Ezért fuldoklik korrupcióban az ország, a rendszer ezen alapul, züllöttségen, szemforgató hazugságokon, gátlástalanságon, a vezetők erkölcstelen kapzsiságán, a normaszegésen, vagy a szabályok pénzért személyre való szabásán.
Ez csak kicsúcsosodott az Orbán érában.

"FEJÉTŐL BŰZLIK A HAL FARKA!"

bankvezér 2012.06.12. 10:06:05

Egy kis pénzért el tudnám intézni, hogy Magyarország jobb helyre kerüljön a korrupciós listán. :)))

Martian (törölt) 2012.06.12. 10:15:02

@Putyilov gyári melós: az egész világon a jelenlegi gazdasági-társadalmi rendszer elválaszthatatlan lényege (lásd lobbizások, alapítványok, EU, stb.) a korrupció.

Az egyes országok között látható különbség abban rejlik, hogy a korrupcióban résztvevők hol mennyire kisstílűek... az alacsony korrupciós mutatójú országokban a "kisember" alig találkozik ilyesmivel, ott pár millió Euros nagyságrend alatt nem nagyon mozdulnak rá a korrupt megoldásokra... viszont ha nagyban csinálják, akkor gondosan konspirálnak.

laci_52 2012.06.12. 10:25:00

Vegyük észre, hogy kis hazánkban a korrupciónak történelmi hagyománya van(lásd Móricz: Rokonok).

Ameddig az emberek többsége a vesztegetőt ügyesnek és nem bűnözőnek minősíti, ez így is fog maradni, belátható időn belül ebben nem lesz változás.

talicskás munkásember 2012.06.12. 11:06:14

Megélhetési korrupció ez, ne is mondjatok mást... Ez nálunk valóban történelmi hagyomány, a folklór része, inkább érdekessé, mint bűnössé teszi a polgárokat. Korunk hőse a Vállalkozó, aki átalányadózik, a családtagokat is EVÁ-san foglalkoztatja, a fogkefét is elszámolja, utólag vezet útnyilvántartást (erre szoftverek is léteznek), dupla összegért dolgozik az állami vagy önkormányzati megrendeléseken, átrázza az "ügyfeleit". Mi vagyunk ezek mind...

logikusan@ · http://logikusan.blogspot.hu 2012.06.12. 11:30:41

Ha a kiutakról akarsz elmélkedni: A korrupció büntetési tételét meg kell emelni: teljes vagyonelkobzás, vagy, ha csak a gyanú áll fenn, de nem bizonyítható: társadalomból való kiközösítés. Lázár pl. nyilvánvalóan sohasem tudná visszafizetni az általa okozott anyagi veszteséget Hódmezővásárhelynek, és nem is lehet rábizonyítani, hogy önös érdekből okozta. De, hogy ezek után még társadalmilag megbecsült, jól kereső, sikeres vezető is legyen, az nonszensz. Egy listát kéne megjelentetni azokról, akik kárt okoztak a társadalomnak, és ezekkel tilos lenne szóba állni. Persze kérdés, hogy ki döntené el ki kerüljen rá, és mennyiért lehetne nem rákerülni:)

nyekk 2012.06.12. 11:37:11

Már Mátyás király idején volt korrupció (népmesében dokumentáltan) A csillagszemű juhász (vagy hasonszőrű)ajándékot visz a királynak. minden ajtón álló csak úgy engedi be a juhászt, ha az ajándékért várható jutalom felét nekik ígéri a juhász, aki aztán mint köztudott száz botütést kér a királytól. (Az ilyen malőrök megelőzésére ma már előre kérik a zsozsót az "ajtónállók")

Lucky Larry Silverstein 2012.06.12. 11:53:54

Nem vagyunk korruptabbak mint az EU nagyobb oszágai, szegénységünk dacára.

Megsüvegelendő.

Pan Modry 2012.06.12. 12:05:44

@Lucky Larry Silverstein:

A korrupcio nem a tunete a szegenysegnek hanem az oka.

lobaszopiatej 2012.06.12. 12:14:32

Úgyis Gyurcsány a hibás, kár is a korrupcióról itten elmélkedni!

Putyilov gyári melós 2012.06.12. 14:27:21

@logikusan@:

Nálunk épp az ellenkező tendenciát látod.
Egy kifli ellopásáért éveket lehet kapni, egy senkinek kárt nem okozó gyorshajtás százezrekbe kerülhet, 10 és 100 milliárdok elsumákolása viszont SEMMILYEN KOCKÁZATTAL VAGY BÜNTETÉSSEL SEM JÁR!

Sőt, rá van verve a választókra, ő a hibás, minek szavazott ilyeneket a hatalomba.

Putyilov gyári melós 2012.06.12. 14:28:36

@Lucky Larry Silverstein:
Nekem az a tapasztalatom, hogy az ilyen szövegekkel a legkorruptabbak adnak felmentést önmaguknak.

Putyilov gyári melós 2012.06.12. 14:40:24

Amúgy nem is a korrupció a legszörnyűbb, hanem a fiatalok, a társadalom TUDATOS LEZÜLLESZTÉSE!

"A MAGYAR FIATALOK 80%-A SZERINT NEM ÉRI MEG MA BECSÜLETESNEK LENNI"
www.transparency.hu/Fiatalok_es_korrupcio?bind_info=index&bind_id=0

Ez a fennálló rendszer totális csődje!
süti beállítások módosítása