sorok között

sorok között

Ezüstfedezetű drachmával az euró ellen

2012. június 08. - Politikai Ateista

Lehet, hogy semmi nem lesz az egészből, de figyelemreméltó események vannak kibontakozóban a görög színfalak mögött.

Már tettem említést Max Keiser-ről a kiugrott brókerről akinek saját műsora van az orosz Russia Today, és az iráni Press TV hírcsatornákon, ahol híreket elemezget, és olyan gazdasági szakértőkkel beszélget akiket a mainstream média messzire elkerül. A műsorai azon kívül, hogy nagyon tanúságosak még meglehetősen szórakoztatóak is, legalábbis szerintem. Annyit még feltétlenül tudni kell róla, hogy a fedezet nélküli fizetőeszközök esküdt ellensége.

A múlt heti műsorában Hugo Salinas mexikói milliárdossal készített interjút aki szerint kiugrás esetén megoldást jelenthetne Görögország számára ha ezüstfedezetű nemzeti fizetőeszközt vezetnének be.

Az interjú végén Max Keiser megjegyezte, hogy tárgyalniuk kellene a SZIRIZA elnökével, és megkérdezte Salinas-t, hogy van-e magánrepülője.

Néhány nap múlva Max Keiser a twitteren keresztül keresett operatőrt a görögországi tárgyalásaik megörökítésére, tegnap pedig a következő képeket töltötte fel a weboldalára.

A képek szerint Keiser és Salinas megérkeztek Athénba az ezüstdrachma tervével, az a kérdés, hogy Tsziprasz hajlandó lesz-e fogadni őket, és fontolóra venni a tervüket.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr664573947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

piefke 2012.06.09. 09:46:50

"A műsorai azon kívül, hogy nagyon tanúságosak még meglehetősen szórakoztatóak is..." - nem "tanúságos", hanem tanulságos!

Az meg sokat elmond, hogy hol szerepel a fickó... Már várom, hogy feltűnjön az ECHO TV-ben is, Bogár László partnereként.:-)

csbaly 2012.06.09. 12:26:08

@piefke: Gratulálok.... remek hozzáállás... talán inkább azon kéne gondolkozni, hogy ezek az emberek, akiknek a szakmai múltja bőven elég kéne hogy legyen arra, hogy meghallgassuk a véleményüket, miért szorulnak ezekre a perifériás csatornákra... Boros is hülye, hiszen csak MNB igazgató, több bank vezére és pénzügyminiszter volt... tipikusan egy olyan hozzászólás, ami megmutatja, hogy szakmailag semmi közöd az egészhez...

sanyix 2012.06.09. 12:38:37

@csbaly: hagyjad, ő "liberális" neki nincsenek előítéletei (csak az van neki) :)

fikanick 2012.06.09. 12:57:28

@csbaly: Ennek a fickonak a "szakmai eloelete" olyasmi, amirol kb ennyit lehet tudni osszesen, allitolag volt neki olyanja.

A szakmai eloeletenek abszolut megfelelo tiszteletet kapott piefketol es tokre igaza volt benne, hogy ravilagitott, hogy kik emelik a csavot a pajzsukra. Iran es Oroszorszag.

sanyix 2012.06.09. 13:01:32

@fikanick: tehát ha mondjuk olyanok emelik mint az USA akik egy szép nagy válságba húzták bele a világot(nem először), segélyezik a bankokat, a felelősöket nem keresik, a törvénykezés elősegíti a mutyit, azért nagyobb tisztelet jár? ÉÉÉRTEM, a szokásos kettős mérce :)

sanyix 2012.06.09. 13:03:09

@fikanick: egyébként az is fura, ha valakinek van USÁtól származó "jó" szakmai előítélete, ha azt mondja gond van a mai gazdasági rendszerrel, 1 pillanat alatt átkerül a "hiteltelen" kategóriába.

fikanick 2012.06.09. 14:00:14

@sanyix: Nezd, hat Iranban foleg tokre szeretik az idiotakat, akik odamennek propagandat csinalni a nyugat ellen azzal, hogy odakoltoznek, ugyhogy ha ennyire szimpatikusak ezek az orszagok, azt gyanitom hogy Oroszorszag is orulne az olyannak, mint te, akik teljes szivukbol gondoljak, hogy egy ilyenfajta totalitarius rendszerben, mint azok, jobb az elet.

Megfontolasra javaslom meg Eszak-Koreat es Sziriat is.

valaki76 (törölt) 2012.06.09. 14:06:25

@piefke:

összevesznének:)

max kaiser egy szabadpiachívő silverbug-nak tűnik
en.wikipedia.org/wiki/Max_Keiser#Crash_JP_Morgan_-_buy_silver

Bogár úr pedig egy állam- és bankópréshívő(nacionalista)szocialista

Mikka-Makka 2012.06.09. 14:10:23

@sanyix: te nem értesz hozzá szal ne fölényeskedj
USA tehet az európai adósságválságról?kényszerítették a kormányokat a költekezésre v hogy?
Segélyezik a bankokat? hát pont azért kezdődött a válság mert az elsőt a lehman brotherst hagyták bebukni és láncreakciót indított be, ezután minden kormány jobbnak látta megmenteni a nagy bankjait
törvénykezésben meg pont nagyon komoly szigorításokat fogadott el az Obama kormány a bankokkal szemben, kérdéses h elég-e de az irány mindenképpen pozitív
Érted, nem az a problem ha kritizálod a jelenlegi rendszert(mert bőven van rá ok) hanem a hogyan
az elfogultságról meg annyit, h "ti" meg tipikusan piedesztára emeltek mindenkit aki kritizálja a rendszert mindegy mekkora butaságokat állít..szal minimum kölcsönös ez is.

valaki76 (törölt) 2012.06.09. 14:11:32

@fikanick:

Irán és Oroszo gold bug, ill. silverbug műsorai nem a szabadpiacról, hanem az USD hegemónia bírálatáról szólnak

az már más kérdés, hogy a gold bug, ill. a silver bug közösség elsősorban elkötelezett szabadpiac-hívőkből áll... innentől kezdve érdekesek ezek a műsorok... szabadpiachívők autoriter rendszerek kellős közepén:)

valaki76 (törölt) 2012.06.09. 14:15:23

@sanyix:

tisztában vagy azzal, hogy az efféle (pl. Max Kaiser-féle) szabadpiachívők lényegében a jelenlegi állam 90%-át lebontanák? (privatizálnák)

valaki76 (törölt) 2012.06.09. 14:17:10

BTW

Görögo jelenleg nem ezüst hanem PAPÍR-pénz és printert akar:)

valaki76 (törölt) 2012.06.09. 14:18:39

ami kb annyit jelen, hogy a görög MAGÁNEMBER tényleg nagyon jól fog járni az ezüsttel, az arannyal...

de ez csak magánstratégia lesz...

valaki76 (törölt) 2012.06.09. 14:22:10

@sanyix:

a silver bug közösség tipikusan klasszikus liberalizmus (libertarianizmus) fan-okból áll, kb. a piacot éltetik és mindent privatizálni akarnak (még az oktatást és az egészségügyet is, két jelszavuk van: 1. privatizáció,2. dereguláció)

sanyix 2012.06.09. 14:28:43

@Mikka-Makka: Igen az usa tehet az egész világ válságáról, ugyanis ők tolják orrba szájba a nézeteiket mindenkinek, ők képzik a sok majmot és küldik szét "szakérteni".

A válság pont azért kezdődött, mert korrupt politikusok segítségével a bankok, szépen leépítettek minden korlátot amit a '29-es válság után hoztak. Jóval a válság előtt egyértelmű volt, hogy nagyon nem lesz jó vége annak amit a 90-es, de főleg a 2000-es években műveltek. Nem érdekelt senkit, mert akik megszedték magukat belőle azok voltak döntéshozó szerepben.

Obama pofázott sok szépet arról hogy mekkora elszámoltatás lesz, milyen korlátokat fog bevezetni az ilyen válságok megelőzésére... a kampány miatt. Aztán kb semmit sem csinált, elkaptak egy két kishalat, meg hoztak 3 látszat törvényt.

Tudod ha valaki nem hisz egy vallásban az nem jelenti azt hogy nem ért hozzá ;)

@fikanick: Mióta függ össze az államforma és a gazdasági rendszer? Nem tudsz mit kitalálni hogy kötekedj? Idióta...
Miért nem mondod ki nyíltan: aki nem támogatja az usa által nyomott gazdaságpolitikát, az komcsi, ellenség, eretnek :D

sanyix 2012.06.09. 14:31:43

@valaki76: nem tudom, nem néztem utána ennek a faszinak. A vallásos fanatikus hozzászólók miatt írtam, akik ugye rögtön aláznak mindenkit aki a vallásuktól eltérőt mond, úgy hogy azt sem tudják ki, mit akar, "ahol nem mi vagyunk, ott az ellenség" alapon.

flamer 2012.06.09. 16:07:03

@sanyix: "Mióta függ össze az államforma és a gazdasági rendszer?"

Mióta NEM függenek össze?

Globetrotter2014 2012.06.09. 16:42:02

Vicces amikor valaki annyiar örül egy alternatív véleménynek, hogy minden mainstream véleményt sélre söpör, és képes azt az egy alternatív megoldást látni, függetlenül attól hogy honnan jön és miért.

Nyilván sokaknak tetsztene a világban az ha az euro szétesne. Sokkal lazábban lehetne spekulálni, ha úgy adódik akár a DMmel is játszadozni, a világ nagy gazdasági hatalmai pedig örömmel látnák hogy az EU tagállamok összes tartalékát az emészti fel hogy a visszaálíltott valutakígyót prpbálják egyben tartani a hetente ismétlődő spekulatív támadások miatt.

Persze lehet hogy a görögök középtávon akár még jobban is járnának, csak az összes többi tagállam járna rosszabbul...

Nem vélelten hogy a Görögnek nem enkedték meg hogy kimaradjanak, miközben a Dánok, Svédek vagy angolok kimaradhattak.

AZ Euro nem egy jutalom vagy adomány hanem egy kötelezettség, amiből csak akkor lehet kibújni ha anékkül is vállalják hogy preudens módon gazdálkodnak...

flamer 2012.06.09. 16:55:40

Egyébként az kiderült, hogy miért lenne jó a görögöknek az, ha az eurózónából való kiválás után sem lehetne saját fiskális politikájuk, hanem egyszerűen az ezüstárfolyamhoz csavaroznák a drachmát?

csbaly 2012.06.09. 17:19:28

@fikanick: en.wikipedia.org/wiki/Max_Keiser#Early_career

Azért ez több egy picivel, mint a semmi szerintem... nem hiszem, hogy bármelyik hozzászóló (beleértve engem is) ennek a tizedét fel tudná mutatni... Egyébként pedig amilyen elveket vall és amit mond a mai világgazdasági berendezkedésről, azt éppen elég neves közgazdász, Nobel díjas stb. osztja ahhoz, hogy komolyan kéne venni...

vomit 2012.06.09. 19:15:53

@valaki76: ha eleguk van az adosrabszolgasagbol, elegendo volna visszavenniuk a penzkibocsatas jogat. es az ezustfedezet sem egeto, mert nem az anyaga definialja a sound money-t, hanem hogy ki bocsatja forgalomba, es milyen feltetelekkel.
www.youtube.com/watch?v=SixS1JMDgUk#t=420s
az kamatteher nelkul keringo penz olyan eszkoz, ami meg a hulyek kezeben is csodakat muvel
www.webofdebt.com/articles/bankrupt-germany.php
"Within two years, the unemployment problem
had been solved and the country was back on
its feet. It had a solid, stable currency,
no debt, and no inflation, at a time when
millions of people in the United States
and other Western countries were still out
of work and living on welfare."

valaki76 (törölt) 2012.06.09. 19:22:42

Mexikó ezüstnagyhatalom
silverinvestingnews.com/4760/silver-mining-in-mexico.html

gondolom Salinas is tele van ezüstbánya-rlszvényekkel:)

valaki76 (törölt) 2012.06.09. 19:31:16

@vomit:

hogy mit kéne visszavenni?

ha ma belősz mondjuk 20 millió forint számlapénzt a rendszerbe (mondjuk lakáshitelként)

akkor már a lakásépítés alatt rengeteg adó vándorol a központi költségvetésbe (ÁFA, SZJA, társasági adó, járulékok, osztalékadó stb.)

és a munkabér, ill. a profit elköltésekor is kőkeményen adózol (ÁFA)

után az általad elköltött munkabér, profit másnál jelenik meg aki szintén ADÓZIK belőle, majd ÁFA mellett fogyaszt

és ez így megy tovább...

abban az esetben ha az állam nem költekezne vadul, végül MINDEN (ÚJONNAN TEREMTETT) PÉNZ AZ ÁLLAMKASSZÁBAN KÖTNE KI

ergo

senki sem adta át a bankjegykibocsátás jogát senkinek, a bankjegykibocsátás továbbra is állami monopólium

ezt a show-műsort az állam futtatja

egyszerűen így HATÉKONYABB... a közvetlen állami pénznyomtatás sokkal rosszabb lenne (mellesleg milliószor kipróbálták, egyenes út a hiperinfláció vagy a szocialista tervgazdálkodás felé)

valaki76 (törölt) 2012.06.09. 19:39:09

@vomit:

tehát az állam az adókivetési jogával élve minden további nélkül elvonhatja - és el is vonja - az (újonnan teremtett) pénzt a gazdaságból

az államadósságot pedig egyszerűen szép lassan (néha gyorsabban) elinflálják

fragmentált szabadpiaci bankrendszer és (tiszta) árupénzstandard mellett döbbenetesen DRÁGA LENNE A HITEL

és az államok illetve a magánszemélyek döntő többsége HITELKÉPTELEN LENNE... senki sem adna nekik hitelt...

valaki76 (törölt) 2012.06.09. 19:51:11

@vomit:

klikk az alábbi grafikonra (UK GDP arányos adósságállomány történet 1692-napjaink)
www.ukpublicspending.co.uk/include/uk_debt_full.png

MIt érdemes itt észrevenni?

az alábbiakat:
1. árupénzstandardon a az angol állam HITELKÉPTELEN volt... csak rövid lejáratra kapott hitel nagyon drágán...
2. aztán megcsinálták a privilegizált Bank of England-et és az állam könnyen jutott hitelhez el is adósodott döbbenetesen - a jelenlegi GDP arányos államadósság HÁROMSZOROSÁRA rúgott a Napóleoni háborúk végén az adósságállomány
3. utána az állam lényegében leépítette magát, visszafizette a hiteleit és afféle aranystandardra alapozott laissez faire rendszer irányába indult el - ez volt az Egyesült Királyság és a brit birodalom aranykora
4. utána a világháborúk, ill. a jóléti rendszerek mentén a XX. század elején újra eladósodott Nagy Britannia
5. és ezt az adóssághalmot a II. világháború után 40 év alatt egyszerűen szép lassan ELINFLÁLTÁK (érdekes, hogy ez a fantasztikusan sikeres elinflálás masszív hanyatlást hozott Angliának...)

valaki76 (törölt) 2012.06.09. 19:52:31

@vomit:

kamatmentes papírpénz = ADÓ

valaki76 (törölt) 2012.06.09. 20:00:55

@vomit:

klikk a következő grafikonra (USA GDP arányos állami kiadások 1900-napjaink)
www.usgovernmentspending.com/include/usgs_chart2p21.png

kitűnően látszik az, hogy a FED és a mai bankrendszer alapvetően állami buli

az utóbbi 112 évben az állam hatalmasra nőtt az USÁ-ban

a FED és a kereskedelmi bankok nélkül ez nem ment volna

1900 tájékán még kötelező közoktatás sem volt az USÁ-ban... az állam lényegében minimális szerepet játszott, mindössze a GDP 6.9%-t osztották újra, ma ez az érték durván 40%.

vomit 2012.06.09. 20:03:03

@valaki76: a penz letezese jelenleg csak kamat fejeben tortenhet. nem az allam bocsatja ki, hanem "valakinek" tartozik vele az orszag, es ennek fejeben fedezetnek felajanljak a teljes adobevetelt.
es maganzsebbe vandorol az a kamat.
www.webofdebt.com/excerpts/introduction.php

egymas mellett kivaloan tud forgalomban keringeni a kamatospenz es az orszag sajat penze, amig az elobbi lassan eltunik a forgalombol.
www.rapidtrends.com/it-almost-became-money-united-states-notes-versus-federal-reserve-notes/

valaki76 (törölt) 2012.06.09. 20:08:37

@vomit:

magánzsebbe???

akkor, hogy nőtt ilyen hatalmasra az állam mindenhol? :)

valaki76 (törölt) 2012.06.09. 20:11:28

@vomit:

hogy tudtak az államok a bankóprés birtokában olyan háborúkat vívni ahol a GDP 70-80%-át !!!!!!!!!!! hadi-kiadásokra fordították? pl. I világháború, második világháború...

1914- és 1918 ill. 1939 és 1945 között ez volt az ún. hadigazdálkodás

flamer 2012.06.09. 20:22:51

@vomit: "ha eleguk van az adosrabszolgasagbol, elegendo volna visszavenniuk a penzkibocsatas jogat."

A fenéket. Először azzal kellene kezdenie a görög államnak, hogy ne költsön többet, mint amennyi bevétele van. Ha ez sikerül, akkor nem kell neki hitel, ha meg nem sikerül, akkor meg kell neki hitel. Ennyi.

valaki76 (törölt) 2012.06.09. 20:24:30

@vomit:

a teljes adóbevételt?

kis hazánkban a teljes adó- és járulékbevétel durván 14000 milliárd forint

és ebből "mindössze" 1000 milliárd forint megy el adósságszolgálatra, a többi az ellátórendszerekben köt ki, pl. tanárok, katonák, rendőrök, tűzoltók, orvosok, közszolgák, nyugdíjasok kapják, stb. stb.

tehát 1000 milliárd versus 12000 milliárd

BTW

mellesleg kis hazánkban a nettó hitelállomány kb. 15112 milliárd HUF és az éves adósságszolgálat hozzávetőlegesen 1000 milliárd HUF

ergo

az adósságszolgálat a a nettó adósságállomány 7%-a, azaz HÉT százaléka

és mindez 5,7%-os fogyasztói árindex infláció mellett...

ezeken a hiteleken fogyasztói árindex inflációval kiigazítva alig van reálkamat...

valódi piaci körülmények között soha nem kapnál ilyen hitelt...

a nyílt pénznyomtatás pedig méreg...

az embereknek illúzió kell

az az illúzió, hogy ez egy piaci rendszer, pedig nem az

és érdemes még észben tartani azt is, hogy az árinfláció és így a fogyasztói árindex infláció mindössze a következmény, a sokkal gyorsabb pénzinfláció következménye, ergo, a pénzinflációval kiigazítva meglepően gyorsan elinflálják ezeket a hiteleket

ha ezt megérted, akkor azt is megérted, hogy is van az hogy lényegében minden állam permanens államháztartási hiányt futtat azzal a jelszóval, hogy majd "kinövi" (értsd: általában diszkréten vagy kevésbé diszkréten elinflálja)

valaki76 (törölt) 2012.06.09. 20:25:49

@valaki76:

pontosítás:

"tehát 1000 milliárd versus 13000 milliárd"

valaki76 (törölt) 2012.06.09. 20:28:17

@vomit:

két pénz van:
1. árupénz
2. származékos pénz

a származékos pénz értéke mindössze a korábbi árupénzalap értékére épül

önmagában semmilyen értéke sincsen

a kamatmentes "pénz" című mókusvakítás mindössze ADÓ

valaki76 (törölt) 2012.06.09. 20:36:21

@vomit:

bevétel - 13080 milliárd HUF

adósságszolgálat – 1064 milliárd HUF

www.mkogy.hu/irom39/01498/adatok/norma.pdf
tehát az

1000 milliárd versus 12000 milliárd mégis csak jó volt:)

valaki76 (törölt) 2012.06.09. 20:46:46

@vomit:

akkor vegyük a galád bankot:

először is rendesen MEGADÓZTATJÁK őket (SZJA, járulékok, társasági adó, osztalékadó, egyebek... ők mindent befizetnek... egy banktisztviselő mondjuk bruttó 500 ezer HUF-ot keres havonta ebből azonban csak 300 ezret kap meg és itt még nem esett szó a munkáltatói járulékokról)

utána pedig amikor elköltik a pénzt ÁFÁ-t fizetnek

tehát mondjuk van egy 500 ezer HUF bruttó fizetés, ami inkább 650 ezer HUF szuper-bruttó és ebből 450 ezer HUF lényegében közvetlenül a központi költségvetésbe vándorol, tehát a banktisztviselő szuper-bruttójának 70%-a, azaz HETVEN százaléka a központi költségvetésben landol)

az általuk elköltött (újonnan teremtett pénz) bekerül a gazdaságba és minden fordulónál megadóztatják...

de vegyük a tőzsdecápákat (ÁRFOLYAMNYERESÉGADÓT és ÁFÁ-t fizetnek... kis hazánkban ez együttesen 41%... plusz egy rakás díjat szednek le menet közben róluk, pl. 0,5% TRANZAKCIÓS DÍJ per tranzakció, stb. stb.)

valaki76 (törölt) 2012.06.09. 20:49:00

@vomit:

ja és remélem nem kell kihangsúlyozni azt, hogy a banktisztviselő illetve a tőzsdecápa akkor fizet ÁFÁ-t amikor a elkölti a pénzt

valaki76 (törölt) 2012.06.09. 20:57:04

@vomit:

adalék a kennedy-s cikkedhez:

kennedy idejében az USA ARANYDEVIZA-standardon volt (bretton woods-i rendszer)

Kennedy mindössze INFLÁLNI akart, pénzt akart nyomtatni a jóléti programjaihoz

az ezüstcertifikátos szemfényvesztés mindössze az aranydeviza-rendszer végét volt hivatva előkészíteni

azét, amelynek néhány év múlva ezüstcertifikát nélkül is vége lett

kennedy fiat money fan volt

valaki76 (törölt) 2012.06.09. 21:00:41

@vomit:

a webofdebt tele van alapvető hibákkal/csúsztatásokkal

klikk alább és megtalálod a legdurvább alapvető hibákat

www.garynorth.com/public/department142.cfm

vomit 2012.06.12. 20:46:25

es persze egy utcarol beesett bozo fogja elmagyarazni, hogy a webobdebt nem mond igazat.

akinek van szeme, es ert nyelveket, ebbol megtudhatja, miert nem szabad jelen pillanatban nemesfemre alapozva penzt kibocsatani. hamisithatatlan, es onmagaban ertektelen kamatmentes penzre van szuksege az orszagoknak, ha nem akarnak ehen veszni.

Silver would disappear in a nanosecond if people understood how little there is
www.mining.com/2012/06/09/silver-would-disappear-in-a-nanosecond-if-people-understood-how-little-there-is-eric-sprott/

valaki76 (törölt) 2012.06.12. 23:27:05

@vomit:

abban az esetben tetszik a buli ha én bocsátom ki azt a kamatmentes "pénzt" (ma jó sokat nyomok magamnak és a cimbiknek:) )

valaki76 (törölt) 2012.06.12. 23:30:29

@vomit:

a webofdebt szerint az univerzális boldogság mindössze némi papír és tinta kérdése:) no persze ez egy kötelező buli lenne:) "nyomdászokkal" és földi halandókkal:)
süti beállítások módosítása