sorok között

sorok között

A Vatikán tovább falaz a pedofiljainak

2012. május 25. - Politikai Ateista

Zéro tolerancia, na ja.......

A nemi visszaéléssel gyanúsított papokkal szembeni eljárást és a civil hatóságokkal való együttműködést szabályozza az olasz püspöki konferencia (CEI) dokumentuma, mely nem kötelezi feljelentésre a püspököt.

 

   

 A papok által kiskorúakon elkövetett szexuális visszaélésre vonatkozó irányelvek leszögezik, hogy a püspököknek a kánonjog szerint kell eljárni. Ha az egyházmegyéjükben szolgáló papokat pedofília gyanúja éri, a püspök feladata a vádak megalapozottságának ellenőrzése - foglalta össze a sajtónak a CEI dokumentumát Mariano Crociata, az olasz püspöki kar főtitkára.  Crociata elmondta, hogy XVI. Benedek tavalyi rendelkezése szerint a püspöki konferenciáknak idén májusig volt idejük a pedofília elleni irányelvek kidolgozására.

Ezek szerint ha a pappal szembeni vád megalapozott, a püspök a vatikáni Hittani Kongregációnak köteles jelezni az ügyet. A szexuális visszaélést elkövető pappal szembeni intézkedések különböző szintűek lehetnek: korlátozhatják szolgálatát a hívőkkel és a kiskorúakkal való érintkezés megtiltásával, távozásra szólíthatják fel vagy kizárhatják az egyházból - írta a VaticanInsider hírportál arra emlékeztetve, hogy a nemi visszaélésekkel szemben "zéró toleranciát" hirdető XVI. Benedek 2010-ben húsz évre emelte az elévülés idejét az áldozat 18. életéve betöltésétől számítva.

 A CEI dokumentumának 5. pontja azt hangsúlyozza, hogy a püspök nem hatósági személy, ezért "nem jogi kötelessége a polgári hatóságoknak való jelentés".     A püspököket nem kötelezhetjük, de semmi nem akadályozza, hogy saját kezdeményezésre együttműködjenek a hatóságokkal - hangoztatta Crociata.     Az olasz sajtó hozzátette, hogy William Levada, a Hittani Kongregáció prefektusa az idén februárban, Rómában a pedofíliáról tartott nemzetközi egyházi konferencián a civil hatóságokkal való együttműködést szorgalmazta, ugyanakkor az egyházmegyék hatáskörébe utalta a kérdést.

 

MTI

Eddig úgy tudtam ha törvénysértő magatartás jut a tudomásomra akkor állampolgári kötelességem értesíteni az illetékes hatóságot. Ez isten szolgáira a jelek szerint nem vonatkozik, a kiskorúak szexuális zaklatását ők elintézik maguk között, lejátszák a püspökkel. Gondolom akkor is hozzá szaladnak ha valaki mondjuk feltöri az autójukat.

A Hittani Kongregáció azonban nem tréfadolog, komoly szankciókkal sújtják a kiskorúak zaklatásán kapott testvéreiket: "korlátozhatják szolgálatát a hívőkkel és a kiskorúakkal való érintkezés megtiltásával, távozásra szólíthatják fel vagy kizárhatják az egyházból."

Ez jár szerintük azért, amiért egy egyszerű földi halandó a jobb helyeken súlyos börtönbüntetésre számíthat, nem is beszélve a rabtársak és a társadalom megvetéséről. Az úr szolgálata úgy tűnik, hogy némi-nemi kiváltsággal is járhat.

Szerintem a cölibátus agyatlan intézményén kellene elgondolkodniuk egy kicsit. Az egészséges szexualitás az emberi faj természetes velejárója, az elfojtása könnyen olyan szélsőséges megnyilválvánulásokhoz vezethet mint például a pedofília. Nem tudom, hogy a kiskorúak szexuális zaklatásáért, illetve az elkövetők mosdatásáért a pokolra lehet-e jutni, de ha igen akkor a pokolnak már nem sok visszatartó ereje maradt, még azok körében sem akik a létezésének a hírdetéséből próbálnak tőkét kovácsolni évszázadok óta.

Az egyháznak azonnal ki kellene rekeszteni azokat akikkel szemben a gyanú beigazolódik, és minden segítséget megadni a hatóságoknak a hasonló ügyek felderítéséhez.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr94542632

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egyházi szexbotrányok - emlékezzünk 2012.05.25. 09:47:24

A katolikus egyház modern kori bűnlajstroma ezzel is gyarapodott. Sajnos nem is derült mindenre fény, de legalább egy részükről értesült a világ. Egyházi szexbotrányok: megdől egy tabu 2001-05-04 (a nyomtatott MH cikke) Mivel az adott linkről nem e...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pjotr_75 2012.05.25. 08:32:13

Lehetne az a sorrend, hogy kapásból kizárják az egyházból (és mivel ekkor már nem tagja az egyháznak, tehát nem is pap), feljelentik. Ennek az átfutási ideje - normális esetben - pár óra kellene (jó, "vatikánéknál" legyen pár nap, delikvens addig is ülhet egy papi cellában, senivel sem érintkezve - hogy szokja..)

a püspök nem hatósági személy, - de azért ember ugye? vagy lassan ezt is ki fogják mondani, hogy a papok nem is emberek, hanem "földi helytartók", szent és sérthetetlen kaszt.

Csak így tovább, a romlás útján..

Ianas 2012.05.25. 09:26:43

Jól értem, hogy ez azt jelenti, hogy a papi szék explicit bűnpártolást folytat?

dzsaszper 2012.05.25. 09:27:42

"Eddig úgy tudtam ha törvénysértő magatartás jut a tudomásomra akkor állampolgári kötelességem értesíteni az illetékes hatóságot."

Rosszul tudtad, ilyen kötelezettsége csak a hivatalos személyeknek van. Az állam számára egy püspök nem hivatalos személy (ellentétben a munkáját végző bíró, ügyész, rendőr, hatósági személy, köztisztviselő, képviselő, polgármester stb. az).

Más kérdés, hogy ez az irányelv eléggé gyengére sikeredett ami nagyon ciki. De a jelentési kötelezettséget illetően a posztoló téved.

mese1 2012.05.25. 09:32:40

@pjotr_75: 1. Az olasz püspöki kar fölött született egy egész világra szóló pápai rendelkezés a kötelező feljelentésről, azt nem írhatják felül, ezért nem is kell határozniuk róla.

2. Ez már nem az egyház hanem a dekadencia, ami a liberálisan fertőzött nyugatot jellemzi, pl. Hollandia pedofil pártja..., vagy a német sport visszaélések a sportiskolákban.. csak keres utána, a beteg gondolkodást kell visszaszorítani.

3. A cölibátus nem csak a katolikusoknál van, jelen van az ortodoxoknál, a szerzetességüknél, vannak protestáns közösségek, ahol kötelező a cölibátus, és vannak más nem keresztény vallások is, mint pl. a buddhizmus ahol szintén cölibátusban kell élni, és náluk nagyság rendileg többen élnek abban.

Állítsuk meg a ......... 2012.05.25. 09:33:43

Nagyon jól tudja mindenki, hogy a vatikán megvédte a bűnös papjait az igazságszolgáltatástól, az áldozatokat és azok családját pedig igyekeztek bemocskolni.
Vegyék tudomásul végre, hogy rájuk is vonatkozik a Btk.

Guilelmus 2012.05.25. 09:36:26

Lehet, h van a papok között pedofil, de legalàbb még nem követtek el gyereken véráldozatot, mint a tiszaeszlári mocskos zsidók!-:)

Link Elek 2012.05.25. 09:42:09

@Ianas:
igen

vagyis nem csak a pedofilok, hanem a püspökök is bortonben fogjak vegezni

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.05.25. 09:46:17

hát... őket legalább kizárják egyáltalán valahonnan, nem úgy mint a csecsemőgyilkos orvosokat, vagy az erőszaktevő rendőröket....

hattyú 2012.05.25. 09:46:36

De a lényeg, hogy ne legyen abortusztabletta... hamvas gyerkőcök azok mehetnek a papbácsival...nade végül is, ez az élet védelme, védik magukat, a Vatikán hazudozásban meg amúgy is világelső már évszázadok óta, amennyi embert kinyírtak ahhoz képest a kommunista és a fasiszta diktatúrák csak múló rémálmok... :D

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.05.25. 09:46:54

@Guilelmus: zsidóknak mindent szabad, ezt minden értelmiségi tuggya

Állítsuk meg a ......... 2012.05.25. 09:47:10

@Guilelmus:
Aham.
És mi az istenfaxa volt a boszorkányüldözés, az inkvizíció?
Gyilkoltak, öltek, raboltak 2 évezreden keresztül bűntetelenül.
Ennek vége!
Mindenki tudja, hogy a katolikus egyház tele van elfajzott papokkal.

hvg.hu/vilag/20120511_pedofil_papok
hvg.hu/w/20120324_pedofilia_valaszcikk

Állítsuk meg a ......... 2012.05.25. 09:54:24

"Szerdán Schmitt Pál köztársasági elnök személyesen búcsúztatta el Juliusz Janusz volt apostoli nunciust, akit a pápa – mivel sajnos még nem érte el a mi toleranciaszintünket – Koszovóba száműzött. Janusznak azért kellett elhordani az irháját, mert kiderült, hogy tevékenyen részt vett magyar papok szexuális és gazdasági bűncselekményeinek az eltussolásában."

nepszava.com/2011/04/magyarorszag/a-puspoki-kar-vedi-a-pedofiliat-cenzurazna-a-sajtot.html

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.25. 10:08:11

@mese1:

"A cölibátus nem csak a katolikusoknál van, jelen van az ortodoxoknál"

Ortodoxnál a normál papság nem cölib, csak a szerzetesek.

visonka (6th ham) 2012.05.25. 10:10:40

Ha meg feljelentenék őket mindjárt antiszemiták lennének, mert ezeknek a 90 %-a kikeresztelkedett zsidó :)

2012.05.25. 10:20:13

De miért zárják ki a pedofilokat?
Olimpiát is szervezhetnének nekik, mint a buzeránsoknak.

Gombóc_Artúr · http://zsirverseny.blog.hu 2012.05.25. 10:22:28

Feljelentés elmulasztása

150. §335 (1)336 Aki hitelt érdemlő tudomást szerez arról, hogy az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása, az alkotmányos rend elleni szervezkedés, lázadás, rombolás, hazaárulás, hűtlenség, ellenség támogatása, kémkedés készül, vagy még le nem leplezett ilyen bűncselekményt követtek el, és erről a hatóságnak, mihelyt teheti, nem tesz jelentést, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) Az (1) bekezdésben felsorolt bűncselekmény feljelentésének elmulasztásáért az elkövető hozzátartozója nem büntethető.

Ebben nincs ott a pedofília, mint bűncselekmény, nem kell feljelentést tennie. Más kérdés, hogy:
a, posztíró teljesen tájékozatlan a jog kérdéseit illetően
b, engedném-e papok közelébe a gyerekem. (SOHA)

2012.05.25. 10:24:33

@Gombóc_Artúr: "rombolás, hazaárulás, hűtlenség, ellenség támogatása"

Ha használnák ezt a paragrafust, akkor a komplett baloldal sitten lenne.

Gombóc_Artúr · http://zsirverseny.blog.hu 2012.05.25. 10:30:25

@imperial:
Rossz hírem van. Ha tudod, hogy történt: "alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása, az alkotmányos rend elleni szervezkedés, lázadás, rombolás, hazaárulás, hűtlenség, ellenség támogatása, kémkedés", és nem jelentetted, akkor te követsz el vétséget, és neked van a sitten a helyed... :)

Nem fogod érteni, ne rugózz rajta....

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.25. 10:41:48

"Az egészséges szexualitás az emberi faj természetes velejárója, az elfojtása könnyen olyan szélsőséges megnyilválvánulásokhoz vezethet mint például a pedofília."

Ez téves. A pedofília egy szexuális orientáció. Vagy pedofíl valaki vagy nem. Azzá lehet nemigen lehet. Mint ahogy a heteroszexuális sem lesz homokos. Pedofílnek, homokosnak, stb. születni kell.

kewcheg 2012.05.25. 11:11:06

Ez már kezd unalmas lenni, mondom ezt úgy, hogy liberális demokrata vagyok, aki a pedofil papbácsinak nagy,sok redvás brét kíván a valagába a tízfős zárkában minden éjjel.
Csak éppen nem nagyon van szó azokról a papokról, egyházi személyekről, akik az elmúlt egy-keétezer évben és jelenleg is megteszik azt, amit senki helyettük nem tesz meg.
Mikor ír cikket Böjte Csabáról? Vagy Ő nem érdekes?

Guilelmus 2012.05.25. 11:15:06

@Salemi boszorkány: És a mocsadék zsidó fajtestvéreid mit csinálnak? Lövik a kővel dobáló palesztín gyerekeket többek közt.-:)

kewcheg 2012.05.25. 11:16:53

@Salemi boszorkány: neked súlyos gondjaid vannak az ismereteiddel....

2012.05.25. 11:23:50

@Gombóc_Artúr:

Ez ugyan nem cáfolja amit írtam, de ne törődj vele, jár a bögre.

Állítsuk meg a ......... 2012.05.25. 11:28:13

@Guilelmus: @kewcheg:
Ti támogatjátok a pedofíliát és homokozást?

A jobbikosok gyűjtik a agybeteg idiótákat, jeletkezzetek a pártjukba.

Kutchek (törölt) 2012.05.25. 11:32:57

@Gombóc_Artúr: Az egyháznak nem jogi hanem morális kötelessége lenne feljelentést tenni. Illetve komolyabb szankciókat alkalmazni az eltanácsoláson kivül.
De nem teszik.

Így kb. annyira tűnnek megbízhatónak, mint a polgárőr testület, amelyik falaz a tagjainak....

Guilelmus 2012.05.25. 11:34:10

@Salemi boszorkány: Homokozááás? Kicsifiam, hol van itt a nagy zsidó tolerancia?-:) Egyébként meg vegyétek már észre, hogy nevetségesek vagytok, amikor idótázzátok azokat, akik nem zsidó vagy zsidóbérenc módon gondolkodnak.

Állítsuk meg a ......... 2012.05.25. 11:41:34

@Guilelmus:
Ja, hogy neked a vatikán szidása az egyenlő azzal, hogy valaki zsidó.
Nem értem a logi-ká-dat.
Ez jobbikos faxság.Te is a kurucinfón szocializálódtál, biztosan azért vagy ennyire okos.

Szerintem az egyházak elmehetnek a búsba, semmi keresnivalójuk az állami iskolákban.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.05.25. 11:58:08

@Salemi boszorkány: hát igen, ideje lenne, ha már szétválna az állam, és a hittérítés...

és mondjuk nem a tudomány nevű szekta dogmáit magoltatnák állami intézményekben...

mese1 2012.05.25. 12:25:21

@Max val Birca: oda is van írva... de püspök csak cölebsz pap lehet náluk is...

Flúgatlan 2012.05.25. 12:34:24

Az Egyház nem rendelkezhet polgári ügyben, ezért nem teheti *jogi* kötelességgé a pedofil esetek jelentését. Erre nincs is felhatalmazva.

A püspök azonban egyben állampolgár is, így ha bűnpártoló lesz, járjanak el ellene a világi hatóságok a világi törvények szerint. Erről
nem kell külön szólni az egyházi törvényeknek, mert az általánosan kimondja azt, hogy az adott ország törvényeit (ha nem mondanak ellen a kereszténység alapelveinek) be kell tartani.

Ez így teljesen korrekt.

Arra is gondolni kell, amit szeret a média elfelejteni, mert most csak a papok szidása a divat: A pedofil feljelentések közül igen sok a hamis vád. Én is ismerek ilyet a környezetemben (az nem pap, hanem tanár ellen irányult). Egy püspökhöz rengeteg vádaskodás befut (nemcsak pedofilia témában). Sok "feljelentgetős" típusú ember szórakozik ezzel és egy püspöknél hamisan bemószerolni valakit kevésbé kockázatos, mint a rendőrségen feljelenteni, hisz a püspök nem világi hatóság. Ha a püspök minden vádat hivatalból köteles lenne tovább passzolni a hatóságok felé, eszköz lenne a hamis vádaskodók kezében, hisz azért a püspöki rangnak van tekintélye, és a hamis vádaskodók csak emögé bújva próbálnák céljukat elérni, még jobban a háttérben maradva.

Aki áldozata egy ilyen esetnek, annak össze kell szednie magát és feljelentést tenni a hatóságoknál. És nem azt kell számon kérni, miért nem a püspök köteles minden vádat a hatóságok felé továbbpasszolni, amikor ő nem is rendelkezik nyomozati jogkörrel és eszközökkel, így a vádak igazságáról nem tud meggyőződni.

Flúgatlan 2012.05.25. 12:39:52

Amit itt meg hozzátesztek néhányan, hogy a papok pedofil cselekedetei a cölibátusból fakadnánk, hülyeség.

Ha egy pap szexet akar és eljut odáig, hogy megszegi fogadalmát, bőven talál magának csinos, intelligens lányt vagy fiatalasszonyt. Tudom, miről beszélek: egy pap olyan helyzetben van, hogy sok emberrel kerül kapcsolatba, sokan csüngnek a szavain, könnyen talál köztük ágyba vihetőt is, ha ezt akarja és rájátszik.

Aki persze pedofiliában bűnös, azt vágják börtönbe, mint bárki mást. De nem a cölibátus váltja ki a pedofiliát.

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.25. 12:51:57

@mese1:

Igen, pontosabban az a szabály, hogy püspök csak szerzetes lehet.

Diakónus pedig nő is lehet, bár a gyakorlatban nemigen van, viszont a kánonjog engedi.

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.25. 12:53:33

@Flúgatlan:

Ha gyónási titokként értesül egy pap bűncselekményről, ez esetben a törvény is mentesíti őt a jelentési kötelezettség alól.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2012.05.25. 12:57:13

Szerintem meg neked kéne elgondolkodnod, mielőtt marhaságokat írsz le.
www.komment.hu/tartalom/20100526-velemeny-ratzinger-tette-a-legtobbet-a-papi-pedofilia-ellen.html
cölibátus mellett és ellen lehet érveket sorolni, mindenesetre úgy tűnik, hogy annak feloldása nem szüntetné meg a szexuális visszaéléseket. Több pap sem lenne, legalábbis nem sokkal; a pap- és lelkészhiány más felekezeteket is jellemez, a pápa pedig egy vele készült interjúkötetben a család és házasság általános leértékelésével, valamint a demográfiai válsággal köti össze a kérdést. Tegyük hozzá, pap és szerzetes nem ugyanaz, ha a papi cölibátust feloldanák is, attól még a szerzetesek ugyanúgy nőtlenségben és vagyonközösségben élnének, hiszen többek közt ezért szerzetesek. Ráadásul a cölibátus eltörlésével ha egyes problémákat megoldana is az egyház részben vagy egészben, kapna a nyakába újabbakat: feltűnnének a színen a váló és házasságtörő papok. Hans-Ludwig Kröber bűnügyi pszichiáter szerint pedig "hamarabb lesz valaki várandós egy csóktól, mint pedofil a cölibátustól".
Vannak országok, amelyekben az állami törvények értelmében a püspököknek kötelességük jelenteni ezen eseteket. Bizonyára voltak olyan püspökök is, akik nem jelentették fel a vétkes papokat, noha törvényileg kötelező lett volna ezt megtenniük. Ahol ilyen kötelezettség nincs, ott az a gyakorlat, hogy inkább az áldozatokhoz fordulnak, hogy ha akarják, tegyék meg a rendőrségi feljelentést. A püspöknek itt a felelőssége abban áll, hogy elhárítsa a veszélyt és az adott pap ne követhessen el több visszaélést.
A pedó papok többsége homoszexuális. A házasság engedélyezése tehát irreleváns.

dukeekud 2012.05.25. 13:13:02

" Az egészséges szexualitás az emberi faj természetes velejárója, az elfojtása könnyen olyan szélsőséges megnyilválvánulásokhoz vezethet mint például a pedofília."

Ez egy demagog idiotasag. Nem gondolhatod komolyan, hogy attol, hogy valaki nem szexel, megvaltozhat a szexualis iranyultsaga.
A hulye postod, nem mas mint egy szokasos bulvar gyulolkodes az egyhaz, es egy szexualis kisebbseg ellen.

_Epikurosz_ 2012.05.25. 14:09:43

Na, ki tud rendesen albánul, hogy megírja nekik a sztorit, meg hogy mivel kéne fogadni az új nunciust?

mese1 2012.05.25. 14:11:13

@Max val Birca: A keleti egyházakban nincs állandó diakónátus, a latinban van, de itt sincs nő, a protestánsoknál akadhat, de ott inkább lelkészek.

mese1 2012.05.25. 14:12:57

@Flúgatlan: Teljesen egyet értek veled... egyébként as cölibátus, mindkét irányban érvényes, nemcsak nőtlenséget jelent.

nitro1 2012.05.25. 14:19:34

@dukeekud: "Nem gondolhatod komolyan, hogy attol, hogy valaki nem szexel, megvaltozhat a szexualis iranyultsaga."
Honnan tudod? Mitől gondolod olyan biztosan, hogy nem? Cölibátust fogadtál, és mégsem változott meg a szexuális irányultságod? Félre ne érts, nem azt mondom, hogy mindenképpen megváltozik, és ő sem azt írja, hanem azt, hogy "vezethet", és azt, hogy "mint például". Értő olvasás megvolt? Ne zárj ki olyan dolgokat, amiket nem tudhatsz biztosan. Nem tudhatod meg olyan könnyen, milyen devianciát okozhat milyen típusú embereknél a szex, mint természetes testi és lelki szükséglet hiánya, ha nincs saját, vagy nagyon közeli tapasztalatod.

Gombóc_Artúr · http://zsirverseny.blog.hu 2012.05.25. 14:41:17

@Kutchek:
"Így kb. annyira tűnnek megbízhatónak, mint a polgárőr testület, amelyik falaz a tagjainak...."

Szerintem a polgárőrök tisztességesebbek. Az egyház a pedofil papok védelmezésével nem tér el normáitól. Ne feledjük, a katolikusok máglyán égettek el bárkit, akit akartak, kimodva rá, hogy az ördöggel cimborál, vagy boszorkány. Az is elég volt a máglyahalálhoz, hogy eltért a véleményed a föld laposságát/kerekségét illetően. Mostanában nagyon visszafogottak, csak a gyerekeket baszogatják, meg abortusztabletta ügyben szakértenek.

Nem az egyházzal van baj, ők ilyenek, mert megtehetik. Azokkal a faszokkal van a baj, akik odaviszik hozzájuk a gyerekeiket iskolába, meg adnak az adójukból 1%-ot.

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.25. 15:02:59

@mese1:

Dehogy nincs állandó diakónus keleten. Nagyon is van.

A Görög Egyház pár éve hozott döntést, hogy vissza kell hozni a szokásból kiment női diakónusságot.
süti beállítások módosítása