sorok között

sorok között

Megvédi a kormány a földeket?

2012. május 17. - Politikai Ateista

Termőföld fronton az aktuális kérdés most a vitatott állami földosztogatás, de.

A külföldiek földvásárlási moratóriuma 2014-ben jár le, mondjuk aki külföldi és nagyon szeretne bevásárolni az most is megteheti a zsebszerződések intézményrendszerének igénybevételével.

A földvásárlási moratórium nem csak hazánkat érinti, itt egy hír a szomszédból ami még március végén futott be:

Kétségbeesetten harcol termőföldjeiért Románia

Kétségbeesetten próbál Románia valamilyen megoldást találni a külföldieket érintő földvásárlási moratórium meghosszabbítására, a szaktárca rendelkezésére álló eszközök azonban korlátozottak − mondta lapunknak Tánczos Barna államtitkár.-Napi Gazdaság

Nem tudom, hogy mi a magyar kormány a szándéka a moratórium tekintetében, de a román példa arra enged következtetni, hogy ha akarnak akkor sem tudnak túl sokat tenni.  A két ország uniós szerződései nem valószínű, hogy sokban különböznek. Kétségbeesetten próbálkozni végül is a mi kormányunk is tud.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr964514728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gmower (törölt) 2012.05.18. 07:22:49

Naszóval a poszt témája igen fontos lenne, végül sikerült 0 információtartalommal, és egy kis kormányutálattal megtölteni. Méltó index címlapra...

Na akkor némi információ:

Legutóbb 2011 márciusában járt le a földvásárlási moratórium. Már a korábbi kormány megkezdte az előkészítését a kérelemnek, további 3 év hosszabításra (megdöbbentő, hogy képesek voltak magyar érdekeket figyelembe venni :D):

www.fvm.hu/main.php?folderID=2498&articleID=15608&ctag=articlelist&iid=1

Aztán a jelenlegi kormány folytatta az előkészítést, majd benyújtotta a kérelmet az EU-hoz:

hvg.hu/gazdasag/20100901_foldmoratorium_hosszabbitas_eu

Ami végül engedélyezte:

hvg.hu/gazdasag/20101220_eu_foldvasarlasi_moratorium

Szóval kedves blogíró, legalább két percet szánjon utánajárásra a témában, mielőtt nekiáll fröcsögni...

gmower (törölt) 2012.05.18. 07:26:31

Még egy kis info:

"A BruxInfónak nyilatkozó megfigyelők arra hívták fel a figyelmet, hogy 7+3-as formula eleve egy kialkudott lehetőség volt a magyar csatlakozási szerződésben, így lényegében egy opció lehívásáról van szó.Vagyis az Európai Bizottságnak nagyon komoly érvekkel kellene megindokolnia, hogy miért nem engedélyezné a hosszabbítást – hangsúlyozta egy forrás. Az ügyben az Európai Bizottság hivatott dönteni, és ezt csak a tagállamok egyhangú döntése bírálhatná felül."

"Végül jól tájékozott források azt is tudni vélik, hogy a földügy egyike volt a magyar kormány prioritásainak, amelyeket még júniusi brüsszeli találkozójuk alkalmával a magyar miniszterelnök nyomatékkal José Manuel Barroso bizottsági elnök figyelmébe ajánlott - írja a Bruxinfo."

Forrás:

index.hu/gazdasag/magyar/2010/12/01/harom_evvel_hosszabbithatjuk_a_foldvasarlasi_moratoriumot/

gmower (törölt) 2012.05.18. 07:35:42

Még azt a kérdést szeretném feltenni, hogy hogy tud sorok között olvasni, aki még a sorokat sem látja? :)

nu pagagyí 2012.05.18. 08:05:57

Már most ki kell alakítani a termőföldek megfelelő adóztatását, nehogy a külföldiek meglepődjenek, hogy az olcsón felvásárolt földek után adót is kell majd fizetni. A magyar nagybirtokosok már most élenjárhatnának adófizetésben megmutatkozó társadalmi hasznosságban.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.05.18. 08:06:23

A kormány megvédi a földeket a külföldiektől, majd minden megyében odaadja annak az 1-2 földesurának.

zmzm 2012.05.18. 13:55:37

miért kell annyira féltani el nem vihetik az ára meg végre annyi lenne amennyit ér nem a töredéke a nyugat európainak ahol jelenleg is lehet venni mégsem cirkuszól ennyit senki megint ez a műmagyarkodás
süti beállítások módosítása