sorok között

sorok között

Strómanok és Oligarchák

2012. május 08. - Politikai Ateista

Ángyán József lemondásában - saját bevallása szerint - az is szerepet játszott, hogy ezzel szerette volna elérni, hogy végre lehetősége legyen négyszemközt megvitatnia a mezőgazdaság problémáit a miniszterelnökkel. Nem járt sikerrel. Sikerült viszont ráirányítania a közvélemény figyelmét a magyar mezőgazdaság érdekességeire, és az agrároligarchák kérdésének feszegetésével egy új bekezdést nyitott a magyar közbeszédben. Az oligarchák már a parlamentben is vitát generáltak, amire Orbán Viktor a kifejezés jelentésének sajátos, és szigorúan szűkre szabott értelmezésével kísérelt meg pontot tenni, nem sokkal az után, hogy a Közgép ismét egy állami megbízást zsebelt be.

A miniszterelnökkel ellentétben, nekem az a véleményem, hogy a különböző gazdasági érdekcsoportok császárainak nem kell közvetlenül asszisztálniuk az országgyűlés munkáját, ha a strómanjaik megfelelően ellátják az érdekképviseletüket. De inkább maradnék a mezőgazdaságnál.

Nemrégiben jelent meg egy cikk a termőföldek piacának alakulásáról:

"Sem a válság, sem a végtörlesztési időszak nem tudott visszaesést okozni a hazai termőföldpiacon. Az árak és a kereslet is stabil növekedést mutat az ország egészét tekintve és csak egy-egy megyében tapasztalható némi csökkenés a forgalom tekintetében, derül ki az OTP közleményéből." - Tovább szárnyal a termőföld - Növekvő kereslet és árak - Portfolio.hu

A termőföldpiac "szárnyalását" tévedés lenne a magyar mezőgazdaság szárnyalásával azonosítani. A termőföldek árának, és keresletének növekedése mögött az Ángyán József által is emlegetett uniós támogatások, és a külföldi földvásárlási-moratórium végének közelgő határideje áll. A termőföld már nem kizárólag megélhetési forrás, hanem sokkal inkább egy jól jövedelmező befektetési lehetőség. A földek művelése, a produktív termelés csak másodlagos tevékenységgé silányul, amely jóval több munkával, viszont kevesebb haszonnal kecsegtet mint a spekuláció a termőterületekkel, és az uniós támogatásokkal. A befektetők kiszorítják a gazdákat a földekről, a termőföldek nem rendeltetésszerű használata pedig hosszútávon nem sok jót tartogat a magyar mezőgazdaság számára.

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr184496097

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Fidesz-jelenség esszenciája 2012.05.09. 00:42:52

A győri önkormányzat tudatosan szeg jogszabályt, ráadásul azt a jogszabályt, amit néhány hónapja fogadott el a fideszes országgyűlési többség, soraikban a győri polgármesterrel. A fideszes vezetésű önkormányzat a plázastop-szabályozás szándékos figyelm...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.05.08. 21:35:52

Feháborítónak, szégyenteljesnek és embertelennek érzem a kormány ún. "rokkantpolitikáját" Védekezésre képtelen,anyagilag már amúgy is ellehetetlenített beteg embereket kényszerít képmutató, hazug módon a nemlétező "munka" világába. (Elvégre papírhajót hajtogatni a papírhajó gyárnak halálunk előtt egy órával is lehet.)Etikailag vitatható módon ehhez "orvosok" asszisztálnak a "megmaradt munkaképesség" vizsgálata nevében. Hallottam olyan történetet, hogy IV. stádiumú tüdőbetegnek a légzésrokkantságát I.stádiumba sorolták, majd tekintettel arra , hogy a bokáját meg tudja fogni, valamint az "ökölképzése teljes" - munkaképesnek nyilvánították. A korrupciót ebben a műfajban soha nem fogják felszámolni, hiszen mindkét félnek érdeke a hallgatás. Tehát a "fizetős rokkantak" továbbra is valamilyen módon megmaradnak ebben a megtépázott rendszerben, a valódi betegek végképp szakadékba zuhannak.
Milyen munka világába tereled te barom, a 10-20 éve szakmájából kiesett rokkantat akinek egyedüli bevétele a rokkantnyugdíja?

bandigyerek 2012.05.08. 21:37:40

A kurva anyátokat. Nem is tudom, mit írjak még. Pusztuljon az összes magyar politikus, lámpavasra mindet. Várom a fekete autót. A kurva édes anyátokat.

2012.05.08. 22:08:34

@A fidesz és felbérelt orvosai rokkantpolitikája!: Gondolom a rokkantakkal azért mernek "ujjat húzni" mert ők kevésbé képesek fegyverrel a hatalom ellene fordulni...

2012.05.08. 22:10:06

@KárászAti: bár a nem rokkantak sem tűnnek túl vehemensnek.

Rodolfo63 2012.05.08. 22:10:46

jaj, most miért mondjátok, hogy a fidesz-kormány lerabolja az országot? :)

kirsten 2012.05.08. 22:51:55

A rendszerváltás óta a legmocskosabb banda. Dögölnének meg mind egy szálig.

Lacdelo 2012.05.08. 23:19:39

A Fidesz kormany az also- es kozeposztalyt bunteti (megszoritasok), mig a felsoosztalyt kedvezmenyezi (Egykulcsos SZJA +500 mrd Ft a gazdagoknak, kozbeszerzesek+Fidesz Oligarchak ).

Fidesz filozofia "... akinek nincs semmije, az annyit is ér. Aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér, ezt tudom mondani. Annak annyi az élete. Ez az én véleményem." Lazar Jani

Orban ugy gondolja ha a foldesur Fideszre szavaz, akkor majd a jobbagy is. Igaza lesz? 2014-ben megtudjuk milyen birka is a magyar nep. Remelem nem lesz birka es megrazza magat.

Örzse néni 2012.05.08. 23:25:18

Mondja már meg valaki, hogy a fidesz magyarok kezébe próbálja átmenteni a zsidó karvalytőke elől a termőföldet? Vagy ez csak álca és végeredményben ugyanúgy izraeli férgek kezébe kerül minden négyzetméter?
Mondja már meg valaki végre, aki belelát a lapokba!

Bár a zsidók fennhangon hirdetik, hogy teljesen felvásároltak már bennünket.

www.youtube.com/watch?v=UPHCiGL6r-M

milyen szép a Vértes, ó 2012.05.08. 23:59:42

@Örzse néni:

Amikor az idiótáknál 'beakad a tű'. :))

Örzse néni 2012.05.09. 00:06:34

@milyen szép a Vértes, ó: Papírforma eddig. A megszokott érvekkel teleszőtt, logikus korrekt válasz.
Eredeti idióta módra.

Következő?

salamander 2012.05.09. 00:11:59

Akkor most minket mindenki csak felvásárol?

kellünk?

hm.

***

Örzse néni 2012.05.09. 00:16:51

Mi? Dehogy kellünk. Legfeljebb rabszolgának.
A földünk kell. A vizünk. Itt van a Föld szívcsakrája. Dobogókőn.

Kard 2012.05.09. 01:30:52

Szerintem a termőföld a jövőben nem csak mint "élelem termelő" eszköz lesz hanem mint energiatermelő eszköz. Itt arra gondolok, hogy ha valamilyen haszonnövénnyel van bevetve akkor abból olajat vagy egyéb energiahordozót lehet előállítani. Mivel az olaj és a többi nyersanyag ára megy fel így egy idő után húzza magával a termőföld árát is. Sajnos ennek az lesz a vége (már a jelek most is mutatkoznak), hogy nagyon drága lesz az élelmiszer, mert csak akkor fog a paraszt búzát termelni a kenyérre ha az többet hoz mintha kukoricát termelne (gáz)olajra.

amit még megtehetsz 2012.05.09. 05:55:53

Túl mohó a fityisz, még a látszatra sem adnak.
Dilettáns és szemét társaság.

nu pagagyí 2012.05.09. 06:48:18

Nagy a pezsgés a termőföldpiacon, hiszen 2014-től elvileg meg kell nyitni a külföldiek előtt. Onnantól a területalapú támogatás is megszűnik, nem lesz olyan jó biznisz a parlagfűtermesztés. Aki most jól bevásárol, az tetemes haszonra tehet szert a kiárusítás idején. Talán, ideje lenne adóztatni a termőföldet, ez esetben spekulánsék már most hozzájárulnának a társadalom felvirágzásához, a külföldiek meg kisebb lelkesedéssel fognak tolongani a földpiacon. Akié a föld, az termeljen, ha ezt mégsem sikerülne elérni, akkor fordítsuk meg a dolgot, legyen azé a föld, aki megműveli!

nu pagagyí 2012.05.09. 06:50:10

@Örzse néni: Ebből a szívcsakrából már annyi hasznunk származot, alig bírjuk tasakolni a töménytelen vagyont.

biohouse 2012.05.09. 06:51:10

Nem jár támogatás annak, aki nem műveli a földet. Ezért a nem rendeltetésszerű használat nem állja meg a helyét.
Vagy bérbe adják a földet, vagy maguk alapítanak mezőgazdasági céget az új földtulajdonosok, ld Csányi, Nyerges, Simicska.
A végkövetkeztetés gy helytelen.
A kérdés, hogy bérlet esetén hova jut a támogatás, illetve, mennyiért lehet piaci alapon bérelni.
Jogilag a területalapú támogatás a művelőé és nem a tulajdonosé. Ez akkor valósul meg, ha legális haszonbérleti szerződés van, és az a földhivatalba be van jegyezve. (ld volt tsz-ek, agrár gazdasági társaságok.)Ők függően attól, hogy mikor kötötték a haszonbérleti szerződést 20-50 ezer FT-t fizetnek hektáronként, és 60e Ft támogatást vesznek fel.
Más esetben zsebszerződésekkel történik a haszonbérlet, ált. évről évre megújítva. Ilyenkor a tulaj veszi fel a támogatást, és kiadja bagóért a földet művelni (magánspekulánsok, ált ügyvédek, politikusok). Ilyen esetben 10-20 e Ft a bérleti díj. A föld elvileg nem marad parlagon!

nu pagagyí 2012.05.09. 07:00:50

@Lacdelo: Ennél azért rafináltabb a Fidesz. A csekély adóztatású felsőközéposztályba nem lehet automatikusan bekerülni. A két évvel ezelőttől számítandó elmúlt nyolcévre fogva, már kétéve totális válságot generált, hogy a jól kereső vékony rétegbe csak az állami pénzekből szponzorált megbízható személyek és kedves családtagjaik kerülhessenek. Azóta rendületlenül folyik a gerinctelenségi verseny, egyre undorítóbb jelenségeket produkálva.

nu pagagyí 2012.05.09. 07:09:57

@biohouse: Meg kellene szüntetni a bérbeadás lehetőségét. Kötelezni kellene a földtulajdonosokat, hogy adott területnagyság felett saját cégük művelje a földet szövetkezet, vagy gazdasági társaság keretében. Persze ezt is kijátszanák valahogy, ezért szerintem egy fix adó jobbat tenne a buzgalomnak, mindegy kié a föld, ki termel rajta, az államnak befolyna a pénz, a tulajok meg pörgetnék az agyukat, hogy kitermeljék.

2012.05.09. 07:17:40

végül a föld mindenképpen külföldi kézbe kerül csak a csókos fiúk ezen jól megszedik magukat

dr. Bubó 2012.05.09. 07:30:54

minden politikus dögöjjön meg !

maffiakormányzás !

bűnszervezetben elkövetett nemzetvesztés/ hazaárulás

zsebatya 2012.05.09. 07:53:47

@biohouse: Elég a földet kétszer megtárcsázni (per hektár, per művelet uszkve 4 rugó) és jár a támogatás. Ezt hívják tervezett ugaroltatásnak. A földbérlet adómentes, de a 20 aranykoronásnál jobb területek esetében, intenzív üzleti hasznosítás esetén a jelenleg 58640 forint/hektár normatív földalapú EU-támogatásnál többnyire már magasabb a bérleti díj. Ez nagyjából 140-160 milliárd forintot von el egyetlen fillér közteher fizetése nélkül a legális agrár-versenyszféra vállalkozásaitól. Ez szerinted igazságos? Azért merem megkérdezni, mert úgy látom, nem vagy tájékozatlan.

zsebatya 2012.05.09. 07:56:24

@Örzse néni: Istenem, milyen butaságokat tetszik írni. Szinte fáj. Mármint a puszta tény, hogy ennyire elinflálódott a betű: lám, Önnek is módja mindezeket ide önteni.

fehéregér 2012.05.09. 07:59:57

@Örzse néni: alzheimes nénike el tetszett téveszteni a homokozót, a kurucra tessék szíves menni.

biohouse 2012.05.09. 08:08:35

@zsebatya: Én pusztán a poszt kiigazítására szorítkoztam, szerintem nem állja meg a helyét a nem rendeltetésszerű használat. (Nem látok parlagon földeket.)
Igazságosság dolgában nincs kapacitásom állást foglalni. Természetesen az állami tulajdonú földek csókosoknak juttatása bagóért egyszerűen csalás.
Nagyon sok kérdés merül itt fel. Pl. nem inkább privatizálni kéne az állami földvagyont?
Nem olyan ösztönzőrendszert kéne inkább kitalálni, ami a széttördelt birtokszerkezetből a 30ha feletti egységes birtok létrehozását segíti? Hova tűnt a birtokösszevonási támogatás? Nekem nem sikerült felvennem. (Nekem 10ha +11ha +3 ha területem van egymástól 40 km távolságra. Képtelenség egységes farmot létrehozni.)

ügyes1 2012.05.09. 08:41:39

Apám után örököltem 15 ha földet. Jó minőségű a hajdúságban (20 ak/ha). Nagyon távol kerültem a mezőgazdaságtól, nem értek hozzá, meg is öregedtem már. Most mit csináljak vele? Művelni nem tudom. Kiadtam, de a bérlő általában nem fizeti ki a bérleti díjat. Vagy az aszályra, vagy a belvízre, vagy a fagyra hivatkozik. Azt mondja nincs miből fizetnie. Eladnám a földet, de nem kell senkinek. Mese ez a földpiaci kereslet.

Hertelendi 2012.05.09. 09:12:29

@Örzse néni: A te vized maximum az urológusnak kell. Földed meg a homokozóban van...

Hertelendi 2012.05.09. 09:14:08

@ügyes1: Nem mese ez...Nézz utána!
Az információ ma a legnagyobb kincs, csak nem mindenki fér hozzá...

igazi hős 2012.05.09. 09:21:53

@Tarifa: "Magyar cégek" alatt ugye nem a Közgépet és a CBA-t érted, mert azoknál a Tesco is magyarabb.

@biohouse: Most semmiképpen nem kéne privatizálni (*), inkább a piacnyitás után, hogy a durva árugrást elkerüljük. Csakhogy ehhez stratégia kellene, meg egyeztetés a többi párttal, hogy ha netán más kerül kormányra, akkor se dőljön be az egész.
(*): Persze lehetne úgy privatizálni, hogy x évig ne lehessen eladni, de sok pénzről van szó, tehát 5 perc alatt kijátszanák, pláne ha eleve úgy szövegezik meg a törvényt, hogy kijátszható legyen. És az elmúlt 2 év alapján: kik nyernének a privatizáción? Csak nem azok az eddigi tendereket is megnyerték?

biohouse 2012.05.09. 10:51:47

@ügyes1: Lárifári. 10 gurigát (700e/ha) biztos megér. De arrafelé az egy misi/ha-t is.
Rossz a szerződésed, vagy perelned kell a bérlőt. A támogatást ki veszi fel?
Ha egyben van a 15ha, ajánlok 9 misit.

Örzse néni 2012.05.09. 12:19:54

@nu pagagyí: @zsebatya: @fehéregér: @Hertelendi: Nyomós érvek, gratulálok.
Értelmes emberek nem írnak ide, csak fogyatékos zsidók?

valaki76 (törölt) 2012.05.09. 12:53:13

@Örzse néni:

hagyd a királyi többest:)a szóban forgó földnek már van gazdája

nem kéne a magántulajdon szentségét kétségbe vonni:)

valaki76 (törölt) 2012.05.09. 12:54:38

@ügyes1:

ne add el! ha véget ér a moratorium, akkor az idióta EU-támogatásoknak köszönhetően robbani fog az ára

valaki76 (törölt) 2012.05.09. 12:56:56

@biohouse:

már vmi 60 ezer forintot adnak hektáronként... csak úgy... az egész KAP-ot fel kéne számolni...

ezek arisztokratákat és nagybirtokosokat szubvencionálnak

a támogatások 85%-a a 18% leggazdagabb nagybirtokoshoz megy

a többi tétel esetén még nagyobb a koncentráció

valaki76 (törölt) 2012.05.09. 13:02:28

@Örzse néni:

Akarsz látni egy potenciális „kozmopolita” földvásárlót?

Ismerkedjél meg Burgenland legnagyobb földbirtokosával… az Esterhazy családdal

„Az „Esterházy Betriebe“ Burgenlandban a legnagyobb, és Ausztriában az egyik legnagyobb erdőgazdaság. Az alapvető művelési stratégiák; a természetbarát erdőgazdálkodás, a tartósság elve és az erdők természetes felépítése. ”
wirtschaft.esterhazy.at/hu/forst-natur/Forstwirtschaft.htm

„Az Esterházy birtokoknak összesen 5.600 hektár területét használják mezőgazdaságra. A nagy részén haszonbérlők gazdálkodnak; egy kisebb részt pedig a donnerskirchen-i “Ökonomie Seehof” igazgat”
wirtschaft.esterhazy.at/hu/forst-natur/Landwirtschaft.htm

„Az Esterházy család a 17. század óta foglalkozik szőlőtermesztéssel. Ehhez a régi tradícióhoz kapcsolódva a mai borászat elsőosztályú borokat termel. A borok minőségét számos nemzeti és nemzetközi díj, valamint kitűntetések igazolják.”
wirtschaft.esterhazy.at/hu/forst-natur/Weinbau.htm
„Az Esterházy Betriebe GmbH ötvözni szeretné a 400 éves tradíciót a modern vállalatvezetéssel. Kiemelten foglalkozik a kulturális- és természeti tájak védelmével, ápolásával és bemutatásával. ”
wirtschaft.esterhazy.at/hu/unternehmen/index.htm
„Célkitűzéseink közé tartozik a történelmi épületek restaurálása és optimális kihasználása, valamint szabadidős létesítményeink igazgatása ill. ingatlanaink fejlesztése.”
wirtschaft.esterhazy.at/hu/immobilien/index.htm

valaki76 (törölt) 2012.05.09. 13:04:29

@Örzse néni:

BTW

1945 előtt kis hazánkban a katolikus egyház nevezetű „transznacionális szervezet” volt a legnagyobb birtokos 825 ezer katasztrális hold földdel…

De Eszterházy Palinak 223 ezer katasztrális holdja…

És a sor hosszan folytatható…

valaki76 (törölt) 2012.05.09. 13:05:16

De Esterházy Palinak 223 ezer katasztrális holdja volt 1945-ben…

igazi hős 2012.05.09. 16:31:31

@valaki76: Most is vannak nagybirtokos egyházfők, az angol királynő évi 4 millió font (másfél milliárd forint) mg támogatás kap. Nem egy nagy összeg, de nekem épp most jól jönne.
Egyébként meg nem kellett volna eltiltani a zsidókat a földműveléstől és akkor attól az egyháztól is elvehettük volna a földjeiket. Már megint kik jártak jól? :-)

biohouse 2012.05.10. 07:12:54

@valaki76: Nagyon sok összetevős ez a rendszer. Végig kéne gondolni, hogy milyen következményekkel járna a területalapú támogatások felszámolása. Mi (23ha gyümölcs és zöldségtermesztők) le tudnánk mondani róla!
Ennek ellenére úgy csinálnám (első pillantásra), hogy 10ha alatt nincs támogatás, sőt ingatlanadó (hogy ezek a kisbirtokok megszűnjenek), 100ha felett megint nincs támogatás, mert a megfelelő üzemméretből adódóan nyereségesnek kell lenniük.

Örzse néni 2012.05.10. 14:34:20

@valaki76: Ez már vitaalap, szemben a primitív hőzöngök fröcsögésével.

De remélem nem problémázol azon, ha személy szerint például az Eszterházy családot jobban preferálom holmi jöttment zsidó befektetőkkel szemben?

valaki76 (törölt) 2012.05.10. 15:10:40

@Örzse néni:

Az arisztokrácia még a zsidóságnál is kozmopolitább:)

A „magyar” arisztokrata kategóriában Sintrá-ban, Portugáliában találtam meg a kedvencemet Ferdinand August Franz Anton von Sachsen–Coburg–KOHÁRY (!!!) azaz II. Ferdinánd portugál király személyében:)

Ismerkedjél meg vele:

„I. Ernő szász-coburg-gothai fejedelem testvére, Ferdinánd György herceg, császári királyi altábornagy 1816. január 2-án feleségül vette SZITNYAI ÉS CSÁBRÁGI HERCEG Koháry Ferenc magyar udvari kancellár lányát, MÁRIA ANTÓNIA GABRIELLA HERCEGNŐT. A KOHÁRY NEVET IS ÖRÖKÍTVE 1827-BEN HONFIÚSÍTOTTA a magyar országgyűlés (1827. évi 41. tc.).

Első fia FERDINÁND ÁGOST volt, aki Donna II. Mária Da Gloria portugál királynőt vette feleségül, így a későbbi PORTUGÁL KIRÁLYI HÁZ alapítója lett. Harmadik fia, Lipót a BELGA URALKODÓHÁZAT alapította. Második fia, Ágost Lajos Viktor császári és királyi vezérőrnagy, felesége Klementina Mária, Lajos Fülöp francia király lánya volt. Az ő egyik gyermekük, Ferdinánd Miksa Károly Lipót 1887-ben BOLGÁR CÁR lett.

I. Ernő fia, Szász-Coburg-Gotha-Koháry Ferdinánd herceg unokaöccse, Albert herceg feleségül vette VIKTÓRIA ANGOL KIRÁLYNŐT 1840-ben, így a jelenlegi brit uralkodóház alapítója. Az uralkodóház nevét 1917-ben V. György angol király Windsorra változtatta.”
edelenyikastelysziget.hu/kastely/csaladtortenet

hu.wikipedia.org/wiki/II._Ferdin%C3%A1nd_portug%C3%A1l_kir%C3%A1ly

valaki76 (törölt) 2012.05.10. 15:26:59

@Örzse néni:

Egy dokumentumfilm „elfajzott” arisztokratánk sintrai „kéjlakjáról” ékes brazil portugál nyelven (ettől az olasszal kevert portugáltól egy igazi kontinentális portugál nacionalistát a rosszullét kerülget:) )

Palácio Nacional da Pena - Sintra (documentário Parte I)

www.youtube.com/watch?v=GMFr0IWQMmI

PS: II. Ferdinánd Donna II. Mária Da Gloria portugál királynővel kötött házassága után öccse javára lemondott magyar főnemesi címéről és birtokairól és soha többé nem járt Magyarországon:)

Örzse néni 2012.05.10. 15:41:51

@valaki76: És mindezekből milyen következtetéseket vonjunk le ön szerint?

valaki76 (törölt) 2012.05.10. 16:16:16

@Örzse néni:

Pl. azt, hogy uncsi már ez az állandó „gyüttment” zsidózás… :)

Olvasgass inkább az 1848 előtti hőskorról, az autonóm nemesi vármegyéről.

Arról az időszakról, amikor a magyar nemzet fogalma a Magyaroszágon birtokkal rendelkező BÁRMILYEN NEMZETISÉGŰ nemesek összességét jelentette:)

1844 előtt még a hivatalos nyelv is latin volt:)

A NEMESI VÁRMEGYE
A Habsburg-Magyarország időszakában és a reformkorban
(1526-1848)
jog.unideb.hu/tanszekek/jogtortenet/tse/nemesi_varmegye-1526_utan-08-09-1.doc
sorkoz.blog.hu/2012/05/08/banangazdasag_a_21_szazad_feudalizmusa_magyarorszagon

Örzse néni 2012.05.14. 01:26:57

@valaki76: Sokunknak pedig az állandó zsidósiratás és holokausztozás unalmas, de nagyon.
Felsőbbrendűségestül, kiválasztottastul, mindenbe belepofázóstul. Egyre jobban, érti?!
süti beállítások módosítása