sorok között

sorok között

Aranyláz Utah államban

2012. április 24. - Politikai Ateista

Csak egy rövid hír az Atlanti-óceán túlpartjáról amely elkerülte a mainstream kiadványok szerkesztőinek a figyelmét.

Szó sincs arról, hogy új aranylelőhelyre bukkantak volna Amerikában aminek következtében a növekvő számú munkanélküliek serege tartana a helyszínre. Egyszerűen annyi történt, hogy Utah kormányzója Washington (pontosabban a FED) katasztrófális pénzügyi politikájának következményeitől tartva törvényes fizetőeszközzé minősítette a befektetési arany, és ezüst rudakat, érméket.

Utah House Bill 157 - Currency Amendment

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr254471698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2012.04.24. 22:23:39

"...Utah kormányzója Washington (pontosabban a FED) katasztrófális pénzügyi politikájának következményeitől tartva..."
Vajon mire gondolhatott? Hogy nem lesz elég készpénz? Vagy éppen ellenkezőleg túl sok lesz és emiatt nem lesz értéke?

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2012.04.24. 23:41:38

@bankvezér: Őszintén szólva nem tudom mi jár a fejében, de szerintem beszédes rendelet.

bankvezér 2012.04.25. 09:25:51

@Politikai Ateista:
Na, most ha a meglévő készpénz (dollár) állomány mellé még az aranyat és ezüstöt is pénznek nyilvánítják, akkor még több pénz lesz lesz forgalomban. (Pénzhígulás.)
Vagy talán az a cél, hogy az arany és ezüst fokozatosan kiszorítsa a dollárt, és aki dollárban tartja a megtakarítását, az jó nagyot veszítsen? :)

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2012.04.26. 14:07:18

@bankvezér: A cél, szerintem inkább a megtakarítások értékének megőrzése, a dollár elértéktelenedésével szemben. Az USA-ban a kamatokat alacsonyan tartja a FED, és a nyilatkozataik szerint ez még legalább 2 évig így is marad. Közben ezerrel nyomtatják a bankjegyeket. (QE1, QE2 plusz két nagyobb dollárbomba Európának) Az infláció mértékével ellensúlyozott reálkamatok mínuszban vannak, a bankban tartott betétek vásárlóereje folyamatosan csökken. Nem is beszélve a nemzetközi versenyképesség fokozása érdekében végrehajtott szándékos inflálásról.A döntés nem fogja befolyásolni sem a dollár, sem pedig a nemesfémek értékét, Utah - világgazdasági tekintetben - jelentéktelen. A döntés jelentősége inkább a precedesértékében rejtőzik.

bankvezér 2012.04.26. 14:57:19

@Politikai Ateista:
Nézd ! Ha azért tartom aranyban és ezüstben a vagyonomat, hogy az infláció miatt ne csökkenjen a vagyonom értéke, akkor ha vásárolok valamilyen árut, egyszerűen beváltok valamennyi nemesfémet az éppen érvényes árfolyamon és dollárral fizetek.
Te hogy vennél például kenyeret aranyrúdért? :))
Szóval szerintem nem helytálló a magyarázatod arra vonatkozóan, hogy miért vezették be fizetőeszköznek a nemesfémeket.
süti beállítások módosítása