sorok között

sorok között

Megelőző embargó

2012. január 26. - Politikai Ateista

Van valami paradox abban amikor olajimportőr országok embargót hirdetnek egy jelentős tartalékokkal rendelkező szállítóval szemben. Nem hiszem, hogy az iráni kormánynak komoly problémát fog okozni a készleteik értékesítése.

A kieső források pótlására az EU döntéshozói egy kényelmes, 5 hónapos időkeretet mindenesetre biztosítottak maguknak, a meglévő szerződéseket legkésőbb július 1-ig kell felmondaniuk.

Az iráni kormány azonban lehet, hogy még a határidő előtt elzárja a csapokat:

Mégis benzinárrobbanás jöhet

Napi Gazdaság

Az EU, amerikai nyomásra politikai döntést hozott egy gazdasági kérdésben, amelynek középpontjában egy olyan nukleáris fegyverkezési program áll, ami talán nem is létezik. A szankciókkal, és fenyegetőzéssel viszont mindent megtesznek annak érdekében, hogy az iráni atombomba tényleg elkészüljön.

Petrol Character: Stationary

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ryan Hageman via Flickr

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr663843300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.01.26. 18:27:16

Az iráni termelés a világ termelésének 3,5-4%-át adja, de ennek egy részét maga is felhasználja. Hogy egy 1-2%-os kieséstől mitől lenne árrobbanás, számomra az rejtély. Főleg úgy, hogy a világ normálisabb felén 45-90 napos stratégiai tartalékok vannak.

Ha felfele megy az csak az általam bullshit "piac pánik" miatt van. Semmi sem indokolja azt a valóságban, hogy ilyen kiesés miatt pánik legyen és olajárrobbanás. Semmi.

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2012.01.26. 19:41:21

@molnibalage: Az iráni termelés 20%-át importája az EU. Olajárrobbanás biztosan nem lesz, de nem hiszem, hogy véletlenül adtak maguknak 5 hónap kifutási időt. A hivatalos álláspont szerint azért, hogy a hirtelen kieséssel ne károsítsák az európai országok gazdaságát. Biztosan sikerül pótolni az iráni forrásokat, de ha ezt gyorsan kell megtenni akkor lehet, hogy extra költségekkel fog járni, amelyek megjelenhetnek az üzemanyagok árában.

Vondenberg 2012.01.26. 21:37:10

@Politikai Ateista: ez igy van, es ezert nem pontosan ertem mit akar a posztolo. Lehet politikai dontest hozni gazdasagi kerdesben, azzal a korultekintessel, hogy ne tegyek kart amennyire csak lehet. Nagyon nagy arrobbanas nem lesz, kis emelkedes talan, amig uj forrasokat talalnak. Mi azert vagyunk kiteve neki fokozottan, mert az arkepzesunk az olasz importra epul, nekunk kene eszaki es keleti nepekkel baratkozni, es felhuzni egy vezeteket.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.01.26. 22:50:31

@Vondenberg: Ezt az olasz importot nem értem. Magyarország gyakorlatilag teljes kőolaj importja a Barátság II. vezetéken érkezik, a BI.-en olyan a forgalom amilyen, elvileg lehetne kétirányú. Az Adrián meg aztán tényleg, gyakorlatilag nem is üzemel olyan kevés és ritka alkalmakkor van rajta szállítás.

(Munkámból kifolyólag elég pontos adataim vannak)

Vondenberg 2012.01.27. 00:08:59

@molnibalage: es amennyire en tudom az arkepzese viszont elsosorban nem az import ar alapjan torenik, hanem a masodik legolcsobb beszerzes + transzfer ar alapjan.

Ez nagyjabol a kovetkezo negyedevesbol kiderul :)

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2012.01.27. 12:34:35

@Vondenberg: Én vagyok a posztoló, a benzinárrobbanásos szalagcímet a Napi Gazdaságról másoltam át, és egyben egy link arra a cikkükre amely az iráni válaszembargóval foglalkozik részletesen.
süti beállítások módosítása