sorok között

sorok között

Démonizátor

2011. december 10. - Politikai Ateista

Az irániak bűne csupán az országuk alatt rejlő enegiahordozó-készletek fontosságából ered, és hogy nem akarják ingyen adni.

A közvélemény háborúra hangolásának, Irán démonizálásnak a legkézenfekvőbb terepe a mainstream média. Természetesen az Index is előállt egy, a Magyarország jelenlegi szövetségi viszonyainak megfelelő propagandaanyaggal: 

A diplomáciai háború már kitört

Index

A cikk tájékoztat minket arról, hogy az irániak mindig is ellenségesen viselkedtek az angolokkal szemben, a szerzőt azonban nem foglalkoztatja különösebben, hogy ennek mi lehet az oka. Az alaptétel, hogy már 1979-ben is utálták őket. Talán a genetika? Örökletes gonoszság?

Természetesen a cikk apropóját az angol követség elleni támadás szolgáltatta, amit az iráni hatóságok cinkos tétlensége súlyosbított. Ezek után megismerhetjük a hagyományos iráni angolelleneség megnyilvánulásainak borzalmas lajstromát:

"....a Wintston Churchill sugárutat átnevezték az IRÁ-s Bobby Sands nevére....."

"1980-ban támadás érte az iráni nagykövetséget Londonban, az iráni vezetés ezt sem vette jó néven"

Ezeknek az aljas irániaknak volt pofájuk nem jó néven venni a követségük megtámadását, de ezzel az angol-ellenes terrornak még korán sincs vége:

"..1987-ben pedig, az Irak-Irán-háború idején megvertek egy brit diplomatát.."

Akit a minden bizonnyal veleszületett gyűlölet még nem riasztott el az olvasástól:

"Aztán jött a brit állampolgár Salman Rushdie elleni fatwa 1989-ben"

A Rushdie elleni fatwához az állampolgárságának semmi köze nem volt.

A propagandisták iráni időszámítása 1979-ben kezdődik, a túszejtéssel, és az iráni forradalommal. Az angolok iránti gyűlölet eredetének megfejtéséhez pedig mindössze arra van szükség, hogy kicsit távolabbra tekintsünk vissza az időben.

1941-ben angol és orosz csapatok szállják meg Iránt, angol részről elsősorban az Anglo-Persian Oil Company ( mai nevén British Petroleum) érdekeltségeinek a biztosítása volt a cél.

1951-ben Irán első demokratikusan választott miniszterelnöke Mohammed Mosadeq úgy gondolta, hogy az iráni olajbevételek elsősorban az országát illetik meg, és államosította az olajkitermelést.

Ezt az angolok nem vették jó néven, és az amerikai titkosszolgálatok közreműködésével egy puccsot szerveztek Ajax hadművelet néven, amelynek segítségével sikeresen eltávolították az államosító miniszterelnököt 1953-ban.

Mosadeq eltávolítását követően az angol, és amerikai támogatást élvező Mohammad Reza Pahlavi sah került hatalomra akinek önkényuralmi rendszere nem vetette meg a kínzásokat, és a tüntetők közé lövetést sem. A sah diktatúrájának kegyetlensége által létrejött általános elégedetlenség vezetett az 1979-es forradalomhoz.

Ezek ismeretében azt hiszem, hogy az irániak angolokkal szembeni ellenszenve nem is tűnik annyira légbőlkapottnak, nem egy sugárutat, de egy kóbor kutyát sem neveznék el Winston Churchill-ről.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr283443312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása