sorok között

sorok között

Készületlenül

2011. október 29. - Politikai Ateista

Bizonyára mindenki emlékszik még a közelmúlt angliai zavargásaira. Úgy tünt, hogy a rendőrséget, és az angol politikusokat is felkészületlenül érték a váratlan események.

A brit védelmi minisztérium stratégái azonban már 2007-ben lejegyezték a hasonló jelenségek kialakulásával kapcsolatos aggodalmaikat.

"- A középosztály proletariátusa - A középosztály könnyen forradalmi osztállyá válhat, átvéve a Marx által a proletariátusnak szánt szerepet. A munkaerőpiac globalizációja, az állam jóléti rendelkezéseinek, illetve az állami foglalkoztatásnak a leépülése csökkentheti a középosztály kötödését a konkrét államokhoz. A növekvő különbségek a középosztály, és a látványosan gazdagok szűk csoportja között könnyen kikezdheti a meritokráciába vetett hitet, miközben a városok gyarapodó szegényrétege egyre növekvő veszélyt fog jelenteni a társadalmi rendre, és stabilitásra, amint a felhalmozott adósság, és a nyugellátás kudarca éreztetni kezdi hatásait. Ezekkel a kihívásokkal szembesülve, elképzelhető, hogy a világ országainak középosztályai esetleg egyesülnek, és a tudásukat, képességeiket, és forrásaikat kihasználva a nemzetközi folyamatokat a saját osztályuk érdekében próbálják meg befolyásolni." — ‘UK Ministry of Defence report, The DCDC Global Strategic Trends Programme 2007-2036’  March 2007

The Middle Class Proletariat — The middle classes could become a revolutionary class, taking the role envisaged for the proletariat by Marx. The globalization of labour markets and reducing levels of national welfare provision and employment could reduce peoples’ attachment to particular states. The growing gap between themselves and a small number of highly visible super-rich individuals might fuel disillusion with meritocracy, while the growing urban under-classes are likely to pose an increasing threat to social order and stability, as the burden of acquired debt and the failure of pension provision begins to bite. Faced by these twin challenges, the world’s middle-classes might unite, using access to knowledge, resources and skills to shape transnational processes in their own class interest.” — ‘UK Ministry of Defence report, The DCDC Global Strategic Trends Programme 2007-2036’ (Third Edition) p.96, March 2007

Globalresearch.ca

Nem is tudom, hogy mi a visszataszítóbb ebben az írásban, a jövőkép, a cinizmus, a hatalom elveszítésétől való rettegés, vagy a retorika. A jelentésből nyilvánvalóvá válik hogy, már az Egyesült Királyságban is számítanak a nyugdíjrendszer összeomlására, és ellentétben a politikusokkal, és a gazdasági elemzőkkel nem bíznak túlságosan a talpraállásában.

Az igazi fenyegetést mégsem a városi szegényrétegek randalírozásábn látják, hanem  a középosztály értelmiségének a nemzetközi összefogásában. Konkrétan nem kerül említésre de sejthető, hogy a nemzetközi összefogás terepéül az internet szolgálhat. Az internet segítségével egyre több olyan civil kezdeményezés születik amelyek komoly befolyást gyakorolnak a nemzetközi közéletre. Az alternatív média, az Anonymous csoport, Wikileaks, az Occupy Wall Street mozgalom, stb. Az internet a kommunikáció és a szerveződés tekintetében is komoly lehetőségeket rejt magában. Ettől tartanak igazából az urak, talán nem véletlen, hogy egyre több az internetes szabadság korlátozására irányuló erőfeszítés kerül előtérbe a demokratikusnak nevezett országokban is.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr423331449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása