sorok között

sorok között

A Bankok Gazdaságtana

2011. október 27. - Politikai Ateista

 

Amikor valaki a bankokat vagy azok tevékenységét bírálja akkor könnyen érheti az a vád, hogy a szabad piac ellensége, tehát minimum kommunista. A bankokat általában a kapitalizmus jelképének, a szabad piac szentélyének tartják, egymástól elválaszthatatlan fogalmak. A bankokat ért támadás sokak szemében a szabad piaci eszmék elleni agresszióval egyenértékű.

Véleményem szerint viszont a nagy bankok valójában kapitálkommunista intézmények, hiszen a kapitalizmus igéjét hírdetik, de amikor baj van akkor szívesen elfogadják az államok mentő millióit. A veszteséges bankokat a különböző országok kormányai az adófizetők pénzével konszolidálják, vagy tőkésítik fel, ugyanúgy ahogy az átkosban a veszteséges állami vállalatokat.

Némi különbség azért akad.

A bankok a profiton nem osztoznak, csak a veszteségeken. Ha kedvező szelek fújnak akkor kapitalisták, a nehéz időkben azonban szocialista üzemmódba váltanak, a szabad piac elveit meghazudtolva a pénzügyi összeomlás rémével zsarolnak ki némi állami támogatást.

A bajba jutott bankoknak pedig még véletlenül sem állami hitelek, hanem adományok formájában érkezik a segítség, nem kell visszafizetni. Az adófizetők adományoznak a bankoknak a kormányaik közvetítésével úgy, hogy még csak el sem kell számolniuk. Ezt nevezem üzleti modellnek.

 

Two Face

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artifex via Flickr

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr423329364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása