sorok között

sorok között

Facebook Forradalmak

2011. október 20. - Politikai Ateista

Kadhafi halálhíre bejárta tegnap a világot.

Minden bizonnyal számtalan spekuláció fog megjelenni azzal kapcsolatban, hogy mi fog történni ezek után Líbiában, hogyan fog alakulni az ország sorsa. Én szeretnék még a kezdetekkel foglalkozni egy bejegyzés erejéig.

Líbia olajbevételei magasabb életszínvonalat biztosítottak Líbiában mint a többi lázadozó arab országban, de ez nem jelenti azt, hogy a polgároknak ne lett volna okuk az elégedetlenségre. 42 éve ugyanaz az ember határozta meg a mindennapjaikat, aki nem bánt kesztyűs kézzel azokkal akiknek nem tetszett a rendszer. Az különböző ellenzéki csoportokkal szembeni paranoiára alapos oka volt, bizonyos külföldi titkosszolgálatok mindig is különös figyelmet fordítottak Kadhafi ellenzékére.

Day of rage, a harag napja jelezte a kezdetét a rezsimváltási kísérleteknek az arab országokban, ezalól Líbia sem volt kivétel. A harag napját február 17-re szervezték.

Az egyik vezető angol nyelvű arab híroldalon február 9-én megjelent egy cikk, amely szerint Kadhafi felkészült a harag napjára.

Gaddafi ready for Libya's "Day of Rage"

asharq alawsat

A beszámoló szerint Kadhafi tisztában van a harag napjában leselkedő veszélyekkel, és titkos találkozókat szervezett az ellenzék képviselőivel, és újságírókkal ahol személyesen figyelmeztette őket, hogy súlyos következményekkel számolhat az aki megpróbál káoszt szítani, illetve részt vesz az esetleges zavargásokban.

A cikk szerzője több esetben is mellékesen megemlíti, hogy a líbiai harag napját az NCLO szervezte meg. Az NCLO, (National Conference for the Libyan Opposition) egy londoni székhelyű, külföldön élő líbiai ellenzékieket tömörítő szervezet amelyet 2005-ben hoztak létre.

Líbia forradalma Londonban kezdődött?

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr993318404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása