sorok között

sorok között

A Nagy Testvér Ébredése

2011. október 06. - Politikai Ateista

Putyin Eurázsiai Unió létrehozását javasolja

Világgazdaság

George Orwell 1984 című regényének világtérképe, wikipedia

Talán eröltetettnek tűnhet az orvelli világkép megjelenítése ezzel a cikkel kapcsolatban, hiszen a tudósítás szerint Putyin ötlete az egykori szovjet tagköztársaságokat érinti elsősorban. Azonban ne feledjük, ha a terv megvalósul, akkor ezekkel a tagköztársaságokkal - amelyeknek egy része komoly ásványkincskészlettel rendelkezik - csak Moszkván keresztül lehetne tárgyalni, kereskedni.

Szintén szeretnék visszautalni egy nem egészen 1 évvel ezelőtt megjelent cikkre:

Lidérces álom, vagy jövőlátó vízió? Gigantikus szabadkereskedelmi zónáról álmodik Putyin

 

"Az orosz miniszterelnök felhívása egy Lisszabontól Vlagyivosztokig terjedő óriási gazdasági övezet kialakítására szükségből született - írja a londoni Financial Times Deutschland (FTD) kommentátora a lap pénteki számában."

Világgazdaság

 

Természetesen ezek csak Putyin víziói, de elképzelhetőnek tartom, hogy a hagyományos energiahordozó készletek csökkenése, illetve az áruk növekedésének következményei miatt Európa előbb-utóbb kényszerhelyzetbe kerül, és Orwell képzeletbeli birodalmainak határvonalai egyre határozottabban fognak kirajzolódni a szemeink előtt.

Érdemes még egy pillantást vetni a térképen a sárgával jelölt, ugynevezett "vitatott" területekre, ahol Orwell regényében az erőforrásokért zajlanak a háborúk a három nagyhatalom között.

Egy érdekes tanulmány a 3 pólusú világrend kialakulásának lehetőségeiről:

Szövetség vagy versengés? Mérlegen az orosz–kínai kapcsolatok

Kitekintő

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr143280239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása