sorok között

sorok között

Bukott Államok

2011. június 28. - Politikai Ateista

Megjelent a Foreign Policy 2011-es Failed States indexe. Semmi meglepetés. Az első 20-ban kevés kivétellel csak afrikai országok szerepelnek. A kivételek: Haiti, illetve Irak, Afganisztán, Jemen, és Pakisztán. A 2012-es kiadásban gyanítom, hogy Líbia is előkelő helyen fog szerepelni.

Interaktív térkép, és helyezések itt, képeslapok a pokolból itt.

 

A listához tartozik egy esszé is, amelyben találtam néhány érdekes gondolatot. Az egyik az, hogy a Failed States, bukott államok kifejezés nem feltétlenül helyes. Azt feltételezi ugyanis, hogy ezek az országok egykor esetleg sikeresebbek voltak, ami nem minden esetben fedi a valóságot.

Számos afrikai országban ugyanis soha nem volt normálisan funkcionáló államigazgatás, a függetlenség kikiáltása után. A cikk szerzője szerint a törzsi közösségekre alapuló társadalmak nem tudtak mit kezdeni a gyarmatosítók által megrajzolt határokkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr203022306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása