sorok között

sorok között

A Köztársaság Katonái

2011. március 23. - Politikai Ateista

Orbán Viktor kijelentette, hogy Magyarország nem kíván részt venni a Líbiai akcióban. Nem mintha erről egyedül ő döntene. Húzhatja a dolgot, és ha az akció gyors lefolyású lesz, talán megússzuk, de a jelek szerint erre egyre kisebb az esély. A hirtelen verbuválódott koalíció, minél több államot szeretne bevonni a rendezésbe. Az amerikai közvélemény nem nézi jó szemmel az újabb háborút, amelynek nem látni a végét, miközben az országban komoly megszorításokat helyeztek kilátásba, a gazdaság romokban hever, aminek következményeivel nap mint nap egyre több amerikainak kell szembesülnie. Mindent megtesznek majd azért, hogy a háború terheit, és költségeit másokkal is megosszák.

Magyarország kötelezettségeket vállalt amikor csatlakozott a NATO-hoz, és egy elhúzódó "rendezés" esetén nem hiszem, hogy jó szemmel néznék azokat akik ki akarják vonni magukat, a nyomásgyakorlás változatos eszközeivel rá tudnák venni Magyarországot a csatlakozásra a legújabb misszióhoz.

Szinte már magam előtt látom az Orbán megint hazudott kezdetű bejegyzéseket. A kormány képviselőinek a magyarázkodását is könnyen el tudom képzelni. Lefogadom, hogy a szokásos maszlag mellé bedobnak majd egy 56-párhuzamot is. Remélem erre nem fog sor kerülni.

A kérdés az, hogy Magyarország mivel tud majd hozzájárulni az akció sikeréhez. A magyar honvédség vezetése nagyon jó például kiszervezésben.

A másik erős oldala a hadseregünknek a visszavonulás, legalábbis ezt tökéletesítették az utóbbi években. Annyit gyakorolták, hogy ebben biztosan ők a legjobbak.

Légtérzár? Problémás lehet, a saját légteret sem tudják biztosítani.

A Varsói Szerződés fennállásának közel 35 éve alatt, a magyar néphadsereg egységei külföldi hadműveletekben egy alkalommal vettek részt. 1968 szeptember 20, és október 23. között Csehszlovákiában. A Szovjetunió nem tartott igényt a V.SZ. tagállamainak segítségére az afganisztáni kalandja során sem. A V.SZ. a tagállamai területein kívül soha nem támadott.

Ennek alapján azt is mondhatjuk, hogy a V.SZ. tevékenysége az alapító államok politikai hűségének, és az adott társadalmi rend fenntartásának biztosítására korlátozódott. A NATO a jelek szerint az alapítók gazdasági-politikai rendjét a tagországok területein kívülre is igyekszik kiterjeszteni, és fenntartani.

Afganisztánból az Oroszok szocialista országot akartak csinálni, az amerikaiak demokráciát, piacgazdaságot építenek. Egy idegen hatalom a saját gazdasági-társadalmi rendszerét, befolyását  próbája kiterjeszteni egy független országra. Mi a különbség? Magyarország közreműködésére a vörösök nem tartottak igényt.

Magyarország 12 éve tagja a NATO-nak.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr312766721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása