sorok között

sorok között

A görög választási paradox

2015. január 30. - Politikai Ateista

Miután kiderült, hogy választások lesznek Görökországban, az unió bürokratafejedelmei nem rejtették véka alá, hogy kiket szeretnének a kormányrúd mögött látni. Közben azt is egyértelművé tették, hogy a görög hitelmegállapodások feltételein nem lehet változtatni, mindegy, hogy ki alakít kormányt.

Ezzel párhuzamosan a popmédiában (értsd:mainstream) is megkezdődött a Sziriza démonizálása, illetve az esetleges győzelmük katasztrofális következményeinek futtatása.

Amikor már viszonylag egyértelmű volt, hogy a uniós befutó, az Új Demokrácia, és a görög politikai elit megbukott, megjelent néhány cikk, amelyek arról értekeztek, hogy Ciprasz csak az eszét játsza, keménykedik egy kicsit a népszerűség érdekében, aztán jópolitikus módjára fejet hajt.

Korai még ezzel kapcsolatban bármit is kijelenteni, de eddig ez nem jött be.

Ciprasz úgy látszik nem ijed meg egy kis konfrontációtól.

Pillanatok alatt kormányt alakított, és azonnal arcon köpte Brüsszelt, amikor elsőként a orosz nagykövetet fogadta. Az alig egynapos kormány ezek után ismét összerúgta a port az európai politbüróval, amikor szankcionálta a szankciókat.

Ami pedig a kőbe vésett hitelfeltételeket illeti:

A görög kormány a megszorítások előtti szintre, 680-ról 750 euróra (235 ezer forint) emelte a minimálbért, leállította a privatizációt és a közszférában tervezett leépítéseket. A minimálbér mérséklése 2012-ben az uniós mentőcsomag feltétele volt, akárcsak a széles körű privatizáció. - Haszon

...

Visszakapják állásukat a 2013-ban elbocsátott, a kormányzati épületekben dolgozó takarítók Görögországban – a döntés csaknem hatszáz embert, főleg nőket érint, akik csaknem két éven át tiltakoztak a pénzügyi- és a gazdasági minisztérium előtt kirúgásuk ellen. Az érintettek kitörő örömmel fogadták a hírt. - Euronews

 

És alig 4 napja vannak csak kormányon.

 

Valószínűleg nem csak a te fejedben fordult meg, hogy most mégis miből finanszírozzák majd a bőkezűséget. Remélhetőleg Ciprasz tudja mit csinál, mert elég gyorsan és határozottan cselekszik.

A takarítók fizetése miatt ne aggódj, a felvételükkel párhuzamosan kirúgták a minisztérium pénzügyi tanácsadóit, és ebből fizetik a bérüket.

Szóval Brüsszel lélegzetvisszafojtva figyeli, hogy mi fog történni Görögországban, és reménykedik, hogy valahogy elkerülik a totális csődöt.

Vagy mégsem?

Tegyük fel, hogy Cipraszék leszámolnak a megszorításokkal, és csődbe sem mennek, valahogy sikerül gatyába rázniuk a gazdaságot.

Mit üzen majd ez például Portugália, Olaszország, vagy éppen Spanyolország választóinak?

A jelenlegi politikai elitnek nem sok jót. Ugyan nem sokan foglalkoznak a dologgal, de észre kell venni, hogy itt nem csak Szamarasz pártja vesztett választásokat, hanem a teljes görög politikai elit. A hetvenes évek óta az Új Demokrácia és a Paszok váltogatta egymást, de az utolsó választások óta már csak koalícióban voltak képesek kézben tartani a hatalmat.

Cipraszék elszámoltatást, és oligarchátlanítást is kilátásba helyeztek, de ilyet már hallottunk máskor is, tudod, hogy nem sokat jelent.

 Ha a Sziriza sikereket ér el Görögországban, akkor ez felboríthatja a klasszikus jobb-bal, konzervatív-szociáldemokrata váltopártosdi hatalmi egyensúlyt a megszorításokat nyögő többi prifériás országban is.

 

euro-politicos-241114.jpg

Beppe Grillo - MS5, Pablo Iglesias - Podemosz, Alexisz Ciprasz-Sziriza

 

És ez több szempontból is kellemetlen hír Brüsszelnek.

 

Az egyik rossz hír, hogy...

Ha az új görög kormány komoly engedményeket tud kiharcolni a hitelezőivel szemben, akkor ezen országok megszorítás-ellenes mozgalmai is azonnal beállnak a sorba ilyet követelni. - Privátbankár

 

 A másik pedig, hogy ezek a pártok vastagon az euroszkeptikus kategóriába tartoznak.

 

Miközben a görög csőd természetesen nem jönne jól az uniónak, az az érdekes helyzet állt elő, hogy ha a Sziriza esetleg mégis összerántja Görögországot, annak sokkal súlyosabb következményei lehetnek a brüsszeli politikai elitre, és az adott európai hatalmi struktúrákra nézve.

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr67121653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

empoftla 2015.01.30. 17:24:32

@maxval bircaman szerkesztő: Sajnos egy ateistval az élen. De majd lecserélődik, ha a nép is azt akarja. De majd lecserélődik, ha a nép is azt akarja, mert felébred. Már szól a vekker és kukorékol a kakas. Hajnalodik. Kel a nap. Mielőtt beesteledik az EU bedől vagy átalakul.
süti beállítások módosítása