sorok között

sorok között

Jól kereső művész lett a gyilkosból

2013. december 27. - Politikai Ateista

Talán még emlékszel George Zimmermanra, aki még tavaly lőtt le egy fegyvertelen 17 évest.


Zimmerman azzal védekezett, hogy miután követni kezdete a gyanúsan sétálgató figurát, a jobb fizikumú tizenéves rátámadt, és csak önvédelemből lőtt.

A bíróság nem találta bűnösnek.

Nem találta bűnösnek egy floridai esküdtszék George Zimmermant, akit azzal vádoltak, hogy tavaly februárban agyonlőtt egy 17 éves fegyvertelen fekete bőrű fiút, Trayvon Martint. A hattagú esküdtszék - mindnyájan nők, közülük öten fehérek, egy pedig latin-amerikai származású -, két napon át, összesen 16 órát tanakodott azon, hogy milyen döntést hozzon, és végül helyi idő szerint szombat este úgy határozott, hogy Zimmerman nem bűnös. - Felmentették a 17 éves fiút lelövő rendészt - Index

A felmentését követően több városban is tiltakozó megmozdulások zajlottak, az ügyben még Barack Obama elnök is megszólalt.

Zimmerman azóta festőművésznek állt, az első alkotását az Ebay-en bocsátotta áruba, ami december 21-én el is kelt a közismert aukciós portálon.

zimmerman.jpg

Valaki 100099 dollárt és 99 centet fizetett a festményért, vagyis valamivel több mint 21 millió forintot.

zimmermanauct.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr65704103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrZ (törölt) 2013.12.28. 09:52:23

Amerika a lehetőségek hazája.

telkoe 2013.12.28. 11:12:45

Hol itt a gyilkos? Par jogi aktivista megprobalta meglovagolni az ugyet, de a birosag szerint jogosan, onvedelembol lott a tamadojara.

Meridian74­ · http://www.taxierden.hu 2013.12.28. 11:19:48

meg szerencse, hogy az igazsagszolgaltatas a torvenyek alapjan iteletet hozott az ugyben, de itt egy blogger majd jol megmondja magyarorszagrol hogy igazabol hogy is volt ez.

neked innen bizonyosan tobb ralatasod volt es van az ugy minden aspektusara (akar bunos akar nem), tehat nagy onbizalommal leirhatod hogy gyilkos-e vagy nem.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2013.12.28. 11:27:54

Hmm. Ráadásul nem egyszerűen a bíróság, hanem esküdtszék - vagyis tizenkét teljesen átlagos ember akik között volt fekete is - döntött úgy, hosszas tanácskozás után, hogy nem bűnös.

Viszont ki az ördög fizetne ezért a szarért százezer dollárt? Nekem ez nem fér a fejembe...

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.12.28. 11:35:02

Százezer dollár kb. minden jövedelme lehet tavaly tavasz óta, az azért nem "jól kereső" még.

Egyébként meg nem egyszerűen "azt állította", hogy a fekete srác rátámadt, hanem be volt törve az arca, és a koponyájának a hátulja súlyos sebekkel volt borítva, ami konzisztens az általa elmondott sztorival, hogy a fekete (egyébként hobbi street fighter) srác (aki amúgy néhány facebook bejegyzése alapján a mára már valamiért a médiába is bejutott knockout game-et is űzte) leütötte, majd ráugrott és a fejét többször a járdába verte, miközben Zimmermann segítségért kiáltozott, majd a zsebéből előhúzta a fegyvert, és meglőtte - a seb szöge is konzisztens volt az általa elmondottakkal, ráadásul az első pillanattól ugyanazt mondta, nem úgy, mint a Rezes kisasszony minálunk, aki várta a vizsgálatok eredményét, hogy ahhoz igazíthassa a sztoriját.

A "műalkotásról" inkább nem mondok véleményt.

Meridian74­ · http://www.taxierden.hu 2013.12.28. 11:40:33

@Pascal: mert nyilvan ahogy az ultraliberok megtalaltak a sztoriban a kapaszkodot, a zsebnacik is megkrealtak a sajat hosuket a tortenet alapjan, es a gazdagabb zsebnacik igy protezsalnak az elobbiek ellen. kb ezt tudom elkepzelni

Venyigeszu 2013.12.28. 11:49:39

@Pascal: Azért a jelek szerint a szövegértés nem az erősséged.
Az a 12 ember hat ember volt, és a latin-amerikai pedig nem "fekete".
Egyébként biztos igazad van.
.-)

Mannlicher 2013.12.28. 11:54:55

Azért érdekes az esküdtekhez való hozzáállás is. Amikor még nem született meg az ítélet Zimmerman védői amiatt aggódtak, hogy mindegyikük nő és a nők valószínűleg nem fogják elismerni az esetet önvédelemnek. Akkor az ellen oldalnak nem volt ezzel semmi problémája. Most, hogy felmentették hirtelen mindegyik esküdt fehér nő lett és elfogult.
Egyébként szerintem az eset egyértelműen jogos önvédelem. Ha a földön fekszel és megpróbálnak agyon verni nincs sok lehetőséged mérlegelni, védekezel ahogy tudsz. Zimmerman egyetlen szerencséje az volt, hogy magánál tartotta az önvédelmijét.

Mercel 2013.12.28. 11:56:00

"@Siri Keeton: "

Ha engem elkezd valaki követni éjjel és rámragad akkor lehet, hogy nem a fejlett intelligencia lép ki belőlem hanem az ősember.
Azt, hogy hogyan kezdődött viszont senki nem tudja, csak Zimmerman amúgy nagyon büdös meséje "támasztja alá"

Egyébként rosszul tudom, hogy szinte közvetlenül az eset után is volt valami balhéja amikor istennek képzelte magát?
Nekem ez a csávó csak egy nacionalista féreg aki gyilkolt.
A "műve" meg a szokásos amerikai zászló isten haza bullshittel leöntve.
Remélem idővel rárohad a lakat.

"Frigyes"

McKinney 2013.12.28. 12:02:07

@Meridian74 nem azt irta hogy bűnös hanem azt hogy gyilkos. A galóca is gyilkos pedig nem tehet róla.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.12.28. 12:08:01

@Mercel: Akárhogy kezdődik, ha fizikailag nem támad rád, akkor nem ütheted meg. Közterületen mindenki arra mászkál, amerre akar.

Egyébként az egyetlen rasszista motívum a bűncselekményben, hogy St. Trayvon (akinek a médiában valamiért öt évvel fiatalabb fényképét mutogatták) közvetlenül az esemény előtt "cracker"-nek nevezte Zimmermant, a "cracker" kb. azt jelenti, mint a nigger, csak fehérekre alkalmazva.

Zimmerman "meséjében" semmi büdös nincs, nyilvánosságra hozták a fényképeit az eset után, be volt törve az orra és vérzett a feje hátulja. A történet, amit elmondott, teljesen konzisztens minden fizikai vizsgálattal, és rögtön elsőre ugyanazt a sztorit mondta, mint hónapokkal később a tárgyaláson. A büdös sztori olyan, mint a Rezes kisasszonyé, a bizonyítékok és szakértők előkerülésével folyton változik.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.12.28. 12:08:57

@McKinney: Emberre alkalmazva a gyilkos az azért eléggé mást jelent, mint galócára alkalmazva. Például egy katona sem a köznyelvben, sem a jog szerint nem gyilkos, ha lelő egy másik katonát.

sírjatok 2013.12.28. 12:13:25

Valaki támogatni akarta, ennyi. "okos fasisztának páncélja az öltöny, fegyvere a pénz" :)

McKinney 2013.12.28. 12:13:26

@Siri Keeton: dehogynem, pont arról szól a háború higy a katonák gyilkolják egymást. Nem kell ilyen szentimentálisnak lenni hogy mindig kimagyarázzuk hogy az ember jó. A faszt jó. Én is te is voltunk már gyilkosok ha máshogy nem, gondolatban.

dr. Aullah 2013.12.28. 12:13:45

Vajon akkor is megvették volna ennyiért, ha egy átlagos ember lenne? kétlem. Nem mintha sajnálnám tőle, mert amit tett az helyes volt. Több ilyen rendőr kéne.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.12.28. 12:15:46

@McKinney: A köznyelvben nem tipikus használat a katonákat "gyilkosoknak" nevezni. Politikailag töltött kifejezés, ellenséges hadseregekre szokták használni, és azt implikálja, hogy azok valamiképpen nem rendes katonák, például nem olyanok, mint a mieink.

2013.12.28. 12:16:30

Zimmerman ügy: egyszerű önvédelem. Ha nem lő, jó eséllyel már nem élne. Esetleg egész életére bénán, nyomorékon, tolószékben, stb.
Igy a támadója halt meg. Vagy ő vagy én ősi szabálya.

Persze egy ennyire önvédelem ellenes és fegyverfób országban nem meglepő a dolog torz értelmezése.

A festmény egyszerűen elképesztű gyűjtői értékkel bír majd, ezért egyfajta befektetésnek sem utolsó, továbbá sokak szemében -már csak az alkotó miatt is- a hagyományos amerikai szellemiséget és értékrendet megjelenítő "ikon" lehet.

A 100ezer dollár csak itteni, koldusviszonyokra lefordított számitással hihetetlen összeg, bár arrol nincs hír, hogy a vásárló ténylegesen átvette és kifizette volna.

Ugye a dolog igy lenne már igazábol hírértékű, hogy az ebay-en mindenki láthatja, hogy elkelt, és mennyiért, még nem jelenti azt, az összeget valóban ki is fizette a nyertes licitáló.

2013.12.28. 12:32:51

@dr. Aullah: Még csak nem is rendőr, olyasmi mint itt a polgárőr.

Ha redőr lenne, nem lett volna per, esküdtszék, semmi, csak belső rendőrségi vizsgálat az esetből, ami bizonyára dícsérettel(!) zárult volna.

Ott aki a jelvényét felmutató rendőrre támad, azt lelövik, és pont. Ez közismert. Még aki nem engedelmeskedik, azt is azonnal sokkolóval veszik kezelésbe,"ellenállás megtörése" címszóval.

Shopping 2013.12.28. 12:51:12

@Meridian74­: Annyiban igazad van, hogy innen-a tények ismerete nélkül- nehéz véleményt alkotni az esetről.
De egyet ne felejts el.
SOHA ne hidd el amit a TV ben mutatnak.
Ahogy pl. Az M1 híradó tud hazudni, ugyanúgy megteszi a CNN , BBC is!

Tehát a csávó vagy gyilkos vagy sem. Ezt nem tudhatjuk. Higgyünk a bíróságnak.

Emlékszel amikor a nyári hírre?
" elzártàk a kutakat, nincs víz a romák lakta faluban" - mondta a híradó.

Az igazság messze állt ettől.
A faluban a cigók slagot kötöttek a kútra, kipeckelték és azzal locsolták a kertet, meg azt használták a házban. A házban lévő víz díjat persze nem fizették.
Ezt elégelte meg a polgármester, és NÉHÁNY kutat elzárt. Volt még több működő kút a faluban, csak ahhoz oda kellet sétálni pár száz métert.

Te meg elhitted, amikor a jogvédők óbégattak...

HowAreYouOneAVet;ésün? 2013.12.28. 13:09:03

Jó a mecénása.

Az összeg érdekes.

100100 dollár mínusz 1 cent. Láthatólag nem licitálással keletkezett hanem felajánlással. Vajon mit jelent az 1 centes hiány.

Dr.Démonmac1 2013.12.28. 13:22:34

Nem olyan egyszerű az odakinn, majd biztos meg tudjuk állapítani az igazat a fotel mélyéről, Magyarországról..
Egyébként, meg miért is ne fessen ??
(jobb mintha biztonsági őr lenne:)

Anders Behring Breivik 2013.12.28. 13:44:06

Lelott egy niggert, es akkor mi van ? Nehogy ma ezert basztassak.

Narancskommunista (törölt) 2013.12.28. 14:01:28

@Mannlicher:

Azért kicsit büdös önkéntes rendőrködés közben önvédelemről beszélni, hiszen az önvédelem nem arról szól, hogy addig keressük a veszélyt, amíg nem kerülünk olyan helyzetbe, hogy önvédelemből ölhetünk. Persze ez így sarkítás a részemről, de azért valami ilyesmiről van szó. Nyilván jogilag rendben lehet az ügy, viszont azt gondolom, hogy lehetett volna adni neki 2 év felfüggesztettet zaklatásért, hiszen szándékosan követte a srácot, akiről nem tudhatta, hogy egyébként nem tiszta, csak sejthette, ráadásul rendőri utasítás ellenére.

Narancskommunista (törölt) 2013.12.28. 14:07:13

@Siri Keeton:
A gyilkosság hétköznapi értelemben szándékos emberölést jelent. A bűnösség meg ha a jogrend vagy az etikai szabályok szerint nem volt jogos. A katonák is gyilkolják egymást a háborúban, csak a politika elhiteti az emberekkel, hogy jogos. Önvédelem esetén pedig tényleg lehet jogos a gyilkosság, és akkor nincs bűnösség. Jogi értelemben persze csak az a szándékos emberölés a gyilkosság, amiért el is ítélnek.

Narancskommunista (törölt) 2013.12.28. 14:10:25

@Shopping:
Ott sem volt hazugság, amit a média mondott, mert a médiában sem az jelent meg, hogy MINDEN kutat elzártak, ott is eleve arról szólt a hír, hogy néhányat elzártak, a többit szűkítették. A többi meg már csak tálalás kérdése volt, a tény ugyanaz volt végig.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.12.28. 14:12:31

@Narancskommunista: Ez nem teljesen így volt, például nem sikerült bebizonyítani, hogy a rendőri utasítást követően is követte-e a srácot. Nagyon úgy tűnik, hogy a srác bement valami elhagyatott épületbe, és ott maradt jó darabig, majd kijött, és amikor még mindig ott látta Zimmermant (jogérzéked szerint két évet ér, hogy egy helyben állt), akkor cracker-nek nevezte és megtámadta.

Aztán mi az, hogy "zaklatás"? Egy önkéntes rendőr követett valakit, akiről utóbb kiderült, hogy korábban betörésnél használt eszközöket és értékes női ékszereket találtak nála (csak az iskolai rendészet a saját statisztikájuk kozmetikázása okán nem közölte ezt a rendőrséggel), és aki úgy viselkedett, mint egy betörő, például céltalanul kóborolt a környéken, gyanúsan sasolva a házakat. Megmondom őszintén, ezért vannak a polgárőrök, hogy az ilyen gyanús alakokat kövessék. Engem követhetne egy ilyen nálam fél fejjel kisebb, erősen túlsúlyos polgárőr, nem jutna eszembe megtámadni.

Narancskommunista (törölt) 2013.12.28. 14:18:36

Egyébként fordítsuk először le magyar viszonylatba. Most tekintsünk el attól a részlettől, hogy itthon nem túl esélyes a fegyvertartás.

Észreveszi egy világos bőrű magyar ember, hogy az utcán egy gyanús cigány fiatal össze-vissza mászkál az esőben, gondolja, biztosan rosszban sántikál, felhívja a rendőröket, a rendőrök azt mondják, küldenek valakit, emberünknek pedig azt tanácsolják, ne foglalkozzon vele. Erre emberünk utánamegy a cigány srácnak, erre idővel a cigány srác észreveszi, hogy követi, és nekiesik hősünknek, aki végül a kilátástalan helyzetében fegyvert ránt, és lelövi támadóját.

Ezután feltehetnénk a kérdést, hogy hogyan ítéljük meg emberünk tettét, bűnös vagy ártatlan (persze tudom, a bíróság dolga, de ennek a moralizálásnak nálunk is nagy a hagyománya).

Na, itt jön a csavar, fordítsuk meg a dolgot, legyen a srác világos bőrű magyar, a követő pedig cigány, a helyszín pedig putrik környéke, a történés viszont ugyanaz. Na ezt hogy ítélné meg a magyar társadalom? Bónusz kérdések: hogy ítélnék meg a cigányok az előbbi és az utóbbi felállást, valamint hogy ítélné meg a TASZ... Félek, hogy nem lennének ezek a vélemények konzisztensek.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.12.28. 14:21:06

@Narancskommunista: Zimmerman esetében egyértelműen hazudott a média, finoman fogalmazva is erősen szerkesztve közölték a rendőrséggel folytatott beszélgetését, többi között beleszerkesztették pl. a "coon" szót, ami egy rasszista kifejezés a "néger"-re, de amit Zimmerman sose használt, egyébként is durván elavult kifejezés, a Ku Klux Klan se használja már. Az egész transcript durva hazugság volt.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.12.28. 14:24:53

@Narancskommunista: Ha a fehér srác támadja meg a cigányt közterületen, akkor a cigány önvédelemből cselekszik. Tedd hozzá, hogy a cigány egyedül van, túlsúlyos, és fél fejjel kisebb a hobbi street fighter, szálkás izmos alkatú fehérnél.

Fordítva: szálkás izmos street fighter cigány gyanús, fél fejjel kisebb, túlsúlyos fehér polgárőr (mozogni alig tud, nemhogy mittudomén fél kilométert lefutni), és a cigány támad neki: szintén egyértelmű.

Vagy: nem fekete, nem fehér, hanem csíkos polgárőr, túlsúlyos, alacsony, követ egy gyanús viselkedésű, nem fekete, nem fehér, hanem pöttyös hobbi street fightert, aki megintcsak izmos, szálkás. A pöttyös nekitámad a csíkosnak, a csíkos lelövi (miután már a földön fekszik, eltört az orra, és a fejét az aszfaltba veri a pöttyös). Egyértelmű, csíkos önvédelemből cselekedett.

Narancskommunista (törölt) 2013.12.28. 14:26:54

@Siri Keeton:
"Ez nem teljesen így volt, például nem sikerült bebizonyítani, hogy a rendőri utasítást követően is követte-e a srácot. Nagyon úgy tűnik, hogy a srác bement valami elhagyatott épületbe, és ott maradt jó darabig, majd kijött, és amikor még mindig ott látta Zimmermant (jogérzéked szerint két évet ér, hogy egy helyben állt), akkor cracker-nek nevezte és megtámadta."

Ok, ebben igazad van, én az ügy megítélésénél feltételeztem, hogy utána is követte, viszont ha nem derült ki, hogy követte-e utána, akkor valóban nem szabadna feltételezni.

Az viszont irreleváns, hogy mit találtak nála, ugyanis nem változtat a helyzeten az, hogy a gyanúja beigazolódott vagy nem.

Megtámadni mint írtam, nekem sem jutott volna eszembe, viszont biztos, hogy szóvá tettem volna. Más kérdés, hogy éppen azt a részét nem lehet bizonyítani a dolognak, hogy a támadás előtt milyen szóváltás történt.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.12.28. 14:37:21

@Narancskommunista: Nem lehet bizonyítani, de azért nem lehet akármit sem feltételezni, mert az ártatlan St. Trayvon telefonált egy csajjal, és így ha nem is jó minőségben, de telefonon lehet hallani az incidenst. Innen lehet tudni, hogy cracker-nek nevezte Zimmermant, és közölte a beszélgetőpartnerével, hogy most odamegy ehhez a creepy ass crackerhez.

Utána tompa ütések és puffanások hallhatók, és egy férfi sikoltozik segítségért, mindkét fél pereputtya a saját rokonát ismerte fel benne, a szakértő szerint a rossz minőségű felvételről sajnos csak annyit lehet megállapítani, hogy erősen eltorzult hangon kiabál valaki, nem megállapítható, hogy ki. Zimmerman sztorijával annyiban konzisztens, hogy az alatt a rövid idő alatt, ami a beszélgetés félbemaradása és a sikoltás között történt, valahogy eltörte az orrát és véres sebeket szerzett a feje hátulján a járdán. Nem konzisztens, hogy előhúz egy fegyvert, és a street fighter St. Trayvon erre sikoltozni kezd kegyelemért, ahelyett, hogy megpróbálná kicsavarni a fegyvert a kezéből. Sokkal hihetőbb sztori, hogy St. Trayvon nem vette észre, hogy a sikoltozó Zimmerman zsebében van valami ajándék a számára, és így az elő tudta azt húzni, és lelőni St. Trayvont.

"Az viszont irreleváns, hogy mit találtak nála, ugyanis nem változtat a helyzeten az, hogy a gyanúja beigazolódott vagy nem."

Annyiban változtat, hogy pont az ilyen St. Trayvon-félék ellen vannak a polgárőrök. Ha nem követhetsz egy gyanús fekete srácot, mert hátha megtámad és aztán nem lesz jogod megvédeni magadat, akkor tkp. mi a fene szükség van polgárőrségre? Ha nincs polgárőr, akkor várhatsz akár tíz-húsz percet is a rendőrségre (néhol többet), ami alatt egyfelől elmenekül a gyanús személy, másfelől meg persze ennyi idő alatt meg is ölhet stb.

Mannlicher 2013.12.28. 15:15:42

@Narancskommunista:
Zimmerman olyasmi volt mint nálunk a polgárőrök. Az volt a dolga, hogy szemmel tartsa a környéken felbukkanó gyanús idegeneket. Ezzel természetesen kockázatot is vállalt, de ha eközben megtámadják és ő védekezik az még önvédelem.
Miért adnál neki két év felfüggesztett? Mert polgárőrként tette a dolgát? Ráadásul nem utasította a rendőrség, hanem a diszpécser tanácsolta neki, hogy a saját biztonság érdekében hagyja abba a követést, amit elmondása szerint meg is fogadott.
Ha engem kérdezel mindegy, hogy a támadó/védekező milyen bőrszínű. A lényeg az, hogy akit megtámadnak és sikerül megvédenie magát, azt ezért nem szabad megbüntetni. Abban viszont van igazság, hogy mára az ún. jogvédők semmivel sem jobbak, mint azok, akik ellen harcolnak.

zobod 2013.12.28. 15:20:19

A bíróság kimondta hogy Zimmerman jogszerűen járt el. Az amerikai bíróságokat aligha lehet rasszizmussal vádolni. Nem is értem, minek hozta fel az ügyész rasszista szálat, a srác nem egy tőröl metszett wasp-nak tűnik.

Azon lehet és kell is inkább vitatkozni, hogy a technika mai állása mellett lőfegyver helyett inkább nem halálos kényszerítőeszközökkel kellene leszedálni a nehéz eseteket. A helyzet megoldására tökéletes, viszont semmi helyrehozhatatlan következménye nincsen.

A kép viszont szar, és túlárazott.

bambanő (törölt) 2013.12.28. 16:51:39

1. hazudik, aki azt mondja, irja, hogy Zimmerman gyilkos

"Jól kereső művész lett a gyilkosból" - ezert a mondazert a gatyadat leperelhetne Zimmerman, ha megtudna es utolerne a torveny keze
persze a magyar blogger roppant bator ilyen tavolsagbol
tudja, hogy a sas nem kapkod legyek utan

nem gyilkos a pasas, mert az eskudszek megallapitotta, hogy nem bunos
ilyen egyszeru
az eskudszek dontese az USA-ban szent
nem ugy, mint a kontinentalis Europaban a hivatalnokbirak dontese, ami ellen fellebbezes meg kutyafasza is mehet
az eskudtszek dontese szent es vegleges
mellesleg az eskudtszeket

2. rasszizmus: a negerek megtudtak, hogy Zimmerman-nak hivjak az ipset, erre elkezdett habzani a szajuk, hogy egy feher megolt egy feketet
a rasszista neger jogvedok elkezdtek forralni az indulatokat
aztan kiderult, hogy Zimmerman latin szarmazasu

3. Trayvon-nak volt multja a knockout game-ben
egy eleg fejlett, eroszakos 17 eves negro volt, de a media kovetkezetesen egy gyerekkori kepet mutogatta, hogy keltse a hangulatot, hogy fiatalabbnak lattassa, gyereknek, nem egy fiatal bunozonek, aki megtamadta Zimmermant

4. a tortenet vilagos, kovette a neger gyereket, az megtamadta, Zimmerman meg lelotte onvedelembol
hogy miert kovette? az USA-ban elterjedt a vigilante mozgalom
polgarok onvedelme, kb mint a magyar polgarorseg, csak nem fogatlan tesco biztonsagi orok csinaljak, hanem felelos polgarok
es mivel ott a concealed carry sok helyen megengedett, van fegyveruk is, ha akarjak
Zimmerman egy Kel-Tec PF-9 pisztolyt hasznalt, majd felmentese utan hir lett, amikor elment venni egy Kel-Tec soretes puskat is
miert tehette meg, mert felmentettek a vad alol! nem bunos, artatlan!
be kellene mar fejezni a hiszteriakeltest

A kepe nem valami jo, ennyit nem er meg, de nyilvan nem is nekem kell ra licitalni.
Legalabb kap valami karpotlast a tonkretett elete miatt.

Aki pedig artatlan (nem bunos) azt ne nevezzuk mar gyilkosnak!

SchA · http://katpol.blog.hu 2013.12.28. 16:59:25

Aljas módon jól meggyilkolta az ártatlan "srácot", csak a hullának még működtek a motoros funkciói, ezért nézett ki az eset után Zimmerman így:
thinkprogress.org/wp-content/uploads/2013/06/george-zimmerman-closeup.jpg

papundits.files.wordpress.com/2013/06/aa-george_zimmerman_injury.jpg

Hiryu 2,0 · http://theidf.blog.hu/ 2013.12.28. 17:05:43

előttem összefoglalták pontosan.

De láttam én itt Magyarországon is pocsékabb képeket drágán elkelni.

Ott is a név adta el a képet . Értéke növekedni fog, ha egy néger lövi le Zimmermant a jövőben.

Nem egy "Lassú porbafingás a lelki sötétségből" című alkotás, vmi Elismert Festőtöl, de el lehetett adni ennyiért...

Hiryu 2,0 · http://theidf.blog.hu/ 2013.12.28. 17:09:37

ja, azért Zimmerman sebesülései: azért ahhoz sem kellett MEDEVAC hogy ŐT ellássák...
(megj: fejseb baromian tud vérezni,ésrandán tud kinézni egy apró vágás is, orr, ajak detto)

bambanő (törölt) 2013.12.28. 17:12:58

ja, az kulon felhaborito es gusztustalan, ahogy Hussein Obama is kiallt a kis bunozo mellett: "If I Had A Son, He Would Look Like Trayvon"

kis szemfelnyitas, hogy a media es a neger jogvedok mit hazudoztak az ugyben:

3.bp.blogspot.com/-q-2rGBEQSds/Ucis7wXTTwI/AAAAAAAALQg/aVqKI9Qdwt0/s400/AA+-+Trayvon+Photos.jpg

i1214.photobucket.com/albums/cc494/BigChiefLtd/TrayvonMartin-1.jpg

2013.12.28. 17:17:25

A hányinger jön rám már, hogy nem lehet az indexet úgy megnyitni, hogy ne lenne kint legalább öt ilyen tébolyult, fanatikus szélsőliberó blogposzt. Taszosok, hajléktalanvédők, bérrettegők meg gyilkosozók mindenhol. Olyanok vagytok, mint a rákos daganat, elpusztítotok mindent magatok körül, az se érdekel benneteket, hogy a végén ti is beledöglötök.

bambanő (törölt) 2013.12.28. 17:18:50

@Hiryu 2,0: knockout game aldozatai kozul nem egy mar meghalt vagy egy eletre lenyomorodott

aki ut, az az eletedre tor, le kell loni a picsaba
a birosag is igy latta

bambanő (törölt) 2013.12.28. 17:24:19

@retrovírus: az a szep, hogy amikor a baloldal ikonjait legyilkosozzak, pufajkasozzak teljes joggal, akkor megy a horges, hogy fasisztaveszely van...
bezzeg, amikor van egy jogeros amerikai itelet, akkor tizezer kilometerrol tudnak okoskodni

persze USA-ban ezert be lennenek perelve, Zimmerman helyeben ebbol elnek ezentul, aki ketsegbe vonja a jogeros felmento iteletet, az fizessen

csak néha benézek ha marhaságot látok 2013.12.28. 17:36:37

@Siri Keeton: a konzisztens szó azt jelenti, hogy sűrű, tömör, állandó, egységes. a szókapcsolatba amit írtál szerintem a korrelál szó illik.

Bicepsz Elek 2013.12.28. 18:03:54

Kivanom a bloggernek, hogy knock outoljak egyszer!!! Akkor lett volna nagy az ilyenek pofaja, amikor egy feher not ut megutott hatulrol, hogy az a foldre esett betorte a fejet es meg is halt!!! Az ilyen p.tkanyok megerdemlik a golyot!!Teljesen igaza van Zimmermannak, ha bunos lett volna nem mentettek volna fel. Mellesleg.zraelben termesztes, hogy az ilyen p.tkany golyot kap.
A liberosok egyre hulyebbek es hulyebb otletekkel allnak elo
m.index.hu/kulfold/2013/12/28/angliaban_mar_vagjak_a_pofonfat/

Medgar 2013.12.28. 18:16:16

@Siri Keeton: Nem érted a lényeget: Fehér volt, megvédte magát. Ez csak Amerikában fogadható el, Magyarországon minimum vérnácinak minősülne.

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.12.28. 18:38:48

emberunk biztonsagi or volt, latott egy gyanus alakot aki egy kozpeosztalybeli lakoparkban kapucnival a fejen lodorgott, lathatoan cel nelkul. Odament hozza ( mert benne van a munkakori leirasaban ) es megkerdezte SEGITHETEK E? ( szo szerint)

a "fiu" ( drogfuggo, munkanelkuli priuszos) ratamadt, a fejet tobbszor a betonnak utotte es megprobalta elszadni a fegyveret.

Dulakodas kozben Zimmermann NEM CELZOTT LOVESSEL megolte.

Zimmermant felmentettek, eddig a sztori.

mi a baj?

Reggie 2013.12.28. 20:11:06

A helyes cim az lenne, hogy "Jol kereso muvesz lett a koztorvenyes bunozo nigger altal emberolesbe hajszolt"

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.12.28. 20:15:03

@Medgar: Ha kicsit követted a témát, Amerikában sem elfogadható. A pártatlan fekete államfő (Obama) és pártatlan fekete igazságügyminisztere (Holder) valóságos Visinszkij-kaliberű ügyészt és bírát neveztek ki az ügybe, csak az esküdtek válogatását nem tudták rendesen befolyásolni. Így is a bíró durván a vádat támogatta végig. Csak annyira erős volt a bizonyíték, hogy végül Zimmermant felmentették, de a munkahelyét elvesztette, halálos fenyegetések százait kapta, stb.

Amerikában tulajdonképpen még sokkal erősebb az ottani TASZ, csak ott a törvények (még) jobbak.

@Hiryu 2,0: Az orra mindenesetre eltört.

@csak néha benézek ha marhaságot látok: Nem azt jelenti:

idegen-szavak.hu/konzisztens

"belső ellentmondásoktól mentes, egységes, következetes"

Egyébként úgy értettem, hogy konzisztens (ill. nem konzisztens) a bizonyítékokkal. Azaz nem áll ellentmondásban (más szóval konzisztens), ill. ellentmondásban áll (más szóval nem konzisztens) a bizonyítékokkal. Lehet, hogy anglicizmus (az angolban simán lehet mondani, hogy consistent with the evidence.

Például:

www.foxnews.com/us/2012/03/27/police-zimmerman-story-is-consistent-with-evidence-in-trayvon-martin-shooting/

De szerintem magyarul is érthető volt, amit írtam.

2013.12.28. 20:16:41

Mai hír, hogy Brooklynban több száz "fiatal" megtámadott egy bevásárlóközpontot, összetörték és szétszórták az üzletekben található cuccokat és megverték a biztonsági őröket. Ez a "fiatal" meg "tinédzser" pont ugyanaz az eufemizmus, amivel a magyar liberális sajtóban, MTI-hírekben helyettesítik a fiatalkorú cigánybűnöző kifejezést. Érted, még kimondani se szabad, nemhogy fizikai erővel fellépni ellene. Lassan szétrohad minden körülöttünk, és a fanatikus, szénné kokszolt liberók akkor is ugyanezt fogják fújni, mikor már az ő húsukat rágják le a paraziták. Meg lehet nézni a kommenteket a youtubeon, és nem a rasszizmus beszél belőlük, hanem az elkeseredettség. Valaki azt írta, ha még Giuliani lenne a polgármester, akkor a rohamrendőrök pillanatok alatt ott vannak és koponyákat törnek.

Csoda, hogy vannak még ilyen hétköznapi hősök, mint ez a Zimmermann, aki fegyvert fog és odaáll megvédeni az életterét. Hosszú távon nálunk is az önszerveződés lesz az egyetlen járható út, főleg vidéken.

Ezt a folyamatot egyébként jól ismerjük a történelemből. Az obama-féle ballib rezsimek szükségszerű velejárója, és úgy hívják: weimarizálódás.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.12.28. 20:32:11

@Bicepsz Elek: Érdekes egyébként, hogy éveken át zajlott a knockout game (mindig más néven, pl. polar bear hunting stb.), és mind a média, mind a rendőrség maximális erővel elhallgatta a dolgot. Aztán hogy, hogy nem a knockout game-nek lett egy csomó zsidó áldozata, nemrég Brooklynban. Az áldozatok többsége reformzsidó (azaz egy átlagember, különösen egy átlag gettófiatal nemigen veszi észre rajta, hogy zsidó), tehát nyilván ott is csak éppen egy fehért akarnak elkapni.

Valami furcsa véletlen folytán pont egy zsidó áldozatnál kaptak a feketék először hate crime vádat:

www.humanevents.com/2013/12/26/the-knockout-game-finally-results-in-hate-crimes-charges/

Egyes rasszista antiszemiták azt feltételezik (nyilvánvalóan alaptalanul), hogy a zsidók sorsa jobban izgatja a hatóságokat és a médiát, mint a sima gój fehérek sorsa. A média kapcsán például a tulajdoni viszonyokra hivatkoznak, hogy ti. a három nagy televíziós társaságból például mindhárom fehér tulajdonban van, de abból kettő nem gój tulajdonban. (És pont az egy gój tulajdonú foglalkozott már évekkel ezelőtt is a témával.) Szerintem ez ki van zárva, hiszen ilyesmi csak az összeesküvéselméletes szélsőjobboldali fantáziákban létezik.

zobod 2013.12.28. 20:36:27

@Siri Keeton: a kormány joggal tarthatott attól, hogyha nem ítélik el Zimmermant, akkor zavargások lesznek. Ne legyen illúziód, a világ No.1 demokráciájában egy embert pontosan ugyanúgy odadobna bármelyik politikus a vélt vagy valós közérdekért, a status quo és közrend megőrzéséért, mint teszem azt Szomáliában. A politikai célok és az igazság párharcában nem mindig az igazság győz. A jogrendszert is helyesebb jogszolgáltatásnak hívni, nem igazságszolgáltatásnak.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.12.28. 20:44:23

@zobod: "a kormány joggal tarthatott attól"

Akkor miért nem lépett fel a kormány a hamisított beszélgetés-átiratot közzétevő médiával szemben? Leszarták ők a zavargásokat. Simán a narratívájuknak (miszerint rasszista fehérek diszkriminálják és támadják és megölik az ártatlan feketéket) kerestek egy esetet. A média és Obama meg Holder egy hajóban eveztek.

Ha tényleg a zavargásoktól tartottak, akkor miért nem magyarázta el Obama az embereknek a tényállást? Hátha tőle, mint feketétől jobban elfogadták volna a tényeket. Nem, ehelyett kimondottan _szította_ az indulatokat, például olyanokat mondott, hogy őt is diszkriminálták, amikor gyerek volt, meg hogy ha lenne fia, olyan lenne, mint Trayvon stb.

MEDVE1978 2013.12.28. 20:49:29

Annyiban gyilkos, hogy megölt egy embert önvédelemből. Ettől még nyilván nem kell dicsőíteni a tettét, de ennek ellenkezője is éppen ennyire gáz: csak azért elítélni és fröcsögni rá, mert egy kisebbséghez tartozó embert ölt meg.

Valószínűleg a kép, meg a megvásárlása is egy olyan effekt, ami arról szól, hogy a rasszista drukkerek fehér fajtársukat díjazzák, azért, mert hősnek érzik. Holott a srác ugyanannyit tett, mint valószínűleg sokan mások, polgárőrök, rendőrök, semmivel nem több vagy kevesebb náluk. A képe meg semmi különös.

zobod 2013.12.28. 20:55:02

@Siri Keeton: Nem, egyáltalán nem. A választott politikusokat nem az "igazság" érdekli, hanem a szavazók kiszolgálása. Nem az egyes emberek sorsa számít a politikában, hanem a tömegek hangulata. Úgy kell az ilyen etnikai összeütközés, mint púp a hátukra. Emlékszel L.A.-ben mi volt '92-ben? Ettől fosik 20 éve minden amerikai vezető, hogy újra bekövetkezik.

Az ítélet után Obama nagyon jó beszédet mondott, szerintem személy szerint az ő beszélőkéjének, és a szülők higgadtságának köszönhető hogy nem lett balhé.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.12.28. 21:12:02

@zobod: Még egyszer, akkor miért nem léptek fel a _hamisító_ médiával szemben? Sőt LA-ban is (egyébként nem csak ott, a hatvanas évek óta rendszeresek a fekete zavargások, Detroit is egy nagy zavargás után került lejtőre) a média hangulatkeltése nélkül soha nem lett volna zavargás.

Egyébként mivel magyarázod az NBC hamisítását, ha nem azzal, hogy az NBC keresett a narratívájához egy esetet, és amikor az eset nem felelt meg a narratívának, akkor a tényeken igazítottak egyet? Mert szerintem más lehetőség nincs. Az, hogy Obama se szóban, se tettben nem csinált semmit, az meg elég erős bizonyíték.

Egyébként nem értem az állításodat, hogy "nem lett balhé". Olyan egy helyre koncentrálódó zavargás nem lett, mint LA-ben (mert az eset egy kisvárosban történt), de voltak zavargások országszerte, és a következő napokban több száz embert (többnyire fehéret, néha latinót) támadtak meg "for Trayvon" felkiáltással feketék. Sokszor halálos kimenettel. Illetve sokszor nem tudjuk, hogy a halálos támadásban mi volt a motiváció. LA-ben a zavargásokban 1992-ben meghalt 58 ember. A mostani esetben nem tudható az áldozatok pontos száma, csak az, hogy rengeteg ilyen támadás történt, voltak gyújtogatások, zavargások pl. New Yorkban is, stb.

Bicepsz Elek 2013.12.28. 21:15:05

@zobod: Ha lett volna akkor golyot kaptak volna a fejukbe. 1992-ben is pl. a koreai boltosok fegyverkeztek a csocselek ellen.

K12K23 (törölt) 2013.12.29. 00:23:56

@Medgar:
@MEDVE1978:
Mondjuk az ürge legalább félig latin, szóval még csak nem is teljesen fehér.

Narancskommunista (törölt) 2013.12.29. 10:24:42

@Siri Keeton:
Amikor arról beszélsz, hogy a tiltakozások következtében biztosan voltak halálos áldozatok is, de semmi konkrétumot nem tudsz leírni, pontosan ugyanazt csinálod, mint amiért az ottani médiát fikázod. Mellesleg Magyarországról nézve nem csak az fura, hogy ott van olyan, hogy önvédelem, hanem az is, hogy a politika nem esik neki a sajtónak, ha nem a saját szájíze szerint írogat.

Narancskommunista (törölt) 2013.12.29. 10:29:52

@Siri Keeton:
"Nem konzisztens, hogy előhúz egy fegyvert, és a street fighter St. Trayvon erre sikoltozni kezd kegyelemért, ahelyett, hogy megpróbálná kicsavarni a fegyvert a kezéből. Sokkal hihetőbb sztori, hogy St. Trayvon nem vette észre, hogy a sikoltozó Zimmerman zsebében van valami ajándék a számára, és így az elő tudta azt húzni, és lelőni St. Trayvont."

És mivel nem konzisztens? Azzal, hogy street fighter, vagy azzal, vagy a felvétellel nem az?

Egyébként mivel a bíróság és az esküdtszék így döntött, ezért én is elfogadom a döntést, nem is vitattam, hogy önvédelemből tette, nyilván innen nekünk sokkal kevesebb infó áll a rendelkezésünkre náluk, szóval biztos vagyok benne, hogy ők hozták a lehető legjobb döntést.

Amit én vitatok, arról viszont nem is döntöttek, mert a vád nem az volt.

Narancskommunista (törölt) 2013.12.29. 10:43:03

@Mannlicher:
Egy külső szemlélő vagy a feka szemszögéből ő nem egy polgárőr volt, hanem egy civil. Ha követ valakit, akkor feltűnés nélkül kellene tennie, mert nyilvánvalóan minden embert többé-kevésbé irritálja, ha valaki csak úgy követi, függetlenül attól, hogy rosszban sántikál-e.

Most akkor gondolj csak abba bele, hogy ha van egy másik polgárőr vagy egy önjelölt rendőr, aki azt látja, hogy valaki az utcán követ valakit, és ez gyanús neki, ezért elkezdi követni a követőt...

Valaki írta, hogy ha Zimmermann rendőr lett volna, akkor még csak nem is vádolják gyilkossággal. Ja, csak az óriási különbség, hogy ha rendőr lett volna, akkor már hivatalos személynek számít és ezt a feka srác is tudja jól, ez esetben eleve nincs is az egész ügy.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.12.29. 10:46:02

@Narancskommunista: Itt van egy lista 10+ halálos áldozatról. Biztosan nem teljes, annak idején ennél jóval bővebb listát olvastam. És természetesen figyelembe véve, hogy többnyire a "for Trayvon" kiáltással fehérnek támadó feketét sem vádolják meg hate crime-mal (ha ez nem hate crime, hogy random embert megtámadok egy rassztársa tette miatt, akkor mi az? hiszen akkor a cigánygyilkosságok sem hate crime-ok), és hogy évente többezer black-on-white gyilkosság történik, ahol jórészt nincs tanú, aki elmondaná, hogy esetleg "for Trayvon" kiáltással történt az eset. Afelől biztos lehetsz, hogy nem fogsz heti lebontásban black-on-white manslaughter/murder statisztikát találni.

www.fireandreamitchell.com/2013/08/25/race-war-begun-black-white-attacks-since-trayvon/

Itt van néhány gyilkosság és egyéb támadás, ahogy látom, teljesen random. Betörésnél lelőni az ártalmatlan ottlakót kicsit hate crime-szerű, semmi szükség nem volt a vagyon megszerzésére.

www.newnation.org/NNN-Black-on-White.html

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.12.29. 11:05:00

@Narancskommunista: "Amikor arról beszélsz, hogy a tiltakozások következtében biztosan voltak halálos áldozatok is, de semmi konkrétumot nem tudsz leírni, pontosan ugyanazt csinálod, mint amiért az ottani médiát fikázod."

Lehet, de azért nekem egy országos (sőt nemzetközi) médiában közzétenni egy szándékosan hamisított jegyzőkönyvet kicsit durvának tűnik. Mintha te betelefonálsz a rendőrségre, hogy egy gyanús roma srácot látsz, és erre az MTVA ezt úgy "szerkesztené", hogy "egy mocskos cigányt látok". (A coon szó beillesztése kb. ilyesmi volt.)

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.12.29. 11:20:08

@Narancskommunista: Ahhoz, hogy a sérüléseket okozza Zimmermannak, ahhoz maximum kartávolságra kellett lennie. Az egyetlen szemtanú szerint egyébként konkrétan a földön fekvő Zimmermanon ült és ütötte, miközben Zimmerman segítségért kiabált.

De most képzeld el a szitut: egy street fighter (nyilván tele adrenalinnal és tesztoszteronnal) éppen üt egy másik csávót (aki dagadt, tehát elmozogni biztosan nem tud tőle), aki előhúz egy pisztolyt. Erre hirtelen sikoltozni kezd, hogy "Segítség! Segítség!" Szerinted ez mennyire hiteles? Mert a lőfegyver csak bizonyos távolságból sokkal jobb a puszta kéznél, fél méter távolságban nem lennék pisztollyal a kezemben egy agresszív street fighterrel, mivel jó eséllyel megszerzi a fegyvert - kivéve, ha nem látja. Még jobbat mondok: ha fél méter távolságban vannak, akkor a fegyver vagy már a streetfighterre céloz (de akkor miért nem lő azonnal, miért hagy időt sikoltozásra?), vagy pedig még nem céloz a streetfighterre, de akkor meg a streetfighter sikoltozás helyett megfogja Zimmerman csuklóját, és megakadályozza, hogy a pisztolyt rácélozza, sőt ha erősen szorítja a csuklót, akkor Zimmerman el is ejti a fegyvert.

Ezzel szemben a másik lehetőség, hogy a streetfighter földre vitte és rátérdelt Zimmermanra, és úgy ütötte, Zimmerman meg segítségért kiabált, de a kezét sikerrel a zsebébe csúsztatja (miközben stabilan a földön fekszik és ütéseket kap), előhúzza a fegyvert, és Trayvon teste irányába lő. Ez lehetséges, megegyezik Zimmerman első sztorijával, az egyetlen szemtanú által látottakkal, valamint a ballisztikai és orvosszakértő véleményével is. Ez egy konzisztens magyarázat, ami minden tényt megmagyaráz, ha valakire rátámadnak és ütni kezdik, reflexből segítségért kiabálhat, míg a támadó streetfighter nem fog hirtelen kiabálni, ha meglát egy pisztolyt a másik kezében.

"Amit én vitatok, arról viszont nem is döntöttek, mert a vád nem az volt."

De mit vitatsz, mi lenne szerinted a vád? Közterületen követett egy gyanús alakot, aki egy elhagyatott épületbe (magánterületre) behatolt, és megvárta, amíg az kijön onnan? De hát hiszen ez a polgárőr dolga, nem?

Mannlicher 2013.12.29. 13:26:52

@Narancskommunista:
Amennyire a cikkekből ki tudtam venni az eset egy elkerített kertvárosias jellegű területen történ. A zártabb közösségekben teljesen természetes, hogy egy idegen feltűnést kelt (ki az, mit akar, honnan jött). Ha pedig az illető gyanúsan viselkedik, akkor számíthat rá, hogy követni kezdik és ez így helyes. Az éjszaka céltalanul kódorgó idegen például elég gyanús.

Nem tudom, az amerikai rendszer mennyire hasonlít a magyarra, de a polgárőrség rendszerint a környék lakosságából szerveződik, így a polgárőrök ismerik egymást és jó eséllyel, a helyi rendőrséggel is vannak kapcsolataik.

Mi van, ha egy szolgálaton kívüli rendőr lett volna, aki a lakhelyén felbukkanó gyanús alakot követi? Szerintem arra akart célozni, hogy ha rendőrre támadnak, és az lelövi az illetőt, nem tudnak belőle rasszista botrányt csinálni. Egyébként honnan tudod, hogy rendőrnek nem ment volna neki?

A lényeg az, hogy egy önvédelmi esetből médiacirkuszt csináltak, rasszizmussal vádolva Zimmermant, miközben a vádlók bizonyultak a leginkább rasszistának. Az ügy elején még az volt, hogy a szemét, fehér, rasszista, zsidó lelőtte szegény fekete srácot. (Zimmermannak hívják, úgyhogy biztosan fehér, rasszista és zsidó. Ez azért elég rasszista hozzáállás.) Aztán szép lassan kiderült se nem fehér, se nem zsidó és még csak az sem bizonyítható, hogy rasszista. Arról nem is beszélve, hogy a média milyen szinten manipulálta az információkat csak, hogy az indulatokat felkorbácsolhassa.

Narancskommunista (törölt) 2013.12.29. 18:44:21

@Siri Keeton:
Elkezdtem olvasni a fireandreamitchell.com cikkeit, és kicsit feltűnt az érdekes stílusa, jól látom, hogy az USA egy kuruc infó szerű portáljáról van szó? Rá is kerestem, és a valóság nem áll távol ettől. Most akkor ők manipulálnak, vagy azok a médiumok, amiket ők vádolnak minden második mondatban manipulációval?

Narancskommunista (törölt) 2013.12.29. 19:01:14

@Mannlicher:
"Mi van, ha egy szolgálaton kívüli rendőr lett volna, aki a lakhelyén felbukkanó gyanús alakot követi? Szerintem arra akart célozni, hogy ha rendőrre támadnak, és az lelövi az illetőt, nem tudnak belőle rasszista botrányt csinálni. Egyébként honnan tudod, hogy rendőrnek nem ment volna neki?"

Nem tudhatom biztosan, hogy a rendőrnek nem ment volna neki, nyilván kisebb eséllyel, amennyiben egyenruhában van, viszont nem is ez a lényegi különbség, hanem az, hogy teljesen más szitu, ha egy civil ruhás ember követ, meg ha egy láthatóan hatósági személy teszi ugyanezt, az én reagálásom is más lenne egyik és más a másik esetben. Előbbi esetben függetlenül attól, hogy én rosszban sétálok-e, a követőmtől biztosan rossz szándékot sejtenék, és nem azt, hogy bűnmegelőzési célból teszi ezt, de utóbbi esetben meg azon háborodnék fel, hogy milyen alapon vádol engem. Szóval a két szitu egészen más, mikor egy egyenruhás rendőr követ valakit és rátámadnak, meg ha egy civil követ valakit, és rátámadnak.

Nyilván a szolgálaton kívüli rendőr hasonló eset, azt leszámítva, hogy valószínűleg több rutinnal rendelkezik, és akár simán ártalmatlanná tudja tenni a fekát, anélkül, hogy az meghalna.

"A zártabb közösségekben teljesen természetes, hogy egy idegen feltűnést kelt (ki az, mit akar, honnan jött). Ha pedig az illető gyanúsan viselkedik, akkor számíthat rá, hogy követni kezdik és ez így helyes. Az éjszaka céltalanul kódorgó idegen például elég gyanús. "

Én meg kimondottan rühellem az ilyen zárt közösségeket, ahol még fingani sem finghat az ember anélkül, hogy mindenki figyelné, hogy mit csinál. Mert volt nem egy olyan tapasztalatom, mikor ilyen helyeken a közterületen gyanakvóan néztek rám, vagy támadó hangsúllyal megkérdezték, mit is csinálok, esetleg a kérdés előtt a kutyát akarták rám uszítani simán például olyan esetben, mikor egy engedélyezett rendezvény lebonyolításában dolgoztam. Vagy csak simán a legrosszabbat nézték ki belőlem egy faluban, mikor megjelentem és valami után érdeklődtem. Azt is említhetném, mikor olyan társasházban éltem, ahol mindenki figyelte minden másik lakó minden mozdulatát, és mikor bérlőként beköltöztem, én voltam a gyanús idegen. Mert hogy zárt közösség ugyebár... Mellesleg szülővárosomban éppen ezen jelenség ellenkezőjeként sikerült eddig 3 méretes barmot is megválasztani polgármesternek, csak mert X generációig visszavezetve helyi ember.

Mannlicher 2013.12.30. 23:46:47

@Narancskommunista:
Erre csak azt tudom mondani, hogy ha rühelled az ilyen helyeket ne menny oda.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2014.01.01. 20:10:30

@Narancskommunista: Rágugliztam a black on white attacks for trayvon (vagy valami hasonló) kifejezésre, ez volt az egyik első szembejövő találat. Amúgy nem ismertem korábban ezt az oldalt, és most sem ismerem, csak random rákerestem két esetre, amit leírtak: megtörtént esetek.

Ha a Huffington Post vagy a New York Times (ill. nálunk a Népszabadság és az Origo) nem csinál ilyen listákat, akkor a top találat bizony ilyen kurucinfó-szerű oldal lesz. A kérdés az, hogy találtál-e olyan konkrét támadást, ami nem vagy nem úgy történt meg, ahogy leírták. Szólj, ha olyan furcsaságot találsz, mint pl. ez:

en.wikipedia.org/wiki/Shooting_of_Trayvon_Martin#Deceptive_audio_editing_by_NBC

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2014.01.01. 20:18:11

@Narancskommunista: A betörések kicsit nagyobb kárt jelentenek a lakók számára, mint az, hogy esetleg gyanakvó tekintettel néznek valakire. Én nem értettem Obama beszédében sem, amikor arról beszélt, hogy mindig összehúzták a kabátjukat a nők a liftben, meg hogy mindig magukhoz húzták a táskájukat. Én kerültem már ilyen szituba. Érdemes tudni, hogy kb. csontfehér vagyok, viszont furcsa nyelven (magyarul) beszéltem az öcsémmel, és furcsa ruhákban (kínai piacos cuccokban, nem volt sok lóvém) voltam Amerikában egy boltban. Namost hiába voltam fehér, az ír travellerek is hasonlóan néznek ki (a barnától a vörösig terjedő hajszín és többnyire kék szem, világos bőr), de kb. a cigányokra hasonlító kultúrájuk és reputációjuk van (a reputáció nem véletlen), nyilván valami olyasminek nézhettek. A bolt két alkalmazottja is követni kezdett minket, minden kézmozdulatunkat figyelték. Ez mulattatott engem, ahogy az is mulattatott, amikor egyszer félrészegen hazafelé tartva egy heavy metal koncertről (tinédzser voltam) egy nő átment az út túloldalára velem szemben, majd amikor elhagyott, visszatért az én oldalamra nemsokára. Nem értem, mi ezzel a baj.

A kutya rád uszítása már más kategória (bár ha csak _majdnem_, az azt jelenti, hogy nem uszítottak rád kutyát), viszont azt nem értem, hogy ha valaki veszélyesnek néz egy szándékosan veszélyesnek kinéző embert (Trayvonnak nem lett volna kötelező gettógengszter cuccokban, pl. csuklyás pulcsiban járnia), akkor az miért baj. Szerintem az se baj, ha kicsit szemmel tartanak engem, amikor olyan helyen járok, ahol ismeretlen vagyok - legalább a bűnözőket is hasonlóan szemmel tartják, tehát nem veszélyes a környék.

Narancskommunista (törölt) 2014.01.02. 13:33:10

@Mannlicher:
A helyekkel sosincs baj, csak adott esetben az emberekkel. De ha már sorrendet kell állítani, akkor inkább megyek oda, mint hogy miattuk ne menjek, mert nem szívatom meg magamat kizárólag mások dolgával törődő emberek miatt.

@Siri Keeton:
"A betörések kicsit nagyobb kárt jelentenek a lakók számára, mint az, hogy esetleg gyanakvó tekintettel néznek valakire. "

A betöréseknél sokkal nagyobb kár a társadalomban ha mindenki mindenkit figyel és mindenki mindenki dolgába bele akar pofázni. Ugyanis itt egy ritkábban előforduló veszélyt állítunk szembe a hétköznapi élettel. A biztonság márpedig nem mehet egy bizonyos szinten túl az élhetőség rovására.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2014.01.02. 18:11:34

@Narancskommunista: USA-ról van szó. Az USA-ban az FBI készített egy statisztikát a nyolcvanas évek közepén az 1974-86 (ha jól emlékszem, fejből írom) közötti bűnözési ráta alapján a lakosság mekkora hányada válna erőszakos (!) bűncselekmény áldozatává. Az jött ki, hogy az emberek többsége. Ha a családtagokat is beleveszed, akkor szinte mindenki. Egy USA polgár az akkori bűnözési rátával élete során átlagosan 1.59 erőszakos bűncselekmény áldozatául esne. Plusz betöréses lopások, lopások, stb.

Ami a feketéket és a racial profilingot illeti, egy fekete férfi élete során kb. 50% eséllyel kerül börtönbe vagy kap legalább felfüggesztett szabadságvesztést. (Letöltendőt azt hiszem csak az egyharmaduk.) Ez megintcsak elég durva arány. Egyszerűen nem igaz, hogy "a nagy többségük teljesen becsületes".

Az meg egy nagyon undorító és atomizált társadalom, ahol mindenki "csak a maga dolgával törődik", és persze leszarjuk, ha betörnek a szomszédhoz (ad 1, tudod milyen rossz az, ad 2, Amerikában ennek nagyon rossz vége is lehet, ha véletlen otthon van az ember, de szerintem pl. a hatvannégy éves anyám ha otthon találna egy betörőt, utána hónapokig nem tudna aludni), meg minden egyebet leszarunk. Szerintem igenis élhetőbb társadalom, ahol azért figyelünk egymásra. Egy polgárőrnek ne rójuk már fel, hogy egy gyanús (és amúgy magánterületen nyilvánvalóan engedély nélkül mászkáló) alakot (aki mellesleg szándékosan bűnözőnek öltözött, később ki is derült, hogy amúgy ténylegesen bűnöző) követett.

HellsAngel 2014.01.09. 03:58:29

Ah, ha eletedben egyszer eladsz egy kepet sok penzert, mar nem vagy muvesz.. csak ha nyomorogsz es csoro vagy, ez alap.
süti beállítások módosítása