sorok között

sorok között

A kínaiak megesznek bennünket

2013. október 01. - Politikai Ateista

A kínaiak bevásárolnak Európában:

A közelmúlt messze legnagyobb agrárgazdasági befektetéséről állapodott meg egymással Ukrajna és Kína, melynek keretében a kelet-európai ország 50 évre átenged 3 millió hektárnyi - jó minőségű - szántóterületet, amiért pénzt, beruházási hitelt és infrastrukturális beruházásokat kap cserébe (a hírek szerint a megtermelt javakat Ukrajna egy előre meghatározott, kedvezményes áron értékesíti Kínának). - Kína bekebelezi Kelet-Európát - PSZO blog

És nem csak keleten:

A kínaiak megérkeztek Görögországba - állapítja meg a BBC tudósítása. Az ország déli kikötővárosában Pireuszban síneken közlekedő hatalmas daruk rakják hajókról teherautókra a konténereket, szokatlanul élénk tempóban a gazdasági válságban vergődő országban. A magyarázat egyszerű: a kínai állami tulajdonú Cosco hajógyár 500 millió euróért megszerezte a terminál üzemeltetési jogát, és első dolga volt saját logisztikai rendszerének kiépítése a kikötőben. - A kínaiak kilóra megveszik Görögországot - Napi Gazdaság


Hosszútávon azonban sokkal komolyabb jelentősége van a kínai termékeket előállító gyárak megjelenésének a kontinensen. Például mint ez, vagy ez, vagy akár ez.

Nevetséges feltételezni, hogy örökké gagyikat fognak gyártani.

Ezek a bevásárlások egyúttal a kínaiak befektetési stratégiáját is jellemzi. A jegybankok eszközvásárlásai keltette mesterséges kereslet miatt torzult, hagyományosan biztonságosnak tartott kötvénypiac helyett, a produktív eszközökre koncentrálnak. 

Nem tartja alkalmasnak az európai államkötvényeket hosszú távra szóló befektetésre a kínai állami vagyonalap. A China Investment Corp (CIC) elnöke ezzel szemben jó lehetőségnek látja európai infrastrukturális és ipari termelő beruházásokban való részvételt. - Fanyalog az eurókötvények hallatán a kínai állami vagyonalap - Gazdasági Rádió

Hasonló a helyzet az Egyesült Államokban is, ahol az értékpapírokat mellőzve, inkább gyárakat, cégeket, termőföldet, ingatlanokat vásárolnak. A Rhodium Group elemzése szerint a kínai direkt befektetések összege 2012-ben 42.5%-kal emelkedett, és az eddigi adatok szerint hasonló növekedésre lehet számítani 2013-ban is.

 

chinese-investment-in-the-us.png

 

A kínai állami valutatartalék-kezelő, (State Administration of Foreign Exchange) az év első felében ügynökséget alapított New York-ban, az alternatív befektetések koordinálása érdekében. A Wall Street Journal értesülései szerint Kína tart a jegybanki programok esetleges csökkentésének a kötvények értékére gyakorolt negatív hatásáról, ezért próbálja diverzifikálni a befektetéseit az amerikai adósság felvásárlása helyett.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr525540047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.10.01. 07:39:55

A kínaiak nem gagyit gyártanak, ők azt gyártják amit rendelnek tőlük. Míg odaát, vagy Európában, az agyunkra megy a rettegés, és emiatt egy rakás biztonsági (többnyire feleslegesen túlbiztosított) előírást kell betartani, ami alapvetően meghatároz egy minőségi standardet, kínában azt gyártják amit kérsz. Ugyanazt az alkatrészt legyártják neked két centes, ötven centes, öt dolláros, és húsz dolláros önköltséggel is.

toyoda 2013.10.01. 08:05:30

Lehet h. az Ukrán narancsos forradalom ennek a felvásárlásnak volt az előzménye? Amúgy Afrika felvásárlása is most zajlik. Mali is az uránról szólt (ezért rohant felhatalmazás nélkül a Francia), mert a Kínaiak elkezdték felvásárolni a bányákat.

toyoda 2013.10.01. 08:17:19

www.penzugyiszemle.hu/tanulmanyok-eloadasok/agrarium-es-viz-kinai-befektetesek-kulfoldon

"Elemzések arra engednek következtetni, hogy Kína elsősorban Afrika, Dél-Amerika és Kelet-Európai felé terjeszkedne, vagyis ezekben a régiókban vásárolna, esetleg bérelne hosszú távra termőterületeket."

Mindfield 2013.10.01. 18:18:42

Kína nagy. Gazdaságilag és népességben is. Európa egyre kisebb, mind gazdaságilag, mind népességben. A nagy hal pedig megeszi a kishalat.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.10.01. 18:32:32

Megveszem a kínait, aztán csodálkozok hogy megszűnik a munkahelyem. Aztán hibáztatom az államot, a zsidókat és a gazdagokat. És büszke vagyok erre. Én vagyok a tömegember.

zobod 2013.10.01. 19:05:17

@endike: A kínaiak 2012-ben 1817 milliárd dollár értékben importáltak javakat a világ többi részéből, ezen belül kb. 360 milliárd dollár értékben az EU-ból. Dolgozz olyan helyen, ami ebből a gigászi piacból él közvetlen vagy közvetve, ha már pont szegény kínaiak akiken rugózol. Egyébként azt sem árt tudni, hogy az EU-n belüli külkereskedelem elsöprő többsége a tagállamok egymás közti kereskedelme, nem Kína vagy Oroszország adja ki a zömét.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.10.01. 19:28:10

@Mindfield: heheh vicces vagy...
nagyobb gazdasag mi?
van 300-400 millio ott a keleti parton akik toljak ezerrel de a legnagyobb resze meg mindig kis falvakban el

de ha nem nekem nem hiszel: en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)
List by the International Monetary Fund (2012)[3]

European Union 16,641,10
China 8,227,037

Link elek 2013.10.01. 19:59:32

Ezek aprosagok ahhoz kepest, amit a nemet/amerikai cegek csinalnak.
Egyikkel sincs semmi problema.

kuki123 2013.10.01. 20:32:44

10 évvel ezelőtt ezt pofáztam, hogy ez lesz.
1,3 milliárd ember felzabálja az egész Földet.
Most csak ez aztán az aztán még az.
Ezt hiszitek ezeknek ez elég lesz a kisujjad?
faszt olyan nyomor jön a kínaiak miatt hogy azt el se lehet képzelni.

Nem ismernek ezek se embert se istent.
letarolnak, ami kell elveszik.
Ez a kultúrájuk.

eltelik 10 év még és a kínán kívüli országok csak pislognak hogy baszod szintem minden iparág és cég az ő kezükben van, minden piac az övé és rabszolgaként tart.

Jah és ha bármi baj van mindenki megy a levesbe!
Még mindig lebecsülik a kínaiakat, hogy jaj hát ott van egy csomó szegény...
Jah igen csak lassan több a milliomos mint a földön együttesen...pedig 10-20 éve még azok is csórinerek voltak.
Mi lessz ha azok is majd akarnak?

micsoda? 2013.10.01. 20:55:44

"Nem eszik olyan forron a kását" már ami a Görögországot illeti. Kina is csak tranzitnak szánja.

Egyébként meg érdekes, hogy Kinában megy az állami tulajdonú "bármi", nálunk meg nem ment./mondják a mai okosok/

Munkamorál a kinai embereknél, szintén megérne egy posztot. Elképesztő amiket mesélnek róluk.

komplikato 2013.10.01. 20:57:29

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: És ebben az a durva, hogy annak az EU GDP-nek jó része is EU cégek kínában gyártott termékeiből van ...

A posztban lévő kínai beruházásból szerintem a Huaweii-es okafogyott, mert már réges régen elbocsátották az ott dolgozókat.

Persze Kínában komoly gond, hogy nőnek a bérek 2010 óta, erre pl. a Foxconn (ilyen vackokat gyárt mint Apple cuccok, Dell és HP gépek alkatrészei, meg kb. minden létező csatlakozó összes műászaki termékben) azt lépte, hogy Indonézában felhúz egy komplett VÁROST és egy szolíd 1 millió(!) munkahelyes kis összeszerelő üzemet. De van már gyártósora Brazilíában is!

Mindeközben az USA csontig eladósodott feléjük. Szóval talán a dolgok már előrébb tartanak, mint gondolnánk.

Viszont összes felsorolt dologban India ott van a nyomukban, igaz erős lépéshátránnyal. Összeszereléstől, bérmunkától egészen a földvásárlásig.

szandé 2013.10.01. 21:43:13

En inkább nyugaton nyugati normák szerint élnék, és szeretném ha túlélné azbUSA a válságot és meg tudnánk őrizni az egyensúlyt, meg amink van, aföldünk meg a békénk, meg az emberi jogaink,
süti beállítások módosítása