sorok között

sorok között

Adóparadicsomok pusztulása?

2013. május 28. - Politikai Ateista

Az unió agya, az Európai Bizottság hadat üzent az adókerülésnek. A nyilatkozatok szintjén mindenképpen:

A tagállamoknak közösen kellene a felére leszorítani a be nem hajtott adók 2020-ig ezermilliárd euróra hízó összegét, határozott az Európai Parlament (EP) egy ma elfogadott állásfoglalásban. A képviselők közös fellépést sürgetnek az adóparadicsomok ellen, a kiskapuk bezárására és az agresszív adótervezés ellen - közölte az EP magyarországi tájékoztatási irodája. - Bezárják az adó-kiskapukat - szigorítana az EU - Napi Gazdaság

Az ötlet nem új, a megvalósítás azonban döcögősen halad. Napjainkra sikerült eljutni az adóparadicsom kifejezés meghatározásának, illetve az ebbe a kategóriába sorolható európai országok listázásának igényéig.

Az adócsalás és adókijátszás elleni fellépést szem előtt tartva mindkét állásfoglalás sürgeti az "adóparadicsom" kifejezés pontos meghatározását, majd az ebbe a kategóriába tartozó országok európai feketelistájának összeállítását. - Bezárják az adó-kiskapukat - szigorítana az EU - Napi Gazdaság

Ez a feladatot egy Google keresővel felszerelt félanalfabéta nagyjából 25 perc alatt megoldaná. Kíváncsi leszek, hogy az európai bürokratikus rémálomnak mennyi időre lesz szüksége a definíció, és a lista elkészítéséhez.

A másik érdekes kérdés pedig az, hogy ha tényleg fellépést terveznek az agresszív adókerülési technikák ellen, akkor az milyen hatással lesz az olyan, vállalati adóoptimalizálásból profitáló országok gazdaságára, mint például Írország, vagy Hollandia.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr95328865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mitmiért? 2013.05.28. 20:43:52

A poszt jo de amit az EU akar az egy nagyon rossz irány. Az EU a szabad pénz tőke munkaerő áramlásra épül, ezt korlátozni butaság, az offshore v adóparadicsom relatíve minden olyan ország (akar eun belül) ahol kedvezőbbek az adózási feltételek, azaz alacsonyabbak a kulcsok ill adóterhek. A megoldás nem ez, hanem az adómorál es ellenőrzés javítása, USA mintára.

avicii 2013.05.29. 15:34:15

az eu nyílvánvalóan totál csőd, az majd a közel jövőben egyre inkább megmutatkozik

Földi halandó 2013.05.29. 15:42:42

@mitmiért?: ezen sokat morfondírozok én is. mármint azon a részén, hogy hogyan lehet megoldani az adómorál kérdését. mindig oda lyukadok ki, hogy a kormányok költésének az átláthatóságával van a legnagyobb baj. az adómorált javítani szerintem máshogy nem lehet, csak transzparensebb államháztartással. talán akkor a politikusok is jobban odafigyelnének, hogy mire költenek, mennyi pénzt szednek ki az államból, stb.,stb. végső soron lehetséges, hogy javulna az államháztartás is. ez akár növelhetné is az adózási morált (jó felhasználás esetén természetesen).

nusica 2013.05.29. 15:51:19

Ezer szerencse, hogy nem Orbánnak jutott eszébe, mert akkor nácizmus lenne.

Bambano 2013.05.29. 15:51:34

egy módszerrel lehet kitolni az adóparadicsomokkal: adóparadicsomot kell csinálni a saját országodból is. olyan költségvetés meg gazdálkodás kell, hogy csökkenteni lehessen az adókat, hogy ne legyen értelme más, jobb feltételeket adó országba vinni a lét.

el kellene végre fogadni a fejeseknek, hogy az adózási környezet ugyanolyan szolgáltatás, mint a többi és ezen a piacon verseny van. van munkaerőpiaci verseny, pénzpiaci verseny, lett adózáspiaci verseny is. Ezen szolgáltatás akadálytalan mozgását gátolni pedig az eu alapvető elveibe ütközik.

nusica 2013.05.29. 16:14:56

@Bambano: a tőke anonimitása a nemzetközi maffiatevékenység melegágya. Ez a fő baj, nem az adóelkerülés. Ami persze szintén a rászorultak számára tragikus, csak valahogy ilyenkor a híres "köztársasági" libbantak nem horkannak fel.

kzoltana 2013.05.29. 16:16:12

Eközben az orbáni stadionprojektet belülről verik szét az ultrák.
www.vagy.hu/tartalom/cikk/4600_miert_nem_lesz_tele_a_stadion

bbwd 2013.05.29. 16:19:13

"Ez a feladatot egy Google keresővel felszerelt félanalfabéta nagyjából 25 perc alatt megoldaná. Kíváncsi leszek, hogy az európai bürokratikus rémálomnak mennyi időre lesz szüksége a definíció, és a lista elkészítéséhez."

ez tetszett:)

egyébként járt már valaki liechtensteinben?
addig minden csak duma...

nusica 2013.05.29. 16:33:46

@bbwd: jártam ott, többször is - mi a bajod vele?

manager2008 2013.05.29. 16:38:07

Hülyeség az egész. A gazdálkodás arról is szól, hogy minden tevékenységet optimalizál a felelős vezető, mert ha nem ezt teszi a konkurencia megeszi reggelire. A nyersanyagot se vegye már olcsón hanem vegye az Eu-ban a jó drágát, dolgoztasson képzetlen de drága munkaerővel, stb. Amit megtakarít az adózással azzal mit csinált pld. az Apple? Befektette és pörgött tovább. Ha elveszik tőle az extra profitot győz a Samsung. ennyi

nusica 2013.05.29. 17:06:44

@wmіkі: Svejc adóparadicsom, te libbant?

nusica 2013.05.29. 17:07:48

@wmіkі: jobb csészében, mint köcsögben, édes gyurcsányistám.

hümhüm 2013.05.29. 17:23:20

"Ez a feladatot egy Google keresővel felszerelt félanalfabéta nagyjából 25 perc alatt megoldaná."
Hehe...
Én az utóbbi 3 percben megoldottam az EU problémáját.
adoparadicsomok.hu/
hu.wikipedia.org/wiki/Ad%C3%B3paradicsom

teotwawki 2013.05.29. 17:24:04

Az országok 99%-a adóparadicsom.
Ha az átlagos adóterhelés szerint sorba állítjuk a világ országait, akkor a lista legelső elemét leszámítva az összes többi adóparadicsom.
Az adóparadicsom fogalmának eltörléséhez az egész világon egységes adórendszerre lenne szükség, ehhez globális kormány kell és homogén fejlettség. Szerintem egyiket se szeretnénk, úgyhogy inkább maradjunk az adóparadicsomoknál és törekedjünk arra, hogy mi is közéjük tartozzunk.

nusica 2013.05.29. 17:47:37

@teotwawki: figyelj, balbágy, láthatólag nem fogtad fel, hogy annak akarják elejét venni, egy európai cég olyan helyre ajánlja ki a tőkéjét, ahol alacsonyabb az adóteher.

zobod 2013.05.29. 17:53:22

Első körben a politika, közigazgatás és a gazdasági élet közti átjárást kellene megszüntetni. Ott van pl. Oszkó, aki előbb egy adóoptimalizálással foglalkozó cég egyik főembere lett, majd Magyarország pénzügyminisztere. Vagy Simor, Bajnai, Surányi stb. Normális dolog ez? Vagy kisebb jelentőségű, de hasonlóan problémásak azok a fiatalok, akik lehúznak 6-8 évet az apeh-nál diploma után, aztán elmennek a big4 cégekhez, meg ügyvédi praxisba adót optimalizálni.

Viszont az a politikusi hozzáállás sem jó, mint amit ma is előadott Schauble, hogy a jóléti állam szent tehén, aminek a fenntartása abszolút prioritás. Lehetnének az EU politikusai is belátóbbak.

Gerardus A. Lodewijk 2013.05.29. 18:31:28

Nem értem, miért az adóparadicsomokat kell irtani, miért nem az adópoklokat?

Egyébként szerintem nem feltétlenül az adó mértékének különbsége a jelenség lényege. (Ha így lenne, akkor minden állam számára adóparadicsom lenne az összes kevesebbet adóztató állam, ahogy @teotwawki: is írja). Szerintem fontosabb lenne a kettős adóztatás elkerüléséről szóló államközi egyezmények megfelelő átdolgozása olyanképpen, hogy egyszerűen ne is legyen olyan lehetőség, hogy az A államban keletkezett adóköteles tény (végbement adóköteles ügylet, végzett adóköteles tevékenység) után B államban lehessen (esetleg jóval kevesebb) adót fizetni, és ez az A államban mentesülést eredményezhessen.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.29. 19:25:39

Jaj ez igencsak dávid vs góliát harcnak tűnik...

2013.05.29. 21:13:49

Az adóparadicsom azt jelenti, hogy a cég abban az országban van bejegyezve, de ott tilos tevékenységet végeznie. Ezért csak minimális adót kell fizetnie.
Magyarország is ilyen adóparadicsom, csak nem az itt élőknek.
Az ilyen országokba menekítik ki a cégek, az emberek a profitjukat, vagyonukat.

mitmiért? 2013.05.30. 22:44:44

@Speculative:
:-) szerintem is ez az egyetlen vállalható út, az államháztartás szintű "példamutatás". Az adóparadicsomokba áramló pénz egy része adooptimalizálás (ezzel semmi gond-teljesen legális es morális), de ami miatt az egész a terítéken van az a (sokszor buncselekmenybol szarmazo v mas miert) titkolt jövedelmek felderítése és visszaterelese az adózó illetosege szerinti országba. De ettől az alapelvek jók, kérjük okrt szabadon hagyni, hogy egy példát mondjak, mivel a pénzeszközök / jovedelmek szabadon mozoghatnak az EUn belül, a ciprusi kormány es bankok sokkal hamarabb kényszerültek szint vallani, különben meg 24 óra es minden pénz elvisznek onnan - azaz ez egyfajta kontroll szerepet is betölti : jutalmaz, de szigorúan mrgbuntet, ha veszélyt érez.
süti beállítások módosítása