sorok között

sorok között

Európai vagyonadó a láthatáron?

2013. április 15. - Politikai Ateista

Komócsin Sándor, a Napi Gazdaságban ma megjelent írása Portugáliával, és egy új mentőcsomag lehetőségével foglalkozik.

A magánhitelezők kezében lévő görög államkötvények értékének tavalyi leírásakor megesküdtek, hogy ez nem ismétlődhet meg − most három lehetőségük van. Az első, hogy megszegve ígéretüket a portugál állampapírok birtokosaira is rákényszerítenek egy kedvezőtlen kötvénycserét. Ezzel lerombolnák a befektetők maradék bizalmát a kötvénypiacokban és megkockáztatnák Spanyolország és Olaszország megroggyanását is. A második, hogy a portugál bankok számlatulajdonosainak pénzét veszik el, függetlenül attól, hogy ők semmiről sem tehetnek. A harmadik, hogy az eurózóna donorjai a zsebükbe nyúlnak, megpróbálják megértetni parlamentjeikkel, hogy az euró megmentésének cechjét az övezet centrumországaihoz tartozó adófizetőknek kell állniuk. - Megvan a következő Ciprus? - Napi Gazdaság

A verebek azonban azt csiripelik, hogy egy negyedik lehetőség is körvonalazódni kezd.

Ha esetleg lemaradtál volna a bemelegítő propagandaanyagról:

Bizonyos összehasonlításban a németek szegényebbek, mint sok dél-európai ország lakói - derül ki az ECB felméréséből, amely akár érveket szolgáltathat arra, hogy a jövőben Cipruson túl más országok betéteseit is megrövidítsék. - Ki él jobban? - kiderül egy felmérésből - Napi Gazdaság

Az Európai Központi Bank nevével fémjelzett felmérés elsőre ellentmondásosnak tűnhet, de minimum meglepő a feltételezés, hogy a ciprusiak, görögök, portugálok esetleg gazdagabbak lennének a németeknél. Az ördög - mint általában - itt is a részletekben rejlik. A cikkből kiderül, hogy a "dél-európaiak mutatóit elsősorban a lakástulajdon javítja."

A ciprusi betétrablás, az európai válságkezelők szemszögéből akár példaértékű sikernek is tekinthető. Az egyik szépséghibája a dolognak a jól értesült bennfentesek tőkementési akciója volt a tőkekorlátozási intézkedések bevezetés előtt.

Angela Merkel gazdasági tanácsadói szerint van olyan vagyon, amit sokkal nehezebb mozgatni mint a pénzt. Az ECB fent idézett jelentésére alapozva úgy gondolják, hogy megfelelő mennyiségű magánvagyon áll rendelkezésre - például ingatlanok - ahhoz, hogy az adóztatásukkal a bajba került államok előteremtsék a saját maguk (bankjaik) megmentéséhez szükséges összeget. - The Telegraph

 

Az egyik első, ciprusi alkuval foglalkozó bejegyzésem címadásakor elbizonytalanodtam egy pillanatra. Átfutott az agyamon, hogy a pénzügyi fasizmus kifejezés talán egy kicsit erős lesz. Most már inkább úgy gondolom, hogy a lehetőségekhez képest esetleg még gyenge is.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr735223629

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.04.15. 19:13:20

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vomit 2013.04.15. 20:34:06

nehogy valaki a menekulesre gondoljon, 500 tonna papirarannyal levertek az arfolyamot
Gold Drops Most In 30 Years
www.zerohedge.com/news/2013-04-15/gold-drops-most-30-years
What Happened The Last Time We Saw Gold Drop Like This?
www.zerohedge.com/news/2013-04-15/what-happened-last-time-we-saw-gold-drop
"Given the almost-record-breaking drop in gold in the last few days, we wonder what is coming?"

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2013.04.16. 09:11:10

@vomit: Nekem is ez jutott az eszembe, az alternatívákat ki kell végezni.

vomit 2013.04.16. 11:35:32

allitolagos benfenntes informaciok szerint majus kozepen nagy europai (vagy vilagmeretu) betetnyeses kovetkezik, a fenyesen bevalt ciprusi minta alapjan.

vomit 2013.04.16. 11:38:37

pont harom evvel azutan, hogy az utolso pillanatban megallitottak a DM2 bevezetesere szott Baltazar-muvelet.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.04.16. 21:13:06

Szerintem a pénzügyi fasizmus más területen jelentkezik. Például ott és akkor, amikor a csődbement önkormányzatok élére a kormányzat csődbiztost nevez ki aki azt mondja a választott testületnek, hogy "leszerepeltetek, menjetek haza", majd egyeduralmat vezet be. Konkrétan ez történik most Michigan állam egyes részein.

Szerintem is érdekesebb lenne arról beszélni, hogy mi veri le az arany árát. Az ezüstről se feledkezzünk meg, egyszer mindenképpen helyre kell állnia a historikus, 16:1-es aránynak, most jelenleg 58-59:1 közelében billeg a dolog, amikor utoljára néztem.

Én is olvastam a zerohedge-es sztorit, még vasárnap.

Konkrétan a cikkhez: a vagyonadó _önmagában_ nem az ördögtől való. Ha pl. hazánkban lenne egy 100 milliós érték feletti ingatlanadó, nem hiszem hogy akkora nagy baj lenne. (Az már más kérdés, hogy jelenlegi kormány a jó dolgokat is rosszul csinálja.)

Hasonlóan a ciprusi bankzárlathoz: 100 ezer euró, vagyis kb 30 millió forint felett bukták el a betétük egy részét. Az ország bankrendszere 6-7x-ese az ország GDP-jének. valahogy kevéssé bírom elképzelni, hogy a dolgos-szorgos ciprióták nehezen összekuporgatott filléreit vették volna el.

Amellett meg törvényt sem sértettek, 100 ezer euróig garantálja a betéteket az ECB. Amerikában ez 250 ezer dollár, tehát ha ott lesz valami nagyobb káosz, akkor a 250k fölötti betétek is mennek a levesbe, hasonlóan Ciprushoz.

Ami a németek elképzeléseit illeti: az eurózóna összeomlása hosszútávon eldöntött tény. Nyilván hogy elég csúnya halál lesz, mint a történelemben minden nagyobb összeomlás. Érthető a kétségbeesés.
süti beállítások módosítása