sorok között

sorok között

Az új görög kormány programja

2012. május 03. - Politikai Ateista

Elvileg vasárnap tartják a választásokat Görögországban. Nem véletlenül írtam, hogy elvileg, az Athens News jelentése szerint aggasztó késlekedés tapasztalható a választások lebonyolításának előkészítésében. Vasárnapig kiderül.

 

Az új görög kormánynak nem kell majd a törvényalkotással bajlódnia, a programjukat nagyjából már megírta az IMF, az EU, és az ECB, a leendő görög törvényhozóknak csak adminisztratív szerepet szánnak. Az új parlament összetételére azonban nincs garancia, egy renitens kormány komoly fejfájást okozhat. 40 éven keresztül a görögök a jobb, és a bal oldal nagy váltópártjai közül választottak, most azonban más a helyzet, a klasszikus demokratizmus gyakorlata felborulni látszik. A szavazataikat idén az EU-paktumot támogató (kivitelező), illetve a paktumot ellenző pártokra adhatják majd le.

Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott IMF jelentés szerint a görög dráma még nem ért véget, a költségvetési hiány várhatóan magasabb lesz az előrejelzéseknél, az új kormánynak el kell köteleznie magát a további megszorítások mellett. Az Ekathimerini szerint 11.6 milliárd eurós kiadáscsökkentésre van szükség 2013-2014-ben ahhoz, hogy a trojka által megszabott, és a befektetők által elvárt gazdasági pálya majdnem teljesüljön 2017-ig. Ez forintban nagyjából 3300 milliárdnak felel meg. Vélhetően szükség lesz a fizetések, és a nyugdíjak további csökkentésére, a szociális juttatások vagdalására, a gyógyszerártámogatások csökkentésére, és némi leépítésre a közszférában. Ez még csak óvatos minimum.

Nem lesz egy sétagalopp, az biztos.


A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr504482400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2012.05.03. 08:32:10

" Nem lesz egy sétagalopp, az biztos."
Persze, hogy nem. De már nem is ez a kérdés, hanem az, hogy mennyi adósságot nem fognak visszafizetni és kinek...

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2012.05.03. 13:57:02

@bankvezér: Abszolut. És azt még bele sem írtam, hogy az IMF 2014-ben már a GDP növekedését várja.LOL.

bankvezér 2012.05.03. 16:19:00

@Politikai Ateista:
Az IMF a kierőltetett feltételeivel el tudja érni, hogy Görögország annyira bezuhanjon, ahonnan már minden mozdulat növekedésnek számít.
Itt csak az a baj, hogy ezek az IMF vezetők a súlyos kárt okozó tevékenységük után magas végkielégítéssel távozhatnak a cégtől, ahelyett, hogy Recskre mennének követ törni.
süti beállítások módosítása