sorok között

sorok között

A hatodik kulcs

2012. április 21. - Politikai Ateista

A költségvetési lyukakat a lakossággal fogják betömni.

Nem is olyan régen tiszteletreméltó kormányunk egyik tisztviselője fejezte ki az ÁFA hatékonysága iránti elragadtatását, elsősorban annak "megkerülhetetlen" természete miatt. És milyen igaza van! Az ÁFA emelése gyors bevételnövekedést eredményez, anélkül, hogy az államot bármiféle új, vagy extra szolgáltatásra kötelezné. Ennek az adónemnek a beszedéséhez még új behajtó-rendszer kiépítésére sincs szükség, az emeléssel jelentkező extra profitothoz minden különösebb befektetés nélkül jut az állam, a beszedést a szolgáltatók automatikusan elvégzik. A Nemzetgazdasági Minisztérium agytrösztjei jól megtanulták a leckét.

De ÁFA emelés már volt a közelmúltban, és már a levegőben lóg az új, ötkulcsos rendszer, és a 30%-os plafon réme is. Itt azért megállnék egy pillanatra. Talán sokan tisztában vannak vele, nekem azonban újdonság volt, hogy elvileg a jelenlegi forgalmiadó- rendszerünk is ötkulcsos.

  1. - 27 százalékos áfa (a 2011. évi 25% helyett)
  2. - 18 százalékos áfa
  3. - 5 százalékos áfa
  4. - 0 százalékos áfa
  5. - mentes az adó alól 

Ezek alapján viszonylag könnyű következtetni arra, hogy mit is fog az "új" ötkulcsos a gyakorlatban jelenteni, ha megvalósul, különösen akkor, ha biztosak lehetünk abban, hogy az ötletet nem az ésszerűsítés, hanem a bevételnövelés motiválta. A 27%-ból lesz 30%, és így tovább, néhány százalékot odacsapva minden kulcshoz, és szűkítve a mentesség szféráit. ( Például távfűtés)

A csipszadó, az internet, és telefonadó a fantáziadús elnevezések ellenére a gyakorlatban ÁFA-emelésként fognak funkcionálni, megjelenik egy új ÁFA-kulcs amely meghatározott szolgáltatásokra, és termékekre vonatkozik.

Például a telefonszámlák már tartalmazzák a forgalmi adót. Erre rátelhelik majd az új adókat extrában. Ha megtudjuk majd, hogy mekkora lesz az új adók mértéke kiszámolhatjuk, hogy mekkora adótartalommal cseveghetünk, vagy netezhetünk a továbbiakban.

Ez az eljárás sokkal hatékonyabb, gyorsabb, és egyszerűbb mint például egy új adónem bevezetése, a törvényi háttér kidolgozásától kezdve a behajtás infrastruktúrájának kiépítéséig. Nem is beszélve az ilyen ÁFA-szerűségek megkerülhetetlenségéről.

A legtöbb ország felelős vezetői azon fáradoznak, hogy az internetet minél szélesebb rétegek számára elérhetővé tegyék. Csak így tovább!

Egy demagóg gondolatsort még megengednék magamnak a bejegyzés végére: Törvényhozóink a telefonszámláikat minden bizonnyal költségként számolják el, azaz mi fizetjük őket, az új adókkal együtt.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr714464927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gr 2012.04.22. 07:26:45

látszik, hogy nem panelban laksz a távfűtés áfája 5%
süti beállítások módosítása