sorok között

sorok között

Vészkijárat

2011. szeptember 23. - Politikai Ateista

Amikor már majdnem csődbe ment az utolsó pillanatban mindig megmentették Görögországot, az euróval együtt. Meddig mehet ez így, mikor unják meg a németek? Mi lesz majd ha már nem csak a görögöket, hanem az egyéb gazdaságilag gyenge lábakon álló európai országokat is újra, és újra mentegetni kell? Sajnos ezt nem lehet kizárni a lehetőségek közül, és Németország képtelen lesz egész európát a hátán cipelni.

Általánosan elmondható, hogy a csőd szélén tántorgó országokban nincs említésre méltó koncepció a válság kezelésére, csak megszorítások, és újrafinanszírozás, még több hitel.

Milyen menekülési útvonalai lehetnek Németországnak a valutaunióból?

1. A németek maradnak az eurónál, és a gyengélkedőket kivágják az eurózónából.

2. A németek kilépnek az eurózónából, és visszatérnek a márkához, (mondjuk Hollandiával, és Ausztriával új úniót alkotnak) a többieknek meghagyják az eurót, ami sokat fog veszíteni az értékéből, de legalább növeli a bennmaradók versenyképességét.

3. Minden marad a régiben, a németek tovább mentegetik az eladósodott országokat, de ebben az esetben Angela Merkel kormányának hamarosan a közvélemény fokozodó ellenérzésével kell szembenéznie. Szerencsés esetben az adófizetők a nemtetszésüket csak a választásokon fejezik majd ki.

 

 A hidegháború éveiben a Bundesbank több milliárd márka értékben raktározott új sorozatú, érintetlen bankjegyeket egy titkos bunkerban.

A céljuk ezzel az volt, hogy megakadályozzák ha esetleg a Szovjetunió nagy mennyiségű hamis márkával megpróbálja destabilizálni az NSZK gazdaságát. Ez nem történt meg, a sohasem használt pénzkészletet állítólag 1988-ban megsemmisítették.

Azt azonban nehezen tudom elképzelni, hogy az eurózóna széthullására ne lennének már felkészülve.

A németek a megmentők? - Fele-fele az arány


"A felmérés szerint a válaszadók 50 százaléka nem szeretné, ha az EU csődbe engedné jutni Görögországot, 41 százalékuk viszont jó megoldásnak tekintené azt."

Világgazdaság Online

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr773251161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása