sorok között

sorok között

Kockázati tényező

2012. november 16. - Politikai Ateista

Matolcsyt a jegybankba? Ekkora őrültséget már régen hallottam.

Matolcsy György vagy Varga Mihály válhatja Simor Andrást a jegybank élén – összegezték forrásaink a kormányzaton belüli találgatásokat. Simor mandátuma ugyan csak márciusban jár le, ennek ellenére megindultak a pletykák arról, ki lehet Orbán jelöltje az egyik legfontosabb gazdaságpolitikai posztra. Matolcsytól a piac retteg, és összeomlásról beszél, de van, aki szerint akár eladható is lenne. A Fidesz az utolsó olyan bástyára hajt, amit még nem kaparintott meg. - Matolcsy György nagy esélyes az MNB élére - Index

Az ötlet nem csak azért abszurd mert Matolcsy valószínűleg kapásból kiterjesztené az unortodoxiát a jegybankra is, hanem azért mert a piacok a személyét nem értékelnék túlságosan. Mario Draghi - Európa főnöke - levegőért fog kapkodni ha ez a fülébe jut.

A kormány már számos látványos kísérletet tett a Magyar Nemzeti Bank feletti befolyás megszerzésére, a nemzetközi reakciók még soha nem is maradtak el, bizonyos esetekben meghátrálásra kényszerítve a kétharmadot. A jegybank függetlenségét (legalábbis a kormánytól) a nemzetközi pénzvilág komolyan veszi.

Nemrég hazánkban járt a Nomura egyik londoni elemzője, és rövid körbeszimatolás után összeállított egy 12 pontból álló listát, amely a piacok szempontjából a Magyarországgal kapcsolatos kockázati tényezőket tartalmazta. Az zéró növekedés, az infláció, a kétséges IMF szeződés, a forintárfolyam, és a piaci finanszírozás mellett a 12 pontból 4 - ben a Magyar Nemzet Bankra vonatkozó aggályainak adott hangot, a legjelentősebb kockázati tényezőként jelölve meg az új jegybankelnök személyét, és Matolcsy Györgyöt.

3. Az elemző szerint a hazai körökben egyöntetű az a vélemény, hogy a Magyar Nemzeti Bank külső tanácstagjai politikai irányítás alapján döntenek.

4. A külső MT-tagok sokkal nagyobb befolyásra tettek szert az új jegybanktörvény következtében, ám eddig nem éltek vele. A devizatartalék felhasználásával kapcsolatban konzervatívak maradtak eddig, az elemző szerint azonban ez csak azért van, mert nem kaptak iránymutatást a kormánytól.

5. A legfőbb kockázati esemény a márciusban az új jegybankelnök kinevezése lesz az elemző szerint. Olyan aggodalmak is megfogalmazódtak, hogy a jegybank két alelnökének júliusi távozása után igazgatósági szinten is változások lesznek az MNB menedzsmentjében. A jegybankelnök személyére vonatkozóan beindultak a találgatások, Peter Attard Montalto két forgatókönyvet lát jelenleg. Az egyik egy ismeretlen Fidesszel szimpatizáló akadémikus lehetne, hogy próbálják megtartani a jegybankelnök hitelességét a felszínen. A másik opció szerint egy olyan személy lenne a jegybankelnök, aki már jelenleg is hasonló vezető szerepet tölt be, mint az Államadósság Kezelő Központ jelenlegi vezérigazgatója, Töröcskei István. A legtöbb megkérdezett szkeptikusan nyilatkozott arról, hogy Varga Mihály kerülne az MNB élére, mivel túlságosan konzervatívnak és ortodoxnak tartják. Matolcsy György jelenlegi nemzetgazdasági miniszter jegybankelnökké történő kinevezését tartanák a leginkább aggasztónak a hazai szakértők a Nomura elemzőjének benyomásai alapján. Az elemző azt is megjegyzi, hogy a miniszter ebben a pozíciójában akar maradni a ciklus végéig. Járai Zsigmond és Szapáry György személyét kizárták. Úgy tűnik, hogy az utolsó pillanatban születik döntés a személyről, várhatóan február végén - írja a közgazdász.

6. Az MNB új vezetése után csökkenhet a jegybank transzparenciája és erősebb késztetés lesz a szokatlan eszközök alkalmazására

Ezekre a magyar veszélyekre figyelmeztetnek Londonból - Portfolio.hu

A saját véleményem Matolcsy tevékenységéről, és az esetleges jegybankelnökségéről nem lényeges, de a piacok rendkívül veszélyesnek ítélik a lehetőséget, és a piacok véleménye számít. Magyarország - egyébként sem fényes - nemzetközi megítélését a föld alá fogja döngölni Matolcsy kinevezése. Én értem, hogy a kormány a gazdaságpolitikáját maximálisan kiszolgáló jegybankot szeretne, de legalább a látszatra adhatnának egy kicsit, mert ha Matolcsy jelölése nem vicc, akkor márciusban tényleg a konnektorba fognak vizelni.

Komolyan mondom, talán még az is kevesebb kárt okozna ha egy kavicsot neveznének ki jegybankelnöknek Matolcsy helyett.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása