sorok között

sorok között

Deutsche Deathwatch - megint az adófizetők állják majd a számlát

2016. október 07. - Politikai Ateista

A portfolion megjelent egy cikk amely szerint a Deutsche bank nem tudja elkerülni a csődöt.

A múltkor azt írtam, hogy a DB-helyzet sokkal rosszabb mint a Lehman.

Miközben a Lehman egy viszonylag kis befektetési bank volt, a DB németország legnagyobb pénzintézete, és rendszerszinten is jelentős. Az egyik legjelentősebb a világon.

Mindenki a 14 milliárdos bírságról beszél, pedig ez annyira nem lényeges.

Ami igazán fontos, az a DB származékos ügyleti kitettsége.

db_gross_exposure_2.jpg

 

Ez okozza, illetve okozhatja az igazi fejfájást, megspékelve a rendszerszintű kockázatokkal.

A Deutsche Bank a csőd esetén csak az első dominó lenne. Nagyjából ők kezdhetnének izzadni utána:

db_imf_1_0.jpg

 

Felejtsd el a bírságot, a DB már előtte is rossz formában volt.

 

Az Európai Bankhatóság (EBA) által megvizsgált 51 európai nagybank közül a Deutsche Bank stresszforgatókönyv melletti 7,8%-os elsődleges tőkemegfelelési mutatója bizonyult a negyedik legrosszabb számnak a bankra vonatkozó tőkekövetelményhez képest, vagyis Európa egyik leggyengébben tőkésített bankjáról van szó. - Portfolio.hu

 

A Nemzetközi Valutaalap június végi jelentése szerint a Deutsche Bank a világ legkockázatosabb bankja, a listán a brit HSBC és a svájci Credit Suisse követi. Az IMF szerint a német bank olyan nagy partneri hálózattal, határon átnyúló kitettséggel és beágyazottsággal rendelkezik a legkülönbözőbb pénz- és tőkepiacokon, ami alapján a bank esetleges fizetésképtelensége a legnagyobb arányú tőkevesztést okozná a globális pénzügyi rendszer szereplői számára. Ha a Deutsche Bank bedőlne, az a globális pénzügyi rendszer egészét bajba sodorná az IMF szerint.- Portfolio.hu

 

Nem csak az IMF és a stressztesztek eredményei szerint jelent rendszerszintű kockázatot a DB.

 

Robert Engle a New York University Nobel-díjas közgazdásza alkotott egy modellt, amely rangsorolja a pénzügyi intézményeket a rendszerszintű kockázat alapján.

A modell számításba veszi az adott bank saját tőkéjét, a részvények aktuális értékét, és a tőkeáttétet.

Sejted mit akarok mondani, Engle modellje alapján is a Deutsche Bank a legkockázatosabb.

 

systemic-risk2.png

 

 

Gondolj bele, mekkora pénzügyi szartornádót okozott a viszonylag jelentéktelen Lehman.  Na azt szorozd meg legalább százzal. És az már majdnem Deutsche Bank.

 

Valamelyik német újság azt írta a múlt héten, politikai katasztrófát okozna ha Merkel, és a német kormány állami pénzből mentené meg a DB-t. (Mivel nemrég éppen ezért cseszegették Matteo Renzi olasz miniszterelnököt.)

Ez elképzelhető, viszont a DB bedőlése pénzügyi katasztrófát okozna, ami minden bizonnyal magában hordozza a politikai katasztrófa lehetőségét is.

A lényeg ennyi: A Deutsche Bank Too Big to Fail.

 

Nem véletlen, hogy a német kormány már tárgyal az amerikai partnereivel.

Eddig mind az amerikai, mind a német politikusok cáfolták, hogy bármilyen tárgyalásra sor került volna a legnagyobb német banknak belengetett 14 milliárdos amerikai bírság miatt. A németek azt mondták: ezt a balhét a banknak kell elvinnie. A Reuters azonban úgy tudja, hogy már "minden szinten" folynak a titkos tárgyalások. - Portfolio.hu

Ahogy a múltkor is írtam, a nyilatkozatok ellenére Merkelék mindent meg fognak tenni DB megmentése érdekében, ha ehhez ezer német szűz torkát kell átvágni elő adásban, akkor az lesz.

Még ha arcvesztéssel is jár, a német kormánynak még mindig egyszerűbb most szembenézni a 14 milliárdos bírsággal, mint a 42 ezer milliárdos származékos ügyleti pokolgéppel.

 

A kérdés már csak az, hogy hogyan mentsék meg?

És most nem a bírsággal kapcsolatos aktuális cimlapsztoriról van szó, hanem a Deutsche Bankban - és sok másik rendszerszintű kockázatot jelentő bankban - ketyegő származékos ügyleti időzített bombáról.

( Csak az AIG-t 182 milliárd dollárral kellet megmenteni a Lehmannal kezdődő derivatíva-cunami során.)

 

Talán megnyugtató, hogy a Bloomberg szerint a EU fejesei lázasan dolgoznak a megoldáson. A technikai részletektől megkíméllek, de a lényeg annyi, hogy ha valami történne, a végén ismét az adófizetők fogják állni a számlát.

Meglepődtél?

“Should these options be unavailable or be demonstrably insufficient to safeguard financial stability, government participation in the shape of equity support or temporary public ownership could be considered as a last resort,” according to the proposal. Those steps would need to comply with EU rules on state aid. - Bloomberg

Ez még csak javaslati státuszban van, de jelzi, hogy a problémáva súlyával tisztában vannak, jelenleg nincs megoldás, tehát a Deutsche Bankot nem hagyhatják bedőlni.

 

 

Források: Mishtalk, Portfolio.hu, Bloomberg, Robert Engle, Zerohedge

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr8211764915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shaja 2016.10.07. 10:16:22

Messze nem vagyok gazdasági szakértő, de az 1x1, hogy ha a DB-t adópénzekből mentik, akkor biza az olasz, és később francia, spanyol, stb. bankoknál sem lehet sipítozni, ha szintén az adófizetők pénzéből mentenék őket. De ez a mentegetés is csak egy határig űzhető "sportág". Egyszer eljön az igazság pillanata. Tán hamarabb, mint gondolnánk.

David Bowman 2016.10.07. 15:05:55

Ez mit is jelent pontosan? Rám ez milyen hatással lessz?
süti beállítások módosítása