sorok között

sorok között

Amikor azt mondják nincs ok az aggodalomra, ideje becsatolni az öveket

2016. szeptember 30. - Politikai Ateista

Néhány napja a Deutsche Bank főnök azt mondta, hogy náluk minden rendben. Semmi ok az aggodalomra.

 

john-db.jpg

 

Merkel is megszólalt az ügyben. Ez azért jelent valamit. Az állami mentőcsomagot lehetőségét kizárta. Tagadják, hogy a színfalak mögött a Deutsche állami megmentésének a tervei készülnek.

Az IMF vezetője, Christine Lagarde legitóbbi nyilatkozata szerint a DB szilárd alapokon nyugszik. Az egyik június végi jelentésükben még a világ egyik legkockázatosabb bankjaként emlegették.

 

 

Már régóta lehet tudni, hogy a DB-vel baj van. Ennek semmi köze az amerikai bírsághoz. Nem segített, de ennél sokkal mélyebb a dolog.

 

Matteo Renzi olasz miniszterelnök a nyár elején már célozgatott erre, amikor azt mondta, hogy az olasz bankok nem teljesítő hitelei eltörpülnek a Deutsche Bank problémái mellett.

A mainstream médián túli pénzügyi kommentátoroknál évek óta téma a Deutsche.

 

Fél éve összefutottam egy DB alkalmazottal. Megjegyeztem neki, hogy elég nagy lehet a para.

Kínosan vigyorgot bólogatás közben.

 

Vannak akik arról beszélnek, hogy a DB az új Lehman. Sokan meg arról, hogy erről szó sincs.

Én az utóbbiakkal értek egyet.

 

Ez most sokkal rosszabb.

A Lehman egy kis befektetési bank volt, aminek a nevét a bedőléséig csak kevesen ismerték. A DB németország legnagyobb bankja, a globális pénzügyi rendszer szintjén is jelentős. Ráadásul betétesei is vannak.

Az igazi probléma ez:

A világ egyik legnagyobb - ha nem a legnagyobb - derivatív könyvével rendelkező befektetési bankjáról van szó. A 2015 végi adatok szerint 42 ezer milliárd euró volt a bank derivatív kitettségének névértéke 515 milliárd eurós pozitív érték (vagyis ennyi a bank mérlegen kívüli kitettségének összege derivatív ügyletekből) mellett. - Portfolio.hu

 

A DB származékos ügyleti kitettsége a német és az uniós GDP többszöröse:

db_gross_exposure_2.jpg

 

A „smartmoney”, a befektetési alapkezelők egy (egyelőre elenyésző) része menti a pénzét a német bankóriásból

Aggodalomra semmi ok.

Remélhetőleg a betétesek is így gondolják...

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr8911755071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shaja 2016.09.30. 21:58:09

Mit is gondoljak? Európa nehéz idők elé néz? Olyanokra, amelyekre már hosszú-hosszú ideje nem volt példa? És nem csak Európa? Ha egy gazdasági "armageddon" következne be, ami az EU végét jelenthetné, polgárháborús állapotokat, ki tudna segítő kezet nyújtani? Lehet, hogy a most "halottnak nyilvánított" TTIP éledne fel Főnix-madárszerűen mintegy új Marshall-segélyként? Ki tudja? Csak az biztos, hogy nehéz idők jönnek. Nagyon nehezek.

tobias2 2016.10.02. 12:32:52

Nem kötelező Európában maradni. Van számos ország, ahol gond egy szál sincs. Ilyen pl. Naésasztán, Hátasztán stb.
süti beállítások módosítása