sorok között

sorok között

A Panama-iratok és egy direkt magyar kapcsolat

2016. április 07. - Politikai Ateista

Tegnap amikor a Wikileaks és a Panama-iratok szivárogtatóinak konfliktusáról írtam, nem szenteltem komolyabb figyelmet az ICIJ, az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumával együtt emlegetett OCCRP elnevezésű akármire. Pedig ez sokkal érdekesebb.

 

 

Az OCCRP, az Organized Crime and Corruption Reporting Project a saját bevallásuk szerint egy nonprofit regionális oknyomozó központokat és független médiumokat tömörítő közös program, amely elsősorban a Kelet-Európától Közép-Ázsiáig tartó területen tevékenykedik.

Ugyan sokkal halványabb felhajtás övezi őket, de a Panama-iratok tálalásában ők is részt vesznek az ICIJ-vel együtt.

Úgy néz ki, hogy a nagyokon kívül (Guardian, Süddeutsche, BBC) az ő szárnyaik alá tartozó médiumok és oknyomozók kaptak teljes hozzáférést az összes Panama-dokumentumot tartalmazó kereshető adatbázishoz.

Az OCCRP a saját bevallása szerint nem jöhetett volna létre a Soros-féle Open Society Foundations, illetve az USAID, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatalának támogatása nélkül.

 

occrp2.jpg

 

Amit akár úgy is lehet értelmezni, hogy az Egyesült Államok kormányának közvetlenül is van némi befolyása a Panama-iratokból merített információk terítésére. Én asszem elég óvatosan fogalmaztam, viszont a Wikileaks korántsem volt ennyire visszafogott amikor azt írták a Twitteren, hogy az egész Panama-iratos Putyin ellenes támadást az USA kormánya szervezte az USAID segítségével.

Korábban írtam már az USAID tevékenységéről, egyszer amikor egy Twitter-klónnal, illetve amikor Hip-Hop előadókkal akartak forradalmat csinálni Kubában. Elsőre talán meglepően hangzik, de az USAID még a Wikipédia szerint is fenntartja a jogot, hogy bizonyos szituációkban technikai, és anyagi támogatást nyújtson olyan ellenzéki csoportoknak amelyek éppen egy Washingtonnak nem szimpatikus kormány megdöntésén ügyködnek.

 

Így már érthető, hogy miért Putyin szerepel a címlapokon, és miért nem hallottunk még semmit a több mint 400 offshore amerikairól.

Azért sem értem miért kell mindenkinek az oroszok offshore ügyeivel foglalkozni, mert szerintem inkább azon kellene fáradoznia a szivárogtatóknak - ha már sikerült megszerezni ezeket az adatokat - hogy a saját országaik közéletét tisztítsák meg a panamázó politikusoktól.

Persze az is lehet, hogy ilyenek a nyugaton nincsenek. Na persze.

Majd' 3 évvel ezelőtt a G7 pénzügyminiszterei rendkívüli megbeszélésre gyűltek össze, ahol az adócsalás és az adóelkerülés elleni közös fellépésről állapodtak meg. Akkor írtam erről egy cinikus bejegyzést, hogy ettől senki ne várjon csodát, illetve azoknak sincs aggódnivalójuk akik offshore rejtegetik a vagyonukat.

Most itt tartunk.

 

Az amerikaiak pedig otthon is körülnézhetnének, mert a Bloomberg január végi cikke szerint "A világ legújabb kedvenc adóparadicsoma az Egyesült Államok".

reno.png

 A Panama-iratok nem csak Putyinnak, hanem a közép-amerikai konkurenciának is odacsaptak

 

Az OCCRP-nek egyébként 2 magyar tagja van, az Átlátszó, és a Direkt36.

 

Magyarországon a panamás hírek hivatalos szállítója a Direkt36, akik egyébként nem csak az OCCRP, hanem a Global Investigative Journalism Network nevű szervezet tagjai is. Az ő támogatóikat itt találod.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr818574092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mortullus 2016.04.07. 09:26:40

Igen, kicsit sem átlátszó ami mostanában folyik. CSAK az orosz sportolók doppingolnak, CSAK az orosz elnök offshoreozik (meg az izlandi :).
Persze az amerikai-zsidó magánemberek adataid védeni kell.
Röhej az egész.
süti beállítások módosítása