sorok között

sorok között

Washington nem nagyon örül az Iszlám Állam vereségének

2016. március 29. - Politikai Ateista

Talán emlékszel még amikor 2015 májusában az Iszlám Állam bevonult Palmürába, a hír napokig címlapsztori volt a sajtóban. Mindenhol. Hogy az Indexet idézzem, Palmüra elfoglalásán az egész világ háborgott.

Sőt, a bevonulás után is gyakran főoldalra került Palmüra, amikor az ISIS fegyveresei embereket fejeztek le, vagy éppen világörökséget repítettek a levegőbe.

A világraszóló háborgás egyik oka nyilvánvalóan az UNESCO világörökségi listáján szereplő ókori szíriai romváros elpusztítása, a másik az Iszlám Állam látszólag megállíthatatlansága miatt érzett aggodalom volt.

Valószínűleg már hallottad, hogy a szíriai kormányerők vasárnap visszafoglalták Palmürát.

palmyra.jpg

 

Ennek azonban már közel sem volt akkora szenzációértéke, a nyugati mainstream media, amennyire csak lehet  igyekezett hanyagolni a dolgot, nem is beszélve az Egyesült Államok vezette ISIS ellenes koalíció állmainak vezetőiről.

Ők azok, akik a párizsi terrortámadások után összeborulva fogadkoztak, hogy most aztán tényleg megsemmisítik majd az Iszlám Államot.

 

Vagy itt van Mark Toner, az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője, aki az ISIS vereségének a hírére így reagált:

 

Nincs kedvem ezt lefordítani, de a fej mindent elárul. Kitörő lelkesedés? Aligha. Mintha azt közölték volna vele, hogy az anyósa beköltözik hozzájuk.

(Mondjuk Mark Toner fejénél sokkal szivesebben néztem volna meg Erdogan, vagy a szaúdi külügyminiszter arcát, amikor közlik velük a hírt.)

 

Pedig minimum 2 ok is lenne az ünneplésre. Az egyik, hogy a világörökségi listás romváros nagyrésze megúszta a teljes megsemmisülést, a másik, hogy az Iszlám Állam megalakulása óta az egyik legsúlyosabb vereségét szenvedte el.

(Egy nappal korábban Ashton Carter védelmi miniszter világraszóló sajtótájékoztatót rendezett mert "úgy gondolják", hogy "valamikor márciusban" sikerült megölni az Iszlám Állam második emberét.)

 

Persze az orosz térfélen más a helyzet:

A hírt elsősorban az orosz ügynökségek tálalják nagy hangsúllyal, ami a szíriai rendezés körüli nemzetközi ellentétek és a tavaly szeptember 30-án indított, március 15-én befejezett – de mégsem teljesen lezárt – orosz beavatkozás ellentmondásos megítélésének ismeretében nem meglepő.

Palmüra visszavétele ugyanis Bassar Aszad elnök katonai pozícióinak megerősödéséről is szól, és az orosz légierő beavatkozásának sikereként is értékelhető. - Index

Az orosz "hangsúly" tényleg nem meglepő, mivel a Palmüra visszafoglalása orosz közreműködéssel történt. Nem csak a légitámogatásról van szó, hanem a tűzszünetről is, ami lehetővé tette a szír kormánycsapatok átcsoportosítását.

Viszont az sem meglepő, ahogy az Egyesült Államok és a szövetségesei igyekeznek inkább nem tudomásul venni a szír kormány palmürai győzelmét.

Mégpedig ezért:

Palmüra visszavétele ugyanis Bassar Aszad elnök katonai pozícióinak megerősödésőről is szól, és az orosz légierő beavatkozásának sikereként is értékelhető. - Index

Nem véletlenül idéztem ugyanazt a mondatot.

Amire az Egyesült Államoknak és a szövetségeseiknek a legkevésbé van szüksége az az orosz siker, és Aszad megerősödése.

Ezek után nehezebb lesz a gondolkodó emberek fejébe verni azt az általános narratívát, hogy az oroszok, és Aszad nem is harcolnak az Iszlám Állam ellen, csak civileket bombáznak.

Az orosz kudarc álhatatos ismételgetése is egyre több ember arcára csal majd mosolyt.

Az amerikai vezetésű rettenthetetlen ISIS ellenes koalíció tagjai egy rakás tehetetlen balfasznak tűnnek.

Palmüra felszabadítása megnyitotta az utat az ISIS fővárosa felé, és ha Rakkát is sikerülne visszafoglalni Aszadnak, az nagyon hülyén nézne ki.

De ezek inkább csak kellemetlenségek.

Az igazi problémát az jelenti, hogy a nyilatkozatokkal ellentétben a nyugati (török, szaúdi) beavatkozás célja elsősorban Aszad eltávolítása. Mindig is az volt. Az Iszlám Államnak nyoma sem volt még amikor Washington már bombázni akart. Az ISIS bizonyos szempontból még hasznos is volt, mivel pusztította, lekötötte Aszad erőit, illetve a rájuk való hivatkozással bármit meg lehet tenni. Például fegyvereket, támogatás, kiképzést nyújtani a "mérsékelt" ellenzéki csoportoknak.

Az ISIS ugyan kapott egy fülest, de Aszad eltávolítása a fő cél, és ez Palmüra visszafoglalása után sem változott.

Csak nyilvánvalóan nehezebb lesz elérni, ha egyáltalán sikerül mostanában.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr38534806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása