sorok között

Ha Amerikán múlik, az Iszlám Állam még marad egy darabig

2015. december 11. - Politikai Ateista

Hogy ezt honnan veszem?

Mert végignéztem a szenátus szerdai bizottsági meghallgatását, ahol az amerikai ISIS-stratégiát vitatták meg.

Te is megteheted, tessék:

 

 

Sohasem értettem, hogy az Egyesült Államok, és a nagyszerű közel-keleti szövetségeseik, miért ragaszkodnak ahhoz az elképzeléshez, hogy az Iszlám Államot csak akkor lehet legyőzni, ha előtte eltüntetik Aszadot.

Persze csak hülyülök, hogyne érteném. Az igazi cél Aszad legyőzése, az Iszlám Állam másodlagos kérdés. Sőt vannak akik úgy gondolják, hogy az Iszlám Álllamot éppen ebből a célból hozták létre, vagy minimum hagyták létrejönni.

Ezt gondolja például az angol ORB közvéleménykutató által megkérdezett szíriaiak 82%-a.

És az irakiak többsége is.

De hát honnan is tudhatnák ők, akik ott élnek.

 

Attól függetlenül, hogy értettem miért ragaszkodnak Aszad eltávolitásához még az ISIS eltávolítása előtt, az nehezen tudtam elképzeli, hogy ezt mégis hogyan akarják kivitelezni.

Mostanában ugyan előfordultak olyan nyilatkozatok, amelyekből arra lehetett következtetni, hogy Washinton esetleg változtatott az álláspontján, és talán hajlamos rugalmasabban kezelni az Aszad kérdést.

Ez nem így van, legalábbis ez derült ki a bizottsági meghallgatásból.

Viszont az is kiderült, hogy hogyan is képzelik Aszad menesztését, az Iszlám Állam legyőzése előtt.

 

A helyiekkel ellentétben a bizottság úgy tudja, hogy az ISIS-t az Aszad kormány hozta létre. Az elméletük szerint ezért szükséges Aszadot elsőként meneszteni.

A stratégia úgy néz ki, hogy Aszadot eltávolítják, és létrehoznak egy olyan kormányt, amely képes a teljes szír népesség hiteles képviseletére. Szerintem itt inkább arra gondoltak, hogy egy olyan kormány amely jóban van az Egyesült Államokkal, és a közel-keleti szövetségeseikkel.

Majd a szír "egységkormány" sereget szervez és nyugati támogatással támadást indít az Iszlám Állam ellen.

Legyünk nagyon optimisták, és tételezzük fel, hogy Aszadot sikerül katonailag, vagy politikailag eltávolítani 6 hónap alatt.

Jön egy átmeneti kormány, ami nyilván csak akkor lehet hiteles, ha az USA is rábólint. Nehezen tudom elképzelni, hogy egy olyan átmeneti kormányt sikerül létrehozni, amit az Aszad-támogatók, a rezsim jelenlegi emberei, és a "mérsékelt" ellenzék is elfogad. A "mérsékelt" ellenzék legalább 100, mindeféle fegyveres csoportból áll, és egy részüket csak akkor lehet mérsékeltnek tekinteni, ha az Iszlám Államhoz viszonyítjuk őket.

Nyilván ők is szeretnének majd egy szeletet a hatalomból.

Az sem világos, hogy mi lenne az olyan terrorista csoportokkal mint például az ex al-Kaidás Nuszra Front, amely igen komoly erőt képvisel.

Mostanában ugyan kevesebbet hallhatsz róla, de ez csak azért van mert 2015 márciusában egyesültek az FSA bizonyos frakcióival, és most Army of Conquest, vagy Jaish al-Fatah néven futnak.

Az egyesülés jót tett a Nuszra Front imázsának, mert az Army of Conquest már nyugaton sincs nyilvántartva terroristacsoportként.

A New York Times ugyan még megemlíti az al-Kaidás szálat, viszont a főcímében prominens lázadószövetségként hivatkozik rájuk, a Daily Beast pedig már egyáltalán nem foglalkozik a csoport zűrös múltjával.

A Nuszra rebranding akcióról már írtam itt.

Szóval, mi lesz például a exkaida-exnuszrával Aszad után? (Akik mellesleg iszlamista államban gondolkodnak.) Leteszik a fegyvert és elmennek postásnak, vagy nyitnak egy vizibicikli-kölcsönzőt?

Esetleg ők is részüket követelik majd a hatalomból?

 

A fantáziádra bízom, hogy szerinted mennyi idő alatt lehetne összehozni egy működőképes egységkormányt Aszad után, mindenesetre én pesszimistább vagyok mint az amerikai vezetés. Nem hiszem, hogy Aszad eltűnésével kitör majd a béke, az egység és a demokrácia, a lázadók és a kormánypártiak egymást átölelve megindulnak majd az Iszlám Állam ellen.

Az eddigi diktátor-eltávolítások eredményei legalábbis nem erre engednek következtetni.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkoz.blog.hu/api/trackback/id/tr408155992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balt 2015.12.11. 13:31:25

Ez Irak II. forgatókönyvnek ígérkezik, azzal a különbséggel, hogy itt pont fordított a vallási felállás. Az eredmények persze már most mutatkoznak, elég összevetni a közelmúlt Szíriájával:
index.hu/nagykep/2015/10/13/sziria_a_haboru_elott
www.hirado.hu/2015/09/27/a-magyar-zaszlo-jo-markanak-szamit-sziriaban-allitja-major-balazs-regesz

Balt 2015.12.11. 13:37:14

Aha, hát innen fú a szél: A vége, a török álláspont változása szempontjából érdekes a poszt szempontjából.

"Októberben még Törökországnak is megfelelt a képlet, hogy Aszad néhány hónap után távozzon a hatalomból, ami jó alap lehetett volna az orosz beavatkozás miatt hűvössé vált kapcsolatok javítására, ám mindezt keresztülhúzta az orosz vadászbombázó török lelövése novemberben.

Moszkva szerint az IS-t a felkelők és a velük harcban álló Aszad kiegyezése után lehetne legyőzni, Ankara azonban már azt vallja, hogy az IS csak Aszad távozása után számolható fel."

index.hu/kulfold/2015/12/10/zeman_torokorszag_az_is_szovetsegesenek_tunik

Balt 2015.12.11. 14:22:20

Talán ez is ide passzol:
index.hu/kulfold/2015/12/11/iraki_nagyajatollah_torokorszag_megfenyegetese

Nem is értem: már ennyire nem ügyelnek a látszatra sem a törökök/amerikaiak?

fran7 2015.12.11. 19:51:53

Kicsit gondolkodtam. Jó, tudom ezzel már túllöttem az átlag politikus szintjén. Szerintem többes célok vannak. Aszadnak menni kell, mert útjában vannak a közel-keleti nagyhatalmaknak, akik éppen gazdasági krízissel néznek szembe és most piacot, területet akarnak bővíteni. Másrészt az Iszlám állam a szükséges rossz, amivel sakkban lehet tartani az összes felet. Senki nem nőhet túl a másikon, mert mindig van egy fél, aki kellemetlenebb. Bárki nyer, annak sosem lesz kényelmes a helyzete, hisz az Iszlám állam elpusztulva is olyan potenciális sorozatgyilkosokat hagy maga mögött, akik folyamatosan destabilizálják a közeget.

Shaja 2015.12.12. 00:00:43

Aszad menesztése nem lehetséges. Nincs az a körülmény, amivel egy ilyen fejleményre rábólintanának az oroszok. Talán, ahogy írtad, volt egy halvány remény a kompromisszumra, de az végleg elszállt. Nem felejteném ki a csendes Kínaiakat sem. Ők sem mennének el csak úgy Aszad eltávolítása mellett. Mindenki tudja - Aszad bukik, akkor Irán a következő a céltáblán. Erre megy ki a játék.

bozgorgyerek 2015.12.13. 19:21:36

//cdn.liveleak.com/80281E/ll_a_s/2015/Dec/13/LiveLeak-dot-com-3e3_1450013718-RussiaStop_1450013799.jpg?d5e8cc8eccfb6039332f41f6249e92b06c91b4db65f5e99818bdd2964d47d9d05eb4&ec_rate=230